Jégvarázs 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jégvarázs 2.
(Frozen 2)
2019-es amerikai animációs film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező
ProducerPeter Del Vecho
Vezető producerJennifer Lee
Műfajkaland, vígjáték, zenés, dráma, fantasy, romantikus,
Forgatókönyvíró
 • Allison Schroeder
 • Jennifer Lee
Hang
ZeneChristophe Beck[1]
VágóJeff Draheim
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő103 perc[2]
Költségvetés150 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
 • USA PG
 • Magyarország Hat éven aluliak számára nem ajánlott / Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
 • 1 119 151 068 $ (világszerte, 2019. december 25.)
 • 399 249 034 $ (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
ElőzőJégvarázs
KövetkezőFrozen III
Kapcsolódó film
Kapcsolódó műsorJégvarázs: Északi fény
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Jégvarázs 2. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Jégvarázs 2 (eredeti cím: Frozen 2) 2019-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 2013-as Jégvarázs folytatása, a Walt Disney Animation Studios 58. filmje. Az animációs játékfilm rendezői Chris Buck és Jennifer Lee, producere Peter Del Vecho. A forgatókönyvet Allison Schroeder és Jennifer Lee írta, a zenéjét Christophe Beck szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés fantasyfilm.

A Jégvarázs 2. világpremierjét a hollywoodi Dolby Színházban tartották 2019. november 7-én. Észak-Amerikában 2019. november 22-én, Magyarországon egy nappal korábban, 2019. november 21-én mutatták be a mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Arendelle királya, Agnarr király elmesél a kislányainak egy történetet arról, hogy az édesapja, Runeard király hogyan kötött békét a királysággal szomszédos népcsoporttal, a Northuldrákkal, mely során építtetett egy gátat a folyóra, mely körbevette a Northuldrák otthonát, az Elvarázsolt Erdőt. Amikor azonban egy ismeretlen indok háborút szított a két nép között, Runeard meghalt, az erdőt védelmező természeti szellemek pedig egy mitikus köddel borították be az erdőt, amely azóta senkit nem engedett se ki, se be. Agnarr az egyetlen, aki meg tudott menekülni, azonban ő maga nem emlékszik rá, ez hogyan történt.

A király halála után idősebbek lánya, Elza követi őt a trónon, aki immáron uralkodásának harmadik évébe lép. Elza boldog jelenlegi életével, csakhogy nyugodt mindennapjai véget érni látszanak, amikor egy különös hangot kezd hallani a fejében. Úgy érzi, ennek valami köze lehet a varázserejéhez. Amikor megpróbál válaszolni rá, véletlenül felébreszti az Elvarázsolt Erdő szellemeit (amelyeket egyébként a négy elemföld, tűz, víz, és levegő – alkot), a királyságra pusztító erők csapnak le, amelyek mindenkit a város azonnali elhagyására kényszerít. Elza és húga, Anna a trollok királyához fordul tanácsért, aki szerint "a múlt hibáit helyre kell tenni", csak így hozható vissza a béke Arendelle-be. Elza vállalja, hogy elindul az Elvarázsolt Erdőbe, ahonnan a hangot hallja, és fényt derít a dolgok hátterére. Útjára vele tart Anna, annak barátja, Kristoff, Olaf, a barátságos hóember, és Sven, Kristoff rénszarvasa.

