Ugrás a tartalomhoz

Mr. Peabody és Sherman kalandjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mr. Peabody és Sherman kalandjai
(Mr. Peabody & Sherman)
2014-es amerikai animációs film

RendezőRob Minkoff
Producer
 • Alex Schwartz
 • Denise Nolan Cascino
Vezető producer
Alapmű
Műfajkaland, vígjáték, sci-fi
ForgatókönyvíróCraig Wright
Hang
ZeneDanny Elfman
VágóMichael Andrews
Gyártásvezető
 • Andre de Oliviera Araujo
 • Dinesh Krishnan Nair
 • Matt Pomeroy
 • Milind D. Shinde
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő92 perc
Költségvetés145 000 000 USD
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
 • USA PG
 • Magyarország Hat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi, TV)
 • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (TV2)
Bevétel
USA
111 506 430
USD
Világszerte
266 585 017
USD
Magyarország
98 896 428
Ft[1]
Kronológia
Kapcsolódó műsor
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Mr. Peabody és Sherman kalandjai témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Mr. Peabody és Sherman kalandjai (eredeti cím: Mr. Peabody and Sherman) 2014-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a Rocky és Bakacsin kalandjai című rajzfilmsorozat Peabody valószínűtlen történelme című szegmense alapján készült. A 28. DreamWorks-film rendezője Rob Minkoff, producerei Alex Schwartz és Denise Nolan Cascino. A forgatókönyvet Craig Wright, a zenéjét Danny Elfman szerezte. A mozifilm a DreamWorks Animation gyártásában készült, a 20th Century Fox forgalmazásában jelent meg. Műfaja sci-fi filmvígjáték.

Az Egyesült Királyságban 2014. február 7-én, az Egyesült Államokban 2014. március 7-én, Magyarországon 2014. március 13-án mutatták be a mozikban.

A történet az 1960-ban indult amerikai Rocky és Bakacsin kalandjai-n alapszik, amelynek szegmense a Peabody valószínűtlen történelme, és amelyben egy szuper okos kutya, és barátja, egy kisfiú visszautaznak a múltba, a történelem nagy eseményeihez.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet középpontjában Mr. Peabody, a világ legokosabb személye (aki történetesen egy kutya) áll. A film bemutatja, Mr. Peabody miként fogadja örökbe Shermant, az átlagos emberkisfiút, akivel, Peabody saját találmányán, a Voltkomppal, egy különleges időgéppel, a két kalandor izgalmas utazásokat tesz a múltba, hogy megismerjék a történelem nagy eseményeinek háttereit. A dolgok akkor vesznek váratlan fordulatot, mikor Sherman hibájából a Voltkomp meghibásodik, és veszélybe kerül az egész téridő-kontinuum, Peabody pedig élete talán legnehezebb kihívásával találja szemben magát – vajon belőle válhat-e jó szülő?

