Donald Trump

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Donald Trump
Donald John Trump
Donald John Trump
Az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2017. január 20.
Alelnök(ök) Mike Pence
Előd Barack Obama

Született 1946. június 14. (70 éves)
New York, New York
Párt Republikánus Párt

Szülei Mary Anne MacLeod
Fred Trump
Házastársa Ivana Trump (1977–1992)
Marla Maples (1993–1999)
Melania Trump (2005)
Gyermekei
 • Donald Trump Jr.
 • Ivanka Trump
 • Eric Trump
 • Tiffany Trump
 • Barron William Trump
Foglalkozás üzletember, politikus
Iskolái
 • Fordham University
 • The Wharton School
 • The Kew-Forest School
 • New York Military Academy
Vallás presbiteriánus

Díjak

Donald Trump aláírása
Donald Trump aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Donald Trump témájú médiaállományokat.

Donald John Trump (New York, 1946. június 14. –) amerikai üzletember és médiaszemélyiség; 2017 óta az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

Karrierjét a The Trump Organization vállalat elnökeként építette fel. 2017. január 20-án, elnöki esküjét követően lépett hivatalba hazája 45. elnökeként. Trump gazdag üzletemberként és harsány médiaszemélyiségként lett ismert, ezt követően lépett politikai pályára, ahol azonban rögtön elnökjelöltnek jelentkezett be, így Dwight D. Eisenhower óta Trump lett az első amerikai elnök, aki elnökségét megelőzően semmilyen politikai tisztséget nem töltött be, egyúttal az eddigi legidősebb és leggazdagabb hivatalba lépett elnök. Politikai kampányát és elnökségének kezdetét botrányok sorozata kísérte, elemzők szerint populista és demagóg ígéretekkel nyerte el az elnökséget, amit jelentős tiltakozásokkal és konfliktusokkal teli elnöki időszak követett. Politikai szerepére árnyékot vetett Oroszország gyanítható befolyása is a választási kampányban.

Életpályája[szerkesztés]

Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok 40. elnöke és Donald Trump 1987-ben

Apai nagyapja, Frederick Trump (sz. Friedrich Trumpf) német bevándorlóként 1885-ben érkezett az Egyesült Államokba, ahol borbélyként dolgozott, majd vendéglőt és bordélyházat üzemeltetett, ezután hazatért, de mivel a kötelező sorkatonaság elmulasztása miatt nem kapta meg a német állampolgárságot, visszatért az államokba, New Yorkban fodrászatot nyitott, szállodát vezetett, valamint ingatlanokat vásárolt. 1918-ban hunyt el spanyolnáthában. Fia, Trump apja, Fred Christ Trump vitte tovább a vállalkozást, aki főleg Queens-ben kezdett ingatlanfejlesztésekbe, ő 1954-ben keveredett botrányba a veteránok lakásépítésére kapott állami támogatások elsikkasztása kapcsán, de végül megúszta a vizsgálatot. Már jómódú emberként vette feleségül az addig cselédként dolgozó Mary Anne MacLeodot, az ő gyermekükként született Donald 1946-ban, öt testvér közül másodikként.

Tanult a Fordham Egyetemen, a Wharton Schoolban és a Pennsylvania Egyetemen is. Apja cégénél tanulta ki az ingatlanos szakmát, s jelentős ingatlanvagyon birtokában kezdett később egyre nagyobb szabású vállalkozásokba. Apja mellett Trump saját bevallása szerint Roy Cohn, az akkori alvilággal is kapcsolatban lévő ügyvéd határozta meg alapvetően az életét, aki arra tanította, hogyha érvényesülni akar, akkor a fő szabály: „támadni, visszavágni, és sosem sajnálkozni.” Trumpéknál már 1973-ban botrány robbant ki, miután kiderült, hogy lakótelepeikbe nem engedik beköltözni a színes bőrű bérlőket, ennek hírére Trumpék 100 millió dollárra perelték be az államot hitelrontásért, de két év után megegyezéssel zárult a per, miután Trumpék vállalták, hogy kifejezetten reklámozzák a lakásiakat kisebbségi érdeklődőknek, a kormány pedig elállt attól, hogy megbüntessék a céget.[1]

Trump 1971-ben költözött Manhattanbe, 1975-re pedig ő lett az általa Trump Organizationra keresztelt cég elnöke, mely évtizedekkel később már több mint 500 céget birtokolt. A hetvenes években New Yorkot adósság és bűnözés sújtotta, a sok helyen lepukkant városban kezdett Trump ingatlanfejlesztésekbe, melyekhez adókedvezményeket kapott. New York után a nyolcvanas években Atlantic Cityben kezdett kaszinók és szállodák építésébe, de az évtized végére az addig hitelekből építkező Trump csődbe ment. Ekkor számos érdekeltségétől megvált, de igazán az akkor hatályos amerikai adótörvények segítségével tudott kilábalni a bajból, melyek értelmében az 1995-ös adóbevallása alapján 900 millió dollárnyi veszteséget, amit korábban éveken keresztül görgetett maga előtt az előző három és azt követő 15 év adójából leírta. Ez évi több mint 50 millió dollárt jelent, tehát Trump 18 évig nem fizetett jövedelemadót. Ellenfelei szerint Trump ezzel egyszerűen adót csalt, ő maga azonban azzal védekezett, hogy csak élt a törvényes lehetőséggel.[2] (Akárcsak Nixon, későbbi elnökjelölti kampánya során sem hozta nyilvánosságra az adóbevallását, melyet többször a szemére is vetettek.)[3] 1994-ben megszerezte az Empire State Building 50%-os tulajdonrészét.

