Donald Trump

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Donald Trump
Donald John Trump
Donald John Trump
Az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2017. január 20.
Alelnök(ök) Mike Pence
Előd Barack Obama

Születéskori neve Donald John Trump
Született 1946. június 14. (71 éves)
New York, New York
Párt Republikánus Párt

Szülei Mary Anne MacLeod
Fred Trump
Házastársa Ivana Trump (1977–1992)
Marla Maples (1993–1999)
Melania Trump (2005)
Gyermekei
 • Donald Trump Jr.
 • Ivanka Trump
 • Eric Trump
 • Tiffany Trump
 • Barron William Trump
Foglalkozás üzletember, politikus
Iskolái
 • Fordham University
 • The Wharton School
 • The Kew-Forest School
 • New York Military Academy
Vallás presbiteriánus

Díjak

Donald Trump aláírása
Donald Trump aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Donald Trump témájú médiaállományokat.

Donald John Trump (New York, 1946. június 14. –) amerikai üzletember és médiaszemélyiség; 2017 óta az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

Karrierjét a The Trump Organization vállalat elnökeként építette fel. Trump gazdag üzletemberként és harsány médiaszemélyiségként vált ismertté, de jóval később lépett politikai pályára. 2015-ben jelentette be, hogy elnökjelöltként indul a 2016-os választáson a Republikánus Párt színeiben. Dwight D. Eisenhower óta Trump lett az első amerikai elnök, aki elnökségét megelőzően semmilyen politikai tisztséget nem töltött be, egyúttal az eddigi legidősebb és leggazdagabb hivatalba lépett elnök. 2017. január 20-án, elnöki esküjét követően lépett hivatalba hazája 45. elnökeként.

Elnöksége első hónapjaiban választási ígéretéhez híven visszavonta a megelőző elnök, Barack Obama számos intézkedését, így kísérletet tett a demokrata kormányzat által bevezetett egészségügyi rendszer („Obamacare”) eltörlésére. Kiléptette országát a Csendes-óceáni Partnerségből és a párizsi éghajlat-változási megállapodásból. Trump január 27-i intézkedése értelmében a terrorveszélyre hivatkozva ideiglenes amerikai beutazási tilalom lépett érvénybe hét muszlim országgal szemben.

Elemzők a politikából kiábrándult szavazók populista és demagóg ígéretekkel történő megnyerésében látták győzelmének kulcsát, ugyanakkor számtalan botrányos megnyilatkozása mind a kampány, mind az elnöksége idején úgy a hazai, mint a nemzetközi politikában, de a saját pártcsoportjában is konfliktusokat szült. Trump kampánycsapata és Oroszország állítólagos együttműködése mindmáig vitákat kelt.

Életpályája[szerkesztés]

Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok 40. elnöke és Donald Trump 1987-ben

Apai nagyapja, Frederick Trump (sz. Friedrich Trumpf) német bevándorlóként 1885-ben érkezett az Egyesült Államokba, ahol borbélyként dolgozott, majd vendéglőt és bordélyházat üzemeltetett, ezután hazatért, de mivel a kötelező sorkatonaság elmulasztása miatt nem kapta meg a német állampolgárságot, visszatért az államokba, New Yorkban fodrászatot nyitott, szállodát vezetett, valamint ingatlanokat vásárolt. 1918-ban hunyt el spanyolnáthában. Fia, Trump apja, Fred Christ Trump vitte tovább a vállalkozást, aki főleg Queens-ben kezdett ingatlanfejlesztésekbe, ő 1954-ben keveredett botrányba a veteránok lakásépítésére kapott állami támogatások elsikkasztása kapcsán, de végül megúszta a vizsgálatot. Már jómódú emberként vette feleségül az addig cselédként dolgozó Mary Anne MacLeodot, az ő gyermekükként született Donald 1946-ban, öt testvér közül másodikként.

Tanult a Fordham Egyetemen, a Wharton Schoolban és a Pennsylvania Egyetemen is. Apja cégénél tanulta ki az ingatlanos szakmát, s jelentős ingatlanvagyon birtokában kezdett később egyre nagyobb szabású vállalkozásokba. Apja mellett Trump saját bevallása szerint Roy Cohn, az akkori alvilággal is kapcsolatban lévő ügyvéd határozta meg alapvetően az életét, aki arra tanította, hogyha érvényesülni akar, akkor a fő szabály: „támadni, visszavágni, és sosem sajnálkozni.” Trumpéknál már 1973-ban botrány robbant ki, miután kiderült, hogy lakótelepeikbe nem engedik beköltözni a színes bőrű bérlőket, ennek hírére Trumpék 100 millió dollárra perelték be az államot hitelrontásért, de két év után megegyezéssel zárult a per, miután Trumpék vállalták, hogy kifejezetten reklámozzák a lakásiakat kisebbségi érdeklődőknek, a kormány pedig elállt attól, hogy megbüntessék a céget.[1]

