Tom Hanks

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tom Hanks
Hanks a 2019-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon
Hanks a 2019-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon
Született Thomas Jeffrey Hanks
1956. július 9. (66 éves)[1][2][3][4][5]
Concord
Állampolgársága
Házastársa
 • Samantha Lewes (1978. január 24. – 1987. március 19.)
 • Rita Wilson (1988. április 30. – )
Gyermekei négy gyermek:
Colin Hanks (1977)
Elizabeth Ann Hanks (1982)
Chet Hanks (1990)
Truman Theodore Hanks (1995)
SzüleiJanet Marylyn Frager
Amos Mefford Hanks
Foglalkozása
Iskolái
 • Chabot College (színházművészet)
 • Skyline High School
 • California State University, Sacramento
Kitüntetései

Magassága
 • 180 cm
 • 183 cm
Színészi pályafutása
Aktív évek 1978
Híres szerepei Forrest Gump
(Forrest Gump)
John H. Miller százados
(Ryan közlegény megmentése)
Műfajok
Díjai
Oscar-díjak
legjobb férfi főszereplő
Forrest Gump (1995)
legjobb férfi főszereplő
Philadelphia – Az érinthetetlen (1994)
Golden Globe-díjak
legjobb férfi főszereplő
Számkivetett (2001)
legjobb férfi főszereplő
Forrest Gump (1995)
legjobb férfi főszereplő
Philadelphia – Az érinthetetlen (1994)
legjobb férfi főszereplő
Segítség, felnőttem! (1989)
További díjak
Ezüst Medve díj
legjobb színész
Philadelphia – Az érinthetetlen (1993)

A Wikimédia Commons tartalmaz Tom Hanks témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tom Hanks, születési neve: Thomas Jeffrey Hanks (Concord, Kalifornia, 1956. július 9. –) kétszeres Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, producer, író, filmrendező, aki pályafutása során sok népszerű és elismert filmben szerepelt már.

Életrajz[szerkesztés]

Gyermekkora[szerkesztés]

A színész a kaliforniai Concordban született. Édesapja, Amos Mefford Hanks séf volt, édesanyja, Janet Marylyn (leánykori néven Frager) kórházi dolgozó volt, akinek a családja portugál származású. Szülei 1960-ban elváltak. A pár három idősebb gyermeke, Sandra, (Sandra Hanks Benoiton, író), Rufus (Lawrence M. Hanks, PhD, entomológia professzor az Illinois-i Egyetemen), és Tom az apával maradtak, a legkisebb testvér, Jim (aki szintén a filmes világban dolgozik mint színész és filmes) édesanyjával maradt a kaliforniai Red Bluffban. Később a szülők újraházasodtak, de az új házasság csupán két évig tartott. Első nevelőanyjának már volt 5 saját gyereke. Tom az iskolában saját bevallása szerint szégyenlős volt, és ezt azzal próbálta álcázni, hogy bohócot csinált magából. Közben édesapja újból megházasodott, ezúttal egy 3 gyermekes kínai nőt vett feleségül, aki két gyermekével a családhoz költözött. Középiskolás (Skyline High School, Oakland, Kalifornia) évei alatt kóstolt bele a színészetbe, mikor a South Pacificben játszott. Először a Chabot College-ben, két évig, majd később a sacramentói Kaliforniai Állami Egyetemen tanult színjátszást. Ez idő tájt találkozott Vincent Dowling főrendezővel, aki meghívta Ohióba, a Nagy Tavak Fesztiválra, ahol először lépett fel igazán nagy közönség előtt. Az egyszeri meghívásból egy hároméves fellépéssorozat lett. Shakespeare A két veronai nemesben alakított Proteus szerepéért a Cleveland Nemzetközi Filmfesztiválon díjat nyert (The Cleveland Critics Circle Theater Awards). A fellépések miatt kimaradt az egyetemről, és kirúgták.