A kilencvenes években több szórakoztatóipari vállalkozásban szerzett teljes- vagy résztulajdont, többek közt a Miss Universe és Miss USA szépségversenyeket is az ő cégei rendezték meg, a rendezvényeken rendszeresen részt vett. Trump amúgy előszeretettel szerepelt a médiában: számos beszélgetős műsor vendégeként és különböző filmek kisebb-nagyobb epizódszerepei mellett The Apprentice ("A gyakornok") címmel valóságshow-t is készített, melynek szintén rendszeres szereplője volt.

Üzleti érdekeltségei révén jelentős vagyonra tett szert, a vagyonát 2,9 és 3,7 milliárd dollár körülire becsülik, míg ő ennél magasabbra, tízmilliárdra teszi. Gazdagságát nem is rejti véka alá, gyakran saját nevével díszített repülőivel utazik. Ez egybevág azzal a nézőponttal, mely szerint Trump a saját nevének sikeréből élt: magát a „sikeres befektető” mintapéldányaként adta el mindenhogyan, olyan üzletekkel is, amelyek idővel becsődöltek, így többek közt volt Trump nevét viselő, de mára megszűnt vodka, légitársaság, jelzálogbank és egyetem is, ez utóbbi esetében per is indult Trump ellen a volt diákok részéről, akiknek peren kívüli megállapodás szerint 25 millió dollárt fizetett,[4][5] de a profiljába vágó kaszinóiból is több csődbe ment. A The Washington Post számításai szerint amennyiben Trump egyetlen üzletet sem kötött volna a hetvenes évek vége óta és az akkori vagyonát S&P-részvényalapokba fekteti, most 6 milliárdos vagyona lenne. Ismerői szerint viszont Trumpnak fontosabb volt, hogy a neve egy épületen vagy címlapon szerepeljen, minthogy mennyi pénzt keres, aminek kisbefektetők látták kárát, mikor egy üzlet emiatt nem tudott megmenekülni a csődtől. Trumpnak 2016 végén 713 millió dollárnyi adóssága volt és 75 per zajlott ellene.[6][7][8][9]

Nyilvánosan és a médiában gyakran viselkedik teátrálisan, szókimondóan, olykor hírességeket is kemény kritikával illetve. Több szexistának minősített kijelentést tett.[10] Egy ízben a Vietnamot megjárt John McCain szenátort – Barack Obama egykori kihívóját – is kritizálta, szerinte ugyanis az amerikai politikusok által hősnek tartott McCaint azért nem lehet hősnek tekinteni, mert elfogták Vietnamban, márpedig egy hőst nem fognak el. Trumpot ugyanakkor egy csontkinövés miatt nem sorozták be.

2000-ben kezdett politikai karrierbe – először demokrata, majd republikánus színekben – és már a 2012-es választásokon fontolgatta az amerikai elnöki posztért való indulást, de végül csak 2015. június 16-án jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért.

Az ismert szociálpszichológus, Philip Zimbardo még 2016. március 29-én megjelent nárcisztikus személyiségzavarról szóló írását alig félreérthetően Trump portréjával illusztrálta, majd a szakember egy másik, kimondottan Trumppal foglalkozó írást is közölt 2017. február 28-án „Elefánt a nappaliban” címmel. Zimbardo mindkét írása arra hívja fel a figyelmet, hogy mekkora kockázatokkal jár egy nárcisztikus működésű vezető, illetve a másodikban hozzáteszi, hogy egy ilyen személy a pillanatnyi hatalom, népszerűség és siker megszerzését bármikor hajlandó a jövőbeni következmények fölé emelni. Egy John Gartner nevű pszichiáter petíciót is indított, melynek célja szakemberek kiállása amellett, hogy Trump súlyos mentális betegsége miatt alkalmatlan egy szuperhatalom vezetésére. A petíciót több mint negyvenezer pszichológus és pszichiáter írta alá.[11][12][13][14]

Elnökválasztási kampány[szerkesztés]

Donald Trump kampánybeszéd közben, a Republikánus Párt 2016-os elnökjelöltjeként

Miután elindult a 2016-os amerikai elnökválasztáson, 2016. július közepén a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje lett, a demokrata Hillary Clinton kihívójaként.[15] Kampányának szlogenjévé az Újra naggyá tenni Amerikát (Make America Great Again) vált. A kampány során a demokraták mellett versenyben lévő republikánus jelölttársait is sokszor illette kritikus szavakkal.