Trump 1971-ben költözött Manhattanbe, 1975-re pedig ő lett az általa Trump Organizationra keresztelt cég elnöke, mely évtizedekkel később már több mint 500 céget birtokolt. A hetvenes években New Yorkot adósság és bűnözés sújtotta, a sok helyen lepukkant városban kezdett Trump ingatlanfejlesztésekbe, melyekhez adókedvezményeket kapott. New York után a nyolcvanas években Atlantic Cityben kezdett kaszinók és szállodák építésébe, de az évtized végére az addig hitelekből építkező Trump csődbe ment. Ekkor számos érdekeltségétől megvált, de igazán az akkor hatályos amerikai adótörvények segítségével tudott kilábalni a bajból, melyek értelmében az 1995-ös adóbevallása alapján 900 millió dollárnyi veszteséget, amit korábban éveken keresztül görgetett maga előtt az előző három és azt követő 15 év adójából leírta. Ez évi több mint 50 millió dollárt jelent, tehát Trump 18 évig nem fizetett jövedelemadót. Ellenfelei szerint Trump ezzel egyszerűen adót csalt, ő maga azonban azzal védekezett, hogy csak élt a törvényes lehetőséggel.[2] (Akárcsak Nixon, későbbi elnökjelölti kampánya során sem hozta nyilvánosságra az adóbevallását, melyet többször a szemére is vetettek.)[3] 1994-ben megszerezte az Empire State Building 50%-os tulajdonrészét.

A kilencvenes években több szórakoztatóipari vállalkozásban szerzett teljes- vagy résztulajdont, többek közt a Miss Universe és Miss USA szépségversenyeket is az ő cégei rendezték meg, a rendezvényeken rendszeresen részt vett. Trump előszeretettel szerepelt a médiában: számos beszélgetős műsor vendégeként és különböző filmek kisebb-nagyobb epizódszerepei mellett The Apprentice ("A gyakornok") címmel valóságshow-t is készített, melynek szintén rendszeres szereplője volt.

Üzleti érdekeltségei révén jelentős vagyonra tett szert, a vagyonát 2,9 és 3,7 milliárd dollár körülire becsülik, míg ő ennél magasabbra, tízmilliárdra teszi. Gazdagságát nem is rejti véka alá, gyakran saját nevével díszített repülőivel utazik. Ez egybevág azzal a nézőponttal, mely szerint Trump a saját nevének sikeréből élt: magát a „sikeres befektető” mintapéldányaként adta el mindenhogyan, olyan üzletekkel is, amelyek idővel becsődöltek, így többek közt volt Trump nevét viselő, de mára megszűnt vodka, légitársaság, jelzálogbank és egyetem is, ez utóbbi esetében per is indult Trump ellen a volt diákok részéről, akiknek peren kívüli megállapodás szerint 25 millió dollárt fizetett,[4][5] de a profiljába vágó kaszinóiból is több csődbe ment. A The Washington Post számításai szerint amennyiben Trump egyetlen üzletet sem kötött volna a hetvenes évek vége óta és az akkori vagyonát S&P-részvényalapokba fekteti, most 6 milliárdos vagyona lenne. Ismerői szerint viszont Trumpnak fontosabb volt, hogy a neve egy épületen vagy címlapon szerepeljen, minthogy mennyi pénzt keres, aminek kisbefektetők látták kárát, mikor egy üzlet emiatt nem tudott megmenekülni a csődtől. Trumpnak 2016 végén 713 millió dollárnyi adóssága volt és 75 per zajlott ellene.[6][7][8][9]

Nyilvánosan és a médiában gyakran viselkedik teátrálisan, szókimondóan, olykor hírességeket is kemény kritikával illetve. Több szexistának minősített kijelentést tett.[10] Egy ízben a Vietnamot megjárt John McCain szenátort – Barack Obama egykori kihívóját – is kritizálta, szerinte ugyanis az amerikai politikusok által hősnek tartott McCaint azért nem lehet hősnek tekinteni, mert elfogták Vietnamban, márpedig egy hőst nem fognak el. Trumpot ugyanakkor egy csontkinövés miatt nem sorozták be.

2000-ben kezdett politikai karrierbe – először demokrata, majd republikánus színekben – és már a 2012-es választásokon fontolgatta az amerikai elnöki posztért való indulást, de végül csak 2015. június 16-án jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért.

Az ismert szociálpszichológus, Philip Zimbardo még 2016. március 29-én megjelent nárcisztikus személyiségzavarról szóló írását alig félreérthetően Trump portréjával illusztrálta, majd a szakember egy másik, kimondottan Trumppal foglalkozó írást is közölt 2017. február 28-án „Elefánt a nappaliban” címmel. Zimbardo mindkét írása arra hívja fel a figyelmet, hogy mekkora kockázatokkal jár egy nárcisztikus működésű vezető, illetve a másodikban hozzáteszi, hogy egy ilyen személy a pillanatnyi hatalom, népszerűség és siker megszerzését bármikor hajlandó a jövőbeni következmények fölé emelni. Egy John Gartner nevű pszichiáter petíciót is indított, melynek célja szakemberek kiállása amellett, hogy Trump súlyos mentális betegsége miatt alkalmatlan egy szuperhatalom vezetésére. A petíciót több mint negyvenezer pszichológus és pszichiáter írta alá.[11][12][13][14]

Elnökválasztási kampány[szerkesztés]

Donald Trump kampánybeszéd közben, a Republikánus Párt 2016-os elnökjelöltjeként

Miután elindult a 2016-os amerikai elnökválasztáson, 2016. július közepén a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje lett, a demokrata Hillary Clinton kihívójaként.[15] Kampányának szlogenjévé az Újra naggyá tenni Amerikát (Make America Great Again) vált. A kampány során a demokraták mellett versenyben lévő republikánus jelölttársait is sokszor illette kritikus szavakkal.

