A Da Vinci-kód (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Da Vinci-kód
(The Da Vinci Code)
2006-os amerikai film
Rendező Ron Howard
Producer
Vezető producer Dan Brown
AlapműDan Brown: A Da Vinci-kód
Műfaj misztikus, thriller
Forgatókönyvíró Akiva Goldsman
Főszerepben
Zene Hans Zimmer
Operatőr Salvatore Tonito
Vágó
 • Daniel P. Hanley
 • Mike Hill
Díszlettervező Richard J. Roberts
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő
 • 143 perc
 • 169 perc (bővített)
Költségvetés 125 millió $ (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
 • USA PG-13
 • Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel
 • USA $ 217 536 138
 • Earth flag PD.jpg $ 758 239 851[2]
Kronológia
KövetkezőAngyalok és démonok
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A Da Vinci-kód témájú médiaállományokat.

A Da Vinci-kód (eredeti cím: The Da Vinci Code) 2006-ban bemutatott amerikai film Ron Howard rendezésében. A film Dan Brown azonos című regényének adaptációja.

Egyesült államokbeli premierje 2006. május 19-én, magyarországi bemutatója egy nappal korábban volt. E versenyen kívül vetített filmmel nyitották meg 2006. május 17-én az 59. Cannes-i Fesztivál rendezvénysorozatát.

A világsikert aratott könyv jogdíját a Sony Pictures Entertainment vásárolta meg 6 millió dollárért. Ezt megelőzően Dan Brown már egyszer visszautasította Joel Surnow ajánlatát, aki az ötletet szerette volna felhasználni a 24 című tévésorozathoz.

Cselekmény[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Robert Langdon Tom Hanks Kőszegi Ákos
Sophie Neveu Audrey Tautou Györgyi Anna
Sir Leigh Teabing Sir Ian McKellen Bács Ferenc
Bézu Fache Jean Reno Szilágyi Tibor
Silas Paul Bettany Forgács Péter
Aringarosa püspök Alfred Molina Csankó Zoltán
André Vernet Jürgen Prochnow Rosta Sándor
Jacques Saunière Jean-Pierre Marielle Izsóf Vilmos
Collet Etienne Chicot Kristóf Tibor
Rémy Jean-Yves Berteloot Haás Vander Péter

Forgatási helyek[szerkesztés]

A francia kulturális minisztérium engedélyezte, hogy a stáb az éjszakai jeleneteket a Louvre-ban forgassa, ahol 2005. június 30-án kezdődtek a felvételek, hogy majd október 19-én fejeződjenek be Angliában. Az ezt megelőző utolsó forgatás az intézményben 2002-ben volt, amikor Bernardo Bertolucci forgatta Álmodozók című filmjét, melyben lényegében megismételte Jean-Luc Godard Bande à part filmjének a múzeumfolyosókon zajló versenyét.

A stáb nem kért engedélyt a párizsi Saint-Sulpice templomban történő forgatáshoz. A Westminsteri apátság elutasította, hogy ott forgassanak, végül az anglikán közösséghez tartozó Lincoln katedrális 100 000 font sterling fejében engedélyezte forgatást, amelyre 2005 augusztusában került sor. A belső, illetve a víz alatti felvételeket a London melletti Pinewood Studiosban készítették el.

Érdekességek[szerkesztés]

Ron Howard és Brian Grazer a 2005. december 26-án megjelent Newsweek részére adott interjújukban elmondták, hogy Jacques Chirac francia köztársasági elnök 2004. decemberében találkozott velük és felajánlotta segítségét az esetleges adminisztratív problémák elrendezéséhez, valamint a film gyártásához szükséges engedélyek beszerzéséhez. A francia elnök állítólag lánya egy barátnőjét (vélhetőleg Sophie Marceau-t) ajánlotta filmszerepre és megpróbált nagyobb gázsit szerezni Jean Reno részére. Az állításokat az Élysée-palota pár nap múlva a Le Monde napilapban cáfolta: elismerte ugyan, hogy a találkozóra sor került, de tagadták, hogy valakit is ajánlottak volna szerepre, vagy hogy Jean Reno szerepét kívánták volna emelni.

Annak érdekében, hogy csábító zöld „őzikeszemű” legyen, Audrey Tautou a filmben kontaktlencsét visel.

Reakciók[szerkesztés]

 • A katolikus egyház nem foglalkozott a film bemutatójával, bár egyes konzervatív tagjai a regényhez hasonlóan a film elkészítését is ellenezték. 2006. májusának elején, a film bemutatásának közeledtével egyes katolikus szervezetek (mint például az Opus Dei – a könyvben mint gyilkosok szerepelnek) világszerte tiltakozási kampányt indítottak. A könyv ellen indult – eddig megalapozatlannak bizonyult – plágiumperek a film betiltására is törekedtek.
 • Bemutatóját a filmkritikusok fanyalogva fogadták. A tudósítások szerint a film súlyosan megbukott a filmkritikusok zsűrije előtt a cannes-i fesztiválon; a nézők fütyüléssel fejezték ki elégedetlenségüket.
 • Németországban a filmkritikusok különösen a megdöbbentően rossz német nyelvű szinkronizálást emelték ki, ami valóban élvezhetetlenné tette a vetítést, de kifogásolták a színészválasztást (Sophie Neveu-t Audrey Tautou alakítja) és a rendezői koncepciót is, amely gyökeres ellentétben van a regény mondanivalójával (Sophie gyenge és bizonytalan nő).

Díjak és jelentősebb jelölések[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]