John C. Reilly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John C. Reilly
2012-ben
2012-ben
Életrajzi adatok
Születési név John Christopher Reilly
Született 1965. május 24. (50 éves)
Chicago, Illinois,
 USA
Házastárs Alison Dickey (1992–napjainkig)
Pályafutása
Aktív évek 1989–napjainkig

John C. Reilly az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz John C. Reilly témájú médiaállományokat.

John Christopher Reilly (1965. május 24.) Oscar-díjra jelölt amerikai színész.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Reilly, ötödikként hat testvér közül, Chicagóban született, Illinois államban, ír-amerikai apától és litván anyától.[1][2] Apja egy vászonkészító vállalat tulajdonosa volt.[3] Katolikus vallásban nevelkedett,[4] a Brother Rice High Scoolt végezte el. Hogy lefoglalja magát, a színjátszás felé tekintett, s beiratkozott a Goodman Drámaiskolába a DePaul Universityn. A Chicagói színház büszke tagjaként Reilly a Windy Cityt tartja tapasztalatszerzése elsőszámú forrásának, ami a nagy áttöréshez kellett.

Reilly vegetáriánus.[5] 1992 óta Alison Dickey férje, akivel A háború áldozatai című film forgatásán ismerkedett meg.

Karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Reilly debütálása Brian De Palma filmjéhez, A háború áldozataihoz fűződik, amely 1989-ben került a mozikba. Noha Hatcher tizedes csak egy kisebb mellékszereplő volt, De Palmának annyira tetszett Reilly alakítása, hogy a szerepet jelentősen kibővítették.

1989 óta a színész több mint 40 filmben tűnt fel, a legtöbb esetben mellékszereplőként. Szélesebb ismertséget a 2002-es év hozott számára, elsősorban a Chicago című filmbeli szerepe révén, amiért Oscar- és Golden Globe-díjra nominálták. A musical filmváltozata mellett a legjobb film kategória jelöltjei közül további kettőben is feltűnt: a New York bandáiban és Az órákban. 2004-ben újfent szerepelt neve az Oscarért versengő filmek egyikének stáblistáján: az Aviátorban Howard Hughes megbízható pénzügyi tanácsadóját alakította. Hogy játszhasson Martin Scorsese filmjében, vissza kellett utasítania Will Ferrell komédiája, A híres Ron Burgundy legendája egyik szerepét. Két évvel később azonban már látható volt Ferrell oldalán a Taplógáz című vígjátékban. 2007 decemberétől vetítik az észak-amerikai mozik a Walk Hard: The Dewey Cox Storyt, ahol a címszereplő kitalált zenészt alakítja.

Reilly a színészet mellett énekel is, a 2006-os Rogue's Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs, and Chanteys válogatásalbumon két szám szerepel az ő előadásában: a Fathom the Bowl és a My Son John.[6] Az utolsó adásban és a Walk Hardban szintén maga énekli a szerepével járó dalokat, s az utóbbi film népszerűsítési kampánya keretében Dewey Coxként részt vett a „Cox Across America 2007 Tour”-on.[7]

Filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]