Obama elnökével ellentétes nézeteinek többször élesen hangot adott, megkérdőjelezte Obama amerikai állampolgárságát. A választási kampányban meglepő és megdöbbentő kijelentéseket tett, melyek nagy felzúdulást keltettek a fősodorbeli médiában. Nyilvánosságra hozták több korábbi a nőkkel szemben sértő kijelentését, ezen kívül szexuális zaklatással is vádolták. Trump vállalta, hogy falat épít a mexikói határra, melynek költségét Mexikóra hárítaná. Kijelentette, hogy hazája biztonsága érdekében kiutasítaná a muszlim bevándorlókat. Trump kritizálta a globális felmelegedésről szóló elméletet, melyet szerinte Kína vezetése talált ki, hogy az Egyesült Államok gazdasági termelését visszafogja. Dicsérte a lánya szépségét, emellett arra is célzott, hogy akár még járna is vele, ha nem ő lenne az apja.[16][17] A The New York Times 2016 januárjától októberig 282 olyan kijelentést gyűjtött össze, melyekben Trump jellemzően demokrata párti kötődésű személyeket vagy médiatermékeket kritizált a lap szerint becsmérlő stílusban a Twitteren.[18]

A botrányok miatt a Republikánus Párt több politikusa és ismert szimpatizánsa is kihátrált Trump támogatói közül, és felszólították a lemondásra, de Trump maradt, mondván, nem kívánja cserben hagyni a támogatóit.[19] Trumpnak azt is felrótták, hogy nem hajlandó nyilvánosságra hozni az adóbevallását azzal az egyszerű indokkal, hogy „senkinek semmi köze hozzá.” Később úgy nyilatkozott ez ügyben, hogy az adóhatóság ellenőrzi a bevallását, de utána „azoknak, akikre ez tartozik” megengedi a betekintést, ez azonban később sem történt meg. Trump adóügyei azt követően kerültek napirendre, hogy elismerte, igyekezett a lehető legkevesebb adót fizetni, mivel szerinte az országa „pazarolja a pénzt, majd leengedi a lefolyóba.”[3]

Orosz befolyásolási vád[szerkesztés]

Elnöksége[szerkesztés]

Reagálás a megválasztására[szerkesztés]

A legtöbb közvélemény-kutatás Clintont tartotta esélyesnek, Trumpnak mégis sikerült fordítania, miután a szavazatok feldolgozása során kiderült, hogy több elektori szavazata van, noha Clintonra számszerűen többen voksoltak. Egyes médiumok sokként élték meg Trump meglepetésszerű győzelmét.[20] Érdekesség, hogy Mitt Romney 2012-es választási vereségekor Trump az elektori rendszert kritizálta, ám négy évre rá ő lett annak haszonélvezője.[21] Trump győzelmének okát abban látták, hogy elsősorban a vidéken élők, a fehérek, a munkásosztály, valamint a protestáns és evangéliumi keresztény választók szavaztak rá, akik úgy gondolták, hogy Clinton nem ismeri az ő mindennapi problémáikat. Trump a kampány során számos, kritikusai szerint populista és demagóg ígéretet tett, maga mellé állítva számos kiábrándult szavazót olyan (jellemzően északkeleti) államokban is, ahol korábban rendszerint a demokrata jelölt nyert.[22][23][24][25] Ennek oka az a kiábrándultság és elitellenesség lehetett, mely a 2008-as gazdasági válságtól kezdődött és a Brexittel folytatódott. Az elégedetlen, szegényebb kispolgárok és számos középosztálybeli szívesebben szavaztak egy szókimondó emberre, aki nem volt jelen az elmúlt évtizedek politikájában s aki szerintük ad a nép véleményére.[26] Tény az is, hogy csak a választók 55%-a ment csak el szavazni, míg 2008-ban 64% szavazott.[27] A váratlan eredmény miatt a közvélemény-kutatók is önvizsgálatra kényszerültek, hogy miért becsülték alul Trump támogatottságát.[28]

Ismertségét tovább növelte az internet, azon belül is a Twitter, melyet már 2012 óta használt. Akkor úgy vélekedett: „Szeretem a Twittert. Olyan, mintha saját újságod lenne.” Nem volt ez másképp a kampányidőszakban sem, ahol folyamatos, egyszerű üzenetei mindenkihez eljutottak, azok érdemi tartalmának elemzése nélkül, így számos meggondolatlannak tűnő és a tőzsdére is negatív befolyást gyakorló megnyilatkozása is volt, emiatt egyes cégek már külön Trump üzeneteire állított embereket alkalmaztak, de volt, hogy választási csalásokról vagy atomfegyverkezésről posztolt. John Brennan távozó CIA-igazgató szerint emiatt Trump ilyenfajta csevegése kockázati tényező is lehet.[29][30] Ehhez képest Trump azt nyilatkozta a Fox News-nak, hogy „Nem szeretek tweetelni. Vannak jobb dolgaim is ennél, csakhogy a média tisztességtelen, a sajtó tisztességtelen. Csak így tudom ellensúlyozni.”[31] Később létre is hoztak egy olyan oldalt, ahol kifejezések szerint kategorizálták Trump kritikus hangú tweetjeit.[32]

