A róka és a kutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A róka és a kutya
(The Fox and the Hound)
Rendező Richard Rich
Ted Berman
Art Stevens
Producer Wolfgang Reitherman
Art Stevens
Műfaj Haver film
musicalfilm
dramedy
Forgatókönyvíró Ted Berman
Larry Clemmons
Vance Gerry
Főszerepben Mickey Rooney
Kurt Russell
Pearl Bailey
Sandy Duncan
Pat Buttram
Jack Albertson
Jeanette Nolan
Dick Bakalyan
Paul Winchell
Zene Buddy Baker
Vágó James Koford
James Melton
Gyártás
Gyártó Walt Disney Productions
Ország  USA
Nyelv angol
Időtartam 83 perc
Költségvetés 12 000 000 amerikai dollár[forrás?]
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Amerikai Egyesült Államok Buena Vista
Magyarország InterCom (DVD)
Bemutató USA 1981. július 10.
Magyarország 2007. szeptember 17. (DVD)
Bevétel 39 900 000 dollár[forrás?]
Kronológia
Következő A róka és a kutya 2.
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A róka és a kutya (eredeti cím: The Fox and the Hound) színes, amerikai egész estés rajzfilm. 1981-es kalandfilm, filmvígjátékok és musicalfilm. A Disney 24. egész estés animációs filmje. A film Daniel P. Mannix regénye alapján készült. Elkészítése 12 millió dollárba került, ami a megjelenés idején az egyik legtöbb pénz volt, amit valaha animációs filmbe fektettek. Ez volt az utolsó "Walt Disney Animated Classics" film aminek nem volt vége főcíme és ez volt az utolsó amiben Don Bluth segédkezett.

A történet középpontjában egy szokatlan barátság áll, egy vadászkutya és egy vörös róka között, akik próbálják megtartani barátságukat, annak ellenére, hogy ösztöneik fel-fel bukkannak.

Cselekménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Miután egy fiatal rókakölyök árvaságra jut, Bölcs Mama, a bagoly, Hosszú, a harkály és Pici, a pinty elintézik, hogy egy özvegyasszony, Tweed örökbe fogadja. Tweed Todnak nevezi a kis rókát, mert egy tipegő csecsemőre emlékezteti.[1]

Tweed szomszédja, Amos Slade egy kopókölyköt hoz haza, akinek a Szimat nevet adja. Szimatot vadászkutyája, Vezér felügyeletére bízza, hogy tanítsa meg a „mesterségre”.

Tod, a róka és Szimat, a kutya hamar barátok lesznek és ígéretet tesznek, hogy örökké megtartják barátságukat. Slade azonban egyre inkább rossz szemmel nézi, hogy Szimat minduntalan elkóborol és játszadozik, és büntetésből pórázra fogja. Tod meglátogatja, de amíg játszadoznak, véletlenül felébresztik Vezért. Slade és Vezér üldözőbe veszik Todot és addig üldözik, amíg Tweed védelmébe nem veszi. Heves vita után Slade megesküszik, hogy megöli Todot, ha még egyszer meglátja a tanyáján.

A vadászszezon kezdetével Slade fogja kutyáit és beveti magát az erdőbe. Időközben Bölcs Mama elmagyarázza Todnak, hogy a barátság idővel megváltozhat, de Tod nem akar hinni neki.

Hónapokkal később Tod és Szimat már felnőttek. Egy éjszaka, miután Szimat visszatért a tanyára gazdájával, Tod odalopódzik, hogy találkozzon barátjával. Szimat nem bánja, hogy meglátogatta, de elmagyarázza neki, hogy bár továbbra is barátjának tartja Todot, de ő most már egy vadászkutya és a dolgok megváltoztak. Vezér most is felébred és ugatásával felveri Slade-et, aki üldözőbe veszi Todot. Szimat megtalálja az elbújt Todot, de elengedi, miközben tévútra vezeti Vezért és Slade-et. Vezér követi a rossz nyomot, ami egy szakadékon átívelő vasúti sínpárra vezeti, ahonnan Vezér a mélybe zuhan. Szimat és Slade Todot okolják a balesetért és bosszút esküdnek.

Tweed rájön, hogy kedvenc rókája többé nincs biztonságban vele, ezért a közeli vadasparkban keres neki helyet. Bölcs Mama itt bemutatja Todot a Rókica névre hallgató lány rókának. Slade és Szimat behatol a vadasparkba és üldözőbe veszik a rókákat.

Az üldözés akkor éri el csúcspontját, amikor Slade és Szimat véletlenül kiprovokálják egy hatalmas feketemedve támadását. Slade megbotlik, elesik és saját csapdájába esik, miközben fegyvere kiesik kezéből. Szimat megpróbálja felvenni a harcot a medvével, de nem sok esélye van. Ekkor lép közbe Tod, aki rátámad a medvére, hogy megvédje Szimatot, a medve üldözőbe veszi, majd mindketten egy vízesésbe zuhannak.

Szimat megtalálja Tod sérült testét a vízesés alján kialakult tó partján, éppen akkor, amikor Slade is felbukkan, fegyverrel a kezében. Slade le akarja lőni a rókát, de Szimat nem engedi és saját testével védelmezi Todot. Slade enged, leereszti a fegyverét és végül Szimattal együtt távozik, aki még utoljára cinkosan összemosolyog barátjával.

Otthon Tweed viseli gondját a sérült Slade-nek, miközben a kutyák is jól megérdemelt pihenésüket tartják. Szimat elmosolyodik, amikor arra a napra gondol, amikor összebarátkozott Toddal. A falu felett magasodó dombon Rókica csatlakozik Todhoz és még egyszer utoljára lenéznek Tweed és Szimat otthonára.

Szereplők hangjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Felnőtt Tod Mickey Rooney Miller Zoltán
Felnőtt Szimat (Copper) Kurt Russell Elek Ferenc
Rókica (Vixey) Sandy Duncan Gubás Gabi
Bölcs mama (Big Mama) Pearl Bailey Molnár Piroska
Vadász (Slade) Jack Albertson Galkó Balázs
Özvegy asszony (Tweed) Jeanette Nolan Kassai Ilona
Vezér (Chief) Pat Buttram Reviczky Gábor
Hosszú (Boomer) Paul Winchell Konrád Antal
Pici (Dinky) Dick Bakalyan Fekete Zoltán
Mogorva borz John McIntire Borbiczki Ferenc
Sül John Fiedler Verebély Iván
Fiatal Tod Keith Coogan Gábor Dani
Fiatal Szimat Corey Feldman Czető Ádám

Filmzene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Két igaz jó barát Molnár Piroska Best of Friends Pearl Bailey
Észnél légy Lack of Education
Vadászni jó (rövid dal) Galkó Balázs A Huntin' Man (Short song) Jack Albertson
Búcsú Kassai Ilona Goodbye May Seem Forever Jeanette Nolan
Légy önmagad Molnár Piroska Appreciate the Lady Pearl Bailey

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A Tod név az angol toddler szóból eredhet, aminek jelentése: „totyogó”, és kisgyermekek megjelölésére használják.