Dán irodalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jelling viking emlékei a világörökség részei.

A dán irodalom a skandináv irodalom azon csoportja, mely magában foglalja a dánul írt, illetve dán szerzők tollából származó műveket. Története a középkorban kezdődött és ma is tart. A dán irodalom legismertebb alakjai Saxo Grammaticus, Søren Kierkegaard, Hans Christian Andersen, Martin Andersen Nexø és Karen Blixen.

Középkor[szerkesztés]

A Dániában talált legősibb írásos emlékek a köveken és más tárgyakon látható rúnák. Ezek egy része betűrímes verseléssel írt rövid vers. A 10. században a kereszténység megjelenése a latin betűs írás és a latin nyelv formájában az európai műveltséget is elhozta Dániába. Az első fontosabb, latin nyelvű alkotás Saxo Grammaticus Gesta Danorum című történeti munkája a 12. századból. A mű a skandináv mítoszok és legendák egyik legjelentősebb forrása, valamint a Saxo koráig terjedő dán történelem összefoglaló műve. A korszak irodalmának szintén említésre méltó emlékei a balladák, melyekből ma 500-nál is többet ismernek.

A 16. és 17. század[szerkesztés]

A dán irodalom számára a 16. századi reformáció hozott megújulást. A korszak fontos írói közé tartozik Christiern Pedersen, az Újszövetség fordítója, valamint Poul Helgesen, a reformáció heves ellenzője. Ebben az időszakban születtek az első dán nyelvű drámák is, melyek közül Hieronymus Justesen Ranch művei a legjelentősebbek. A 17. században újra megélénkült a skandináv hagyományok iránti érdeklődés, elsősorban az olyan tudósoknak köszönhetően, mint Ole Worm. A vallásos dogmatizmus erőteljes jelenléte ellenére Thomas Kingo érzelmes himnuszai az önkifejezés felé sodorták a költészetet. A Svédországgal folytatott háborúk és a nemesség viszálykodása nyomán az ország 1660-ban abszolút monarchiává alakult. Ennek mikéntjéről a királyi börtönben raboskodó Leonora Christina Ulfeldt hercegnő számolt be Elmébe vésett ellenségek (Jammersminde) című érzelmes művében. A könyvet 1673 és 1698 között írta, ám csak 1869-ben jelent meg.

Írók[szerkesztés]

18. század[szerkesztés]

19. század[szerkesztés]

20. század[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]