Hiúságok máglyája (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hiúságok máglyája
(The Bonfire of the Vanities)
1990-es amerikai film
RendezőBrian De Palma
ProducerBrian De Palma
AlapműThe Bonfire of the Vanities
Műfaj
Forgatókönyvíróírta:
Michael Cristofer
eredeti regény:
Tom Wolfe
FőszerepbenTom Hanks
Bruce Willis
Melanie Griffith
Morgan Freeman
ZeneDave Grusin
OperatőrZsigmond Vilmos
Vágó
  • Bill Pankow
  • David Ray
JelmeztervezőAnn Roth
DíszlettervezőRichard Sylbert
Gyártás
GyártóWarner Bros. Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew York
Játékidő120 perc
Költségvetés47 millió dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
magyar InterCom
BemutatóUSA 1990. december 22.
magyar 1991. augusztus 23.
KorhatárUSA R
BevételUSA $15 691 192[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hiúságok máglyája (The Bonfire of the Vanities) Tom Wolfe azonos című regényéből készült, 1990-es amerikai film Brian De Palma rendezésében. A főszerepekben Tom Hanks, Bruce Willis, Melanie Griffith és Morgan Freeman láthatók.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Sherman McCoy Tom Hanks Sinkovits-Vitay András
Peter Fallow Bruce Willis Csernák János
Maria Ruskin Melanie Griffith Kiss Erika
Judy McCoy Kim Cattrall Györgyi Anna
Jed Kramer Saul Rubinek Varga T. József
Leonard White bíró Morgan Freeman Bodor Tibor

Háttér és fogadtatás[szerkesztés]

De Palma Peter Fallow szerepét felajánlotta Jack Nicholsonnak és John Cleese-nek is (Fallow a könyv szerint angol), azonban mindketten elutasították.[2] Mikor a rendező képtelen volt színészt találni, a stúdió nyomására Bruce Willis (aki az 1988-as sikerfilm, a Drágán add az életed! főszerepét játszotta) kapta meg a lehetőséget.

A stúdió továbbá meglehetősen szabadosan állt hozzá az alapanyaghoz, Sherman McCoy karakterét sokkal szimpatikusabbá tették, s beleszőttek a cselekménybe egy mellékszálat, ami Leonard White bíró körül forog. Kezdetben Walter Matthaut képzelték el a szerepre, ám a színész egymillió dollárt kért feltűnéséért.[2] A producerek nem egyeztek bele az összegbe, így Alan Arkinnal írtak alá szerződést, akinek 150 ezer dollár lett volna a gázsija. Arkint azonban felváltotta Morgan Freeman, amikor a stúdió úgy döntött, a bíró etnikumát afroamerikaira cserélik zsidóról, hogy mérsékeljék a filmet ért kritikákat a faji politikája miatt.[2] A bírónak adták a végső ítélet kimondását is a főszereplők manipulatív cselekedeteivel kapcsolatban.

Számos kritika illette a szereposztást, különösen Hanks és Willis szerepeltetését mint McCoy, illetve Fallow. Más meglátások azt tartalmazták, hogy a film egy jól kivitelezett felvétellel kezdődik, azonban az első két jelenet borzasztóra sikeredett, s túl sok időt pazarolnak arra a készítők, hogy Sherman McCoy karakterét szerethetővé tegyék, ahelyett, hogy a cselekményre helyezték volna a hangsúlyt.

A film maga kritikai és pénzügyi bukásnak bizonyult bemutatója idején. Költségvetése 47 millió dollárra rúgott, azonban a jegypénztáraknál ennek csak kevesebb, mint harmadát hozta vissza.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]