Fantázia 2000

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fantázia 2000
(Fantasia 2000)
1999-es amerikai vegyes technikájú film
Rendező
ProducerDonald W. Ernst
Vezető producerRoy Edward Disney
AlapműHans Christian Andersen
Műfajfantasy, musical
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Hang
Zene
OperatőrTim Suhrstedt
Vágó
  • Jessica Ambinder-Rojas
  • Lois Freeman-Fox
  • Julia Gray
  • Craig Paulsen
  • Gregory F. Plotts
DíszlettervezőPixote Hunt
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő75 perc
Költségvetés80 000 000 USD
Képarány1,44:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
60 655 420
USD
Világszerte
90 874 570
USD
Kronológia
ElőzőFantázia
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Fantázia 2000 témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Fantasia 2000 (eredeti cím: Fantasia 2000) 1999-ben bemutatott amerikai 2D-s és 3D-s számítógépes animációs film a CGI filmek kora, amely a 38. Disney-film. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Feature Animation gyártásában készült, a Buena Vista Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés fantasyfilm.

Amerikában 1999. december 17-én, Magyarországon 2000. július 27-én mutatták be a mozikban.

A film fejezetei[szerkesztés]

Beethoven5. szimfónia: A jelenetben absztrakt minták és formák, amelyek több száz színes háromszög alakú pillangóra hasonlítanak, fedezik fel a fény és sötétség világát, miközben egy raj sötét fekete öt- vagy hatszög alakú denevér üldözi őket. A világot végül a fény és a színek hódítják meg. A bevezetőt Deems Taylor mondja el.

Ottorino RespighiRóma fenyői: A púpos bálnacsalád az égen át repül, amikor egy borjú elszakad szüleitől, és egy jéghegy csapdájába kerül. Végül anyja segítségével találja meg a kiutat. A család csatlakozik egy nagyobb bálnacsapathoz, amely a felhőkön át repülve a világűrbe jut. A jelenetet Steve Martin vezeti fel, majd Ichák Perlman veszi át a szót.

George GershwinKék rapszódia: Az 1930-as évek New Yorkjában játszódó, Al Hirschfeld ismert karikatúráinak stílusában megtervezett történet négy, jobb életre vágyó személyt követ nyomon. Duke egy építőmunkás, aki arról álmodik, hogy jazzdobos lesz; Joe egy szerencsétlen munkanélküli, aki azt kívánja, bárcsak kapna munkát; Rachel egy kislány, aki elfoglalt szüleivel szeretne időt tölteni a nevelőnője helyett; John pedig egy zaklatott, gazdag férj, aki egyszerűbb, szórakoztatóbb életre vágyik. A rész végén mind a négyen célhoz érnek, bár történetük kölcsönhatásban van egymással, anélkül, hogy bármelyikük is tudna róla.

Sosztakovics – 2. (F-dúr) zongoraverseny, Op. 102: Hans Christian Andersen A rendíthetetlen ólomkatona című meséje alapján egy féllábú, törött játékkatona beleszeret egy játékbalerinába, és megvédi őt a gonosz Jancsidoboztól. Az eredeti történettel ellentétben ez a változat happy enddel végződik. Bette Midler mutatja be a történetet.

Saint-SaënsAz állatok farsangja: Egy flamingóraj megpróbálja rákényszeríteni egy különc tagját, aki szívesen játszik jojóval, hogy részt vegyen a raj "unalmas" szokásaiban. James Earl Jones vezeti fel a jelenetet.

Paul DukasA varázslóinas: Goethe 1797-es "Der Zauberlehrling" című versén alapul, és ez az egyetlen olyan szegmens, amely a Fantáziában és a Fantasia 2000-ben is szerepel. Mickey egér történetét meséli el, aki Yen Sid varázsló tanítványaként megpróbálkozik mestere néhány varázslatával. A bravúr azonban rosszul sül el, és végül a varázsló tesz rendet, majd elzavarja a helyére az inast.

Edward Elgar – Ünnepi és alkalmi indulók: Noé bárkájának története alapján Donald kacsa Noé segédje, Daisy kacsa pedig Donald barátnője. Donald azt a feladatot kapja, hogy gyűjtse össze az állatokat a bárkára, azonban megfeledkezik indulás előtt Daisyről. Daisy sikeresen elkerüli Donaldot, és mindketten megsiratják elveszett szerelmesüket. A történet végén rájönnek, hogy együtt utaztak végig a bárkán. James Levine mutatja be a jelenetet.

Igor StravinskyTűzmadár: Egy zöld manólányt kelt életre az erdőben régi barátja, a jávorszarvas. A manólány életet lehel az erdőbe, de a hegyen túl nem fog az ereje. A hegy belsejében véletlenül életre kelt egy tűzmadarat, amely elpusztítja lávájával az erdőt és a mezőket. A jávorszarvas biztatására a manólány esőt idéz meg, és elhozza a tavaszt. Angela Lansbury köszöni meg a figyelmet.

Szereplők[szerkesztés]

Firkaszereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Mickey egér Wayne Allwine
Walt Disney (archív)
Rajkai Zoltán
Donald kacsa Tony Anselmo Bolba Tamás
Daisy kacsa Russi Taylor
Tress MacNeille
Orosz Anna

Élőszereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]