Tom Hanks

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tom Hanks
Tom Hanks 2016-ban
Tom Hanks 2016-ban
Életrajzi adatok
Születési név Thomas Jeffrey Hanks
Született 1956. július 9. (63 éves)[1][2][3][4][5][6]
Concord
Házastársa Samantha Lewes (1978 – 1987)
Rita Wilson (1988 -)
Gyermekei
 • Colin Hanks
 • Elizabeth Hanks
 • Chester
 • Truman Theodore
Pályafutása
Iskolái
 • California State University, Sacramento
 • Chabot College
 • Skyline High School
Aktív évek 1978
Híres szerepei Forrest Gump (Forrest Gump)
John H. Miller százados (Ryan közlegény megmentése)
Díjai
Oscar-díjlegjobb férfi főszereplő
Forrest Gump (1995)
legjobb férfi főszereplő
Philadelphia - Az érinthetetlen (1994)
Golden Globelegjobb férfi főszereplő
Számkivetett (2001)
legjobb férfi főszereplő
Forrest Gump (1995)
legjobb férfi főszereplő
Philadelphia - Az érinthetetlen (1994)
legjobb férfi főszereplő
Segítség, felnőttem! (1989)
További díjakEzüst Medve díj
legjobb színész
Philadelphia - Az érinthetetlen (1993)

Tom Hanks az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Tom Hanks témájú médiaállományokat.

Tom Hanks, születési neve: Thomas Jeffrey Hanks (Concord, Kalifornia, USA, 1956. július 9. –) kétszeres Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, producer, író, filmrendező, aki pályafutása során sok népszerű és elismert filmben szerepelt már.

Életrajz[szerkesztés]

Gyermekkora[szerkesztés]

A színész a kaliforniai Concordban született. Édesapja, Amos Mefford Hanks séf volt, édesanyja, Janet Marylyn (leánykori néven Frager) kórházi dolgozó volt, akinek a családja portugál származású. Szülei 1960-ban elváltak. A pár három idősebb gyermeke, Sandra, (Sandra Hanks Benoiton, író), Rufus (Lawrence M. Hanks, PhD, etimológia professzor az Illinois-i Egyetemen), és Tom az apával maradtak, a legkisebb testvér, Jim (aki szintén a filmes világban dolgozik mint színész és filmes) édesanyjával maradt a kaliforniai Red Bluffban. Később a szülők újraházasodtak, de az új házasság csupán két évig tartott. Első nevelőanyjának már volt 5 saját gyereke. Tom az iskolában saját bevallása szerint szégyenlős volt, és ezt azzal próbálta álcázni, hogy bohócot csinált magából. Közben édesapja újból megházasodott, ezúttal egy 3 gyermekes kínai nőt vett feleségül, aki két gyermekével a családhoz költözött. Középiskolás (Skyline High School, Oakland, Kalifornia) évei alatt kóstolt bele a színészetbe, mikor a South Pacificben játszott. Először a Chabot College-ben, két évig, majd később a sacramentói Kaliforniai Állami Egyetemen tanult színjátszást. Ez idő tájt találkozott Vincent Dowling főrendezővel, aki meghívta Ohióba, a Nagy Tavak Fesztiválra, ahol először lépett fel igazán nagy közönség előtt. Az egyszeri meghívásból egy hároméves fellépéssorozat lett. Shakespeare A két veronai nemesben alakított Proteus szerepéért a Cleveland Nemzetközi Filmfesztiválon díjat nyert (The Cleveland Critics Circle Theater Awards). A fellépések miatt kimaradt az egyetemről, és kirúgták.

A korai évek[szerkesztés]

1980-ban New Yorkba költöztek, és Hanks készen állt arra, hogy elkezdje a küzdelmes színészéletet. Számtalan meghallgatáson vett részt, majd rámosolygott a szerencse, és kis szerepet kapott a He Knows You're Alone című thrillerben. Hamarosan áttelepült Los Angelesbe. A következő feladata sokkal ígéretesebbnek tűnt. Az ABC tévécsatorna egyik tehetségkutatója ugyanis felfigyelt rá, és beválogatta a Bosom Buddies című sorozatba. A Happy Days-ben kapott szerepet, és ekkor látta meg Ron Howard rendező, aki mellékszerepet ajánlott neki 1984-ben a Csobbanás (Splash) című vígjátékban. Eredetileg John Candy volt a kiszemelt, ám végül Tom landolt a férfi főszerepben. Bár a kritikusok többsége nem értékelte Daryl Hannah sellő alakítását a meglepően sikeres romantikus vígjátékban, Hanks komikusi vénája és fiús kedvessége megnyerte az ítészeket, s persze a szakembereket is, így Hanks egyre több szerepajánlatra számíthatott.