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Főszereplők
Mr. Peabody Ty Burrell Kautzky Armand Egy intelligens beszélő kutya, sikeres üzletember, feltaláló, Nobel-díjas tudós, ínyenc és kétszeres olimpiai bajnok. Ő találja fel a Voltkompot, egy időgépet, mellyel fogadott fiával, Shermannal rendszeresen visszautazik a múltba.
Sherman Max Charles Zelei Dániel Mr. Peabody örökbefogadott fia. Az eredeti sorozatban Mr. Peabody Sherman tulajdonosa.
Penny Peterson Ariel Winter Károlyi Lili Egy okos, 8 éves kislány, Sherman osztálytársa. Kezdetben nehezen viseli el Sherman társaságát, mi több, ellenségnek tekinti, ám idővel igaz barátra talál benne. Az eredeti sorozatban nem szerepel.
Paul Peterson Stephen Colbert Anger Zsolt Penny szülei. Kettejük közül Paul temperamentumos, míg Patty optimista. Mindketten végtelenül szeretik a lányukat, és mindig kiállnak mellette, akármilyen helyzetről legyen szó.
Patty Peterson Leslie Mann Nagy-Kálózy Eszter
Mrs. Grunion Allison Janney Kocsis Mariann Rosszindulatú gyámügyi ellenőr, aki meglehetősen kritikus szemmel figyeli Mr. Peabody gyámságát Sherman fölött.
Purdy igazgató úr Stephen Tobolowsky Magyar Attila Sherman iskolájának kissé együgyű, jámbor igazgatója.
Híres történelmi személyek
Leonardo da Vinci Stanley Tucci Józsa Imre A világhírű festőművésznek Mr. Peabody a közeli barátja, akinek sokat segít találmányai megreparálásában.
Agamemnón király Patrick Warburton Gesztesi Károly A görögök rettenthetetlen vezére a trójai háborúban, kegyetlen harcos ugyan, de a szíve mégis vajból van.
Mona Lisa Lake Bell Martin Adél Da Vinci híres olajfestményének modellje. Kevesen tudják, hogy a festményen megejtett mosolyát Mr. Peabody páratlan humorának köszönheti.
Albert Einstein Mel Brooks Forgács Gábor A híres tudós szintén Mr. Peabody jó barátja (csak kameoszerepe van).
Tutanhamon Zach Callison Straub Norbert Ifjú egyiptomi uralkodó, Penny lehetséges férje.
Aj Steve Valentine Vass Gábor Tutanhamon udvari főtanácsosa.
Marie Antoinette Lauri Fraser Kiss Erika Francia uralkodóhölgy, aki megszállottan rajong az édességekért.
Robespierre Guillaume Aretos A francia forradalom vezetője, egyike Mr. Peabody fő ellenségeinek.
Sigmund Freud nem szólal meg Kameószerep, Mr. Peabody barátja.
Jackie Robinson Kameószerep, Sherman első baseballmeccsénél láthatjuk.
Mahatma Gandhi Kameószerep, Peabody barátja.
George Washington Jess Harnell Dézsi Szabó Gábor Kameószerep, elnöki kegyelemben részesíti Peabodyt a film végén.
William Shakespeare nem szólal meg Kameószerep, ő tanítja meg Shermant írni és olvasni.
Bill Clinton Jess Harnell Kameószerep, elnöki kegyelemben részesíti Peabodyt.
Ludwig van Beethoven nem szólal meg Kameószerep, zenélni tanítja Shermant.
Benjamin Franklin Kameószerep, Peabody tudósbarátja.
Spartacus Walt Dohrn Kameószerep, Peabody egyik ellensége.
Francia forradalmár Nicholas Guest Kameószerep, Robespierre embere.
Abraham Lincoln Jess Harnell Kameószerep, elnöki kegyelemben részesíti Peabodyt.
Isaac Newton Papucsek Vilmos Egyike Peabody tudós barátainak.
Aiasz Al Rodrigo Kapácsy Miklós Harcos a trójai háborúban.
Odüsszeusz Tom McGrath Bolla Róbert Harcos a trójai háborúban.
Egyéb szereplők
Voltkomp Leila Birch Czifra Krisztina Mr. Peabody találmánya, egy mesterséges intelligenciájú időgép, ami női géphangon beszél. Rendelkezik továbbá álcázóképességgel, illetve utasait az adott korhoz illő, megfelelő öltözékkel látja el, hogy azok ne keltsenek feltűnést a korban, amiben járnak. Az is kiderül, hogy a Voltkomp csak olyan időállományba enged elutazni, ahol az időutazó még nem élt.
Tanárnő Patrice A. Musick Sági Tímea Sherman történelem tanára.
Carl Joshua Rush Gerő Botond Sherman iskolai barátja.
Mason Karan Brar Gerő Bence Sherman iskolai barátja.
Bíró Dennis Haysbert Törköly Levente A gyámügyi tárgyalást vezető bíró, aki nagylelkűen engedélyezi Sherman adoptálását Mr. Peabody számára.
New York-i zsaru Jess Harnell Járőr New York utcáin.