Az Elvarázsolt Erdő bűvös köde megnyílik Elza érintésére, és mind az ötüket beengedi az erdőbe. Az erdőben kapcsolatba kerülnek a szélszellemmel, egy tornádó formájában, amelyet Elzának a varázserejével sikerül lecsillapítania. A tornádó képeket elevenít meg a testvérek múltjából, melyből kiderül, hogy édesanyjuk, Iduna királynő valójában a Northuldra-törzsből származott, és ő mentette meg annak idején Agnarr király életét. Hamarosan találkoznak a Northuldra-törzzsel, illetve arendelle-i katonákkal, akik évtizedek óta az erdő fogságába estek, és azóta is harcban állnak a Northuldrákkal. A találkozást a tűzszellem felbukkanása és támadása árnyékolja be. Elzának sikerül jégvarázzsal ártalmatlanítania, ami egyaránt lenyűgözi a Northuldrákat és a katonákat is. A lecsillapított szellem felveszi egy játékos, apró szalamandra alakját, amivel Elza nagyon hamar barátságot köt. Szeretné egyedül folytatni az útját a titokzatos hang irányába, de Anna ragaszkodik hozzá, hogy vele tartson, főleg, miután találkoznak a félelmetes földszellemmel, aki monstrum nagyságú kőóriások formájában járja az erdőt, és eltapos mindent, ami az útjába kerül. A testvérek elhatározzák, hogy másnap folytatják az utat, amikor már biztonságos. Az erdőlakók ezalatt mindannyiukat vendégül látják. Anna összebarátkozik a katonák vezetőjével, Mattias hadnaggyal, Kristoff szoros barátságot köt egy Ryder nevű, szintén rénszarvasimádó fiúval, míg Elza a Northuldrák vezérével, Jelenával kerül szorosabb kapcsolatba. Tőle tudja meg, hogy a legenda szerint van egy ötödik szellem, ami hidat képez az emberek és a természet erői között. Elza biztos benne, hogy ez a szellem hívogatja őt.

A két testvér, Olaffal kiegészülve, folytatja útját észak felé, míg Kristoff és Sven a törzzsel marad. Rátalálnak arra a hajóroncsra, amelyben egykor a szüleik odavesztek a tengeren, és egy régi térképből kiderítik, hogy a király és a királynő úti célja Ahtohallan volt, egy legendás folyó, amely a múlt minden rejtélyére választ adhat, és amelyet ők azért kerestek, hogy megtudják, honnan ered Elza varázsereje. Elza, bár sokkolja a feltételezés, hogy ő a felelős a szülei haláláért, úgy érzi, neki is meg kell találnia azt a folyót, ezért Annát és Olafot hátrahagyva, egymaga vág neki a veszélyes útnak. Találkozik és sikeresen legyőzi a Nøkk nevű víziszellemet, amely olyan ló formájában jelenik meg, amely Ahtohallan vízét őrzi, és képes a vízen futni. A szellem elvezeti őt egy hatalmas gleccserhez, amelynek belsejébe lépve Elza rájön, hogy a hang, amely hívogatta őt, mindvégig az édesanyjáé volt. Iduana önzetlen cselekedete, amiért megmentette Agnarrt, azt eredményezte, hogy az Elvarázsolt Erdő szellemei megáldották elsőszülött gyermekét egy különleges erővel, mellyel a birtokában kapcsolatot létesíthet az emberek és a természet között. Elza tehát ráébred, hogy ő maga az ötödik szellem.

Ahtohallan vízében egyúttal feltárul a családjuk sötét múltja is: Runeard király valójában félt a Northuldrák szoros kapcsolatától az erdő szellemivel, ezért a gátat arra szánta, hogy elszakítsa őket a természetes forrásaiktól. Továbbá ő maga robbantotta ki a két nép közötti háborút azzal, hogy megölte a Northuldrák egykori vezetőjét. Elza elküldi ezt az információt Annának, mielőtt jéggé fagy, annak következtében, hogy Ahtohallan legmélyebb, legveszélyesebb részébe merészkedett. Emiatt Olaf is elveszti életerejét, és hópelyhekre bomlik szét.

Anna arra következtet, hogy ahhoz, hogy békét teremtsenek a két nép között, a gátat el kell pusztítani. A kőóriások feldühítésével, illetve az arendelle-i katonák utólagos segítségével, a gát átszakad, és hatalmas szökőár zúdul Arendelle irányába. Amikor már mindenki biztos benne, hogy a királyság odavész majd az áradatban, a szellemek által időközben kiolvasztott Elza visszatér, és az erejével az utolsó pillanatban megállítja az áradatot. Arendelle megmenekül.

