Kurt Russell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kurt Russell
Kurt Russell a Grindhouse: Halálbiztos című film bemutatóján
Kurt Russell a Grindhouse: Halálbiztos című film bemutatóján
Életrajzi adatok
Születési név Kurt Vogel Russell
Született 1951március 17. (65 éves)
 Amerikai Egyesült Államok, Springfield, Hampden County, Massachusetts
Házastársa Season Hubley (1979 - 1983)
Élettárs Goldie Hawn
Gyermekei Wyatt Russell
Pályafutása
Iskolái Thousand Oaks High School
Aktív évek 1963 - napjainkig
Híres szerepei Gabriel Cash - Tango és Cash
Jack O'Neill - Csillagkapu
Díjai
További díjak 1997. Blockbuster Entertainment Award - Tűzparancs[1]
2003. Life Career Award[2]

Kurt Russell az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kurt Russell témájú médiaállományokat.

Kurt Vogel Russell (Springfield, Massachusetts, USA, 1951. március 17. – ) Golden Globe-díj-ra jelölt amerikai színész.

Gyermekkorában kezdett filmezéssel foglalkozni hollywoodi filmekben az 1960-as évek alatt, és azóta is rendszeresen feltűnik különböző műfajú produkciókban, mint például a Komputer teniszcipőben, Menekülés New Yorkból, A dolog, Nagy zűr kis Kínában, Az utolsó csepp, Tango és Cash, Lánglovagok, Csillagkapu, Tombstone – Halott város, A katona, Diliwood, Vanília égbolt, Poseidon, Grindhouse – Halálbiztos.

Korai évek[szerkesztés]

Russell Springfieldben (Massachusetts) született, leszármazottja William Russellnek és Martha Daviesnek, akik Angliából érkeztek Massachusettsbe 1640 körül és a mai Arlington területén telepedtek le. Szülei Louise Julia táncosnő és Bing Russell színész, akit a Bonanza című televíziós sorozatból ismerhetünk.[3] Russell a 60-as évek közepén végzett a Thousand Oaks középiskolában Kaliforniában.

Karrier[szerkesztés]

Kurt Russell karrierjét az American Broadcasting Company (ABC) televíziós western sorozatának, a Sugarfootnak gyerekszínészeként kezdte. Filmes karrierje tizenegy évesen indult, Elvis Presley A világkiállításon történt című musicalében, illetve egy megszűnt sorozat, a Rin Tin Tin két epizódjában játszott. 1963. április 24-én vendégszereplője volt az ABC Our Man Higgins című sorozatának, majd az NBC orvosi dráma sorozata, a The Eleventh Hour egy epizódjában. Még ugyanabban az évben fiatal színészként nagy szerephez jutott: az ABC egy újabb westernjében, a The Travels of Jaimie McPheeters című sorozatban kapott főszerepet. A Robert Lewis Taylor könyve alapján készült sorozatban olyan színészek is játszottak, mint Dan O'Herlihy, John Maloney és a fiatal Osmond testvérek, valamint Charles Bronson is visszatérő szereplő volt. 1964-ben a népszerű amerikai sorozat, a The Fugitive egy epizódjában is megjelent, majd további sorozatok egy-egy epizódjaiban játszott (Gilligan's Island (CBS), The Legend of Jesse James (ABC), The Road West (NBC)). 1966-ban a CBS Lost in Space című sci-fi sorozatában egy bolygó urának fiát, Quano-t alakította.

A fiatal színésszel tíz éves szerződést kötött a Walt Disney társaság, ezek után több Disney-filmben kapott szerepet: Follow Me, Boys!, The One and Only, Genuine, Original Family Band az abban az időben újonc Goldie Hawnnal, Komputer teniszcipőben és a A világ legerősebb embere. Meghallgatáson volt a Csillagok háborúja Han Solo szerepére, amit Harrison Ford kapott meg végül.

1976 őszén Tim Mathesonnal együtt játszott egy tizenöt részes NBC sorozatban (The Quest), mely két fiatalról szól, akik nővérüket keresik Amerika nyugati részén, akit a Cheyenne indiánok ejtettek foglyul.

Russell apjához hasonlóan baseball karrierjét is építgette. A '70-es évek elején a California Angels csapatában játszott, amikor vállának egy futó játékos ütközött, és Russell dobó karja megsérült. A sérülés miatt kénytelen volt abbahagyni a baseballt, holott előtte a texasi liga vezető ütőjátékosa volt 0,563-as ütőátlaggal. Ezután visszatért a színészethez.

1979-ben Russelt Emmy-díjra jelölték az Elvis című televíziós film főszerepéért.[4] Ekkor dolgozott először együtt John Carpenterrel, a Halloween című film rendezőjével. Bár a filmben nem ő énekelte fel a dalokat – Ronnie McDowell country énekes énekelt –, az 1994-ben készült Forrest Gump című filmben ő kölcsönözte Elvis Presley hangját.[5] A következő évtizedben Russell több alkalommal dolgozott Carpenterrel, legismertebb szerepei ebből az időből a Menekülés New Yorkból, majd a folytatás, a Menekülés Los Angelesből főszerepei. Kettejük együttműködéséből született 1982-ben A dolog, majd 1986-ban a Nagy zűr kis Kínában. Bár mindkettő veszteséggel zárt, rajongótábort szerzett Russellnek.