A korai évek[szerkesztés]

1980-ban New Yorkba költöztek, és Hanks készen állt arra, hogy elkezdje a küzdelmes színészéletet. Számtalan meghallgatáson vett részt, majd rámosolygott a szerencse, és kis szerepet kapott a He Knows You're Alone című thrillerben. Hamarosan áttelepült Los Angelesbe. A következő feladata sokkal ígéretesebbnek tűnt. Az ABC tévécsatorna egyik tehetségkutatója ugyanis felfigyelt rá, és beválogatta a Bosom Buddies című sorozatba. A Happy Days-ben kapott szerepet, és ekkor látta meg Ron Howard rendező, aki mellékszerepet ajánlott neki 1984-ben a Csobbanás (Splash) című vígjátékban. Eredetileg John Candy volt a kiszemelt, ám végül Tom landolt a férfi főszerepben. Bár a kritikusok többsége nem értékelte Daryl Hannah sellő alakítását a meglepően sikeres romantikus vígjátékban, Hanks komikusi vénája és fiús kedvessége megnyerte az ítészeket, s persze a szakembereket is, így Hanks egyre több szerepajánlatra számíthatott.

Az 1980-as évek[szerkesztés]

Többek véleménye szerint Tom alakítása mentette meg az unalomtól azokat a kevésbé sikeres mozikat, amikben felbukkant. A Magas, barna férfi felemás cipőben, a Legénybúcsú és a Pénznyelő egyaránt bebizonyították, hogy a tehetség nem olvad el akkor sem, ha a film nem a műfaj csúcsa. A mérsékelt sikerek csak megerősítették Hanks meggyőződését, miszerint egyszer eljön az ő ideje, s ez Penny Marshall rendező jó szemének köszönhetően be is következett: az 1988-as Segítség, felnőttem! című filmben Tom egy felnőtt férfi testébe zárt kisfiút formált meg olyan sikerrel, hogy Oscar-díjra jelölték érte. Még ebben az évben a Punchline-ban is bizonyította tehetségét, a filmben egy önpusztító, vitriolos humorú komikust alakított. Az Egyik kopó, másik eb című mozi felhőtlen szórakozást biztosított nézők és szereplők számára, bár Hanks bevallása szerint kutyapartnere, Hooch némelykor hamarabb felfogta a rendezői utasításokat, mint ő.

Az 1990-es évek[szerkesztés]

A Joe és a vulkán című romantikus komédia tovább növelte a színész népszerűségét, míg a Philadelphia – Az érinthetetlen főszerepe bátorságát bizonyította. Ez volt az első eset, hogy egy vezető hollywoodi színész egy neves stúdió produkciójában készült alkotásban az AIDS egyik meleg áldozatát alakította, egy ügyvédet. Hanks filmbeli barátját Antonio Banderas játszotta, aki akkoriban költözött az Egyesült Államokba. Tom Oscar-díjat kapott, s köszönő beszéde az utóbbi évek díjkiosztásainak legpoétikusabb megnyilvánulása volt, mivel egy meleg tanárának is köszönetet mondott benne. A következő évben megint nagy alakításra nyílt lehetősége: a Forrest Gump-ban egy együgyű alabamai fickót játszott, aki a legszokatlanabb hősök egyikévé válik. Ezért a filmért ismét Oscar-díjban részesült.

Még a Philadelphia forgatása alatt Jonathan Demme biztatta Tomot, hogy próbálkozzon meg a rendezéssel, ráadásul azt is megígérte, hogy segít, ha eljön az ideje. Előbb azonban valóra vált egy álma, mivel gyermekkorában az űrbe vágyott. Most szkafanderbe bújhatott, mivel az Apolló 13-ban megkapta Jim Lowell parancsnok szerepét.

Ezután Hanks nekilátott élete első forgatókönyvének. A Nyomul a banda! A Wonders nevű kisvárosi rockbanda története mérsékelt sikert aratott, de érződött rajta a tehetséges rendező, Tom Hanks keze nyoma. Az űrhajózás azonban továbbra sem hagyta nyugodni, s a HBO From Earth to Moon sorozatának executive producereként segített a széria sikerre vitelében, ő rendezte az első részt - ezért Emmy-díjra nevezték -, s társ-forgatókönyvíróként, illetve színészként is jeleskedett.

