Kényszerleszállás (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kényszerleszállás
(Flight)
2012-es amerikai film
RendezőRobert Zemeckis
ProducerLaurie MacDonald
Walter F. Parkes
Jack Rapke
Steve Starkey
Robert Zemeckis
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróJohn Gatins
FőszerepbenDenzel Washington
Don Cheadle
Kelly Reilly
John Goodman
Bruce Greenwood
Melissa Leo
ZeneAlan Silvestri
OperatőrDon Burgess
VágóJeremiah O'Driscoll
JelmeztervezőLouise Frogley
Gyártás
Gyártó
  • ImageMovers
  • Parkes/MacDonald Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínGeorgia
Játékidő138 perc[1]
Költségvetés31 millió dollár[2]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
magyar UIP Duna[3]
BemutatóUSA 2012. november 2.
magyar 2013. január 24.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/0517/2012)
Bevétel161 772 375 dollár[4]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Kényszerleszállás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kényszerleszállás (Flight) 2012-ben bemutatott amerikai filmdráma. Rendezője Robert Zemeckis, a főszerepben Denzel Washington látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2012. november 2-án, míg Magyarországon 2013. január 24-én mutatták be.[3]

Az alkotást a 85. Oscar-gálán két díjra is jelölték: John Gatinst forgatókönyvéért legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában, Washingtont pedig legjobb főszereplő kategóriában.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

2011. október 14-én Whip Whitaker kapitány (Denzel Washington) egy átmulatott éjszaka után felébred orlandói hotelszobájában. Mellette légi utaskísérője, Katerina Márquez (Nadine Velazquez) alszik. Hogy magához térjen, Whip felszippant egy kis kokaint, és a SouthJet 227-es járatának kapitányaként munkába indul. Egy nehéz felszállást követően átadja az irányítást Ken Evans első tisztnek (Brian Geraghty), kever magának egy vodkanarancsot és ledől pihenni. Arra ébred, hogy a gép rázkódni és zuhanni kezd. Mivel nem tudja visszanyerni a repülő feletti irányítást Whip fejjel lefelé fordítja a gépet, ami megállítja a zuhanást. A manőver során az utastérben egy gyerek kiesik a székből. Katerina megpróbál segíteni rajta, de eközben meghal.

Ezalatt Nicole (Kelly Reilly) elindul kábítószert venni. Dílere figyelmezteti, hogy a kábítószer nagyon erős, ezért elővigyázatosnak kell lennie vele, és csak otthon szívja el. Mikor hazaér, Nicole feltört házában a főbérlőjét találja. Miután sikerül kizárnia őt, injekció segítségével beadja a heroint és eszméletét veszti. Ahogy a mentő kiviszi lakásából, elrepül felettük a hátára fordított 227-es járat.

A gépen leállnak a hajtóművek, és Whip ráeszmél, hogy nem fogják elérni a repülőteret. Visszafordítja a repülőt és kényszerleszállást hajt végre egy mezőn a georgia-i Clayton megyében. Whip elveszíti az eszméletét, egy utas húzza ki a roncsok közül. Egy atlantai kórházban tér magához, ahol a pilóták egyesületének képviselője és barátja, Charlie Anderson (Bruce Greenwood), fogadja. Whip viszonylag enyhe sérülésekkel megúszta a balesetet. Barátja közli vele, hogy manőverével a 102 emberből 96-ot sikerült megmentenie, a személyzet két tagja, köztük Katerina, és négy utas vesztette életét.

Amikor Whip a lépcsőházba szökik dohányozni, összefut a heroin-túladagolással kezelt Nicole-lal. Beszélgetni kezdenek, majd Whip megígéri, hogy ha kiengedik a lányt, meglátogatja őt. Másnap reggel Whip barátja és dílere, Harling Mays (John Goodman), érte jön és az újságírók elől kiszökteti a kórházból.

Whip elhunyt apja farmjára hajt és kiönti az összes ott tartott alkoholos italt. Amikor találkozik Charlie-val és ügyvédjével, Hugh Langgal (Don Cheadle), közlik vele, hogy amíg eszméletlen volt, vért vettek tőle, és az eredmény pozitív lett alkoholra és kábítószerre. Mivel ezek hatása alatt vezette a gépet, akár börtönbe is kerülhet emberölés vádjával. Hugh biztosítja afelől, hogy érvénytelenné tudja tenni a teszteredményeket, Whip azonban dühösen távozik, vodkát és sört vesz, majd felkeresi Nicole-t.