Elvis Presley többször is Russell pályájának része volt. Azon kívül, hogy gyerekszínészként feltűnt A világkiállításon történt című Elvis-musicalben, az 1979-es, Carpenter rendezte Elvis c. filmben, majd 1994-ben a Forrest Gump című filmben ő volt Elvis Presley hangja, majd 2001-ben a Milliókért a pokolba című filmben egy ál-Elvist alakít, aki egy las vegasi kaszinórablásban vesz részt ,.

Az 1984-es Silkwood című életrajzi filmben nyújtott szerepéért Golden Globe-díjra jelölték. Egy amerikai hokiedzőt, Herb Brookst alakította a 2004-ben készült Csoda a jégen című családi filmben, mellyel elnyerte a kritikusok elismerését.

2006-ban kiderült, hogy ő volt a rendezője a Tombstone – Halott város című filmnek, nem pedig George P. Cosmatos, ahogy a stáblistában volt látható.[6] Russell szerint Cosmatost Sylvester Stallone ajánlotta és valójában csak szellem-rendező volt, mint a Rambo II esetében is. Russell azt nyilatkozta, megígérte Cosmatosnak, hogy amíg a rendező él, titokban tartja a dolgot. Cosmatos 2005 áprilisában hunyt el.[6]

Russellt 2007-ben a Quentin Tarantino által rendezett Grindhouse: Halálbiztos című filmben láthattuk. Miután bejelentették a Menekülés New Yorkból újrafeldolgozását, Russell dühös volt, amiért Snake Plissken szerepére Gerard Butlert válogatták be, mivel úgy gondolta, a karakternek „igazi amerikainak” kell lennie.[7][8]

Magánélet[szerkesztés]

Kurt Russell felesége Season Hubley volt, akivel az 1979-es Elvis című film felvételein találkozott. Egy fiuk született 1980-ban, Boston Russell. 1983-ban válásuk közepette Russell Goldie Hawnnal került kapcsolatba a Második műszak forgatása során, és azóta is együtt vannak. 1986-ban született egy fiuk, Wyatt. A pár 1987-ben együtt forgatta A vasmacska kölykei című komédiát. Hawn Bill Hudsontól született fia és lánya, a színész Oliver és Kate Hudson Russellt ismerik el apjukként. Russell egyébként a korábban baseball játékos, Matt Franco nagybátyja.

Russell a Libertarianista Párt kimagasló tagja. A színész azt állítja, hogy gyakran libertariánus elvei miatt volt kirekesztve Hollywoodból, ezért ő és Hawn Aspen (Colorado) külvárosába költöztek, ahol Russell íróként is kipróbálta magát (társforgatókönyv-írója a Menekülés Los Angelesből-nek). 2003 februárjában a család Vancouverbe (Kanada) költözött, hogy fiúk jégkorongozhasson. Russell FAA jogosítvánnyal rendelkező magánrepülő-pilóta.

Filmjei[szerkesztés]

Év Magyar cím
Eredeti cím
Szerep Magyar hangja Rendező
2017 A galaxis őrzői 2.
(Guardians of the Galaxy Vol. 2)
Ego James Gunn
2017 Halálos iramban 8.
(Fast 8)
Mr. Senki (Frank Petty) F. Gary Gray
2016 Mélytengeri pokol
(Deepwater Horizon)
Jimmy "Mr. Jimmy" Harrell Sörös Sándor Peter Berg
2015 Csontok és skalpok
(Bone Tomahawk)
Franklin Hunt seriff Sörös Sándor S. Craig Zahler
2015 Aljas nyolcas
(The Hateful Eight)
John Ruth / Hóhér Gáspár Sándor Quentin Tarantino
2015 Halálos iramban 7.
(Furious 7)
Mr. Senki (Frank Petty) Sörös Sándor James Wan
2013 A lopás művészete
(The Art of the Steal)
Crunch Calhoun Sörös Sándor Jonathan Sobol
2011 Játékidő
(Touchback)
Hand edző Csankó Zoltán Don Handfield
2007 Grindhouse: Halálbiztos
(Death Proof)
kaszkadőr Mike Sörös Sándor Quentin Tarantino
2006 Poseidon
(Poseidon)
Robert Ramsey Sörös Sándor Wolfgang Petersen
2005 Az álmodó
(Dreamer)
Ben Crane Sörös Sándor John Gatins
Szuper felsőtagozat
(Sky High)
Steve / Parancsnok Sörös Sándor Mike Mitchell
2004 Csoda a jégen
(Miracle)
Herb Brooks Sörös Sándor Gavin O'Connor

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. '1997 Blockbuster Entertainment Awards' (angol nyelven). whosdatedwho.com. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  2. 'Past Saturn Awards' (angol nyelven). saturnawards.org. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  3. 'A Bonanza című sorozat az IMDb-n' (angol nyelven). IMDb.com. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  4. 'Emmy Award Database' (angol nyelven). emmys.com. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  5. 'A Forrest Gump az IMDb-n' (angol nyelven). IMDb.com. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  6. ^ a b Cabot Beck, Henry: 'The "Western" Godfather' (angol nyelven). True West Magazine. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  7. 'Kurt Blasts Escape Remake' (angol nyelven). IGN, 2007. március 22. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
  8. 'RUSSELL ENRAGED WITH NEW SNAKE PLISSKEN' (angol nyelven). pr-inside.com, 2007. március 25. (Hozzáférés: 2009. november 23.)

További információk[szerkesztés]