Ezután egyenruhába bújt, Steven Spielberg Ryan közlegény megmentése című filmjében, ami 1998-ban az év sikerfilmje lett, s nevezték a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb főszereplő Oscar-díjára. A dráma után vígjáték következett, Nora Ephron habkönnyű komédiájában, A szerelem hullámhosszán című filmben Meg Ryan volt Hanks partnere. A Halálsoron című film a gazdasági válság idején játszódik, amiben Hanks börtönőrt alakít, akinek egy fekete elítéltet kell megvédenie, akit két fehér kislány meggyilkolásával vádolnak.

A 2000-es évek[szerkesztés]

A Robert Zemeckis rendezte Számkivetett című filmben, egy lakatlan szigeten küzd a túlélésért, miután az általa alakított menedzser az egyetlen túlélője egy viharba került repülőgép balesetének. Ezért a szerepért begyűjtötte immáron ötödik Oscar-jelölését. 2003-ban Sam Mendes gengszteralkotásában, A kárhozat útja című filmben egy Michael Sullivan nevű bérgyilkost játszott, Paul Newman, Daniel Craig és Jude Law oldalán.

A színész következő filmje, a Steven Spielberg által rendezett Kapj el, ha tudsz egy sikeres ifjú szélhámosról szól - őt Leonardo DiCaprio alakítja - aki megszemélyesített pilótát és orvost, ügyvédbojtárt és történelemprofesszort, és közben 2,5 millió dollárnyi összeget csalt ki áldozataitól. A Frank Abagnale jr. igaz történetén alapuló moziban egy FBI-ügynök, Carl Hanratty ered a szélhámos nyomába, akit Hanks alakít.

Tom a moziban gyakran átlép a másik oldalra, például Alexander Meckendrick 1955-ös nagy sikerű Betörő az albérlőm című produkciójának a Coen-testvérek által rendezett remake-jében. Goldthwait Higginson Dorrt, a szélhámos professzort alakítja, aki bandájával az évszázad rablását tervezi. Alighogy befejezte a forgatást, már várta Steven Spielberg (immáron harmadjára) ajánlata, hogy vállalja el a Terminál című mozi főszerepét. A történet a Kelet-Európából New Yorkba látogató Viktor Navorskiról szól, akinek hazájában véres puccs tör ki, megbuktatják a kormányt, és amikor a Kennedy repülőtérre érkezik, útlevele már érvénytelen, hiszen egy nem létező ország állította ki, s így nem léphet az Egyesült Államok területére. Hanks következő munkája egy kicsit nyugalmasabb volt, ugyanis Robert Zemeckis Polar Expressz című rajzfilmjében, amely a Télapó létezését firtatja, ő kölcsönözte a hangját a vonat jegykezelőjének, aki elviszi a gyerekeket az Északi-sarkra, hogy alaposabban megvizsgálják a kérdést.

Ron Howard rendező és Brian Grazer producer Dan Brown bestsellere, A Da Vinci-kód megfilmesítését tervezte, és Tomnak kínálták fel a főszerepet, amelyet ő el is vállalt; partnerei - többek között Audrey Tautou, Jean Reno és Paul Bettany - mindent megtettek a siker érdekében, de 2006 májusában a cannes-i fesztivál nyitófilmjeként levetített alkotás nem nyerte el mindenki tetszését. 2007-ben Mike Nichols leforgatta a Charlie Wilson háborúja című filmjét arról a szenátorról, aki támogatta a CIA-t az oroszok ellen lázadó afgán ellenállók titkos felfegyverzésében. A címszereplő és a társproducer Tom Hanks volt. A színész következő filmje az Angyalok és démonok című kalandfilm volt. 2008-ban a Mamma Mia! című musicalfilm egyik vezető producere.

Hanks arról is ismert, hogy képes a „szépfiús” szerepeket melegséggel megtölteni, mint például A szerelem hullámhosszán című romantikus filmvígjátékban, de képes egy bérgyilkos szerepét is hitelesen megformálni, mint például A kárhozat útjában. Az egyik legkeresettebb férfi főszereplő Hollywoodban. Két filmjével egyenként 20 millió dollárt is keresett. A Forrest Gumpban alakított szerepéért 70 milliót kapott.

