Hans Christian Andersen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hans Christian Andersen
HCA by Thora Hallager 1869.jpg
Született 1805. április 2.[1][2]
Odense[3][4][5][6]
Elhunyt 1875. augusztus 4. (70 évesen)[1]
Koppenhága[4]
Állampolgársága dán
Szülei Anne Marie Andersdatter
Hans Andersen
Foglalkozása
Kitüntetései
  • Vörös Sas-rend III. osztálya
  • Prometheus Award - Hall of Fame
  • Order of the Dannebrog
  • Bavarian Maximilian Order for Science and Art
Sírhely Assistens-temető, Koppenhága

Hans Christian Andersen aláírása
Hans Christian Andersen aláírása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hans Christian Andersen témájú médiaállományokat.

Hans Christian Andersen (Odense, Dánia, 1805. április 2.Koppenhága, 1875. augusztus 4.) valószínűleg a leghíresebb dán költő és meseíró.

Életútja[szerkesztés]

Andersen apja szegény cipész volt, akinek 1816-os halála után a 11 éves fiú abbahagyta az iskolát, és otthon az összes beszerezhető színdarabot elolvasta, köztük Ludvig Holberg és William Shakespeare műveit. Utóbbi összes színművét kívülről megtanulta, és fabábuival a maga készítette játék-színházban el is játszotta őket.[forrás?]

Hans Christian Andersen

14 éves korában ment Koppenhágába, hogy ott a királyi színháznál zenész legyen. A színház igazgatósága és VI. Frigyes király támogatásával 18221828 között latin iskolába, majd egyetemre járt.

Híres meséi: A kis gyufaáruslány, A császár új ruhája, A tűzszerszám, A rút kiskacsa, A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona, A Hókirálynő.

Sokat utazott Európában. Egyik alkalommal járt Magyarországon is, ahol többek közt bejárta a mohácsi csatateret.

Dán, német és görög legendákra, történelmi tényekre, a néphitre, valamint kora irodalmi mozgalmaira támaszkodott. Történetei a biedermeier kor legjelentősebb meséi, ma szinte a világ minden országában ismertek.

Mesekönyvei sikerét fokozták illusztrációi; első illusztrátora a szintén dán Vilhelm Pedersen (1820–1859) volt.

Emlékezete[szerkesztés]

A nagy meseírót idéző tiszteletadás az 1967 óta évről évre világszerte megünnepelt International Children's Book Day (Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja vagy Nemzetközi Gyermekkönyv Nap), amelyet Andersen születése évfordulóján tartanak. Emlékét élteti a nevét viselő kitüntetés, a Hans Christian Andersen Award.

2005-ben, születése 200. évfordulójának tiszteletére Izraelben a Képzőművészeti Egyetem az Izraeli Éremművész Szövetséggel és a Dán nagykövetséggel közösen nagyszabású nemzetközi éremművészeti pályázatot és kiállítást rendezett. A kiállításon több magyar művész is részt vett, közülük ketten díjat is nyertek. Az egyik magyar érem a kiállításról

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]