Megválasztását követően több nagyvárosban tüntetések kezdődtek a republikánus jelölt győzelme után, volt, ahol Trump-bábut égettek, másutt csak transzparensekkel vonultak fel, és Trump-ellenes jelszavakat skandáltak, mint: Not my president! (Nem az én elnököm!)[33][34]

Trump megválasztott elnökként adott első interjújában már sokkal visszafogottabban nyilatkozott a kampányához képest, az ellene tüntetőknek azt üzente, hogy ne féljenek tőle, ezen kívül többek közt elmondta, hogy valóban falat szeretne a mexikói határra, dicsérte Obamát és Clintonékat is, noha Hillary Clintont a tévévitájukban még lecsukatta volna, és Obama egészségügyi programjának is megtartaná pár elemét, melyet a kampányban még teljesen visszavont volna. Felszólította a nevében kisebbségek ellen uszító csoportokat, hogy fejezzék be az erőszakos fellépéseiket, valamint hozzátette, hogy nem fogja felvenni az elnöki fizetést, csak a törvényben minimalizált egy dollárt.[35] Ugyanakkor újévi köszöntőjében pikírt stílusban azt írta: "Boldog új évet kívánok mindenkinek, köztük számos ellenségemnek és azoknak is, akik ellenem küzdöttek és megalázó vereséget szenvedtek, most pedig nem tudják, mitévők legyenek", majd üzenetét azzal zárta, hogy "szeretettel".[36]

A The Times-nak adott első külföldi interjújában bírálta Angela Merkel német kancellár menekültpolitikáját, amely szerinte korlátlanul fogadta be a menekülteket, helyette szerinte a nyugati országoknak Szíriában kellett volna biztonsági övezeteket kiépítenie a menekülteknek, és ennek költségeit a Perzsa-öböl menti országoknak kellett volna állniuk. Dicsérte viszont Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, mert abban szerinte Németország a domináns hatalom, és az unió csak eszköz a számára. Bár Obama elnök kizárta, hogy Nagy-Britannia az esetleges kilépés után gyorsan kedvezményes kétoldalú kereskedelmi megállapodásra juthatna az Egyesült Államokkal, Trump viszont már az elnökválasztási kampányban hangsúlyozta: ha bejut a Fehér Házba, akkor Nagy-Britannia "nem a sor végére, hanem a sor elejére kerül" az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokon. Az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban Trump utalt arra, hogy ha Vlagyimir Putyin késznek mutatkozik a nukleáris fegyverzet jelentős csökkentésére, akkor napirendre kerülhetne a szankciók felülvizsgálata. Kitért arra is, hogy a NATO elavult intézmény, amelynek tagállamai nem vállalnak méltányos részesedést a védelmi kiadásokból, és ez szerinte "nagyon igazságtalan az Egyesült Államokkal szemben". Hozzátette, hogy jelenleg öt NATO-tagállam fordítja a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott összeget védelmi kiadásokra. Elmondta azt is, hogy vejét, Jared Kushnert bízza meg hivatalosan a közel-keleti rendezés előmozdításával, és kérte a brit kormányt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétózzon meg minden olyan határozattervezetet, amely Izraelt bírálja.[37]

Politikája[szerkesztés]

Cégei[szerkesztés]

Donald Trump a New York-i székhelyű The Trump Organization konglomerátum elnöke. 2016-ban a tulajdonában voltak a következő cégek:

 • Trump Hotels and Casino Resorts Inc.
 • New York-i Trump Enterprises
 • The Trump Corp.
 • Trump Development Co.
 • Wembley Realty Inc.
 • Park South Co.
 • a kaliforniai Land Corp.
 • Plaza Hotel
 • Trump Tower
 • Trump Plaza
 • Trump Park
 • Trump Palace
 • Trump Castle
 • Trump Taj Mahal

Családja[szerkesztés]

Első felesége a cseh nemzetiségű modell, síelő, vállalkozó, Ivana Trump (leánykori nevén Ivana Marie Zelníčková) (1949) volt, akivel 1977 és 1992 között élt házasságban. Gyermekeik: Donald John Trump Jr., Ivanka Marie Trump, Eric Frederick Trump.

 • Donald John Trump Jr. (1977) üzletember, a Trump Organization alelnöke. Felesége a zsidó származású Vanessa Haydon (1977) modell. Gyermekeik:
  • Kai Madison Trump (2007)
  • Donald John Trump III (2009)
  • Tristan Milos Trump (2011)
  • Spencer Frederick Trump (2012)
  • Chloe Sophia Trump (2014)
 • Ivanka Marie Trump (1981) divatmodell, üzletasszony, a Trump Organization alelnöke, aki a hotelekért felel; apja elnökségével később fizetés nélküli tanácsadó is lett a Fehér Házban. Férje a zsidó származású üzletember, befektető, Jared Kushner, akit apósa szintén elnöki tanácsadóvá tett, bár a lányánál előbb (1981). Gyermekeik:
  • Arabella Rose Kushner (2011)
  • Joseph Frederick Kushner (2013)
  • Theodore James Kushner (2016)
 • Eric Frederick Trump (1984) üzletember, a Trump Organization alelnöke, aki a golfklubokért felel. Felesége Lara Yunaska (1982) producer.