Obama elnökével ellentétes nézeteinek többször élesen hangot adott, megkérdőjelezte Obama amerikai állampolgárságát. A választási kampányban meglepő és megdöbbentő kijelentéseket tett, melyek nagy felzúdulást keltettek a fősodorbeli médiában. Nyilvánosságra hozták több korábbi a nőkkel szemben sértő kijelentését, ezen kívül szexuális zaklatással is vádolták. Trump vállalta, hogy falat épít a mexikói határra, melynek költségét Mexikóra hárítaná. Kijelentette, hogy hazája biztonsága érdekében kiutasítaná a muszlim bevándorlókat. Trump kritizálta a globális felmelegedésről szóló elméletet, melyet szerinte Kína vezetése talált ki, hogy az Egyesült Államok gazdasági termelését visszafogja. Dicsérte a lánya szépségét, emellett arra is célzott, hogy akár még járna is vele, ha nem ő lenne az apja.[16][17] A The New York Times 2016 januárjától októberig 282 olyan kijelentést gyűjtött össze, melyekben Trump jellemzően demokrata párti kötődésű személyeket vagy médiatermékeket kritizált a lap szerint becsmérlő stílusban a Twitteren.[18]

A botrányok miatt a Republikánus Párt több politikusa és ismert szimpatizánsa is kihátrált Trump támogatói közül, és felszólították a lemondásra, de Trump maradt, mondván, nem kívánja cserben hagyni a támogatóit.[19] Trumpnak azt is felrótták, hogy nem hajlandó nyilvánosságra hozni az adóbevallását azzal az egyszerű indokkal, hogy „senkinek semmi köze hozzá.” Később úgy nyilatkozott ez ügyben, hogy az adóhatóság ellenőrzi a bevallását, de utána „azoknak, akikre ez tartozik” megengedi a betekintést, ez azonban később sem történt meg. Trump adóügyei azt követően kerültek napirendre, hogy elismerte, igyekezett a lehető legkevesebb adót fizetni, mivel szerinte az országa „pazarolja a pénzt, majd leengedi a lefolyóba.”[3]

Orosz befolyásolási vád[szerkesztés]

2017 januárjában az amerikai titkosszolgálatok nyilvánosságra hozták vizsgálódásaik kivonatát, amely szerint Oroszország hekkelte meg az elnökválasztási kampányt különböző médiabefolyásoló módszerekkel a Demokrata Párt rendszerein keresztül annak érdekében, hogy a republikánus színekben induló Trump nyerje meg a választást. Trump a Twitteren reagálva az eseményekre azt üzente, hogy „hülye, aki nem akar együttműködni Oroszországgal”, valamint hogy „ciki” a demokratáknak a vereség, ezért csinálnak ügyet a hekkelésből, ami szerinte az ő felelősségük, egyébként pedig ha ő lesz az elnök, az oroszok sokkal jobban fogják tisztelni az Egyesült Államokat, mint előtte.[20][21] Ugyanakkor Trump január 11-én tartott sajtótájékoztatóján mégis elismerte hogy az oroszok hekkelhették meg a demokratákat. Itt reagált a BuzzFeed hírportál értesüléseire is, miszerint Trumpot az orosz kormány irányítja, hogy így ossza meg a nyugati szövetségeseket, ezen kívül zsarolhatóvá tették egy állítólagos videofelvétellel, melyen egy szállodában prostituáltakkal szerepel „perverz szexuális aktusokban”. Trump az állításokat vehemensen utasította vissza és a Twitteren is posztolt ezzel kapcsolatban, ahol politikai boszorkányüldözésnek minősítette a híresztelést, valamint bírálta az értesüléseket lehozó médiumokat is. Ezen kívül arról beszélt, hogy bár megtehetné, de elnöksége alatt nem ő fogja a cégeit irányítani, azokat két fiára hagyja, valamint várható politikai programjainak ígéreteit sorolta. Két nappal korábban az is kiderült, hogy vejét, Ivanka nevű lánya férjét, Jared Kushnert tenné meg fehér házi vezető tanácsadóvá. Bírálói szerint mind Kushner kinevezése, mind a cégvezetés fiainak történő átadása összeférhetetlen és növeli a korrupciót.[6][22][23][24][25] Az orosz befolyás jeleként értelmezték azt is, hogy Trump külügyminiszternek az ExxonMobil olajtársaság korábbi vezérigazgatóját, Rex Tillersont nevezte ki, akinek több kapcsolata és érdekeltsége volt Oroszországgal.[26]

A The Washington Post február 9-i cikke szerint Michael Flynn, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója az Oroszország elleni szankciókat is érintő privát megbeszéléseket folytatott Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövettel még azelőtt, hogy Trump hivatalba lépett volna. A gyanút erősíti, hogy a washingtoni szankciók decemberi elrendelése után Putyin mindenkit meglepve és a szokásjoggal látványosan szakítva nem rendelt el válaszintézkedéseket, ehelyett a kapcsolatok helyreállításáról, illetve a Trump-elnökséghez fűzött reményeiről beszélt.[27] Később kiderült az is, hogy Flynn még 2015-ben több tízezer dolláros honoráriumokat kapott a Russia Today-tól.[28] Az újabb botrány miatt Flynn lemondani kényszerült a megbízatásáról.[29] Trump a Twitteren reagálva az esetre azzal vádolta a titkosszolgálatokat, hogy „Információkat adnak át törvénytelenül a »kudarcos« New York Timesnak és Washington Postnak a hírszerzési közösségtől.”[30] Flynn helyére Trump Robert Harward nyugalmazott altengernagyot szerette volna kinevezni, de Harward személyes okokra hivatkozva visszautasította az ajánlatot, értesülések szerint viszont az játszhatott közre a visszalépésben, hogy Trump nem volt hajlandó teljesíteni Harward azon kérését, miszerint csak a saját stábja foglalkozhasson biztonságpolitikai kérdésekkel, Trump tanácsadói ne.[31] Később végül H.R. McMaster altábornagyot választotta nemzetbiztonsági főtanácsadójává.[32]