Produkció[szerkesztés]

Rob Minkoff rendező jó pár évvel korábban tervbe vetette Mr. Peabody és Sherman kalandjainak egész estés mozifilmjét. Legelsőnek 2003-ban vetette fel az ötletet, és ideiglenes szerződést kötött a Sprocketdyne Entertainment és Bullwinkle Studios-szal egy élőszereplős/animációval ötvözött Mr. Peabody és Sherman film elkészítésére, amelyet minden bizonnyal ő rendezett volna. A produkció becsődölt, és a film nem készült el.[2]

2006-ban Minkoff csatlakozott a Dreamworks-höz, akikkel megállapodott a film számítógép-animációs feldolgozásában. Andrew Kurtzman írta meg a forgatókönyvet, Minkoff pedig elfoglalta a rendezői széket, és teljes gőzerővel folyamatba helyezte a film munkálatait.[3]

A film eredeti szereposztásban Robert Downey Jr. szolgáltatta volna Mr. Peabody hangját,[4] ő azonban 2012 márciusában visszavonult a munkálatoktól, a szerepet helyette a Modern családból ismert Emmy-díj-as Ty Burrell vette át. Sherman hangjának, A csodálatos Pókemberben, Peter Parker fiatalkori énjét alakító Max Charles-t választották ki.[5] Stephen Colbert, Leslie Mann, Ariel Winter is csatlakozott a film főszereplőinek gárdájához, valamint a híres történelmi személyek hangjaiként hallható Mel Brooks, Stanley Tucci, Patrick Warburton, Lake Bell, Zach Callison, és Dennis Haysbert.[6]

Kiadás egy rövidfilmmel[szerkesztés]

Egy rövidfilm készült a DreamWorks Animation gyártásában, melynek címe: Rocky és Bakacsin új kalandja, mely a Rocky és Bakacsin kalandjai című televíziós rajzfilmsorozaton alapul. A rövidfilmet Gary Trousdale, a Szépség és a Szörnyeteg társrendezője jegyzi, producere Nolan Cascino, forgatókönyvírója Thomas Lennon és Robert Garant. Ebben a rövidfilmben Rocky hangját June Foray, Bakacsin hangját pedig Tom Kenny kölcsönzi. A rövidfilm a mozifilm előtt lett volna látható, de végül nem valósult meg. Ennek helyében a Majdnem otthon című rövidfilm volt látható, mely egyben az első előzetese is a Végre otthon című egész estés animációs filmnek. A fent említett rövidfilm a Mr. Peabody és Sherman kalandjai Blu-Ray kiadványába kerül.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Mel Brooks-nak ez volt a második DreamWorks Animation-os filmje. Az első az Egyiptom hercege (1998) volt.
 • Patty Peterson szerepére Ellie Kemper, Michelle Trachtenberg, Tina Fey, Elizabeth Banks és Meryl Streep is jelölt volt.
 • Paul Peterson szerepére Jack Coleman, Damian Lewis és Jason Segel is jelölt volt.
 • Agamemnón király szerepére Dominic Purcell, Jamie Bamber, Karl Urban és Nathan Fillion is jelölt volt.
 • Edwina Grunion szerepére Rosie O'Donnell, Octavia Spencer és Bernadette Peters is jelölt volt.[7]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Jancsó Orsolya. „Te ölted meg a mozit”, PC World, Project 029 Media & Communications Kft., 2015. augusztus 6., 74. oldal. ISSN 1785-4717 (Hozzáférés: 2015. augusztus 24.) 
 2. Ball, Ryan. „A CG Mr. Peabody Will Travel in Feature”, Animation Magazine , 2003. június 10. (Hozzáférés: 2013. március 10.) 
 3. DreamWorks Animation and Director Rob Minkoff Team Up to Bring 'Mr. Peabody & Sherman' to the Big Screen”, DreamWorks Animation , 2006. szeptember 15.. [2013. december 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. március 10.) 
 4. Breznican, Anthony: EXCLUSIVE: Robert Downey Jr. to star in 'Peabody and Sherman' for DreamWorks Animation. Entertainment Weekly, 2011. január 17. [2011. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 17.)
 5. DreamWorks Animation Announces Feature Film Release Slate Through 2014”, DreamWorks Animation , 2011. március 8.. [2011. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. március 10.) 
 6. McClintock, Pamela. „Stephen Colbert, Allison Janney Join Voice Cast of 'Mr. Peabody & Sherman' (Exclusive)”, The Hollywood Reporter , 2012. június 11. (Hozzáférés: 2012. június 12.) 
 7. Mr. Peabody és Sherman kalandjai/Trivia

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]