Polar Expressz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polar Expressz
(The Polar Express)
2004-es amerikai–kanadai–brit 3D-s film

RendezőRobert Zemeckis
ProducerSteve Starkey
Gary Goetzman
William Teitler
Robert Zemeckis
AlapműThe Polar Express
Műfaj
  • fantasyfilm
  • karácsonyi film
  • kalandfilm
  • gyerekfilm
  • könyv alapján készült film
  • családi film
  • animációs film
ForgatókönyvíróRobert Zemeckis
William Broyles, Jr.
FőszerepbenTom Hanks
ZeneAlan Silvestri
OperatőrRobert Presley
VágóArthur Schmidt
DíszlettervezőRick Carter
Gyártás
GyártóCastle Rock Entertainment
Warner Bros. Pictures
ImageMovers
Shangri-La Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok

Kanada

Egyesült Királyság
Nyelvangol
Játékidő99 perc[1]
Költségvetés165 millió dollár[2]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
USA Warner Bros.
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 2004. október 10.
Magyarország 2004. december 9.
KorhatárUSA G
Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető
BevételVilág $307 514 317
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Polar Expressz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Polar Expressz (eredeti cím: The Polar Express) egy 2004-es amerikai animációs fantasy, film és kalandfilm, amely Chris Van Allsburg azonos című gyermekkönyve alapján készült. A filmet Robert Zemeckis, a Vissza a jövőbe és a Forrest Gump filmek rendezője alkotta meg. A film motion capture digitális technika segítségével készült, amelyben az élőszereplő színészek játéka animációként elevenedik meg a filmvásznon. Ez a film volt a rendező első motion capture, animációval ötvözött filmje, melyhez hasonlóan, a későbbiekben még számtalan alkotás született. A legfontosabb főszerepet Tom Hanks látja el a filmben, aki nem kevesebb, mint öt különböző szerepet alakít. A film témája a karácsony lényegével és igaz értelmével foglalkozik, amelyben keverednek a mesés elemek. Már a nyitóhétvégén óriási sikert aratott, mind a kritikusok, s mind a nézőközönség körében, máig is az egyik legszebb karácsonyi filmként van nyilvántartva.

Az Egyesült Államokban 2004. október 10-én mutatták be, Magyarországon pedig nem sokkal karácsony előtt, december 9-én. A film több Oscar-díj jelölést is kapott.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Hűvös karácsonyi éjjelen járunk az 1950-es években. Egy kisfiú abban a bizonyos korban jár, mikor már megkérdőjelezi a Mikulás létezését és hogy a karácsony nem több, mint a szülők szórakozása és puszta kitalációja. Nyugtalanul forgolódik az ágyában, amikor váratlanul hangos kerékcsikorgás és zakatolás veri fel őt, és az ablakhoz vonzza. Egy hatalmas vonat áll meg egyenesen a házuk előtt. A vonat nagybajuszú kalauza azt mondja, egyenesen érte jöttek. Az úgynevezett Polar Expressz végállomása nem más, mint az Északi-sark, utasai ezer és ezer, hősünkhöz hasonló pizsamás gyermek, akik azért ülnek eme varázslatos vonaton, hogy találkozhassanak a Mikulással, aki az Északi-sarkon majd kiválasztja azt a gyermeket, akinek elsőként adja oda a legelső és legszebb karácsonyi ajándékot, mely csodálatosabb lesz valamennyi ajándék közül. E csodálatos megtiszteltetés kiválasztottja pedig akárki lehet. Az úti cél mesés, az odáig tartó utazás pedig lélegzetellátó. De vajon valóság ez, vagy csupán csak egy szép hosszú álom? A kisfiú számára újra és újra felvetődnek saját kételyei és bizonytalanságai, melyeknek leküzdése csak egy a sok akadály közül, ami az expressz célba érését hátráltatja. A borzasztó hóakadályok és természeti katasztrófák csapásai mellett hősünknek számtalan kalandban lesz része a mozdony ideiglenes vezetésével, egy magányos kisfiúval és egy kedves lánnyal, valamint a vonat egyik ismeretlen, titokzatos utasával. Mindemellett fel kell magában fedeznie a karácsony lényegének igazi mibenlétéét, csak így lesz képes megérteni és átérezni ennek az utazásnak valódi lényegét...