Nem sokkal ezután Jeff Sessions igazságügyi miniszter is kínos helyzetbe került, mert ugyancsak a The Washington Post szerint szenátusi meghallgatásán letagadta, hogy szenátorként szintén találkozott Kiszljakkal még a kampány idején, de utólag tagadta, hogy ilyen találkozón részt vett volna.[33] Március 20-án James Comey FBI-igazgató elismerte, hogy az FBI nyomoz Trump kampánystábjának esetleges orosz kapcsolatai után, Mike Rogers, az NSA igazgatója pedig azt mondta, hogy Oroszország aktívan próbálta gyengíteni Hillary Clinton esélyeit a választási küzdelemben.[34][35] Március 22-én adták hírül, hogy Trump első kampányfőnöke, Paul Manafort a Vlagyimir Putyin támogatójának számító egyik oligarcha, Oleg Gyeripaszka megbízására is dolgozott még a kétezres években,[36][37] március 28-án pedig azt, hogy Trump tanácsadóvá tett veje, Jared Kushner az USA-szankció alatt álló legnagyobb orosz fejlesztési bankkal is tárgyalt még a kampány idején, amit maga a bank ismert el.[38] Későbbi értesülések szerint Trump tanácsadói legalább 18 alkalommal vették fel a kapcsolatot orosz, vagy egyenesen a Kremlhez köthető személyekkel, mint Flynn és Kiszljak esetében.[39]

Michael Flynn viselt dolgait vette sorra az amerikai sajtó április elején, miután Flynn jelezte, hogy megjelenne a szenátusi vizsgálóbizottság előtt, ha az FBI nem indít ellene eljárást. Ennek kapcsán derült ki, hogy Flynnek viszonya is volt egy gyanús előéletű orosz nővel.[40] Egy hónappal később viszont Flynn megtagadta az együttműködést a bizottsággal, mert szerinte nem kötelezhető saját magára terhelő adatok átadására, ezzel viszont a bizottság megsértését kockáztatja.[41]

Április 4-én Carter Page-ről, Trump volt kampánytanácsadójáról derült ki, hogy orosz titkos ügynökökkel találkozott. Page Viktor Podobnijjal beszélt többször 2013-ban, akinek bizonyos dokumentumokat is átadott. Podobnij ellen 2015-ben emeltek vádat nem regisztrált külföldi lobbista tevékenység miatt, ekkor derült ki a kapcsolat Podobnij egy Igor Szporisev nevű ügynökkel folytatott telefonbeszélgetésének leiratából. Page mindenesetre tagadta, hogy bármi törvényelleneset tett volna az oroszokkal találkozva.[42][43]

Április 6-án jelent meg a Bloomberg cikke arról, hogy hogyan próbáltak Putyinhoz lojális, vagy egyenesen korábban neki dolgozó orosz üzletemberek közel kerülni Trumphoz Washingtonban, de a Fehér Ház tagadta, hogy bármilyen találkozó történt volna Trump és ezen emberek között.[44] Ugyanezen a napon mondott le átmenetileg Devin Nunes, az orosz kapcsolatokat vizsgáló csoport republikánus elnöke, aki ellen eljárást indított az etikai bizottság. Nunes korábban elismerte, hogy nincsenek bizonyítékok Trump azon állításaira, miszerint a kampány alatt a nemzetbiztonság lehallgatta a kampánycsapatát, ugyanakkor egy sajtótájékoztatón hozzátette, hogy információi szerint Trumpot viszont lehallgatták külföldi tisztviselők megfigyelése közben, csakhogy ezeket az információkat minden valószínűség szerint a Fehér Házból szerezte. A demokraták szerint Nunes ezen viselkedése megkérdőjelezte az objektivitását a vizsgálóbizottságban, de Nunes ekkor még nem mondott le, csak miután bepanaszolták titkos információk nyilvánosságra hozásával, és hogy azokat eltitkolta bizottság tagjai elől.[45]

Április 9-én Barcelonában vettek őrizetbe egy Pjotr Levasov nevű orosz informatikust, akinek köze lehetett a választási kampányban történt hekkelésekhez. Korábban már egy másik orosz férfit is őrizetbe vettek emiatt.[46]

Richard Dearlove, a brit hírszerző szolgálat, az MI6 egykori főnöke arról beszélt egy interjúban, hogy Trump 2008-ban orosz pénzeket kapott kölcsön, amikor más nem hitelezett neki, így ennek fejében tett vállalásai is befolyásolhatják a viselkedését.[47]

Április 19-én adták hírül, hogy az amerikai hírszerzés megszerzett két fontos dokumentumot, amiben a Putyin irányítása alatt álló Russian Institute for Strategic Studies (RISS) tervei szerepeltek a legutóbbi amerikai elnökválasztás megfúrásáról. Az egyik ilyen stratégiában azt veszik végig, hogy hogyan kell beavatkozniuk Trump oldalán a választásokba, a másikban azt, hogy az amerikai választókat hogyan tudják minél inkább elbizonytalanítani a választási rendszerük hitelességében. A RISS-t profi hírszerzők irányították, ami vélemények szerint Putyin amolyan „házi think tankjaként” működik, ez az intézet vezetőinek azóta eltűnt leírása szerint orosz minisztériumoknak, a nemzetbiztonsági tanácsnak és Putyin elnöki hivatalának készítenek javaslatokat, anyagokat.[48][49]

