Robert Burns (költő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert Burns
Robert burns.jpg
Született 1759. január 25.[1][2][3][4][5][6][7][8][9]
Alloway
Elhunyt 1796. július 21. (37 évesen)[1][4][5][6][7][8][9]
Dumfries[10][11]
Állampolgársága Nagy-Britannia Királysága
Házastársa Jean Armour
Gyermekei Robert Burns
Foglalkozása

Robert Burns aláírása
Robert Burns aláírása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Burns témájú médiaállományokat.

Robert Burns (1759. január 25.Dumfries, 1796. július 21.) skót költő, dalszerző.

Skócia nemzeti költőjének tartják. Ő a scots nyelven alkotott költők közül a legismertebb, habár sok munkája angolul is megjelent. Skót kulturális ikonként ünnepelték a 19. és a 20. század folyamán Skóciában és a világon szétszóródott skót közösségekben egyaránt.

A romantika korszakának egyik legjelentősebb képviselője. Halála után a liberalizmus és a szocializmus alapjait letevők számára is inspirációt jelentettek írásai. Szabadkőműves volt.

Élete[szerkesztés]

Szegény bérlő fia volt, apja mezei munkára fogta, de azért aránylag jó nevelést adott neki. Addison, Shakespeare, Pope és különösen Allan Ramsay, valamint a hazájabeli mondák és dalok olvasgatása korán felébresztették benne a költői hajlamot. Az eke mellett népies dalokat költött és dalai révén csakhamar ismeretté vált a nép előtt. Később rossz társaságba került és rossz híre kerekedett. 1781-ben el is hagyta Skóciát és Jamaikába szerződvén mint ültetvényes felügyelő, hogy az úti költséget előteremtse, 1786-ban Kilmarnockban egy kötet verset adott ki, mely rendkívül nagy tetszést aratott. Amikor éppen hajóra akart szállni, meghívást kapott Edinburghba, ahol egy évnél tovább maradt, megismerkedett Walter Scott-tal, pártfogókra talált és mindenféle kitüntetésekben részesült.

Azután hazament, feleségül vette régi szeretőjét, Jane Armourt, s 1788-ban hivatalnok lett, s pártfogói segítségével egy kis bérletet szerzett Ellislandban, Dumfries mellett. De új hivatala és rendszertelen életmódja folytán nem foglalkozhatott bérleményével úgy, amint kellett volna és azt végül is abbanhagyta. 1791 végén Dumfriesben egy kis házikóban húzta meg magát és családját adóhivatalnoki kis fizetéséből és politikai lapokba írt radikális cikkeinek honoráriumából tartogatta. E közben ivásra adta magát, gyöngélkedett és búskomorságba esett.

Halála után családja megsegítése céljából barátja, Currie adta ki műveit összegyűjtve és életrajzzal ellátva (4 kötet, Liverpool, 1880).

Munkássága[szerkesztés]

1786-ban jelent meg az elismerést hozó Versek, nagyobbrészt skót népnyelven című kötete. Több száz új dalt írt, valamint régi skót népdalokat formált újjá. Költészete erőteljesen önéletrajzi jellegű, környezetének spontán eseményei mind gazdag, lírai nyelven szólalnak meg (Az árpaföldön; Egy egérhez; Nyugati szél; A vidám koldusok). Költői önarcképének versei a Földmíves volt az apám, Egy dalnok sírfelirata. Burns a parasztköltő, a skótok legnagyobb nemzeti költője. Költészetének központi műfaja a dal (John Anderson, szívem John; Haj-hajdanán).

Film az életéről[szerkesztés]

Robert Burns (Red Rose) címmel 2004-ben 107 perces angol filmdrámát készítettek az életéről. A film rendezője: Robbie Moffat, a főbb szerepekben: Michael E. Rodgers (Robert Burns), Lucy Russell (Jean Armour), Rebecca R. Palmer (Maria Riddell) és James Watson (Lewars) láthatók.[12]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 9.)
 2. Brockhaus and Efron Encyclopedic Dictionary
 3. 1911-es Encyclopædia Britannica
 4. ^ a b data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 5. ^ a b Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. ^ a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 7. ^ a b Internet Broadway Database, 398684, Robert Burns, 2017. október 9.
 8. ^ a b Find a Grave, 2017. október 9., 1853, Robert Burns
 9. ^ a b International Music Score Library Project. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 10. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 30.)
 11. Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978). (Hozzáférés: 2015. szeptember 28.)
 12. A Red Rose című film PORT.hu-adatlapja

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Wikiforrás
A magyar Wikiforrásban további forrásszövegek találhatóak
Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Robert Burns (költő) témában.