Mátrix – Újratöltve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mátrix – Újratöltve
(The Matrix Reloaded)
The.Matrix.glmatrix.2.png
Rendező Wachowski Brothers
Producer Joel Silver
Wachowski Brothers
Műfaj akciófilm
thriller
sci-fi film
Harcművészeti film
Forgatókönyvíró Wachowski Brothers
Főszerepben Keanu Reeves
Laurence Fishburne
Carrie-Anne Moss
Hugo Weaving
Harold Perrineau
Randall Duk Kim
Jada Pinkett Smith
Operatőr Bill Pope
Vágó Zach Staenberg
Gyártás
Gyártó Warner Bros. Pictures
Village Roadshow Pictures
Silver Pictures
NPV Entertainment
Heineken Branded Entertainment
Ország  USA
 Ausztrália
Nyelv angol
Időtartam 138 perc
Költségvetés $ 150 millió[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Warner Bros. Pictures
Bemutató USA 2003. május 15.
Magyarország 2003. május 22.
Bevétel USA $ 281 576 461
Earth flag PD.jpg $ 460 552 000[2]
Kronológia
Előző Mátrix
Következő Mátrix – Forradalmak
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Mátrix – Újratöltve (The Matrix Reloaded) egy 2003-ban bemutatott science fiction akciófilm Larry és Andy Wachowski írásában és rendezésében, mely a Mátrix c. film folytatása. A főszerepeket Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss és Hugo Weaving játsszák. A filmet Amerikában 2003. május 15-én mutatták be. A film egy olyan disztopikus jövőt fest meg, melyben az érzékelt világ valójában a Mátrix, egy szimulált valóság, melyet a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek alkottak meg. A film számos utalást tartalmaz a cyberpunk és hacker szubkultúrákra.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Neo visszatér a Mátrixba, hogy elpusztítsa azt. Az Orákulum jóslata szerint el kell hozniuk a Kulcskészítő nevű személyt a Merovingi házából, mert csak ő képes eljutni a Forráshoz, a Mátrix központjához. Ha eljutnak a Forráshoz, akkor sikerül elpusztítani a Mátrixot, így véget érhet a háború. Az idő azonban sürget, mert a gépek felfedezték Ziont, az utolsó emberi várost a valóságban, a kibertéren kívül. Ha a gépek hamarább jutnak el Zionba, mint Neo és csapata a Forráshoz, akkor a gépek nyerik meg a háborút. Tűzharc árán és egy látványos autósüldözés után Neo csapata elrabolja a Kulcskészítőt. Segítségével valóban eljutnak a Forráshoz, ahová csak Neo léphet be. Itt összetalálkozik az Építésszel, aki az egész Mátrixot irányítja. Megtudja tőle, hogy a Forrás elpusztítása mindenki halálát okozná. A gépeknek és az embereknek együtt kell működniük, mert csak így maradhat mindenki életben. Az építész két választási lehetőséget ajánl, miközben két ajtóra mutat: "A Kiválasztott most funkciójának megfelelően visszatér a Forráshoz és elterjeszti az általa hordozott kódot újraindítván a Primer Programot. Aztán kiválasztasz a Mátrixból 23 egyedet, 16 nőt és 7 férfit, akik felépítik Ziont. Amennyiben funkcióddal ellentétesen cselekszel, a rendszer összeomlik, és minden emberi egyed, aki a Mátrixra van kötve, meghal. Mivel Zion városa megsemmisítésre kerül, ez nyilvánvalóan azt jelenti hogy az emberi faj végérvényesen kipusztul."

Neo két lehetőség közül választhat:

  • Minden tudását, melyet a harc során összeszedett, a Mátrixra hagyja, majd kiválaszt 16 nőt és 7 férfit, akik az elpusztított Zion helyén elkezdik újra felépíteni az ellenállást. A későbbiekben az elégedetlen és kételkedő emberek így majd Zionba fognak szökni. Eközben a Mátrix újraindul, felhasználva a tökéletesebb működéshez Neo tudását. Így még egyszer nem követi el azokat a hibákat, mely az ellenállás megerősödéséhez vezetett.
  • Ha nem tér vissza a Forráshoz, akkor a gépek Ziont elpusztítják, és nem marad senki, aki később újra felépítse. A Mátrix is újraindul, de Neo tudása nélkül, ami miatt később összeomolhat. Ezzel minden ember a Mátrixban meghal, így az emberiség kipusztul.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Filmzene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. The Matrix Reloaded – IMDb - Box office/business
  2. The Matrix Reloaded (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. augusztus 26.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]