Magánélete[szerkesztés]

1988 óta Rita Wilson bolgár-amerikai színésznő férje. Az Önkéntesek című film forgatása közben találkoztak. Két közös gyermekük van. Hanks Wilson hatására lett ortodox keresztény.[8][9] Előzőleg Samantha Lewes színésznő férje volt 1978 és 1985 között. Lewes csontrákban hunyt el 2002-ben. Ebből a házasságból is két gyermek született, az egyikük Colin Hanks színész.[10]

Hanks tagja a Nemzeti Űrtársaságnak, és ő volt a producere az HBO A végtelen szerelmesei – Az Apolló-program című minisorozatának, mely az asztronauták Holdra küldéséről szól.

2019 decemberében feleségével együtt görög állampolgárok lettek, felesége ugyanis anyai ágon (Dorothea) görög származású.[11]


Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

  Filmrendező
Év Magyar cím Eredeti cím Feladatkör Szerep Magyar hang[12] Rendező
Színész Producer
1980 Gyilkos randevú He Knows You're Alone Igen Nem Elliot Armand Mastroianni
1984 Csobbanás Splash Igen Nem Allen Bauer Kautzky Armand Ron Howard
Józsa Imre
Legénybúcsú Bachelor Party Igen Nem Rick Gassko Rátóti Zoltán Neal Israel
Széles Tamás
1985 Magas barna férfi felemás cipőben The Man with One Red Shoe Igen Nem Richard Harlan Drew Rátóti Zoltán Stan Dragoti
Önkéntesek Volunteers Igen Nem Lawrence Whatley Bourne Rátóti Zoltán Nicholas Meyer
Kautzky Armand
1986 Pénznyelő The Money Pit Igen Nem Walter Fielding, Jr. Rátóti Zoltán Richard Benjamin
Alma a fájától Nothing in Common Igen Nem David Basner Széles Tamás Garry Marshall
Örökké búcsúzunk Every Time We Say Goodbye Igen Nem David Bradley Rátóti Zoltán Moshé Mizrahi
1987 Behálózva Dragnet Igen Nem Pat Srteeback nyomozó Kautzky Armand Tom Mankiewicz
1988 Segítség, felnőttem! Big Igen Nem Josh Baskin Rátóti Zoltán Penny Marshall
Életem a kabaré Punchline Igen Nem Steven Gold Rátóti Zoltán David Seltzer
1989 Ami sok, az sokk The 'Burbs Igen Nem Ray Peterson Szakácsi Sándor Joe Dante
Egyik kopó, másik eb Turner & Hooch Igen Nem Scott Turner nyomozó Kozák András Roger Spottiswoode
1990 Joe és a vulkán Joe Versus the Volcano Igen Nem Joe Banks Kaszás Gergő John Patrick Shanley
Selmeczi Roland
Hiúságok máglyája The Bonfire of the Vanities Igen Nem Sherman McCoy Sinkovits-Vitay András Brian De Palma
1992 Radio Flyer – Repül a testvérem Radio Flyer Cameo Nem idősebb Mike / Narrátor Richard Donner
Micsoda csapat! A League of Their Own Igen Nem Jimmy Dugan Józsa Imre Penny Marshall
1993 szerelem hullámhosszán, AA szerelem hullámhosszán Sleepless in Seattle Igen Nem Sam Baldwin Forgács Péter Nora Ephron
Philadelphia – Az érinthetetlen Philadelphia Igen Nem Andrew Beckett Forgács Péter Jonathan Demme
1994 Forrest Gump Forrest Gump Igen Nem Forrest Gump Bubik István Robert Zemeckis
Kaszás Attila
1995 Apolló 13 Apollo 13 Igen Nem James Lovell Kőszegi Ákos Ron Howard