Trump május 9-én kirúgta James Comey FBI-igazgatót azzal az egyszerű indokkal, hogy „nem végezte jól a munkáját”, az időzítés alapján viszont sokan a Trumppal kapcsolatos vizsgálatokat tartották az igazi oknak. Az FBI mindenesetre jelezte, hogy tovább folytatják a vizsgálatokat.[50] Comey később azt állította, hogy Trump még februárban rá akarta venni az őt és stábtagjait érintő vizsgálatok felfüggesztésére.[51]

Trump májusban találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, ahol a The Washington Post értesülése szerint minősített információkat osztott meg az orosz politikussal és az orosz nagykövettel is az Iszlám Államról, ami veszélyeztetheti a hírszerzési műveleteket, bár ezt később a Fehér Ház és az orosz külügyminisztérium is cáfolta. Trump mindenesetre azt üzente a Twitteren, hogy elnökként joga van azzal és olyan információkat megosztani, akivel és amilyeneket csak akar. Putyin orosz elnök szerint viszont „politikai skizofrénia” van kialakulóban Amerikában, ha ilyenekkel vádolják az elnököt.[52] Az ügy kapcsán felmerült Trump lemondatási eljárás alá vonása (Impeachment), főleg, hogy pont az esetet megelőzően bocsátotta el az FBI addigi igazgatóját, aki Trump vélt orosz kapcsolatait vizsgáltatta. Az események miatt Trump népszerűsége is tovább süllyedt.[53]

Május 17-én az amerikai igazságügyi minisztérium különleges ügyészt nevezett ki Robert Mueller volt FBI-igazgató személyében, aki az elnökválasztási kampányban történt lehetséges orosz befolyásolási kísérletek kivizsgálására kapott felhatalmazást. Trump „a történelem legnagyobb egyéni boszorkányüldözéseként” reagált a kinevezésre, de azt is elmondta, hogy a vizsgálat majd bebizonyítja, hogy nem volt orosz befolyás az elnökválasztás során.[54][55][56]

Közben kiderült, hogy Michael Flynn Törökország lobbistájaként is tevékenykedett, melyről állítólag Trumpnak is volt tudomása.[57] Előkerült egy hangfelvétel is, amin Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőházi vezetője 2016. június 15-én, egy hónappal Trump elnökjelöltsége előtt beszél arról, hogy szerinte Trump és Dana Rohrabacher republikánus képviselő, Putyin Oroszországának legnagyobb washingtoni pártfogója és védelmezője kaphatott pénzt Putyintól, ezután viszont Paul Ryan akkori republikánus házelnök rögtön a szavába vágott, és megeskette a jelenlévőket, hogy titokban tartják a beszélgetést, és senki nem szivárogtat, hiszen „így tudhatjuk, hogy igazi család vagyunk”.[58] John Brennan, a CIA volt igazgatója szerint már 2016 nyarán megszaporodott a kapcsolatfelvétel a Trump-kampánycsapat és orosz tisztségviselők között és lehetséges, hogy sikerült megvesztegetni Trump néhány munkatársát.[59]

A szenátusi vizsgálóbizottság Trump szintén orosz kapcsolatokkal vádolt vejét, Jared Kushnert is beidézte, aki időközben megjelent hírek szerint azt javasolta az orosz nagykövetnek, hogy alakítsanak ki titkos kommunikációt Trump munkatársai és Moszkva között.[60]

Elnöksége[szerkesztés]

Reagálás a megválasztására[szerkesztés]

A legtöbb közvélemény-kutatás Clintont tartotta esélyesnek, Trumpnak mégis sikerült fordítania, miután a szavazatok feldolgozása során kiderült, hogy több elektori szavazata van, noha Clintonra számszerűen többen voksoltak. Egyes médiumok sokként élték meg Trump meglepetésszerű győzelmét.[61] Érdekesség, hogy Mitt Romney 2012-es választási vereségekor Trump az elektori rendszert kritizálta, ám négy évre rá ő lett annak haszonélvezője.[62] Trump győzelmének okát abban látták, hogy elsősorban a vidéken élők, a fehérek, a munkásosztály, valamint a protestáns és evangéliumi keresztény választók szavaztak rá, akik úgy gondolták, hogy Clinton nem ismeri az ő mindennapi problémáikat. Trump a kampány során számos, kritikusai szerint populista és demagóg ígéretet tett, maga mellé állítva számos kiábrándult szavazót olyan (jellemzően észak-keleti) államokban is, ahol korábban rendszerint a demokrata jelölt nyert.[63][64][65][66] Ennek oka az a kiábrándultság és elitellenesség lehetett, mely a 2008-as gazdasági válságtól kezdődött és a Brexittel folytatódott. Az elégedetlen, szegényebb kispolgárok és számos középosztálybeli szívesebben szavaztak egy szókimondó emberre, aki nem volt jelen az elmúlt évtizedek politikájában s aki szerintük ad a nép véleményére.[67] Tény az is, hogy csak a választók 55%-a ment csak el szavazni, míg 2008-ban 64% szavazott.[68] A váratlan eredmény miatt a közvélemény-kutatók is önvizsgálatra kényszerültek, hogy miért becsülték alul Trump támogatottságát.[69]