A béke helyreállásával, a mágikus köd felszáll az Elvarázsolt Erdőről, így a lakosok oly sok év után végre kiszabadulhatnak. Elza újra találkozik Annával, és Olafot is életre kelti. A két testvér közösen megegyezik, hogy mostantól együtt kell vezetniük a két népet, így Elza az Elvarázsolt Erdő védelmezőjévé válik, míg Anna lesz Arendelle új királynője, és összeházasodik Kristoffal. Továbbra is gyakran találkoznak egymással, miközben mindketten beteljesítik a végzetüket, és közelebb hozzák egymáshoz az embereket és a természetet.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang[4] Leírás
Elza[5] Idina Menzel Farkasházi Réka
Füredi Nikolett (ének)
Arendelle királynője, Anna nővére, aki különös varázserővel rendelkezik.
Mattea Conforti (gyerek)
Eva Bella (gyerek)
Papucsek Zsuzsanna
Anna Kristen Bell Vágó Bernadett Arendelle hercegnője, Elza húga, Kristoff barátnője.
Hadley Gannaway (gyerek)
Libby Stubenrauch (gyerek)
Mayer Jázmin
Kristoff Jonathan Groff Magyar Bálint Királyi jégszállító, Anna hercegnő barátja.
Olaf Josh Gad Seder Gábor Érzelgős hóember, akit Elza varázslata hozott létre.
Destin Mattias hadnagy Sterling K. Brown Tokaji Csaba Arendelle-i katonák egy csoportjának vezetője, akik évek óta csapdában élnek az Elvarázsolt Erdőben.[6][7]
Iduna királynő Evan Rachel Wood Györfi Anna Elza és Anna édesanyja.[6][8]
Delaney Rose Stein (gyerek) Pekár Adrienn
Agnarr király Alfred Molina Rosta Sándor Elza és Anna édesapja.
Jackson Stein (gyerek) Baráth István
Jelana Martha Plimpton Zsurzs Kati Az Elvarázsolt Erdőben élő Northuldra-törzs vezetője.
Ryder Jason Ritter Czető Roland A Northuldra-törzs egyik tagja, aki ugyanúgy bolondul a rénszarvasokért, mint Kristoff.[9][10]
Honeymaren Rachel Matthews Csuha Borbála A Northuldra-törzs tagja, Ryder testvére, egy merész és bátor nő, aki békét akar hozni az Elvarázsolt Erdőbe.
Runeard király Jeremy Sisto Vass Gábor Agnarr király néhai édesapja, Elza és Anna nagyapja.
Troll papa, Pabbie Ciarán Hinds Horányi László A trollok bölcs uralkodója.
Bulda Maia Wilson Náray Erika Egy gondoskodó női troll, Kristoff örökbefogadó anyukája.
Hans Santino Fontana Pál Tamás Anna gonosz ex-barátja, csupán egy flashback-jelenetben szerepel.

Háttér és forgatás[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

Amikor 2014 márciusában Peter Del Vecho producert a Jégvarázs folytatásáról kérdezték azt mondta, hogy Chris Buck, Jennifer Lee és ő "nagyon-nagyon jól együtt tudnak dolgozni", és bár valószínűnek tartja a további közös munkát, nem tudja annak mikor jön el az ideje. Április végén a Walt Disney Animation Studios elnöke, Alan F. Horn elmondta, hogy nem igazán beszélgettek egy lehetséges folytatásáról, mert a stúdiónak abban az időben a Broadway című musical jelentette a prioritást, és a projekt teljesen lefoglalta Robert Lopezt és Kristen Anderson-Lopezt.[11][12]

Amikor 2014 májusában egy folytatástól kérdezték, Bob Iger, a Disney vezérigazgatója elmondta, hogy ők nem akarják mindenáron folytatni a történetet, mert annak megvan az a veszélye, hogy az semmilyen szinten nem éri el az első rész sikereit. Iger kifejezte abbéli reményét is, hogy a Jégvarázs franchise-zal valamiféle olyan maradandó dolgot alkottak egy korosztálynak, mint annak idején Az oroszlánkirállyal és az ahhoz fűződő folytatásokkal, sorozatokkal.[13]

2015. március 12-én, a Disney San Franciscó-i részvényesi közgyűlésén Iger, Lasseter és az Olaf hangját adó Josh Gad bejelentették, hogy a Disney engedélyezte a Jégvarázs második részének elkészítését, amelynek Buck és Lee lesznek és Del Vecho a producere, hasonlóan az első részhez.[14] Lasseter úgy nyilatkozott, hogy a Jégvarázs 2. esetében a rendezők "[...]nagyszerű ötlettel álltak elő a folytatással kapcsolatban[..] és visszarepítik a nézőket Arendelle-be."[15] A Los Angeles Times szerint "jelentős belső vita" folyt a Disney vezetői között arról, hogy folytatni kell-e a filmet, de a példátlan siker ösztönzőleg hatott a stúdióra is.[16]