Toy Story – Játékháború Toy Story Igen Nem Woody seriff (hangja) Stohl András John Lasseter
1996 Nyomul a banda[13] That Thing You Do! Igen Nem Mr. White Csankó Zoltán Tom Hanks
1998 Ryan közlegény megmentése Saving Private Ryan Igen Nem John H. Miller kapitány Kőszegi Ákos Steven Spielberg
szerelem hálójában, AA szerelem hálójában You've Got Mail Igen Nem Joe Fox Forgács Péter Nora Ephron
1999 Toy Story – Játékháború 2. Toy Story 2 Igen Nem Woody seriff (hangja) Stohl András John Lasseter
Halálsoron The Green Mile Igen Nem Paul Edgecomb Kőszegi Ákos Frank Darabont
2000 Számkivetett Cast Away Igen Igen Chuck Noland Kőszegi Ákos Robert Zemeckis
2002 Bazi nagy görög lagzi My Big Fat Greek Wedding Nem Igen nem szerepel a filmben Joel Zwick
kárhozat útja, AA kárhozat útja Road to Perdition Igen Nem Michael Sullivan, Sr. Forgács Péter Sam Mendes
Kapj el, ha tudsz Catch Me If You Can Igen Nem Carl Hanratty FBI-ügynök Kőszegi Ákos Steven Spielberg
2004 Betörő az albérlőm The Ladykillers Igen Nem G.H. Dorr professzor Forgács Péter Ethan és Joel Coen
Nők transzban My Big Fat Greek Wedding Nem Igen nem szerepel a filmben Michael Lembeck
Terminál The Terminal Igen Nem Viktor Navorski Kőszegi Ákos Steven Spielberg
Mindörökké Elvis Elvis Has Left the Building Cameo Nem postafiókos Elvis Joel Zwick
Polar Expressz The Polar Express Igen Vezető Kalauz/Hős fiú/
Apa/Scrooge/Télapó/Hobo
(hang és motion capture)
Kőszegi Ákos Robert Zemeckis
Forgács Péter
2005 Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D (IMAX film)[13] Nem Igen nem szerepel a filmben Mark Cowen
2006 Da Vinci-kód, AA Da Vinci-kód The Da Vinci Code Igen Nem Robert Langdon professzor Kőszegi Ákos Ron Howard
Verdák Cars Cameo Nem Woody-autó (hangja) Faragó József John Lasseter
Hangya boy The Ant Bully Nem Igen nem szerepel a filmben John A. Davis
nagy kvízválasztó, AA nagy kvízválasztó Starter for 10 Nem Igen nem szerepel a filmben Tom Vaughan
2007 Evan, a minden6ó Evan Almighty Nem Vezető nem szerepel a filmben Tom Shadyac
Charlie Wilson háborúja Charlie Wilson's War Igen Igen Charlie Wilson Kőszegi Ákos Mike Nichols
Simpson család – A film, AA Simpson család – A film The Simpsons Movie Cameo Nem önmaga (hangja) Kőszegi Ákos David Silverman
2008 Mamma Mia! Mamma Mia! Nem Vezető nem szerepel a filmben Phyllida Lloyd
Szikraváros City of Ember Nem Vezető nem szerepel a filmben Gil Kenan
2009 tökéletlen trükk, AA tökéletlen trükk The Great Buck Howard Igen Igen Mr. Gable Kőszegi Ákos Sean McGinly
Görögbe fogadva My Life in Ruins Nem Vezető nem szerepel a filmben Donald Petrie
Angyalok és démonok Angels & Demons Igen Nem Robert Langdon professzor Kőszegi Ákos Ron Howard
Ahol a vadak várnak Where the Wild Things Are Nem Igen nem szerepel a filmben Spike Jonze
Beyond All Boundaries (rövidfilm) Igen Vezető narrátor David Briggs