Második felesége Marla Maples (Marla Ann Maples) (1963) színésznő, médiaszemélyiség volt, akivel 1993 és 1999 között élt házasságban. Gyermekük:

 • Tiffany Ariana Trump (1993), aki szociológia-urbanisztika szakon végzett, modell, énekes, internet-celeb.

Harmadik felesége a szlovén nemzetiségű modell, Melania Trump (korábbi nevén Melania Knauss, születési nevén Melanija Knavs) (1970), akivel 2005 óta házasok. Gyermekük:

Konfliktusok a személye körül[szerkesztés]

 • A kampány során több nő molesztálással vádolta Trumpot,[40][41] ezeket a vádakat erősítette egy 2016 őszén előkerült obszcén stílusú hangfelvétel.[42] Trump a kikerült hangfelvételek miatt bocsánatot kért,[43] az őt szexuális zaklatással vádoló nőkkel szemben viszont személyiségi jogi pert helyezett kilátásba.[44]
 • A kampány során Trump családtagjaira is sajtófigyelem irányult. Trump felesége, az exmodell Melania azzal került a hírekbe, hogy az egyik beszédét Michelle Obama beszédéről plagizálták,[45] majd korábbi aktképei kerültek terítékre a bulvármédiában,[46] de kiderült az is, hogy állításával ellentétben nincs diplomája.[47] Trump egyik fia, Ifj. Donald Trump pedig azt mondta még egy 2013-as rádióinterjúban, hogy a nőknek tűrniük kell, amit a férfiak csinálnak a munkahelyeken, különben semmi keresnivalójuk ott. Erre apja zaklatási ügyei után derült fény.[48]
 • Több híresség is Trump ellenzője volt, mint Robert De Niro, Cher, Meryl Streep vagy Lady Gaga, mások különböző vérmérsékletű twitterüzenetben fejezték ki nemtetszésüket Trump győzelme miatt.[49][50][51] A 74. Golden Globe-díj átadóján is több díjazott híresség is kritikus hangon beszélt a megválasztott elnökről, a legélesebben Meryl Streep fogalmazott közülük, amit Trump a „filmvilág liberálisaitól” érkezett nem meglepő támadásnak minősített, Streepet pedig Hillary-rajongónak és Hollywood egyik legtúlértékeltebb színésznőjének nevezte.[52] Ehhez kapcsolódik, hogy több híres előadóművész sem kívánt Trump elnöki beiktatásán fellépni,[53] így a beiktatásra végül csak különböző másodvonalbeli előadókat sikerült verbuválni.[54] A beiktatással egy időben tartott tüntetéseken viszont sok híresség vett részt.[55]
 • 2017 februárjában Trump amiatt fejezte ki a Twitteren felháborodását, mert a Nordstorm, majd a Sears nevű áruházlánc is levette Ivanka nevű lánya ruhakollekcióját a polcairól a kereslet hiányára hivatkozva.[56][57] Ivanka később ugyancsak plágiumügybe keveredett, miután az egyik neve alatt forgalmazott cipőt láthatóan egy olasz gyártó modelljéről másolták, de Ivanka, aki korábban tagadta, hogy tudomása lett volna erről az apja által kapott tanácsadói pozícióval magyarázta az ezzel foglalkozó tárgyalásról való távolmaradását, ám ezt a bíró nem fogadta el.[58]
 • 2017 márciusában szintén a Twitteren kritizálta Snoop Dogg rappert, akit börtönbe küldene, mert egy videoklipjében az ő bohócnak maszkírozott mását lövi le.[59]
 • Bár Trump többször bírálta Obamát, hogy elnökként túl sokat golfozik, ehhez képest elnöksége első két hónapja során átlagosan minden harmadik nap golfozni volt, de előfordult, hogy egyenesen letagadták, hogy Trump golfpályán volt tárgyalás helyett.[60] Ezt erősíti egy későbbi értesülés, mely szerint azt mondta, azért szeret gyakran golfozni járni, mert „a Fehér Ház egy igazi szemétdomb.”[61] Trump később a Twitteren tagadta, hogy ilyet mondott volna.[62]
 • Bírálta Obama alelnökét, Joe Bident is még 2012-ben amiatt, hogy évi egymillió dollárt költött hétvégi útjaira, miközben maga Trump két kiruccanása elnökként 2017 elején a floridai birtokára önmagában 1,2 millióba került.[63]
 • Hagyományosan az elnök rendszeresen vendégül látja a jelentős sportgyőzelmeket elérő sportolókat vagy csapatokat, ám a 2017-ben NBA-bajnokká váló Golden State Warriors játékosai egyöntetűen kijelentették, hogy nem akarnak találkozni Trumppal, ezzel szemben Obama korábbi elnöki vendéglátásait senki nem utasította el.[64]
 • A Washington Post tudósítása szerint Trump golfklubjaiban az őt ábrázoló kamu címlapok vannak kiakasztva, amik a Time magazin borítóképét utánozzák. A Time szerkesztősége fel is szólította Trumpot, hogy távolítsa el a hamis borítókat. A német Der Spiegel magazin megtrollkodva az ötletet saját maga csinált további Trump-címlapokat.[65][66]