Gad szeptember 28-án bejelentette, hogy szerepelni fog a Buck, Lee, Del Vecho és Lasseter által készített folytatásban is.[17][18]

Jonathan Groff, aki Kristoff hangját adta, 2017 júliusában úgy nyilatkozott, hogy nem tud sokat a készülő második részről, kivéve hogy hamarosan elkezdi felvenni a jeleneteit.[19] Október 11-én a Lorraine című televíziós talkshowban elmondta, hogy az előző hónapban kezdte a munkálatokat.[20]

2017 októberében a CinemaBlenddel készített interjújában Bell elmondta, hogy lesz néhány új karakter is a történetben.[21]

2018 márciusában Lee egy interjúban elmondta, hogy a hat vázlatot készített a lehetséges forgatókönyvhöz.[22]

2018 júliusában bejelentették, hogy Evan Rachel Wood és Sterling K. Brown is tárgyalásokat folytatott egy még nyilvánosságra nem hozott szerep lehetősége miatt.[23]

2018 augusztusában Allison Schroeder, a A számolás joga és a Barátom, Róbert Gida című filmek forgatókönyvírója is csatlakozik a stábhoz, hogy segítse Lee-t a film forgatókönyvének megírásában. A film befejezett jeleneteinek első bemutatását 2019 júniusában a Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon mutatták be.[24]

A 2019-es D23 Expo rendezvényen a rendezők azt mondták, hogy a folytatás megválaszolja az első rész által nyitottan hagyott kérdéseit, így például; "Miért van Elzának varázslatos hatalma?", "Miért született Anna varázserő nélkül?", "Hová mentek a szüleik, amikor a hajójuk elsüllyedt?"[25] Bejelentették, hogy Brown szerepe szerint egy katona hangját kölcsönzi majd, aki Arendelle hadseregében, Elza nagyapjának, Runeard királynak a szolgálatában állt,[26] míg Wood Elza és Anna édesanyjának, Iduna királynőnek fogja kölcsönözni a hangját, akinek az első részben csupán egy-két sora volt, amit a rendező, Jennifer Lee szolgáltatott. Wood úgy nyilatkozott, hogy karakterét visszatekintéssel mutatják be, és ez segít "felfedezni néhány múltbéli rejtélyt".

A film sajtóbemutatóján Lee elmondta, hogy a folytatás nem kapcsolódik az Egyszer volt, hol nem volt amerikai televíziós sorozat Jégvarázshoz köthető elemeihez.[27]

Filmzene[szerkesztés]

A film zenéjét az első epizódhoz hasonlóan Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez írta, valamint Christophe Beck komponálta.[28]

Betétdalok[szerkesztés]

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Túl az ábránd mezsgyéjén Györfi Anna All Is Found Evan Rachel Wood
Sorsunk szerencsés Vágó Bernadett, Seder Gábor, Magyar Bálint, Füredi Nikolett Some Things Never Change Kristen Bell, Josh Gad, Jonathan Groff, Idina Menzel
Messze hívó szó Füredi Nikolett

AURORA

Into the Unknown Idina Menzel
AURORA
Érett fejjel Seder Gábor When I Am Older Josh Gad
Elvesztem már Magyar Bálint Lost in the Woods Jonathan Groff
Tárulj fel Füredi Nikolett

Györfi Anna

Show Yourself Idina Menzel

Evan Rachel Wood

Más út nincs Vágó Bernadett The Next Right Thing Kristen Bell

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Forgalomba hozatal[szerkesztés]

A Jégvarázs 2. világpremierjét a hollywoodi Dolby Színházban tartották 2019. november 7-én.[29] A Walt Disney Studios Motion Pictures az észak-amerikai mozikban november 22-én mutatta be a filmet, az eredetileg tervezett november 27-ei dátumnál öt nappal korábban.[30][31] Ausztráliában és Új-Zélandon 2019. november 28-án,[32] Magyarországon november 21-én kezdték vetíteni.