2009 Toy Story 3. Toy Story 3 Igen Nem Woody seriff (hangja) Stohl András Lee Unkrich
2011 Hawaii vakáció (rövidfilm) Hawaiian Vacation Igen Nem Woody seriff (hangja) Stohl András Gary Rydstrom
Larry Crowne[13] Larry Crowne Igen Igen Larry Crowne Kőszegi Ákos Tom Hanks
Small Fry (rövidfilm) Igen Nem Woody seriff (hangja) Angus MacLane
Rém hangosan és irtó közel Extremely Loud & Incredibly Close Igen Nem Thomas Schell Jr. Kőszegi Ákos Stephen Daldry
2012 Felhőatlasz Cloud Atlas Igen Nem Dr. Henry Goose / Hotelportás / Isaac Sachs
/ Dermot Hoggins /
Cavendish-t játszó színész / Zachry
Kőszegi Ákos Lana és Lilly Wachowski
Tom Tykwer
Partysaurus Rex (rövidfilm) Igen Nem Woody seriff (hangja) Mark Walsh
2013 Félelmetes nap Parkland Nem Igen nem szerepel a filmben Peter Landesman
Phillips kapitány Captain Phillips Igen Nem Richard Phillips kapitány Kőszegi Ákos Paul Greengrass
Banks úr megmentése Saving Mr. Banks Igen Nem Walt Disney Kőszegi Ákos John Lee Hancock
2015 Kémek hídja Bridge of Spies Igen Nem James B. Donovan Kőszegi Ákos Steven Spielberg
Ithaca Igen Vezető Mr. Macauley Meg Ryan
2016 Bazi nagy görög lagzi 2. My Big Fat Greek Wedding 2 Nem Igen nem szerepel a filmben Kirk Jones
Hologram a királynak A Hologram for the King Igen Igen Alan Clay Kőszegi Ákos Tom Tykwer
Sully – Csoda a Hudson folyón Sully Igen Nem Chester Sullenberger kapitány Kőszegi Ákos Clint Eastwood
California Typewriter (dokumentumfilm) Igen Nem önmaga Doug Nichol
Inferno Inferno Igen Nem Robert Langdon professzor Kőszegi Ákos Ron Howard
2017 kör, AA kör The Circle Igen Igen Eamon Bailey Kőszegi Ákos James Ponsoldt
Mélytorok: A Watergate-sztori Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House Nem Igen nem szerepel a filmben Peter Landesman
Pentagon titkai, AA Pentagon titkai The Post Igen Nem Ben Bradlee Kőszegi Ákos Steven Spielberg
2018 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba Mamma Mia! Here We Go Again Nem Vezető nem szerepel a filmben Ol Parker
2019 Toy Story 4. Toy Story 4 Igen Nem Woody seriff (hangja) Stohl András Josh Cooley
Egy kivételes barát A Beautiful Day in the Neighborhood Igen Nem Fred Rogers Kőszegi Ákos Marielle Heller
2020 Greyhound csatahajó, AA Greyhound csatahajó[13] Greyhound Igen Nem Ernest Krause parancsnok Kőszegi Ákos Aaron Schneider
Borat utólagos mozifilm Borat Subsequent Moviefilm Cameo Nem önmaga Kőszegi Ákos Jason Woliner
kapitány küldetése, AA kapitány küldetése News of the World Igen Nem Jefferson Kyle Kidd kapitány Kőszegi Ákos Paul Greengrass
2021 Finch Finch Igen Nem Finch Weinberg Miguel Sapochnik
2022 Elvis Elvis Igen Nem Tom Parker ezredes Kőszegi Ákos Baz Luhrmann
Pinokkió Pinocchio Igen Nem Geppetto Kőszegi Ákos Robert Zemeckis
ember, akit Ottónak hívnak, AzAz ember, akit Ottónak hívnak A Man Called Otto Igen Igen Otto Kőszegi Ákos Marc Forster