 • Trump folyamatos közéleti botrányainak következő állomásaként Mika Brzezinskit, a MSNBC televízió egyik műsorvezetőnőjét és férjét gyalázta egy alpári stílusú Twitter bejegyzésében, miután úgy értesült, hogy a nő egy műsorában az elnökségét kritizálta, noha elismerte, hogy a műsort nem is látta. A poszt után egy sor republikánus politikus is értetlenségének és bírálatának adott hangot, volt aki határozottan felszólította Trumpot, hogy fejezze végre be a Twitteren zajló üzengetést, mert az méltatlan a hivatalához, míg mások a sajtó tiszteletét emelték ki.[67] Trump később stílszerűen a Twitteren reagált az esetre, ahol úgy fogalmazott: „Nem elnöki, hanem modern elnöki módon használom a közösségi médiát. A hamis és hazug média arról akarja meggyőzni a republikánusokat és másokat, hogy nem kellene használnom a közösségi médiát, de hadd emlékeztessek mindenkit, hogy interjúkkal, beszédekkel és a közösségi médiával nyertem meg az elnökválasztást. Le kellett győznöm az álhírgyártókat, és legyőztem őket. Továbbra is győzni fogunk!”[68]
 • Trump 2017. július 2-án egy GIF-et tett közzé Twitteren, ezen ő látható egy 2007-es pankrációs rendezvényen, ahol a WWE pankrációs szervezet elnökét, Vince McMahont „agyabugyálja el”, csak a GIF-en McMahon feje helyén a CNN logója szerepel, miután Trump több országos médiummal, köztük a CNN-nel is konfliktusba került. Érdekesség, hogy nem sokkal ezelőtt közölte a Fehér Ház sajtófőnöke, Sarah Huckabee Sanders, hogy semmi sem áll távolabb az amerikai elnöktől, mint az erőszak, illetve annak népszerűsítése.[69] A CNN reagálása szerint szomorú, hogy Trump gyerekes, a hivatala méltóságán aluli módon buzdít az újságírók elleni erőszakra, ahelyett hogy a dolgát végezné. Ugyancsak július 2-án Jared Yates Sexton író és politikai elemző közzétette, hogy a GIF-et egy olyan Reddit-tag tette közzé, aki már számos egyéb gyűlölködő tartalomért is felel. Sexton hozzátette, hogy a posztja után számtalan életveszélyes fenyegetést kapott, amiért szerinte a Trump által teremtett közhangulat a felelős, ami gyűlölködésre és erőszakra szít.[70]
 • 2017. július 25-én a Nine Inch Nails frontembere, Trent Reznor egy interjúban trágár stílusban kritizálta Trumpot, aki szerinte „egy kib*szott idióta, egy közönséges, groteszk barom, minden, amit utálhatok egy emberben.”[71] Chrissy Teigen színésznőt is letiltotta Trump a Twitteréről, aki szintén pocskondiázta, mire a Teigen férje, az énekes John Legend úgy fogalmazott, hogy Trump „a nemzet szégyene.”[72]
 • Trumpot bírálták amiatt is, hogy egy augusztus 13-án tartott charlottesville-i szélsőjobboldali tüntetés ellentüntetői közé autóval behajtó, és ezáltal egy fiatal nőt megölő neonáci tüntető miatt nem ítélte el azonnal egyértelműen a szélsőjobboldali erőszakot, majd csak a felháborodás hatására tette ezt meg egy nappal később, ezután viszont azt nyilatkozta, hogy az antifasiszta tüntetők is tehetnek az erőszakról, mert szerinte provokálták a szélsőjobboldaliakat.[73][74] Az eset után lemondott Trump Amerikai Ipari Tanácsának három tagja is, először az afroamerikai Kenneth Frazier, aki a Merck & Co gyógyszergyár vezérigazgatója, majd az Under Armour sportszergyártó és az Intel számítástechnikai vállalat vezetője is távozott Trump testületéből.[75][76]
 • Maria Chapelle-Nadal, Missouri állam törvényhozásának egyik demokrata párti női szenátora augusztus 17-én Facebook oldalán közölte, hogy „reméli, Trumpot meggyilkolják”. A véleménytől a demokrata és republikánus oldal mellett a közvélemény is felháborodott, ezért a szenátorasszony eltávolította a bejegyzést, majd három nappal később bocsánatot kért Trumptól és családjától. Bár többen felszólították lemondásra is, erre nem volt hajlandó, majd ugyancsak a Facebookon elkeseredettségével indokolta kirohanását, mert Trump „károkat okoz és gyűlöletet kelt”, de nem gondolta komolyan Trump halálát.[77]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Művei[szerkesztés]