Az első rész amerikai és nemzetközi sikerére tekintettel egy komplett albumot adtak ki, amely tartalmazza többek közt a Legyen hó (Let It Go) című betétdal összes hivatalos verzióját.[33]

2019. április 11-én bejelentették, hogy a Disney+ szolgáltatón elérhető lesz egy kapcsolódó tartalom Into the Unknown: Making Frozen 2. (Az ismeretlenbe: Jégvarázs 2) címmel.[34]

Marketing[szerkesztés]

A Disney 2019. február 13-án adta ki a film első előzetesét,[35] amit az első 24 órában 116,4 millió alkalommal néztek meg, és ezzel az adott időszakban a második legnézettebb animációs film-előzetes lett, meghaladva a A Hihetetlen család 2. rekordját (113,6 millió megtekintés).[36] A második trailert az American Broadcasting Company Good Morning America című reggeli showjában, 2019. június 11-én mutatták be.[37] A harmadik előzetes ugyanebben a műsorban debütált 2019. szeptember 23-án.[38] A negyedik előzetest a Disney UK adta ki október 14-én.[39] Az Iceland brit szupermarkethálózat a filmet a 2019. évi karácsonyi hirdetése részeként népszerűsítette, valamint a Walt Disney Animation Studios készített egy új és exkluzív kisfilmet, amelyben Olaf és Elsa kedvenc karácsonyi tárgyait és emlékeit mutatja be.[40]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételek[szerkesztés]