Az 1980-as évek[szerkesztés]

A színész 1989-ben

Többek véleménye szerint Tom alakítása mentette meg az unalomtól azokat a kevésbé sikeres mozikat, amikben felbukkant. A Magas, barna férfi felemás cipőben, a Legénybúcsú és a Pénznyelő egyaránt bebizonyították, hogy a tehetség nem olvad el akkor sem, ha a film nem a műfaj csúcsa. A mérsékelt sikerek csak megerősítették Hanks meggyőződését, miszerint egyszer eljön az ő ideje, s ez Penny Marshall rendező jó szemének köszönhetően be is következett: az 1988-as Segítség, felnőttem! című filmben Tom egy felnőtt férfi testébe zárt kisfiút formált meg olyan sikerrel, hogy Oscar-díjra jelölték érte. Még ebben az évben a Punchline-ban is bizonyította tehetségét, a filmben egy önpusztító, vitriolos humorú komikust alakított. Az Egyik kopó, másik eb című mozi felhőtlen szórakozást biztosított nézők és szereplők számára, bár Hanks bevallása szerint kutyapartnere, Hooch némelykor hamarabb felfogta a rendezői utasításokat, mint ő.

Az 1990-es évek[szerkesztés]

A Joe és a vulkán című romantikus komédia tovább növelte a színész népszerűségét, míg a Philadelphia – Az érinthetetlen főszerepe bátorságát bizonyította. Ez volt az első eset, hogy egy vezető hollywoodi színész egy neves stúdió produkciójában készült alkotásban az AIDS egyik meleg áldozatát alakította, egy ügyvédet. Hanks filmbeli barátját Antonio Banderas játszotta, aki akkoriban költözött az Egyesült Államokba. Tom Oscar-díjat kapott, s köszönő beszéde az utóbbi évek díjkiosztásainak legpoétikusabb megnyilvánulása volt, mivel egy meleg tanárának is köszönetet mondott benne. A következő évben megint nagy alakításra nyílt lehetősége: a Forrest Gump-ban egy együgyű alabamai fickót játszott, aki a legszokatlanabb hősök egyikévé válik. Ezért a filmért ismét Oscar-díjban részesült.

Még a Philadelphia forgatása alatt Jonathan Demme biztatta Tomot, hogy próbálkozzon meg a rendezéssel, ráadásul azt is megígérte, hogy segít, ha eljön az ideje. Előbb azonban valóra vált egy álma, mivel gyermekkorában az űrbe vágyott. Most szkafanderbe bújhatott, mivel az Apolló 13-ban megkapta Jim Lowell parancsnok szerepét.

Ezután Hanks nekilátott élete első forgatókönyvének. A Nyomul a banda! A Wonders nevű kisvárosi rockbanda története mérsékelt sikert aratott, de érződött rajta a tehetséges rendező, Tom Hanks keze nyoma. Az űrhajózás azonban továbbra sem hagyta nyugodni, s a HBO From Earth to Moon sorozatának executive producereként segített a széria sikerre vitelében, ő rendezte az első részt - ezért Emmy-díjra nevezték -, s társ-forgatókönyvíróként, illetve színészként is jeleskedett.

Ezután egyenruhába bújt, Steven Spielberg Ryan közlegény megmentése című filmjében, ami 1998-ban az év sikerfilmje lett, s nevezték a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb főszereplő Oscar-díjára. A dráma után vígjáték következett, Nora Ephron habkönnyű komédiájában, A szerelem hullámhosszán című filmben Meg Ryan volt Hanks partnere. A Halálsoron című film a gazdasági válság idején játszódik, amiben Hanks börtönőrt alakít, akinek egy fekete elítéltet kell megvédenie, akit két fehér kislány meggyilkolásával vádolnak.