 • The Art of the Deal (1987)
 • Surviving at the Top (1990)
 • The Art of the Comeback (1997)
 • Think Big and Kick Ass
 • Think Like a Billionaire
 • Midas Touch
 • How to Get Rich

Filmográfia[szerkesztés]

Szereplőként[szerkesztés]

[78]

Producerként[szerkesztés]

[78]

 • Miss Universe 2001
 • Miss USA 2002
 • Miss Universe Pageant (2002-2003)
 • Miss Universe 2005
 • Miss USA 2006
 • Miss USA 2009
 • The 2010 Miss Universe Pageant
 • Miss Universe 2012
 • Miss Universe 2013
 • Miss Universe 2014

Érdekességek[szerkesztés]

 • Trumpról 2017 januárjában még egy molyfajt is elneveztek, a Neopalpa donaldtrumpi névre keresztelt molyfaj Kalifornia déli részén honos, felfedezője pedig azért nevezte el Trumpról az állatot, mert a fején lévő „frizura” hasonlít Trumpéhoz.[79]
 • Trump összes elnöksége óta készült hivatalos fényképét George W. Bush fotósa, Shealah Craighead készíti, aki a "sámli-módszert" alkalmazza: az állítólag alacsony termetű fotós sámliról fotózza Trumpot, emiatt van „fennkölt” jellege a képeknek, de ettől még Trump hagyja jóvá melyik kép publikálható. Ezt a megoldást egyébként még Laura Bush honosította meg.[80]
 • Trumpról értekezett a Guardianban Stephen King, aki szerint két karakterével is „megjósolta” Trump elnökségét. Az egyik Greg Stillson A holtsávból, a másik Jim Rennie A Búra alattból.[81] Trump később letiltotta Kinget a twitteroldaláról.[82]
 • 2017. márciusában Indonéziában elutasították a TRUMPS védjegybejelentést, tekintettel Donald Trump nevezetességére.[83]
 • Mexikóban ugyanakkor piacra került a Trump márkájú vécépapír és kézműves sör is, előbbi Trump Mexikóra és a mexikóiakra tett dehonesztáló megjegyzéseire volt válasz, míg utóbbi a mexikóiak és amerikaiak közös együttműködésére, mivel mindkét országból dolgoztak a sörkészítményen.[84][85]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Bordélyház, sikkasztás, kaszinók: A Trump család útja a csúcsra 444.hu, 2017. február 13.
 2. Csaló vagy zseniális? Megszólalt Trump az adóügyéről Portfolio.hu, 2016. október 4.
 3. ^ a b Trump – semmi közötök az adóbevallásomhoz hvg, 2016. május 14.
 4. Kitálaltak: Piszkosul megszívatták az embereket Trump egyetemén ATV, 2016. június 2.
 5. Trump fizet, mert diákjait nem tudta megtanítani a meggazdagodásra vs.hu, 2016. november 19.
 6. Trump nem szabadulhat a múltjától Index, 2017. január 21.
 7. The real reason Donald Trump is so rich The Washington Post, 2015. szeptember 3.
 8. Donald Trump's pending lawsuits and his presidency BBC, 2016. november 18.
 9. Sok bukással jutott a csúcsra: az USA új elnökének kacskaringós élete Piac és profit, 2017. január 20.
 10. 17 things Donald Trump has actually said about women cosmopolitan.co.uk, 2016. november 9.
 11. Zimbardo figyelmeztet: nagyon vigyázzunk Trumppal! Dívány, 2017. március 24.
 12. The Narcissistic Personality – A guide to spotting narcissists. Psychology Today, 2016. március 29.
 13. The Elephant in the Room – It’s time we talked openly about Donald Trump’s mental health. Psychology Today, 2017. február 28.
 14. Mental Health Professionals Declare Trump is Mentally Ill And Must Be Removed
 15. Origo, 2016.07.19.
 16. Donald Trump 15 leghíresebb mondata Index, 2016. november 9.
 17. Trump: A lányom jó bula, 12 éves lányokkal nem kezdek Index, 2016. október 9.
 18. The 282 People, Places and Things Donald Trump Has Insulted on Twitter: A Complete List nytimes.com, 2016. január 28. – október 23.
 19. Trump távozását akarják a republikánusok, hiába Index, 2016. október 9.
 20. Kikészült az amerikai sajtó Trump győzelmi hírére 444.hu, 2016. november 9.
 21. Magába kell néznie annak, aki lenézte Trumpot 444.hu, 2016. november 12.
 22. Az ismeretlen Trumpország Index, 2016. november 9.
 23. Trump bázisa az új ellenforradalmi osztály Index, 2016. november 9.
 24. Egyenes beszéd, ATV, 2016. november 9.
 25. Mérges, becsapott melósok emelték fel Trumpot Index, 2016. március 22.
 26. Donald Trump lesz az amerikai elnök 24.hu, 2016. november 8.
 27. 20 éve nem szavaztak ilyen kevesen az elnökválasztáson Index, 2016. november 11.
 28. Miért nem tudták előrejelezni Trump győzelmét? Index, 2016. november 10.
 29. Megafon, amivel Trump a csúcsra jutott Index, 2017. január 17.
 30. Vigyázzon a szájára! - üzente a távozó CIA-főnök Trumpnak Index, 2017. január 15.
 31. Trump azt mondta, hogy nem szeret tweetelni 24.hu, 2017. január 18.
 32. Trump Twitter Archive
 33. Amerika-szerte tüntettek Trump ellen mno, 2016. november 10.
 34. Dozens arrested, police cars damaged in second night of anti-Trump protests in California Los Angeles Times, 2016. november 9.
