Himnusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A himnusz dicsőítő és magasztaló ének.[1]

Eredetileg vallásos jellegű, Istent vagy isteni hatalma(ka)t dicsőítő, hozzá(juk) segítségért fohászkodó, imaszerű lírai műfaj. Tárgya és alkalma tehát eredetileg valamely istenség vagy Isten dicsérete, megnyerése és magasztalása. A vallásos költészet egyik legrégibb műfaja, az ősi kultúrákban mindenhol fellelhető. Közeli rokona az irodalmi ima műfaja.[2]

Etimológia[szerkesztés]

Az elnevezés eredete a görög ὕμνος (hümnosz) (dicsőítő ének)[3] jelentésű – kifejezésre, illetve latinos hymnus változatára vezethető vissza.

Fajtái[szerkesztés]

Fajtái:

A szakrális himnuszénekek szövegei az emberiség legrégebbi írásos dokumentumai közé tartoznak (pl. óegyiptomi istenhimnuszok, sumér-akkád isten- és királyhimnuszok).[1]

Jellemzői[szerkesztés]

Az ókori görög líra óta hagyományozódnak a műfaj szerkezeti sajátosságai: a megszólítás, a tárgy megnevezése; az érvelő rész (az istenség tetteinek, tulajdonságainak felsorolásával); a zárás (visszatérés a felvetéshez, de már az érvelés hatásának bizonyosságával) – ezt a szerkezeti megoldást szokás ABA-formának nevezni.

A himnuszköltészet a középkorban élte virágkorát, része lett a vallási szertartásoknak, érintkezett az imaformákkal, és elősegítette a rímes-időmértékes verselés fejlődését.

A himnusz a későbbi korokban már nemcsak vallásos tartalmakat fejezett ki, hanem bármely bölcseleti mondanivalót; és a hagyományos szerkezeti keretek is fellazultak. Így végül az ódával csaknem azonos jelentésű fogalommá vált: szárnyaló lendületű költemény, amelyet szinte bármely tárgy, téma – elvont eszme, természeti jelenség, kiváló tulajdonságú ember, egy ország – magasztalására írhattak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Brockhaus-Riemann: Zenei lexikon
  2. H - Himnusz, www.literatura.hu
  3. Himnusz Archiválva 2014. december 30-i dátummal a Wayback Machine-ben, www.katolikus.hu

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a himnusz címszót a Wikiszótárban!