Ugrás a tartalomhoz

Az oroszlánkirály 2. – Simba büszkesége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az oroszlánkirály 2. – Simba büszkesége
(The Lion King II: Simba's Pride)
1998-as amerikai–ausztrál animációs film

RendezőDarrell Rooney
ProducerJeannine Roussel
AlapműWilliam Shakespeare: Rómeó és Júlia
Műfajdráma, kaland, musical, romantikus, vígjáték, zenés
Forgatókönyvíró
  • Flip Kobler
  • Cindy Marcus
Hang
Zene
VágóPeter Lonsdale
GyártásvezetőLucy D’Ambrosio
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelvangol
Játékidő81 perc
Képarány1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárUSA PG
Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető / Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőAz oroszlánkirály
KövetkezőAz oroszlánkirály 3. – Hakuna Matata
Kapcsolódó film
Kapcsolódó műsor
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az oroszlánkirály 2. – Simba büszkesége témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az oroszlánkirály 2. – Simba büszkesége (The Lion King II: Simba's Pride) 1998-ban bemutatott amerikaiausztrál filmmusical, amely az Oroszlánkirály-trilógia második része. Rendezője Darrell Rooney, producere Jeannine Roussel. A forgatókönyvet Flip Kobler és Cindy Marcus írta, a zenéjét Nick Glennie-Smith és Tina Turner szerezte. A videofilm a Walt Disney Pictures és a DisneyToon Studios gyártásában készült, a Walt Disney Home Video forgalmazásában jelent meg.

Amerikában 1998. október 27-én, Magyarországon 1999. március 2-án adták ki VHS-en, majd 2004. június 15-én DVD-n is kiadták.

Az angol pride szónak több jelentése is van: büszkeség, önbecsülés és oroszlánfalka, ezért az eredeti angol cím Simba falkájaként is fordítható.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet ott folytatódik, ahol az eredeti Oroszlánkirály abbamaradt: Simba és Nala, a Büszke Birtok királyi párja összehívják a szavanna népét új gyermekük keresztelőjére a Trón Szirthez. Az öreg bölcs, Rafiki azonban bejelenti, hogy az újszülött gyermek nem fiú.

A Büszke Birtok határán túl élnek a Zord-földi oroszlánfalka tagjai. Ők Zordon egykori követői, akik megtagadták az engedelmességet Simbának, ezért ide száműzte őket. A falka vezére Zira, egy fanatikus oroszlánnő. Nem sokkal Simba visszatérése előtt Zordon Zira kisebbik fiát, Kovut nevezte meg utódjának. Két másik gyermeke, Nuka és Vitani hozzák meg a hírt, miszerint az újszülött Kiara leány, tehát nem jogosult a trón megöröklésére.

Kiara éppolyan kis csibész gyerek lett, mint az apja: a pesztrának mellé adott Timont és Pumbát lerázza magáról, és később megismerkedik egy arra kószáló zordföldi oroszlánkölyökkel, Kovuval. A találkozást azonban beárnyékolja, hogy megjelenik Simba és Zira, mindkettő óvva saját gyermekét a másiktól. Ezután Simba hazaviszi Kiarát, megdorgálja, de később megbocsát neki. Eközben Zordföldén Zira szintén megdorgálja Kovut, majd megdicséri,és elhatározza, hogy Kovut Simba ellen hangolja, amíg Kovu fel nem nő, és így visszaszerezhetik a trónt. Simba pontosan tudja, mire tör Zira, aki Zordföldön tökéletesíti a tervét. Rájön, hogy Kovu új barátsága Kiarával akár még házassággá is válhat, vagyis mindkét falka elismerné uralkodónak. A megfelelő nap azonban csak évek múltán érkezik el, amikor is a felnőtt Kiara első magányos vadászútjára indul a szavannára.

Simba – be nem avatkozási ígéretét megszegve – Timont és Pumbát küldi testőrnek Kiara mellé. A megbántott lány egyenesen egy erdőtűzbe téved, amit Vitani és Nuka gyújtottak. A füsttől eszméletét veszti, de Kovu megmenti. Simba erkölcsileg rá van kényszerülve, hogy befogadja a zordföldi oroszlánifjat.

Kovu kezdetben Simba megölésére tör, de Kiara játékossága megingatja. Az emlékeitől gyötört Simba nem tud bízni Kovuban, de már az ifjú oroszlánfiú se saját magában: lassan rájön, hogy csak eszköz volt anyja kezében, aki gyűlöletre nevelte. A két fiatal között szerelem szövődik. Zira értesül fia átpártolásáról, és cselekszik. Mikor Simba Zordon bukásáról beszélget Kovuval, Zira a falkájával megjelenik és megtámadja Simbát. Kovu próbálja megvédeni Simbát, de őt az egyik gonosz falka tagja leüti. Simba megmenekül Zira seregétől, Zira aláaknáztat Nukával egy földtorlaszt, ami feléjük tereli a folyó vizét. Nuka óvatlansága miatt meghal, de Simba túléli. Simba a Büszke Birtok többségével együtt azt hiszi, Kovu cinkos volt a merényletben, és nyilvános megaláztatás keretében száműzi.