A filmet az Egyesült Államokban és Kanadában az Egy kivételes barát és a 21 Bridges című filmekkel mutatják be egy hétvégén, a készítők a nyitóhétvégére 100 millió dolláros bevétellel kalkuláltak.[41]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Zahn, James. „HEAD ‘INTO THE UNKNOWN’ WITH THE ‘FROZEN 2’ SOUNDTRACK”, 2019. szeptember 30.. [2019. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.) 
 2. Frozen 2. Pathé Theatres . (Hozzáférés: 2019. október 28.)
 3. Jégvarázs 2.. PORT.hu
 4. Jégvarázs 2. (Frozen 2) - a magyar hangok”, 2019. november 22. (Hozzáférés: 2019. november 22.) 
 5. ‘Frozen 2' First Trailer: Elsa and Anna Return in Dazzling New Footage”, IndieWire, Penske Business Media, LLC., 2019. február 13.. [2019. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2019. február 15.) 
 6. a b Muncy, Julie. „Everything We Learned About Disney's Upcoming Movies: Frozen 2, Cruella, Pixar's Soul, and More”, 2019. augusztus 24.. [2019. augusztus 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2019. augusztus 24.) 
 7. Lee, Jennifer [@alittlejelee]: Many have been asking me about spelling and title. Meet Lieutenant Destin Mattias., 2019. augusztus 29. (Hozzáférés: 2019. augusztus 30.)
 8. How Well Do You Know… Frozen?. OhmyDisney.com, 2014. január 29. [2019. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 18.)
 9. Is that you, Anna and Elsa? 'Frozen 2’ trailer suggests a Marvel-style tale (amerikai angol nyelven). Los Angeles Times , 2019. szeptember 23. (Hozzáférés: 2019. szeptember 23.)
 10. Ritter, Jason [@JasonRitter]: When you realize you’re in #Frozen2, 2019. szeptember 23. (Hozzáférés: 2019. szeptember 27.)
 11. Erlichman, Jon. „Frozen Is a 'Gigantic' Success” (Video), Bloomberg Television, Bloomberg, 2014. április 22.. [2014. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2014. április 22.) 
 12. Rosen, Christopher. „'Frozen' Sequel Not In Development Just Yet”, The Huffington Post , 2014. április 23.. [2014. április 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2014. május 29.) 
 13. Faber, David: CNBC Exclusive: CNBC Transcript: Disney Chairman & CEO Bob Iger Speaks with CNBC's David Faber on "Squawk on the Street" Today. Squawk on the Street . CNBC, 2014. május 7. [2014. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 8.)
 14. Disney Announces 'Frozen 2'. Variety , 2015. március 12. [2015. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 12.)
 15. 2015 Meeting of Shareholders” (Transcript), Walt Disney Company, 2015. március 12., 12. oldal. [2015. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. június 14.) 
 16. Disney announces big-screen 'Frozen 2'”, Los Angeles Times, Tribune Publishing Company, 2015. március 13.. [2015. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. március 14.) 
 17. Osborn, Alex. „Josh Gad is back in the studio for Frozen 2”, 2017. szeptember 28.. [2017. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. szeptember 28.) 
 18. Trumbore, Dave. „'Frozen 2' Cast Starts Recording with Josh Gad Returning as Olaf”, 2017. szeptember 28.. [2017. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. szeptember 28.) 
 19. Derschowitz, Jessica. „Frozen 2: Jonathan Groff gives update on sequel”, 2017. július 5.. [2017. október 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. október 3.) 
 20. Ilagan, Vianne. „'Frozen 2' Latest News: Recording Work Already in Progress; Josh Gad Describes Sequel as 'Story Worth the Wait'”, 2017. október 3.. [2017. október 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. október 3.) 
 21. Chichizola, Corey. „Kristen Bell tells us about Frozen 2, teases some new characters”, 2017. október 24.. [2017. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. október 27.) 
 22. 'Frozen' Creators Drop Hints About Movie Sequel at Broadway Opening”, Variety, 2018. március 23.. [2018. május 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 2.) 
 23. Kroll, Justin: 'Frozen 2': Evan Rachel Wood, Sterling K. Brown in Talks for Sequel (EXCLUSIVE). Variety , 2018. július 13. [2018. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 13.)
 24. Cox, Chris: Infestation: Annecy Animation Festival 2019: Frozen 2. One Of Us , 2019. június 24. [2019. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 1.)
 25. Renfro, Kim. „3 unanswered questions from the first 'Frozen' movie the new sequel will address”, 2019. augusztus 27. (Hozzáférés: 2019. augusztus 29.) 
 26. Angeline Jane Bernabe: New 'Frozen 2' trailer: Anna and Elsa embark on journey into the enchanted forest. Good Morning America, 2019. szeptember 23. (Hozzáférés: 2019. szeptember 23.)
 27. Frozen 2: Once Upon A Time's Frozen Season Isn't Canon. (Hozzáférés: 2019. november 3.)
 28. Iasimone, Ashley. „'Frozen 2' Soundtrack Features Seven New Songs, End-Credits Cuts From Kacey Musgraves & Weezer”, 2019. szeptember 30. (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.) 
 29. Kent, Clarkisha: Watch the 'Frozen 2' world premiere red carpet live stream (angol nyelven). Entertainment Weekly , 2019. november 7. [2019. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 8.)
 30. 'Frozen 2' Release Date Moves Up a Week. Variety, 2018. november 1. [2018. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 2.)
 31. Disney Movie Release Schedule Gets a Major Update”, ComingSoon.net, 2017. április 25.. [2017. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. április 25.) 
 32. Frozen 2 - Trailer & Release Date | Disney Movies Australia & New Zealand, <https://www.disney.com.au/movies/frozen-2>. Hozzáférés ideje: 2019-11-11
 33. Let It Go The Complete Set. [2018. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 20.)
 34. Welcome to Disney+. Disney, 2019. április 11. [2019. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 14.)
 35. 'Frozen 2' Teaser: Disney Unveils First Look At Sequel”, Deadline Hollywood, 2019. február 13.. [2019. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2019. február 13.) 
 36. 'Frozen 2' On Fire: Most-Watched Animated Film Trailer Of All Time, 2019. február 14. [2019. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 15.)
 37. GMA Team via GMA: Anna, Elsa featured in mysterious movie poster for 'Frozen 2'. ABC News. Disney, 2019. június 10. [2019. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 10.)
 38. Charlie Ridgely: Disney Releasing New Frozen 2 Trailer Next Week. comicbook.com , 2019. szeptember 21. [2019. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 20.)
 39. UK, Disney [@Disney_UK]: This November, search for answers & brace for adventure with #Frozen2. Watch the brand new trailer now!, 2019. október 14. (Hozzáférés: 2019. október 14.)
 40. @IcelandFoods: Our favourite thing about Christmas? A perfect Christmas dinner, with a hint of magic...❄️#magicoffrozen, 2019. november 1.
 41. D'Alessandro, Anthony: ‘Frozen 2’ Headed To $100M-Plus Opening – Early Box Office Projection. Deadline Hollywood, 2019. október 31. (Hozzáférés: 2019. október 31.)

További információ[szerkesztés]