Ismertségét tovább növelte az internet, azon belül is a Twitter, melyet 2012 óta használt. Akkor úgy vélekedett: „Szeretem a Twittert. Olyan, mintha saját újságod lenne.” Nem volt ez másképp a kampányidőszakban sem, ahol folyamatos, egyszerű üzenetei mindenkihez eljutottak, azok érdemi tartalmának elemzése nélkül, így számos meggondolatlannak tűnő és a tőzsdére is negatív befolyást gyakorló megnyilatkozása is volt, emiatt egyes cégek már külön Trump üzeneteire állított embereket alkalmaztak, de volt, hogy választási csalásokról vagy atomfegyverkezésről posztolt. John Brennan távozó CIA-igazgató szerint emiatt Trump ilyenfajta csevegése kockázati tényező is lehet.[70][71] Ehhez képest Trump azt nyilatkozta a Fox News-nak, hogy „Nem szeretek tweetelni. Vannak jobb dolgaim is ennél, csakhogy a média tisztességtelen, a sajtó tisztességtelen. Csak így tudom ellensúlyozni.”[72] Később létre is hoztak egy olyan oldalt, ahol kifejezések szerint kategorizálták Trump kritikus hangú tweetjeit.[73]

Megválasztását követően több nagyvárosban tüntetések kezdődtek a republikánus jelölt győzelme után, volt, ahol Trump-bábut égettek, másutt csak transzparensekkel vonultak fel, és Trump-ellenes jelszavakat skandáltak, mint: Not my president! (Nem az én elnököm!)[74][75]

Trump megválasztott elnökként adott első interjújában már sokkal visszafogottabban nyilatkozott a kampányához képest, az ellene tüntetőknek azt üzente, hogy ne féljenek tőle, ezen kívül többek közt elmondta, hogy valóban falat szeretne a mexikói határra, dicsérte Obamát és Clintonékat is, noha Hillary Clintont a tévévitájukban még lecsukatta volna, és Obama egészségügyi programjának is megtartaná pár elemét, melyet a kampányban még teljesen visszavont volna. Felszólította a nevében kisebbségek ellen uszító csoportokat, hogy fejezzék be az erőszakos fellépéseiket, valamint hozzátette, hogy nem fogja felvenni az elnöki fizetést, csak a törvényben minimalizált egy dollárt.[76] Ugyanakkor újévi köszöntőjében pikírt stílusban azt írta: "Boldog új évet kívánok mindenkinek, köztük számos ellenségemnek és azoknak is, akik ellenem küzdöttek és megalázó vereséget szenvedtek, most pedig nem tudják, mitévők legyenek", majd üzenetét azzal zárta, hogy "szeretettel".[77]

A The Times-nak adott első külföldi interjújában bírálta Angela Merkel német kancellár menekültpolitikáját, amely szerinte korlátlanul fogadta be a menekülteket, helyette szerinte a nyugati országoknak Szíriában kellett volna biztonsági övezeteket kiépítenie a menekülteknek, és ennek költségeit a Perzsa-öböl menti országoknak kellett volna állniuk. Dicsérte viszont Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, mert abban szerinte Németország a domináns hatalom, és az unió csak eszköz a számára. Bár Obama elnök kizárta, hogy Nagy-Britannia az esetleges kilépés után gyorsan kedvezményes kétoldalú kereskedelmi megállapodásra juthatna az Egyesült Államokkal, Trump viszont már az elnökválasztási kampányban hangsúlyozta: ha bejut a Fehér Házba, akkor Nagy-Britannia "nem a sor végére, hanem a sor elejére kerül" az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokon. Az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban Trump utalt arra, hogy ha Vlagyimir Putyin késznek mutatkozik a nukleáris fegyverzet jelentős csökkentésére, akkor napirendre kerülhetne a szankciók felülvizsgálata. Kitért arra is, hogy a NATO elavult intézmény, amelynek tagállamai nem vállalnak méltányos részesedést a védelmi kiadásokból, és ez szerinte "nagyon igazságtalan az Egyesült Államokkal szemben". Hozzátette, hogy jelenleg öt NATO-tagállam fordítja a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott összeget védelmi kiadásokra. Elmondta azt is, hogy vejét, Jared Kushnert bízza meg hivatalosan a közel-keleti rendezés előmozdításával, és kérte a brit kormányt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétózzon meg minden olyan határozattervezetet, amely Izraelt bírálja.[78]

Politikája[szerkesztés]

Cégei[szerkesztés]

Donald Trump a New York-i székhelyű The Trump Organization konglomerátum elnöke. 2016-ban a tulajdonában voltak a következő cégek:

 • Trump Hotels and Casino Resorts Inc.
 • New York-i Trump Enterprises
 • The Trump Corp.
 • Trump Development Co.
 • Wembley Realty Inc.
 • Park South Co.
 • a kaliforniai Land Corp.
 • Plaza Hotel
 • Trump Tower
 • Trump Plaza
 • Trump Park
 • Trump Palace
 • Trump Castle
 • Trump Taj Mahal

Családja[szerkesztés]

Első felesége a cseh nemzetiségű modell, síelő, vállalkozó, Ivana Trump (leánykori nevén Ivana Marie Zelníčková) (1949) volt, akivel 1977 és 1992 között élt házasságban. Gyermekeik: Donald John Trump Jr., Ivanka Marie Trump, Eric Frederick Trump.