 35. Trump: Ne féljenek tőlem Index, 2016. november 14.
 36. Trump az újévi üzenetében is trollkodott egy gyönyörűt Index, 2016. december 31.
 37. Trump: katasztrofális hibát követett el Merkel a menekültek befogadásával hvg, 2017. január 16.
 38. Ők álltak Trump mellett a győzelem éjszakáján, Origo.hu, 2016. november 9.
 39. Ki kicsoda a Trump családban?, Index.hu, 2016. november 10.
 40. Trump még több nőt zaklathatott mno, 2016. október 15.
 41. Trumpot már egy pornósztár is zaklatással vádolja Index, 2016. október 23.
 42. Egy nap, ami felforgatta az elnökválasztást Index, 2016. október 8.
 43. Trump bocsánatkérésre kényszerült nőket becsmérlő régi megjegyzésekért 24.hu, 2016. október 8.
 44. Trump mindenkit beperel, aki zaklatással vádolja 24.hu, 2016. október 22.
 45. Trumpék egyik szövegírója magára vállalta a Trump feleségének plágiumbotrányát 444.hu, 2016. július 20.
 46. Melania Trump, ahogy még sosem láttad 444.hu, 2016. július 31.
 47. Melania Trump diplomája valószínűleg nem létezik ma.hu, 2016. július 23.
 48. Ifj. Trump szerint a nők tűrjék a zaklatást, vagy álljanak óvó néninek Origo, 2016. október 14.
 49. Robert de Niro beverne egyet Donald Trumpnak 24.hu, 2016. október 9.
 50. Madonna, Mick Jagger, Lady Gaga is reagált a Trump-győzelemre hvg, 2016. november 9.
 51. Celebrities express grief, fear and anger as Donald Trump wins the US Election The Telegraph, 2016. november 9.
 52. Trump: Meryl Streep túlértékelt mno, 2017. január 9.
 53. Trumpnak lassan hálóval kell összefogdosnia a zenészeket Index, 2016. december 22.
 54. Nem fogják elhinni, kik lépnek fel Trump beiktatásán Index, 2017. január 14.
 55. Az Oscar gálán nincs annyi celeb, mint ahányan Trump ellen tüntettek Velvet, 2017. január 22.
 56. Trump beszólt, mert kivették lánya termékeit egy áruházlánc kínálatából hvg, 2017. február 8.
 57. Újabb lánc veszi le a polcairól Trump lányának ruháit hvg, 2017. február 13.
 58. Trump lányának divatcége egy az egyben ellopta egy olasz cipő dizájnját Index, 2017. június 25.
 59. Trump börtönbe küldené Snoop Doggot Index, 2017. március 15.
 60. Trump a golfpályákat választja az Ovális iroda helyett Index, 2017. április 1.
 61. Trump: A Fehér Ház egy szemétdomb hvg, 2017. augusztus 2.
 62. Trump állítja, ő nem hívta szemétdombnak a Fehér Házat 24.hu, 2017. augusztus 3.
 63. Trump két üdülésére többet költött, mint Obama alelnöke az egész éves utazására 24.hu, 2017. június 14.
 64. A Golden State Warriors nem kér Donald Trumpból 24.hu, 2017. június 13.
 65. A Time magazine with Trump on the cover hangs in his golf clubs. It’s fake. The Washington Post, 2017. június 27.
 66. A Spiegel a saját poénjával trollkodta meg Trumpot Index, 2017. június 29.
 67. Donald Trump elképesztő stílusban gyalázott egy újságírónőt Index, 2017. június 29.
 68. Trump: "Én vagyok az elnök, nem ők" Euronews, 2017. július 2.
 69. Trump szanaszét püfölt egy embert, akinek a CNN logója van a feje helyén Index, 2017. július 2.
 70. Trump CNN-balhéja miatt fenyegettek meg halálosan egy újságírót Index, 2017. július 4.
 71. Újabb amerikai kultzenész küldte el csúnyán a fenébe Donald Trumpot hvg, 2017. július 26.
 72. John Legend szerint Trump az amerikai nemzet szégyene 24.hu, 2017. július 26.
 73. Trump: Az antifasisztáknak nem kellett volna provokálniuk a szélsőjobboldaliakat Index, 2017. augusztus 15.
 74. Trump szerint a baloldal is erőszakos volt Charlottesville-ben, és mindkét oldal felelős a történtekért 444.hu, 2017. augusztus 16.
 75. Lemondott Trump afroamerikai tanácsadója az elnök sumákolása miatt hvg, 2017. augusztus 14.
 76. Egymás után fordítanak hátat Trump ipari tanácsadói, amiért nem hajlandó határozottan elítélni a rasszista erőszakot 444.hu, 2017. augusztus 15.
 77. "Remélem, Trumpot meggyilkolják!" - itt a bocsánatkérés hvg, 2017. augusztus 21.
 78. ^ a b Donald Trump az Internet Movie Database oldalon (angolul)
 79. Molyfajt neveztek el Trumpról, mert hasonlítanak 24.hu, 2017. január 18.
 80. Donald Trump attól ilyen szép, hogy ravaszul fotózzák Velvet, 2017. április 4.
 81. Stephen King elmondta, melyik horrorja vált valóra Trump elnökségével hvg, 2017. április 4.
 82. Trump letiltotta Stephen Kinget Twitteren 24.hu, 2017. június 14.
 83. http://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=874ce677-2e68-4ef6-a4ed-ab382402fcfa
 84. A mexikóiak hamarosan szó szerint kitörölhetik a hátsójukat Donald Trumppal 24.hu, 2017. május 29.
 85. Donald Trump abba a kategóriába került, hogy vele már mindent szabad 24.hu, 2017. június 21.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]