Ugrás a tartalomhoz

Hattyúhercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hattyúhercegnő
(The Swan Princess)
1994-es amerikai animációs film
RendezőRichard Rich
ProducerRichard Rich
AlapműPjotr Iljics Csajkovszkij: A hattyúk tava
Műfajdráma, fantasy, musical, romantikus, vígjáték
Forgatókönyvíró
  • Richard Rich
  • Brian Nissen
Hang
NarrátorBrian Nissen
ZeneLex de Azevedo
Vágó
  • Armetta Jackson-Hamlett
  • James Koford
Gyártás
GyártóWarner Bros.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő86 perc
Költségvetés35 000 000 $
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti adóSpace Power
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
Bevétel
USA
9 771 658
$
Kronológia
KövetkezőHattyúhercegnő 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hattyúhercegnő (eredeti cím: The Swan Princess) 1994-ben bemutatott egész estés amerikai rajzfilm, amelyet A hattyúk tava című balett alapján alkottak meg, és folytatása is készült. Amerikában 1994. november 18-án mutatták be a mozikban, Magyarországon 1999. március 16-án adták ki VHS-en, majd 2002. január 1-jén jelent meg DVD-n.

1997 - Hattyúhercegnő 2. - (The Swan Princess II: Escape from Castle Mountain)

1998 - Hattyúhercegnő 3. - A kastély titka - (The Swan Princess III: The Mystery of the Enchanted Treasure)

2012 - Hattyúhercegnő karácsonya (The Swan Princess Christmas)

2014 - Hattyúhercegnő 4. – A trónörökös (The Swan Princess - A Royal family tale)

2016 - Hattyúhercegnő - Ma kalóz, holnap hercegnő! (The Swan Princess - Princess tomorrow, Pirate today)

2017 - Hattyúhercegnő - Királyi kémküldetés (The Swan Princess - Royally Undercover)

2018 - Hattyúhercegnő - Királyi rejtély (The Swan Princess - A Royal Mystery)

2019 - Hattyúhercegnő - A zene birodalma (The Swan Princess - Kingdom of Music)

2020 - Hattyúhercegnő - Királyi esküvő (The Swan Princess - A Royal Wedding)

Cselekmény

[szerkesztés]
Alább a cselekmény részletei következnek!

Vilmos királynak lánya születik, akit Odette-nek neveznek el. A kislány születését megünneplendő a király nagy ünnepséget rendez, ahova meghívja a szomszéd királyság özvegy királynőjét, Ubertát. Uberta magával hozza egyetlen fiát, Dereket, aki egy medált ajándékoz a kis hercegnőnek. Ubertának és Vilmosnak ekkor az az ötlete támad, miért ne boronálhatnák össze gyermekeiket, egyesítve így a két királyságot. Derek és Odette akaratán kívül arra ítéltetett, hogy minden nyáron elviselje egymást. Ahogy múlnak az évek, felnőnek, és a nagy viszály hirtelen semmivé foszlik, mikor a herceg megpillantja Odette-et, aki szép nővé érett. A herceg azonnal megkéri a kezét, de Odette úgy érzi, hogy nem önmagáért szereti őt Derek, ezért visszautasítja, majd csalódott apjával együtt távoznak.

Derek közben megbánja, hogy nem marasztalta Odette-et. Már mikor eldöntené, hogy utána ered, egy katona esik be ájultan az ajtón, hogy megtámadták Vilmos királyt. Derek az erdőbe siet, ahol megtalálja a felborult hintót, mellette az alig élő Vilmos királyt, aki utolsó szavaival figyelemre inti a herceget, hogy aki megtámadta őket, nem az, aminek látszik, egy hatalmas bestia. A hatalmas bestia nem volt más, mint Rothbart varázsló, akit Vilmos király száműzött a birodalmából. A varázsló most visszatért, hogy ismét magához ragadja a trónt, ahogy azt korábban már megkísérelte. Odette-et elátkozta, így a lány hattyúként él egy tónál, és kizárólag akkor változik emberré, ha a hold felkel. Rothbart azt akarja ezzel elérni, hogy Odette hozzámenjen feleségül, ám a lány mindig nemet mond. Segíteni próbál neki Uzsgyi, a teknős, Fesztáp hadnagy, a madár és Jean-Bob, a magát hercegnek képzelő béka, ám az átok csak akkor törik meg, ha Odette egy olyan embert csókol meg, aki neki örök szerelmet esküszik.