Nicole és Whip egymásba szeretnek és a lány a farmra költözik. Míg azonban Nicole próbál józan és tiszta maradni, Whip egyre többet iszik. Elmegy Katerina temetésére, ahol összetalálkozik Margarettel, a 227-es járat vezető utaskísérőjével. Whip meggyőzi a nőt, hogy mondja azt az NTSB-nek, hogy a katasztrófa napján józan volt.

Nicole ráveszi Whipet, hogy elvonóra menjen, a volt kapitány azonban hamar távozik a gyűlésről, hogy meglátogathassa a 227-es járat másodpilótáját. Evans még mindig kórházban van, nemrég ébredt fel a kómából. Elmondja Whipnek, hogy mindkét lába és a medencéje is megsérült, így szinte semmi esélye sincs, hogy segítség nélkül járni tudjon, nemhogy újra gépet vezethessen. Evans magából kikelve közli, hogy Whipből áradt a vodka szaga egész úton. Ennek ellenére hazudni fog a nyomozóknak. A következő éjszaka Nicole alkoholproblémái miatt elhagyja Whipet, aki dühében összetöri bútorait.

Másnap a média munkatársai a farm előtt gyülekeznek, ám Whipnek végül sikerül elkerülnie őket. Részegen volt feleségéhez és fiához hajt. A nő megkéri, hogy távozzon, a ház előtt ekkorra már nagy tömeg gyűlt össze, köztük a Whipet követő újságírókkal. A kérdésekre Whip ködösen válaszol, majd gyorsan Charlie-hoz megy. Megkéri barátját, hogy ott maradhasson egy darabig, és megígéri, hogy józan marad az NTSB meghallgatásáig. A meghallgatás előtti nap egy hotelszobába viszik, és gondoskodnak róla, hogy ne ihasson alkoholt: a szoba hűtőjében csak vizet és üdítőket hagynak. Whip azonban rájön, hogy a szomszéd szobába vezető ajtó nyitva van, és az ottani hűtő tele van piával.

A következő nap Charlie és Hugh találja meg a részeg Whipet. Odahívják Harlingot, aki kokain segítségével magához téríti őt a meghallgatásra. A meghallgatáson a nyomozást vezető Ellen Block (Melissa Leo) ismerteti, hogy a katasztrófát műszaki hiba, egy eltört emelőcsavar okozta. A kapitányt méltatva elmondja, hogy a szimulátorokon végzett tesztek szerint senki más nem tudta letenni a gépet úgy, hogy nem ölt volna meg mindenkit a fedélzeten.

Ezek után közli, hogy annak ellenére találtak két üres vodkás üveget, hogy a fedélzeten be volt tiltva a kiszolgálás az erős turbulencia miatt. A személyzet életben maradt tagjai közül csupán egy lett pozitív alkoholra, ám azt érvénytelenítették. Mivel emellett Katerina tesztje is pozitív lett, Block megkérdezi Whipet, hogy szerinte az utaskísérő ihatta-e meg a két vodkát. Whip ahelyett, hogy hazudna, beismeri, hogy ő itta meg azokat, az út során végig részeg volt és még most is az.

13 hónappal később Whip a börtönben elmeséli rabtársainak, hogy örül annak, hogy józan és a megfelelő pillanatban sikerült igazat mondania, mert így végre szabadnak érezheti magát. A repülési jogosítványát elveszítette ugyan, de az igazmondásba vetett hitét nem. Cellájának falán Nicole és családja képei vannak, és képeslapok, amelyekben gratulálnak neki, hogy már egy éve józan. Emellett azon dolgozik, hogy helyrejöjjön a kapcsolata a fiával, aki rendszeresen jár hozzá látogatóba.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[5]
Denzel Washington William "Whip" Whitaker Kálid Artúr
Don Cheadle Hugh Lang Takátsy Péter
Kelly Reilly Nicole Maggen Balsai Móni
Bruce Greenwood Charlie Anderson Sarádi Zsolt
John Goodman Harling Mays Faragó András
Melissa Leo Ellen Block Söptei Andrea
Tamara Tunie Margaret Thomason Nyakó Júlia
Nadine Velazquez Katerina Márquez
Brian Geraghty Ken Evans Varju Kálmán
Peter Gerety Avington Carr Forgács Gábor
Garcelle Beauvais Deana Coleman
Justin Martin Will Whitaker, Jr. Gacsal Ádám
James Badge Dale kórházi beteg

A film készítése[szerkesztés]

Robert Zemeckis 2011 áprilisában kezdett tárgyalni a film elkészítéséről.[6] A rendező június elején kapott zöld utat, a főszerepet Denzel Washington kapta meg.[7] A rendező és a színész korábban sohasem dolgozott együtt.