 • Donald John Trump Jr. (1977) üzletember, a Trump Organization alelnöke. Felesége a zsidó származású Vanessa Haydon (1977) modell. Gyermekeik:
  • Kai Madison Trump (2007)
  • Donald John Trump III (2009)
  • Tristan Milos Trump (2011)
  • Spencer Frederick Trump (2012)
  • Chloe Sophia Trump (2014)
 • Ivanka Marie Trump (1981) divatmodell, üzletasszony, a Trump Organization alelnöke, aki a hotelekért felel; apja elnökségével később fizetés nélküli tanácsadó is lett a Fehér Házban. Férje a zsidó származású üzletember, befektető, Jared Kushner, akit apósa szintén elnöki tanácsadóvá tett, bár a lányánál előbb (1981). Gyermekeik:
  • Arabella Rose Kushner (2011)
  • Joseph Frederick Kushner (2013)
  • Theodore James Kushner (2016)
 • Eric Frederick Trump (1984) üzletember, a Trump Organization alelnöke, aki a golfklubokért felel. Felesége Lara Yunaska (1982) producer.

Második felesége Marla Maples (Marla Ann Maples) (1963) színésznő, médiaszemélyiség volt, akivel 1993 és 1999 között élt házasságban. Gyermekük:

 • Tiffany Ariana Trump (1993), aki szociológia-urbanisztika szakon végzett, modell, énekes, internet-celeb.

Harmadik felesége a szlovén nemzetiségű modell, Melania Trump (korábbi nevén Melania Knauss, születési nevén Melanija Knavs) (1970), akivel 2005 óta házasok. Gyermekük:

Konfliktusok a személye körül[szerkesztés]

 • A kampány során több nő molesztálással vádolta Trumpot,[81][82] ezeket a vádakat erősítette egy 2016 őszén előkerült obszcén stílusú hangfelvétel.[83] Trump a kikerült hangfelvételek miatt bocsánatot kért,[84] az őt szexuális zaklatással vádoló nőkkel szemben viszont személyiségi jogi pert helyezett kilátásba.[85]
 • A kampány során Trump családtagjaira is sajtófigyelem irányult. Trump felesége, az exmodell Melania azzal került a hírekbe, hogy az egyik beszédét Michelle Obama beszédéről plagizálták,[86] majd korábbi aktképei kerültek terítékre a bulvármédiában,[87] de kiderült az is, hogy állításával ellentétben nincs diplomája.[88] Trump egyik fia, Ifj. Donald Trump pedig azt mondta még egy 2013-as rádióinterjúban, hogy a nőknek tűrniük kell, amit a férfiak csinálnak a munkahelyeken, különben semmi keresnivalójuk ott. Erre apja zaklatási ügyei után derült fény.[89]
 • Több híresség is Trump ellenzője volt, mint Robert De Niro, Cher, Meryl Streep vagy Lady Gaga, mások különböző vérmérsékletű twitterüzenetben fejezték ki nemtetszésüket Trump győzelme miatt.[90][91][92] A 74. Golden Globe-díj átadóján is több díjazott híresség is kritikus hangon beszélt a megválasztott elnökről, a legélesebben Meryl Streep fogalmazott közülük, amit Trump a „filmvilág liberálisaitól” érkezett nem meglepő támadásnak minősített, Streepet pedig Hillary-rajongónak és Hollywood egyik legtúlértékeltebb színésznőjének nevezte.[93] Ehhez kapcsolódik, hogy több híres előadóművész sem kívánt Trump elnöki beiktatásán fellépni,[94] így a beiktatásra végül csak különböző másodvonalbeli előadókat sikerült verbuválni.[95] A beiktatással egy időben tartott tüntetéseken viszont sok híresség vett részt.[96]
 • 2017 februárjában Trump amiatt fejezte ki a Twitteren felháborodását, mert a Nordstorm, majd a Sears nevű áruházlánc is levette Ivanka nevű lánya ruhakollekcióját a polcairól a kereslet hiányára hivatkozva.[97][98]
 • 2017 márciusában szintén a Twitteren kritizálta Snoop Dogg rappert, akit börtönbe küldene, mert egy videoklipjében az ő bohócnak maszkírozott mását lövi le.[99]
 • Bár Trump többször bírálta Obamát, hogy elnökként túl sokat golfozik, ehhez képest elnöksége első két hónapja során átlagosan minden harmadik nap golfozni volt, de előfordult, hogy egyenesen letagadták, hogy Trump golfpályán volt tárgyalás helyett.[100]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Művei[szerkesztés]

 • The Art of the Deal (1987)
 • Surviving at the Top (1990)
 • The Art of the Comeback (1997)
 • Think Big and Kick Ass
 • Think Like a Billionaire
 • Midas Touch
 • How to Get Rich

Filmográfia[szerkesztés]