Odette elhatározza, hogy megkeresi Dereket, azonban a művelet nem veszélytelen, mert a hold lenyugtával hattyúvá változik. Eközben a herceg is Odette-et keresi, eltökélt szándéka, hogy legyőzi a hatalmas bestiát, ezért keményen edz és gyakorol. Odette barátai segítségével megtalálja Dereket, és a tóhoz csalja, de kis híján lelöveti magát a herceggel, aki azt hiszi a hattyúra, hogy ő a hatalmas bestia. Derek értesül az átokról, és megígéri Odette-nek, hogy szerelmet esküszik neki mindenki előtt a másnapi bálon, csak el kell jönnie. Rothbart közeledtére a párnak el kell válnia, de balszerencséjükre Rothbart fültanúja volt a párbeszédnek, ezért gonosz tervet eszel ki. Tudja, hogy Odette nem tud megjelenni a bálon, mert másnap újhold lesz, ezért szolgálóját, Bridgette-et küldi el a bálra Odette képében. Ha a herceg másnak vall szerelmet, Odette meghal.

Odette-et bebörtönzik egy erődbe, de barátai segítségével megszökik, és a kastélyba siet, de már elkésett. Derek döbbenten eszmél rá, mit tett, mikor az Odette-nek hitt személy visszaváltozik Bridgette-é. A hattyú után indul reménykedve, hogy még segíthet rajta, de Odette elveszti az eszméletét. Derek dühösen ütközik meg Rothbarttal, aki átváltozik a hatalmas bestiává. Derek azonban alulmarad, s mikor már azt hiszi, hogy itt a vég, Odette barátai visszaszerzik Derek íját, a gyilkos nyilat pedig gyerekkori barátja, Bromley röppenti a markába. Derek szíven lövi a sárkánybestiát, és magához vonja az alélt hercegnőt, akitől bocsánatot kér, és szerelmet vall neki. Odette visszanyeri eszméletét, a herceg pedig végre feleségül veszi őt.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők

[szerkesztés]
Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Odette hercegnő Michelle Nicastro
Liz Callaway (ének)
Zakariás Éva Vilmos király egyetlen lánya, szőke hajú, kékszemű, gyönyörű hercegnő. Rothbart, a gonosz varázsló hattyúvá változtatta, és csupán a hold felkeltével változott vissza emberré.
Derek herceg Howard McGillin Stohl András Uberta királynő egyetlen fia, barna hajú, kékszemű, délceg herceg. Feltett szándéka, hogy végezzen a hatalmas bestiával.
Lord Rothbart Jack Palance
Lex de Azevedo (ének)
Konrád Antal Vilmos király egykor udvari szolgálója, majd gonosz varázsló lesz, ezért száműzik a birodalomból. Bosszút esküszik a király ellen, magának akarja a királyságot. Képes átváltozni egy hatalmas bestiává.
Fesztáp hadnagy Steve Vinovich Kassai Károly Odette barátja, egy lunda. Odette látta el sérülését, mikor meglőtték egy nyíllal.
Jean-Bob John Cleese
David Zippel (ének)
Kerekes József Odette barátja, egy magát nagyra tartó béka, aki azt hiszi, ha megcsókolja egy hercegnő, herceggé változik..
Uzsgyi Steven Wright
Jonathan Hadary (ének)
Vass Gábor Odette barátja, egy szárazföldön lassú, de a vízben rendkívül gyors teknős.
Bromley Joel McKinnon Miller
Wes Brewer (ének)
Minárovits Péter Derek herceg gyerekkori barátja. Kicsit testes, és elmarad mindenben a herceg mellett, amit egy kis turpissággal ellensúlyoz, a szíve azonban a helyén van.
Lord Rogers Mark Harelik Balázs Péter Uberta királynő karmestere, és hódolója.
Uberta királynő Sandy Duncan Halász Aranka Derek herceg özvegy édesanyja.
Chamberlain James Arrington
Davis Gaines (ének)
Forgács Gábor Uberta királynő komornyikja, Bridgette hódolója.
Bridgette Bess Hopper Illyés Mari Lord Rothbart segédje.
Vilmos király Dakin Matthews Makay Sándor Odette hercegnő apja.
Mesélő Brian Nissen Kőszegi Ákos

Televíziós megjelenések

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]