Kelly Reilly,[8] Don Cheadle,[9] Bruce Greenwood,[9] és John Goodman[10] 2011 szeptemberében csatlakozott a produkcióhoz, míg Melissa Leo és James Badge Dale ekkor még a stúdióval tárgyalt.[11] John Gatins forgatókönyvíró ekkor úgy nyilatkozott, hogy a forgatás már október közepén elkezdődhet.[12] A forgatás 45 napig tartott, a stáb döntően Atlanta és Georgia közelében vette fel a jeleneteket.[13] A Kényszerleszállás viszonylag alacsony költségvetése – 31 millió dollár – az adókedvezményeknek volt köszönhető, valamint Zemeckis és Washington is lemondott a szokásos gázsijáról. A rendező szerint ez volt eddigi legolcsóbban elkészített filmje, az inflációt is figyelembe véve.[13]

Gatins egy, a Los Angeles Times számára készült interjúban azt nyilatkozta, hogy a filmben látható kényszerleszállást részben az Alaska Airlines 261-es járatának katasztrófája inspirálta,[13] amit egy hibás emelőcsavar okozott. Annak a katasztrófának nem voltak túlélői. A filmben látható repülőgép is hasonlít az Alaska Airlines 261-es járatát teljesítő repülőgépre, a McDonnell Douglas MD–80 egyik típusváltozatára. A valódi katasztrófából nemcsak annak okát emelték át az alkotók a forgatókönyvbe, hanem a beszélgetések egyes részleteit, és a gép hátára fordításának ötletét is.

Washington színésztársai közül korábban Don Cheadle-lel (Kék ördög), John Goodmannal (Letaszítva) és Bruce Greenwooddal ( Déjà vu) is játszott már közös filmben.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Kényszerleszállásról a legtöbb kritikus elismerően szólt. A Rotten Tomatoes elnevezésű, kritikákat összegyűjtő weboldalon 217 értékelés alapján 78%-on áll.[14] A honlap összegzése szerint „Robert Zemeckis győzelemmel tér vissza az élőszereplős mozikhoz, egy gondolatébresztő és provokatív karaktertanulmány Denzel Washington lenyűgöző alakításával.” A Metacritic honlapján 40 kritikus véleménye alapján 76%-ot ért el az alkotás.[15]

A kritikusok dicsérték Washington alakítását. A The Hollywood Reporter számára Todd McCarthy azt írja, hogy Whip Washington karrierjének egyik legtartalmasabb és legbonyolultabb karaktere, amit a színész remekül formál meg.[1] Roger Ebert az adható legjobbra, négy csillagra értékelte a számára "majdnem tökéletes" filmet, kiemelve, hogy Washington élete legjobb alakítását nyújtja. A katasztrófa pillanatai szerinte minden idők egyik legfélelmetesebb repülős jelenete volt.[16] Ebert a 2012-ben bemutatott filmek közül a 6. legjobbnak jelölte meg a Kényszerleszállást.[17]