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

  • Tom Hanks, mint
    • A Kalauz (magyar hangja Balázs Péter): A Polar Expressz hosszú bajszú, nagy-kedélyű kalauza. Ő invitál fel valamennyi gyereket az expressz utasai közé. Percnyi pontossággal végzi a munkáját, és mindennél fontosabbnak tartja, hogy a vonat időben beérjen az Északi-sarkra, akármi is történjék. Az ő dolga továbbá a menetjegyek kezelése, melyet nem a szokásos módon végez; minden gyerek jegyére egy-egy szót lyukaszt, ami a legjobban rászolgál ama gyerek építőjellemére.
    • A Hajléktalan (magyar hangja Gesztesi Károly): A Polar Expressz tetején utazó egyszerű hajléktalan. Sokat segít a kisfiúnak, hogyha gondjai támadnak. Ám minden bizonnyal csak szellem, aki hősünk egyik kivetüléseként jelenik meg, valahányszor kétségei támadnak a Mikulás és a karácsony kapcsán. Ő Polar Expressz titokzatos kísértete.
    • A Mikulás (magyar hangja Bácskai János): Mindenki ismeri, és szereti, ám kevesen hisznek benne. A Mikulás északi-sarki otthonában több ezer, szorgos manó segítségével készíti el a játékokat, amiket majd szétoszt a gyerekeknek a világ minden táján. Azonban csak egy valaki lehet az, akit személyesen választ ki, hogy átadja neki a legelső karácsonyi ajándékot. Ez a valaki pedig, egy Polar Expressz utasai közül.
    • Az Apa (magyar hangja Forgács Péter): A Kisfiú és a kis Sarah édesapja. Gyermekeinek sokat mesél a Mikulásról, ám ő is, ahogy a többi felnőtt már nem hisz benne.
    • A Mesélő (magyar hangja Kőszegi Ákos): A főhős kisfiú felnőtt énje, aki gyermekkorának egy visszaemlékezéseként meséli el a történetet. Öreg, korosodó emberként mutatkozik meg a filmben.
  • Daryl Sabara, mint A Kisfiú (magyar hangja Jelinek Márk): A történet főhőse. Egy tizenéves kisfiú, akinek a karácsony közeledtével kétségei támadnak a Mikulás létezése kapcsán. Azonban a Polar Expresszen tett utazás egy életre szóló leckével szolgál számára; nemcsak a Mikulás létezését válaszolja meg, de egyben olyan tanulságot nyújt, mely minden ember számára kellő értékkel bír. A Kisfiú hangját gyermekszínész, mozgását szintén Tom Hanks szolgáltatta.
  • Nona Gaye, mint a Kislány (magyar hangja Kántor Kitty) : Egy kedves, afro-amerikai kislány, a Polar Expressz egyik utasa. Igyekszik mindenkivel jót tenni és segíteni másokon. Hamar a főhős Kisfiú barátja lesz. Mozgását Tinashe szolgáltatta.
  • Jimmy Bennett, mint Billy, a magányos kisfiú: Egy egyedüli, magányos fiúcska, aki utolsóként száll fel a Polar Expresszre. Igen félénk és nincs sok barátja. A főhős Kisfiú és Kislány hamar a szívükbe zárják őt. Mozgását Peter Scolari szolgáltatta.
  • Eddie Deezen, mint Okoska (magyar hangja Sánta Balázs): Egy okoskodó, mindent tudó fiú a Polar Expresszen. Mozgását Jimmy "Jax" Pinchak szolgáltatta.
  • Michael Jeter, mint
    • A mozdonyvezető (magyar hangja Németh Gábor): A Polar Expressz kissé türelmetlen mozdonyvezetője.
    • A masiniszta (magyar hangja Görög László): A hosszú szakállú masiniszta, aki fájdalmában rénszarvas hangokat ad ki. E képesség nagy hasznára lesz az expressznek egy akadály során.
  • Leslie Zemeckis, mint Sarah: A főhős kisfiú húga, ő nem utazik a Polar Expresszen. Mozgását a rendező, Robert Zemeckis kislánya szolgáltatta.
  • Charles Fleischer, mint a Főmanó (magyar hangja Katona Zoltán): A manók vezetője az Északi-sarkon.