A 2000-es évek[szerkesztés]

Tom Hanks 2004-ben

A Robert Zemeckis rendezte Számkivetett című filmben, egy lakatlan szigeten küzd a túlélésért, miután az általa alakított menedzser az egyetlen túlélője egy viharba került repülőgép balesetének. Ezért a szerepért begyűjtötte immáron ötödik Oscar-jelölését. 2003-ban Sam Mendes gengszteralkotásában, A kárhozat útja című filmben egy Michael Sullivan nevű bérgyilkost játszott, Paul Newman, Daniel Craig és Jude Law oldalán.

A színész következő filmje, a Steven Spielberg által rendezett Kapj el, ha tudsz! egy sikeres ifjú szélhámosról szól - őt Leonardo DiCaprio alakítja - aki megszemélyesített pilótát és orvost, ügyvédbojtárt és történelemprofesszort, és közben 2,5 millió dollárnyi összeget csalt ki áldozataitól. A Frank Abagnale jr. igaz történetén alapuló moziban egy FBI-ügynök, Carl Hanratty ered a szélhámos nyomába, akit Hanks alakít.

Tom a moziban gyakran átlép a másik oldalra, például Alexander Meckendrick 1955-ös nagy sikerű Betörő az albérlőm című produkciójának a Coen-testvérek által rendezett remake-jében. Goldthwait Higginson Dorrt, a szélhámos professzort alakítja, aki bandájával az évszázad rablását tervezi. Alighogy befejezte a forgatást, már várta Steven Spielberg (immáron harmadjára) ajánlata, hogy vállalja el a Terminál című mozi főszerepét. A történet a Kelet-Európából New Yorkba látogató Viktor Navorskiról szól, akinek hazájában véres puccs tör ki, megbuktatják a kormányt, és amikor a Kennedy repülőtérre érkezik, útlevele már érvénytelen, hiszen egy nem létező ország állította ki, s így nem léphet az Egyesült Államok területére. Hanks következő munkája egy kicsit nyugalmasabb volt, ugyanis Robert Zemeckis Polar Expressz című rajzfilmjében, amely a Télapó létezését firtatja, ő kölcsönözte a hangját a vonat jegykezelőjének, aki elviszi a gyerekeket az Északi-sarkra, hogy alaposabban megvizsgálják a kérdést.

Ron Howard rendező és Brian Grazer producer Dan Brown bestsellere, A Da Vinci-kód megfilmesítését tervezte, és Tomnak kínálták fel a főszerepet, amelyet ő el is vállalt; partnerei - többek között Audrey Tautou, Jean Reno és Paul Bettany - mindent megtettek a siker érdekében, de 2006 májusában a cannes-i fesztivál nyitófilmjeként levetített alkotás nem nyerte el mindenki tetszését. 2007-ben Mike Nichols leforgatta a Charlie Wilson háborúja című filmjét arról a szenátorról, aki támogatta a CIA-t az oroszok ellen lázadó afgán ellenállók titkos felfegyverzésében. A címszereplő és a társproducer Tom Hanks volt. A színész következő filmje az Angyalok és démonok című kalandfilm volt. 2008-ban a Mamma Mia! című musicalfilm egyik vezető producere.

Hanks arról is ismert, hogy képes a „szépfiús” szerepeket melegséggel megtölteni, mint például A szerelem hullámhosszán című romantikus vígjátékban, de képes egy bérgyilkos szerepét is hitelesen megformálni, mint például A kárhozat útjában. Az egyik legkeresettebb férfi főszereplő Hollywoodban. Két filmjével egyenként 20 millió dollárt is keresett. A Forrest Gumpban alakított szerepéért 70 milliót kapott.

Filmográfia[szerkesztés]