A filmet néhány pilóta erősen bírálta az irreálisnak tűnő katasztrófa miatt.[18] Egy polgári pilótákat tömörítő egyesület hivatalos sajtóközleményében bírálta az alkotást a repülő személyzet pontatlan ábrázolásáért, azt nyilatkozva, hogy „mindannyian szeretünk szórakozni, de egy izgalmas mesét nem szabad összekeverni a valódi pilóták profizmusának és a példátlan biztonsági intézkedések igaz történetével.”[19] Egy pilóta azt is megjegyezte, hogy „egy valódi Whitaker egyetlen légitársaságnál sem bírná ki két percnél tovább”.[20] Emellett a kapitány és első tisztje közötti kapcsolat ábrázolását, Whip egyes döntéseit és a zuhanást is kritizálta.[20]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A Kényszerleszállás díjai és jelölései
Díj Kategória Jelölt(ek) Eredmény
Oscar-díj legjobb eredeti forgatókönyv John Gatins Jelölve
legjobb férfi főszereplő Denzel Washington Jelölve
AACTA Awards legjobb nemzetközi színész Denzel Washington Jelölve
Art Directors Guild Award legjobb produkciós tervezés kortárs filmben Nelson Coates Jelölve
Black Reel Award legjobb film Kényszerleszállás Jelölve
legjobb színész Denzel Washington Elnyerte
legjobb női mellékszereplő Tamara Tunie Jelölve
legjobb színészgárda a Kényszerleszállás színészgárdája Jelölve
Broadcast Film Critics Association Award legjobb színész Denzel Washington Jelölve
legjobb eredeti forgatókönyv John Gatins Jelölve
Chicagói Filmkritikusok Szövetségének díja legjobb színész Denzel Washington Jelölve
Dallas-Fort Worth Filmkritikusok Szövetségének díja legjobb színész Denzel Washington Jelölve
Golden Globe-díj legjobb férfi főszereplő – filmdráma Denzel Washington Jelölve
NAACP Image Award legjobb film Kényszerleszállás Jelölve
legjobb színész Denzel Washington Elnyerte
legjobb mellékszereplő Don Cheadle Jelölve
legjobb forgatókönyv John Gatins Jelölve
National Board of Review Spotlight Award John Goodman, a Kényszerleszállásért, Az Argo-akcióért, a ParaNormanért és Az utolsó csavarért Elnyerte
Online Filmkritikusok Szövetségének díja legjobb színész Denzel Washington Jelölve
Satellite Award legjobb színész – dráma kategória Denzel Washington Jelölve
legjobb férfi mellékszereplő John Goodman Jelölve
legjobb eredeti forgatókönyv John Gatins Jelölve
legjobb vizuális effektusok Jim Gibbs, Kevin Baillie, Michael Lantieri és Ryan Tudhope Elnyerte
legjobb vágás Jeremiah O'Driscoll Jelölve
legjobb hang Dennis Leonard, Dennis Sands, Randy Thom és William Kaplan Jelölve
Screen Actors Guild Award legjobb színész Denzel Washington Jelölve
St. Louis Gateway Filmkritikusok Szövetségének díja legjobb színész Denzel Washington Jelölve
legjobb jelenet a repülőgép-szerencsétlenség Jelölve
Visual Effects Society legjobb támogató vizuális effektusok filmben Jelölve
Washington DC Környéki Filmkritikusok Szövetségének legjobb színész Denzel Washington Jelölve
Writers Guild of America Award legjobb eredeti forgatókönyv John Gatins Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b McCarthy, Todd: Flight: New York Film Festival Review. The Hollywood Reporter, 2012. október 15. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  2. Horn, John: How the movie 'Flight' got off the ground. Los Angeles Times, 2024. március 20. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  3. a b Kényszerleszállás. Filmadatbázis. [2014. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  4. Flight. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  5. Kényszerleszállás - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. december 22.)
  6. Kit, Borys. „Robert Zemeckis in Talks for Live-Action 'Flight' With Denzel Washington Circling”, The Hollywood Reporter, 2011. április 20. (Hozzáférés ideje: 2014. február 9.) 
  7. Zeitchik, Steven: Robert Zemeckis finally looks to take 'Flight'. Los Angeles Times, 2011. június 3. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  8. White, James: Kelly Reilly Takes Flight. Deadline.com, 2011. szeptember 13. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  9. a b Morris, Clint: Exclusive : Cheadle, Greenwood join Zemeckis’s Flight. Moviehole.com, 2011. szeptember 22. [2014. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  10. Fleming, Mike: John Goodman Boards Robert Zemeckis' Flight With Denzel Washington. Deadline.com, 2011. szeptember 28. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  11. Kit, Borys: Melissa Leo, James Badge Dale Booking 'Flight' (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2011. szeptember 30. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  12. Warner, Kara: Denzel Washington's "Flight" Is 12 Years In The Making. MTV, 2011. október 5. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  13. a b c Horn, John. „How the movie 'Flight' became airborne”, Los Angeles Times, 2012. október 21.. [2012. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2012. október 23.) 
  14. Kényszerleszállás. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  15. Flight. Metacritic. CBS
  16. Ebert, Roger: Roger Ebert Flight review. Chicago Sun-Times. [2012. november 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  17. Ebert, Roger: Ebert's Top Movies of 2012. Chicago Sun-Times. [2013. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  18. Smith, Patrick: Real Pilots Laugh at 'Flight'. The Daily Beast, 2012. november 18. [2012. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  19. ALPA News Release. Alpa.org (2012-10-31)
  20. a b Real Pilots Laugh At ‘Flight’]. The Daily Beast, 2012. november 18. (Hozzáférés: 2014. február 9.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Flight (2012 film) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]