France Prešeren

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
France Prešeren
France Prešeren
France Prešeren
Élete
Született 1800. december 3.
Vrba na Gorenjskem
Elhunyt 1849. február 8. (48 évesen)
Kranj
Sírhely Kranj
Nemzetiség szlovén
Gyermekei Ernestina Jelovšek
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) vers
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz France Prešeren témájú médiaállományokat.

France Prešeren (Velden, 1800. december 3. – Krainburg, 1849. február 8.) szlovén költő és jogász. A szlovén irodalom egyik legnagyobb költőjének tartják. Egyik legfontosabb alkotása a Zdravljica (Pohárköszöntő, 1844), mely Szlovénia himnusza lett.

Életpályája[szerkesztés]

Szülőhelye a mai Vrba a Gorenjska nevű északnyugat-szlovéniai régióban található. A paraszti származású Prešerent papi pályára szánták, ám ő, a laibachi gimnázium elvégzése után a bécsi jogikarra iratkozott be. Első verseit is itt írta, melyeket a nyelvész és cenzor Jernej Kopitar nem fogadott lelkesedéssel. Diploma után visszatért Laibachba (ma Ljubljana). Bár ügyvédnek tanult ki, hosszú-hosszú évekig nem alkalmazták, ezért csak átmeneti munkákkal (pl. titkárként) és versírással tudta eltartani magát. Irodalmi szövetségese az a Matija Čop volt (1797-1835), aki haláláig (a Szávába fulladt) tanácsokkal látta őt el a romantikus kibontakozás útján. Múzsája egy gazdag kereskedő leánya, Julija Primic, akit eltiltottak a költőtől. Neki szentelte - többek között - a Sonetni venec (Szonett koszorú, 1834) és a Gazele (Gázelék, 1834) című köteteit. A Kranjska čbelica (Krajnai méhecske, 1830-1848) hat alkalommal megjelent almanachjának egyik legfontosabb, a szlovén nemzeti eposznak tekinthető Krst pri Savici (Keresztelő a Savicánál, 1836) szerzője. A már 1844-ben megírt Zdravljicáját csak az 1848-as márciusi forradalmi hullám után tudta kiadni a Bleiweis-féle Novice (Hírek) című lapban. Élete végén ügyvédi állást kínáltak neki Krainburgban (ma Kranj). Itt halt meg.

Munkái magyarul[szerkesztés]

  • France Prešeren: Szonettkoszorú – Sonetni venec. Ford.: Csuka Zoltán. Európa Kiadó. Bp. 1971.
  • France Prešeren: Versei. Ford.: Lator László, Tandori Dezső. Utószó: Josip Vidmar. Jegyzetek: Gállos Orsolya. Európa Kiadó. Bp. 1975; Pomurska založba. Murska Sobota. 2000.

Források[szerkesztés]

  • A szlovén irodalom története
  • Janko Kos: Pregled slovenskega slovstva, Državna založba Slovenije, Ljubljana, 1975, 100-132.
  • Lukács István: Rövid szerzői életrajzok, in: Bajzek Mária, Lukács István, Mladen Pavičić: Szlovén irodalmi antológia, Budapest, 2007, 296.

További információk[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak France Prešeren témában.