Év Magyar cím
Eredeti cím
Szerep Magyar hangja Díjak és jelölések
2019 Toy Story 4.
Toy Story 4
Woody seriff (szinkronhang) Stohl András
2017 A Pentagon titkai
The Post
Ben Bradlee Kőszegi Ákos
2017 A kör
The Circle
Eamon Bailey Kőszegi Ákos
2016 Inferno
Inferno
Robert Langdon Kőszegi Ákos
2016 Sully – Csoda a Hudson folyón
Sully
Chester Sullenberger Kőszegi Ákos
2015 Kémek hídja
Bridge of Spies
James Donovan Kőszegi Ákos
2013 Banks úr megmentése
Saving Mr. Banks
Walt Disney Kőszegi Ákos
2013 Phillips kapitány
Captain Phillips
Richard Phillips Kőszegi Ákos Oscar díj (2014)- legjobb férfi főszereplő jelölés
2012 Felhőatlasz
Cloud Atlas
Dr. Henry Goose / Hotelportás
/ Isaac Sachs / Dermot Hoggins
/ Cavendish-t játszó színész / Zachry
Kőszegi Ákos
2012 Rém hangosan és irtó közel
Extremely loud and incredibly close
Thomas Schell Jr. Kőszegi Ákos
2011 Larry Crowne
Larry Crowne
Larry Crowne Kőszegi Ákos
2010 Toy Story 3.
Toy Story 3
Woody seriff (szinkronhang) Stohl András
2009 Angyalok és démonok
Angels & Demons
Robert Langdon Kőszegi Ákos
2007 Charlie Wilson háborúja
Charlie Wilson's War
Charlie Wilson Kőszegi Ákos Golden Globe-díj (2008) - legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték) jelölés
2007 A Simpson család – A film
The Simpsons Movie
Önmaga (hangja) Kőszegi Ákos
2006 A Da Vinci-kód
The Da Vinci Code
Robert Langdon Kőszegi Ákos
2004 Polar Expressz
The Polar Expressz
Hero Boy (szinkronhang) Kőszegi Ákos
2004 Terminál
The Terminal
Viktor Navorski Kőszegi Ákos,
Forgács Péter
2004 Betörő az albérlőm
The Ladykillers
Goldthwait Higginson Dorr professzor Forgács Péter
2002 Kapj el, ha tudsz
Catch Me If You Can
Carl Hanratty Kőszegi Ákos
2002 A kárhozat útja
Road to Perdition
Michael Sullivan Forgács Péter Empire-díj (2003) - Legjobb színész
Phoenixi filmkritikusok (2003) - Legjobb színész jelölés
Satellite-díj (2003) - Legjobb férfi alakítás - drámai kategória jelölés
2001 Az elit alakulat
Band of Brothers
brit tiszt Forgács Péter
2000 Számkivetett
Cast Away
Chuck Noland Kőszegi Ákos Golden Globe-díj (2001) - legjobb férfi főszereplő (filmdráma)
Chicagói filmkritikusok (2001) - Legjobb színész
New York-i filmkritikusok (2000) - Legjobb színész
Online filmkritikusok (2001) - Legjobb színész
Las Vegasi filmkritikusok (2001) - Legjobb színész jelölés
MTV Movie-díj (2001) - Legjobb férfi alakítás
Phoenixi filmkritikusok (2001) - Legjobb színész jelölés
Filmszínészek Egyesülete (2001) - Legjobb férfi főszereplő jelölés
BAFTA-díj (2001) - legjobb férfi főszereplő jelölés
Oscar-díj (2001) - legjobb férfi főszereplő jelölés
1999 Halálsoron
The Green Mile
Paul Edgecomb Kőszegi Ákos Filmszínészek Egyesület (1999) - Legjobb filmes csapat jelölés
1999 Toy Story – Játékháború 2.
Toy Story 2.
Woody seriff (szinkronhang) Stohl András
1998 A szerelem hálójában
You' ve Got Mail
Joe Fox Forgács Péter Amerikai Komédia-díj (1999) - Legjobb férfi alakítás jelölés
1998 Ryan közlegény megmentése
Saving Private Ryan
John H. Miller kapitány Kőszegi Ákos Empire-díj (1999) - Legjobb színész
Online filmkritikusok (1999) - Legjobb filmes csapat
Chicagói filmkritikusok (1999) - Legjobb színész jelölés
Londoni filmkritikusok (1999) - Az év színésze jelölés
MTV Movie-díj (1999) - Legjobb férfi alakítás jelölés
Online filmkritikusok (1999) - Legjobb színész jelölés
Filmszínészek Egyesülete (1999) - Legjobb férfi főszereplő jelölés
Filmszínészek Egyesület (1999) - Legjobb filmes csapat jelölés
BAFTA-díj (1999) - legjobb férfi főszereplő jelölés
Golden Globe-díj (1999) - legjobb férfi főszereplő (filmdráma) jelölés
Oscar-díj (1999) - legjobb férfi főszereplő jelölés
1996 Nyomul a banda!
That Thing You Do!
Mr. White Csankó Zoltán
1995 Toy Story – Játékháború
