Lánglovagok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lánglovagok
(Backdraft)
1991-es amerikai film
RendezőRon Howard
ProducerRichard B. Lewis
John Watson
Pen Densham
Műfaj
ForgatókönyvíróGregory Widen
Főszerepben
ZeneHans Zimmer
OperatőrMikael Salomon
VágóDaniel P. Hanley
Mike Hill
Gyártás
GyártóImagine Films Entertainment
Trilogy Entertainment Group
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínChicago
Játékidő131 perc
Költségvetés40 millió USD [1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 1991. május 24.
Magyarország 1991. szeptember 6.
KorhatárUSA R
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
BevételUSA 152,4 millió USD [2]
Kronológia
KövetkezőBackdraft 2
Kapcsolódó filmBackdraft 2 (2019)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Lánglovagok témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lánglovagok (eredeti cím: Backdraft) 1991-ben bemutatott amerikai bűnügyi filmthriller, melyet Gregory Widen forgatókönyvéből Ron Howard rendezett. A film zenéjét Hans Zimmer szerezte. A főbb szerepekben Kurt Russell, William Baldwin, Jennifer Jason Leigh, Rebecca De Mornay, Donald Sutherland és Robert De Niro látható.

A történet chicagói tűzoltókról szól, akiknek megnehezíti az életét egy sorozatgyilkos gyújtogató.

Cselekmény[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Stephen 'Bull' McCaffrey / Dennis McCaffrey Kurt Russell Jakab Csaba
Brian McCaffrey William Baldwin Stohl András
Donald 'Árnyék' Rimgale Robert De Niro Juhász Jácint
Ronald Bartel Donald Sutherland Helyey László
Jennifer Vaitkus Jennifer Jason Leigh Kiss Erika
John 'Axe' Adcox Scott Glenn Szabó Sipos Barnabás
Helen McCaffrey Rebecca De Mornay Orosz Helga
Tim Krizminski Jason Gedrick Fekete Zoltán
Marty Swayzak városi főtanácsos J. T. Walsh Uri István
Ricco, patológus Clint Howard Barbinek Péter
Brian, 7 évesen Ryan Todd Simonyi Balázs
Stephen, 12 évesen John Duda Minárovits Péter

Forgatás[szerkesztés]

Robert Downey Jr., Brad Pitt és Keanu Reeves is jelentkezett Brian McCaffrey szerepére, amit végül William Baldwin kapott meg. [4] A forgatás 1990. július 23-án kezdődött, és 1990. december 8-án fejeződött be Chicagoban. A forgatás megkezdése előtt a főszereplők igazi chicagói tűzoltókkal vonultak ki valódi bevetésekre. Az összes főszereplő elment a Chicagói Tűzoltóakadémiára is, hogy megtanulják, hogyan dolgoznak és viselkednek igazi tűzoltók. Az Industrial Light & Magic számos vizuális effektust készített. [5] A film ihlette a Universal Studios Hollywood különleges effektusokkal foglalkozó termét is, amely 1992-ben nyílt meg, és 2010-ben bezárt.

Filmzene[szerkesztés]

A film zenéjét Hans Zimmer szerezte, valamint két Bruce Hornsby-dalt is tartalmaz, a "The Show Goes On"-t (amely korábban a Scenes from the Southside című albumán jelent meg) és a "Set Me in Motion"-t, ami a filmhez készült. Zimmer zenéjét körülbelül 30 percre rövidítették a soundtrack albumon való kiadáshoz, amelyen szintén mindkét Hornsby-dal szerepel. A filmzenét a Milan Records adta ki 1991. május 14-én.

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Lánglovagokat többnyire pozitívan értékelték, 64 kritika alapján 73%-os értékelést kapott a Rotten Tomatoes-on, 6,2/10-es átlagértékeléssel. A pozitívum többnyire speciális effektekre és az alakításokra irányult, míg a negatív kritikák nagy része a történetre és a realitásra vonatkoztak.

A tűzoltó szakemberek megjegyezték, hogy a legtöbb valódi épülettűz abban különbözik a filmben látottaktól, hogy a füstviszonyok teljesen mások és az épület belsejében alig lehet látni a füsttől. Továbbá a tűzvizsgálati szakemberek tudománytalannak minősítették a filmben bemutatott vizsgálati módszereket, különösen a tűz élő lényként való ábrázolását. Sokan azt is kifogásolták, hogy a filmben a bevetéskor a tűzoltók nem viselik az előírt védőfelszereléseket (Nomex kapucni, rádiók, PASS eszközök).[6]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A film három Oscar-jelölést kapott a legjobb hang, a legjobb hangvágás és a legjobb vizuális effektus kategóriában, de minden kategóriában alulmaradt a Terminátor 2. – Az ítélet napja című filmmel szemben.

Folytatás[szerkesztés]

2018 márciusában jelentették be, hogy az Universal a spanyol rendezőt, Gonzalo López-Gallego-t bízta meg a folytatás rendezésével, amelyben William Baldwin ismét szerepet kapott. A Backdraft 2 című filmet 2019. május 14-én mutatták be, de moziforgalmazása nem volt. Magyarországon a Backdraft 2 nem került bemutatásra.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. AFI|Catalog. catalog.afi.com
  2. Backdraft Box Office Mojo
  3. Lánglovagok - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. december 2.)
  4. "Before they were stars", Robert Downey Jr, Keanu Reeves, and Brad Pitt audition for 1991 movie "Backdraft", WATCH. News Nation English
  5. Henrikson, Christopher: Burning Down the House. EW.com, 1991. június 14. [2012. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 8.)
  6. Fire Investigations and "The Scientific Method - Change is Good!". HGExperts.com. [2015. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Backdraft (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]