A Polar Expresszen felszolgáló pincérek mozgását Josh Eli, Rolandas Hendricks, Jon Scott, Sean Scott, Mark Mendonca, Mark Goodman és Gregory Gast, szolgáltatták. A manókat Eric Newton, Aidan O'Shea, Aaron Hendry, Kevin C. Carr, Bee Jay Joyer, Jena Carpenter, Karine Mauffrey, Beth Carpenter, Bill Forchion, Devin Henderson, és Sagiv Ben-Binyamin keltették életre.

Produkció[szerkesztés]

A film legtöbb jelenetét élőszereplők játszották bluebox technika segítségével. A legtöbb színész speciális mozgásrögzítő ruhát viselt, amelyekre később vitték fel az animációt. Egyes jeleneteknél viszont élő látványvilágot alkottak a filmhez; ilyen például az Északi-sark, amely házainak a kialakításához több mint 80 építész dolgozott. Ezeket a jeleneteket egy kis chicagói belvárosban, Pullman-ben forgatták, s a film hitelességéért néhány házat rekonstruáltak, melyek közül sok ház a mai napig megmaradt abbeli formájában. A felvett élő környezetet, csakúgy mint a színészek játékát, a filmen animátorok alakították át. Többek között ilyen az állomás jelenete is, amelyet a pennsylvania-i vasútállomáson forgattak, New Yorkban.[3]

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A film egyhangúlag pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól. A Metacritic 62%-ra értékelte a filmet, míg a Rotten Tomatoes oldalán összesen 68%-ot kapott.[4] Roger Ebert a The Independent kritikusa összesen négy csillaggal jutalmazta filmet, mindenekelőtt kiemelte káprázatos látványvilágát, és mély értékekkel bíró mondanivalóját. "Különös, kísérteties, ugyanakkor szórakoztató, örömteli karácsonyi film, ami varázslatos módon magával ragad" állítja a kritikus.[5] A Polar Expressz továbbá, a mai napig szerepel a világ Top 10-es animációs filmjeinek listáján, az Amerikai Filmintézet nyilvántartása szerint.[6]

Box office[szerkesztés]

A film már a második hétvégén 23,323,463 dolláros bevételt hozott, ezzel a 2004-es év második legjobb nyitásával büszkélkedhetett, A Hihetetlen család mellett. Az elkövetkezendő hónapokban is tartotta a 30,629,146 dolláros bevételeket s olyan vetélytársak ellenére, mint a Kelekótya karácsony vagy a Spongyabob mozifilm mellett, amelyek szintén sikeresnek bizonyultak. 2005 újévére a Polar Expressz több, mint 160 millió dollárt zsebelt be az Egyesült Államokban, míg világszerte 306,845,028 összbevétellel teljesített.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A kalauz egyik mondata a film során, mikor a Kisfiúnak kiállt "Fuss, fiam, fuss", a Forrest Gump-ból származik. Utalás Robert Zemeckis rendező korábbi filmjére, valamint arra, hogy mindkét szerepet Tom Hanks alakítja.
  • A film egyik jelenetében a Kisfiú a mozdonyban kipróbálja a tülkölést, majd azt mondja "erre vágytam egész életemben". Ez szintén egy utalás a rendező egyik korábbi filmjére, ugyanis ez a mondat a Vissza a jövőbe III-ból származik.
  • A film egyik jelenetében a kalauz és a gyerekek arról beszélgetnek, hogy a játékok az évek múlásával milyen sorsra is jutnak, ha elhasználódnak és a gyerekek kidobják őket. Egy ehhez hasonló mondat hangzik el a Toy Story-ban is, a Disney és Pixar híres filmjében, ahol Tom Hanks szólaltatja meg Woody seriffet.
  • Ugyanennél a jelenetnél a Kisfiú számára megelevenedik egy bábu, ami Ebenezer Scrooge-ot mintázza. Ez utalás Charles Dickens híres Karácsonyi ének című művére. A bábu hangját ugyancsak Tom Hanks kölcsönzi.
  • Amikor a Kisfiú először találkozik a Hajléktalannal, az éppen a Good King Wenceslas című karácsonyi éneket játssza a tekerőlantján. A magyar változatban ez a Csendes éj című karácsonyi dal lett.

Jelölések[szerkesztés]

A filmet három Oscar-díjra is jelölték:

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]