Kiara viszont titokban megkeresi őt. Együtt elhatározzák, hogy véget vetnek a két falka konfliktusának. De elkéstek: Zazu, Simba tanácsadója hírét adja, hogy Zira mozgósította a falkát egy általános támadáshoz. Simba is sereget verbuvál, és egy árnyas fennsíkon, az esti viharban találkozik Zirával. A csata megkezdődik, de mielőtt veszteség érné a feleket, az odaérő Kiara és Kovu a két vezér közé ékeli magát. Nyíltan kimondják: ez a csata nem hoz valódi győzelmet, csak felőrli és kiirtja őket, és hogy ők egyek. Simba belátja, hogy Kiarának és Kovunak igaza van, és békét ajánl Zirának. Ő azonban elutasítja, és dühösen nekitámadt Simbának, de Kiara megmenti apját, nekiment Zirának, és lecsúsznak a fennsík egyik lejtőjén. Simba utánuk akar menni, de félúton látja, hogy az ömlő csapadék átszakított egy töltést a fennsík lábánál. Kiara próbálja megmenteni a gőgös Zirát, de az végül belefullad a folyóba. A zordföldiek – akik igazából csak Zira befolyása alatt álltak, és csak az ő utasításait követték – belátják, hogy a gyűlölködés nem vezet semmi jóra, és békét kötnek a Büszke Birtok népével. Simba is belátja, hogy tévedett Kovuval kapcsolatban, és befogadja őt a családba.

Másnap reggel a két falka összegyűlik a Büszke Birtok Tróni Szirtjén, hogy megünnepeljék egyesülésüket. Kovu és Kiara boldogságának immár semmi akadálya. Simba is képes volt továbblépni múltján. Mikor hallja szellem-apjának, Mufasának a dicséretét, már biztos benne, hogy a két nép közös virágkor előtt áll.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplők Eredeti hang Magyar hang Leírás
Simba Matthew Broderick
Cam Clarke (ének)
Stohl András A Büszke Birtok uralkodója, Nala férje, Kiara apja, Mufasa király és Sarabi királynő fia.
Kiara (kölyök) Michelle Horn
Charity Sanoy (ének)
Bogdányi Titanilla Simba király és Nala királynő lánya, Kovu szerelme, Mufasa unokája.
Kiara (felnőtt) Neve Campbell
Liz Callaway (ének)
Csondor Kata
Auth Csilla (ének)
Kovu (kölyök) Ryan O'Donohue Borbíró András Zira fia, Zordon fogadott fia, Vitani és Nuka féltestvére, Kiara szerelme.
Kovu (felnőtt) Jason Marsden
Gene Miller (ének)
Welker Gábor
Miller Zoltán (ének)
Zira Suzanne Pleshette Kútvölgyi Erzsébet A Zord-föld uralkodónője, aki le akarja igázni Simba Büszke Birtokát, Kovu, Nuka és Vitani anyja.
Nuka Andy Dick Bicskey Lukács
Kálid Artúr (ének)
Zira idősebbik fia, Kovu és Vitani testvére.
Vitani (kölyök) Lacey Chabert
Crysta Macalush (ének)
Szalay Gyöngyvér
Csuha Bori (ének)
Zira lánya, Kovu és Nuka testvére.
Vitani (felnőtt) Jennifer Lien Timkó Eszter
Nala Moira Kelly Bertalan Ágnes A Büszke Birtok uralkodónője, Simba felesége, Kiara anyja.
Timon Nathan Lane Vincze Gábor Péter A komikus szurikáta-varacskos disznó duó, akik a "Hakuna Matata" törvényei szerint élnek, de megváltoztatta az új mottót "Juh-ej!".
Pumbaa Ernie Sabella Melis Gábor
Rafiki Robert Guillaume Barbinek Péter
Zareczky Miklós (ének)
A bölcs mandrill sámán, aki az oroszlánok újszülött kölykeit mutatja be az állatok seregének, mint az első filmben.
Zazu Edward Hibbert Verebély Iván Egy hűséges szarvcsőrű madár, aki a királyi családot főudvarmesterként szolgálja.
Mufasa James Earl Jones Sinkovits Imre A Büszke Birtok egykori királya, Simba apja, Kiara nagyapja, Zordon testvére. Az elején a fellegekben, majd Simba rémálmában, és a végén hang formájában jelenik meg.
Zordon Jim Cummings Kristóf Tibor Simba néhai nagybátyja, Mufasa testvére, Kovu mostohaapja. Simba rémálmában, majd Kovunál a vízben kép formájában jelenik meg.

Betétdalok[szerkesztés]

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Ő benned él Bereczki Zoltán
Bergendy-együttes
He Lives In You Lebo M.
Egyek vagyunk Stohl András
Bogdányi Titanilla
Bergendy-együttes
We Are One Cam Clarke
Charity Sanoy
Ladysmith Black Mambazo
Száll egy sötét dal Kútvölgyi Erzsébet
Kálid Artúr
Csuha Bori
My Lullaby Suzanne Pleshette
Andy Dick
Crysta Macalush
Upendi Zareczky Miklós
Auth Csilla
Miller Zoltán
Bergendy-együttes
Upendi Robert Guillaume
Liz Callaway
Gene Miller
Ladysmith Black Mambazo
Csaló Arany Tamás
Bereczki Zoltán
Csordás Ilona
Micheller Myrtill
Náray Erika
Oroszlán Szonja
Rácz István
Szolnoki Péter
Szomor György
Tunyogi Bernadett
Bergendy-együttes
One Of Us Carmen Carter
Kevin Dorsey
Joey Diggs
Carl Graves
Ellis Hall
Gene Miller
Rick Nelson
Bobbi Page
Louis Price
Andrea Robinson
Rose Stone
Carmen Twillie
Oren Waters
Julia Waters
Maxine Waters Willard
Terry Young
A szív úgyis rátalál Auth Csilla
Miller Zoltán
Love Will Find A Way Liz Callaway
Gene Miller

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]