Toy Story
Woody seriff (szinkronhang) Stohl András
1995 Apolló 13
Apollo 13
Jim Lovell Kőszegi Ákos Filmszínészek Egyesület (1995) - Legjobb filmes csapat
MTV Movie-díj (1996) - Legjobb férfi alakítás jelölés
1994 Forrest Gump
Forrest Gump
Forrest Gump Bubik István Oscar-díj (1995) - legjobb férfi főszereplő
Golden Globe-díj (1995) - legjobb férfi főszereplő (filmdráma)
Filmszínészek Egyesület (1995) - Legjobb férfi főszereplő
Amerikai Komédia-díj (1995) - Legjobb férfi alakítás
Chicagói filmkritikusok (1995) - Legjobb színész
Chlotrudis-díj (1995) - Legjobb színész
Kansas City filmkritikusok (1995) - Legjobb színész
Southeasterni filmkritikusok (1995) - Legjobb színész
Nemzeti filmkritikusok (1994) - Legjobb színész
Amerikai Fantázia és Horrorfilmek Akadémiája (1995) - Legjobb színész jelölés
MTV Movie-díj (1995) - Legjobb férfi alakítás jelölés
BAFTA-díj (1995) - legjobb férfi főszereplő jelölés
1993 Philadelphia – Az érinthetetlen
Philadelphia
Andrew Beckett Forgács Péter Oscar-díj (1994) - legjobb férfi főszereplő
Golden Globe-díj (1994) - legjobb férfi főszereplő (filmdráma)
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (1994) - Ezüst Medve díj a legjobb színésznek
MTV Movie-díj (1999) - Legjobb férfi alakítás
1993 A szerelem hullámhosszán
Sleepless in Seattle
Sam Baldwin Forgács Péter Golden Globe-díj (1994) - legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték) jelölés
1992 Micsoda csapat
A League of Their Own
Jimmy Dugan Józsa Imre Amerikai Komédia-díj (1993) - Legjobb férfi alakítás
1990 Hiúságok máglyája
The Bonfire of the Vanities
Sherman McCoy Sinkovits-Vitay András
1990 Joe és a vulkán
Joe Versus the Vulcano
Joe Banks Kaszás Gergő,
Selmeczi Roland
1989 Egyik kopó, másik eb
Turner & Hooch
Scott Turner Kozák András
1989 Ami sok, az sokk
The 'burbs
Ray Peterson Szakácsi Sándor
1988 Segítség, felnőttem!
Big
Josh Baskin Rátóti Zoltán Golden Globe-díj (1989) - legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték)
Amerikai Fantázia és Horrorfilmek Akadémiája (1989) - Legjobb színész
Amerikai Komédia-díj (1989) - Legjobb férfi alakítás
Los Angeles-i filmkritikusok (1988) - Legjobb színész
Oscar-díj (1989) - legjobb férfi főszereplő jelölés
1987 Behálózva
Dragnet
Pat Srteeback Kautzky Armand
1986 Örökké búcsúzunk
Every Time We Say Goodbye
David Bradley Forgács Péter
1986 Alma a fájától
Nothing in Common
David basner Széles Tamás
1986 Pénznyelő
The Money Pit
Walter Fielding, jr. Rátóti Zoltán
1986 Önkéntesek
Volunteers
Lawrence Whatley Bourne III Rátóti Zoltán,
Kautzky Armand
1985 Magas barna férfi felemás cipőben
The Man With One Red Shoe
Richard Harlan Drew Rátóti Zoltán[7]
1984 Legénybúcsú
Bachelor Party
Rick Gassko Rátóti Zoltán,
Széles Tamás
1984 Csobbanás
Splash
Allen Bauer Kautzky Armand,
Józsa Imre
1982 Misztikus játék
Mazes and Monsters
Robbie Wheeling Hujber Ferenc,
Rékasi Károly
1980 Tudja, hogy magányos vagy
He Knows You're Alone
Elliot

Díjak és jelölések[szerkesztés]

(zárójelben a jelölések száma)

Érdekességek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Német Nemzeti Könyvtár – Berlin State Library – Bayerische Staatsbibliothek – Austrian National Library: Tom Hanks. (Hozzáférés: 2014. április 9.)
 2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 7. Magas barna férfi, felemás cipőben - ISzDb (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2017. július 6.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tom Hanks című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Magyarul[szerkesztés]

 • Különleges karakterek. Történetek írógépre (Uncommon type); fotó Kevin Twomey, ford. Széky János et al.; Kossuth, Bp., 2017

További információk[szerkesztés]