Televízió[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A színész 1989-ben
Tom Hanks 2004-ben

(zárójelben a jelölések száma)

Oscar-díj (6)
Golden Globe-díj (8)
BAFTA-díj (4)
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Amerikai Fantázia és Horrorfilmek Akadémiája (1989)
 • 1989 díj: legjobb színész (Segítség, felnőttem!)
 • 1995 jelölés: legjobb színész (Forrest Gump)
Amerikai Komédia-díj
 • 1989 díj: legjobb férfi alakítás (Segítség, felnőttem!)
 • 1993 díj: legjobb férfi alakítás ( Micsoda csapat)
 • 1995 díj: legjobb férfi alakítás (Forrest Gump)
 • 1999 jelölés: legjobb férfi alakítás (A szerelem hálójában)
 • 1999 jelölés: legjobb színész (Ryan közlegény megmentése)
Los Angeles-i filmkritikusok
 • 1988 díj: legjobb színész (Segítség, felnőttem!)
New York-i filmkritikusok
 • 2000 díj: legjobb színész
Online filmkritikusok
 • 2001 díj: legjobb színész
 • 1999 díj: legjobb filmes csapat (Ryan közlegény megmentése)
 • 1999 jelölés: legjobb színész (Ryan közlegény megmentése)
 • Las Vegasi filmkritikusok
 • 2001 jelölés: legjobb színész
MTV Movie-díj
 • 2001 díj: legjobb férfi alakítás
 • 1999 jelölés: legjobb férfi alakítás (Philadelphia – Az érinthetetlen)
 • 1999 díj: legjobb férfi alakítás (Ryan közlegény megmentése)
 • 1996 jelölés: legjobb férfi alakítás (Apolló-13)
 • 1995 jelölés: legjobb férfi alakítás (Forest Gump)
 • 1995 jelölés: legjobb férfi alakítás (Forrest Gump)
Phoenixi filmkritikusok
 • 2001 jelölés: legjobb színész (Számkivetett)
 • 2003 jelölés: legjobb színész (A kárhozat útja)
Filmszínészek Egyesülete
 • 2020 jelölés: egjobb férfi mellékszereplő (Egy kivételes barát)
 • 2001 jelölés: legjobb férfi főszereplő (Számkivetett)
 • 1999 jelölés: legjobb férfi főszereplő (Ryan közlegény megmentése)
 • 1999 jelölés: legjobb filmes csapat (Halálsoron)
 • 1995 díj: legjobb filmes csapat (Apolló-13)
Empire-díj
 • 2003 díj: legjobb színész (A kárhozat útja)
 • 1999 díj: legjobb színész (Ryan közlegény megmentése)
Satellite-díj
 • 2003 jelölés: legjobb férfi alakítás - drámai kategória (A kárhozat útja)
 • Filmszínészek Egyesület
 • 1999 jelölés: legjobb filmes csapat (Ryan közlegény megmentése)
 • 1995 jelölés: legjobb férfi főszereplő (Forrest Gump)
Londoni filmkritikusok
 • 1999 jelölés: Az év színésze (Ryan közlegény megmentése)
Chicagói filmkritikusok
 • 2001 díj: legjobb színész (Számkivetett)
 • 1995 díj: legjobb színész (Forrest Gump)
Chlotrudis-díj
 • 1995 díj: legjobb színész (Forrest Gump)
Kansas City filmkritikusok
 • 1995 díj: legjobb színész (Forrest Gump)
 • Southeasterni filmkritikusok
 • 1995 díj: legjobb színész (Forrest Gump)
Nemzeti filmkritikusok
 • 1994 díj: legjobb színész (Forrest Gump)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Német Nemzeti Könyvtár – Berlini Állami Könyvtár – Bayerische Staatsbibliothek – Osztrák Nemzeti Könyvtár: Tom Hanks (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
 2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. http://www.theatreworldawards.org/past-recipients.html
 7. https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/11/16/president-obama-names-recipients-presidential-medal-freedom
 8. Fairchild, Mary. „Eastern Orthodox Church Denomination”, About.com (Hozzáférés ideje: 2014. február 26.) 
 9. Rita Wilson: The Joys Of Greek Easter. HuffPost, 2011. november 17. (Hozzáférés: 2015. április 4.)
 10. Tom Hanks Biography. Us Weekly. (Hozzáférés: 2014. november 28.)
 11. Kampouris, Nick: Tom Hanks Becomes a Citizen of Greece. Greek Reporter , 2019. december 27. (Hozzáférés: 2020. március 16.)
 12. Magyar hangjai - ISzDb (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2021. április 25.)
 13. a b c d forgatókönyvíró

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tom Hanks című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

 • Különleges karakterek. Történetek írógépre (Uncommon type); fotó Kevin Twomey, ford. Széky János et al.; Kossuth, Bp., 2017

Források[szerkesztés]

 • Gavin Edwards: Tom Hanks szerint a világ; ford. Müller Lili et al.; Kossuth, Bp., 2020

További információk[szerkesztés]