Szereplőként[szerkesztés]

[101]

Producerként[szerkesztés]

[101]

 • Miss Universe 2001
 • Miss USA 2002
 • Miss Universe Pageant (2002-2003)
 • Miss Universe 2005
 • Miss USA 2006
 • Miss USA 2009
 • The 2010 Miss Universe Pageant
 • Miss Universe 2012
 • Miss Universe 2013
 • Miss Universe 2014

Érdekességek[szerkesztés]

 • Trumpról 2017 januárjában még egy molyfajt is elneveztek, a Neopalpa donaldtrumpi névre keresztelt molyfaj Kalifornia déli részén honos, felfedezője pedig azért nevezte el Trumpról az állatot, mert a fején lévő „frizura” hasonlít Trumpéhoz.[102]
 • Trump összes elnöksége óta készült hivatalos fényképét George W. Bush fotósa, Shealah Craighead készíti, aki a "sámli-módszert" alkalmazza: az állítólag alacsony termetű fotós sámliról fotózza Trumpot, emiatt van „fennkölt” jellege a képeknek, de ettől még Trump hagyja jóvá melyik kép publikálható. Ezt a megoldást egyébként még Laura Bush honosította meg.[103]
 • Trumpról értekezett a Guardianban Stephen King, aki szerint két karakterével is „megjósolta” Trump elnökségét. Az egyik Greg Stillson A holtsávból, a másik Jim Rennie A Búra alattból.[104]
 • 2017. márciusában Indonéziában elutasították a TRUMPS védjegybejelentést, tekintettel Donald Trump nevezetességére.[105]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Bordélyház, sikkasztás, kaszinók: A Trump család útja a csúcsra 444.hu, 2017. február 13.
 2. Csaló vagy zseniális? Megszólalt Trump az adóügyéről Portfolio.hu, 2016. október 4.
 3. ^ a b Trump – semmi közötök az adóbevallásomhoz hvg, 2016. május 14.
 4. Kitálaltak: Piszkosul megszívatták az embereket Trump egyetemén ATV, 2016. június 2.
 5. Trump fizet, mert diákjait nem tudta megtanítani a meggazdagodásra vs.hu, 2016. november 19.
 6. ^ a b Trump nem szabadulhat a múltjától Index, 2017. január 21.
 7. The real reason Donald Trump is so rich The Washington Post, 2015. szeptember 3.
 8. Donald Trump's pending lawsuits and his presidency BBC, 2016. november 18.
 9. Sok bukással jutott a csúcsra: az USA új elnökének kacskaringós élete Piac és profit, 2017. január 20.
 10. 17 things Donald Trump has actually said about women cosmopolitan.co.uk, 2016. november 9.
 11. Zimbardo figyelmeztet: nagyon vigyázzunk Trumppal! Dívány, 2017. március 24.
 12. The Narcissistic Personality – A guide to spotting narcissists. Psychology Today, 2016. március 29.
 13. The Elephant in the Room – It’s time we talked openly about Donald Trump’s mental health. Psychology Today, 2017. február 28.
 14. Mental Health Professionals Declare Trump is Mentally Ill And Must Be Removed
 15. Origo, 2016.07.19.
 16. Donald Trump 15 leghíresebb mondata Index, 2016. november 9.
 17. Trump: A lányom jó bula, 12 éves lányokkal nem kezdek Index, 2016. október 9.
 18. The 282 People, Places and Things Donald Trump Has Insulted on Twitter: A Complete List nytimes.com, 2016. január 28. – október 23.
 19. Trump távozását akarják a republikánusok, hiába Index, 2016. október 9.
 20. Trump: Hülye, aki nem akar jóban lenni az oroszokkal Index, 2016. január 7.
 21. Tízszer annyit beszéltek Clintonék emailjeiről, mint Trump pinafogdosásáról 444.hu, 2016. december 29.
 22. Trump: A hírszerzés szivárogtathatta ki az orosz kapcsolatról szóló hamis híreket hvg, 2017. január 11.
 23. These Reports Allege Trump Has Deep Ties To Russia BuzzFeed, 2017. január 11.
 24. Trump első nagy sajtótájékoztatóját tartja megválasztása óta Index, 2017. január 11.
 25. Trump lánya és veje is lemondásra készül mno, 2017. január 10.
 26. Orosz kém lesz Trump külügyminisztere? hvg, 2016. december 18.
 27. National security adviser Flynn discussed sanctions with Russian ambassador, despite denials, officials say The Washington Post, 2017. február 9.
 28. Dollártízezreket kapott Putyinék hírtévéjétől Trump elsőként megbukott főtanácsadója hvg, 2017. március 17.
 29. Máris lemondott Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója hvg, 2017. február 14.
 30. Nekiment a hírszerzőknek Donald Trump mno, 2017. február 15.
 31. Harward altengernagy nemet mondott Trumpnak hvg, 2017. február 17.
 32. McMaster lett Trump új nemzetbiztonsági főtanácsadója 444.hu, 2017. február 20.
 33. Magyarázkodni kényszerül feltételezett orosz kapcsolata miatt Trump minisztere hvg, 2017. március 2.
 34. Az FBI-nak Trump csapata a gyanús, nem Obama hvg, 2017. március 20.
 35. Az FBI cáfolta, hogy a kampány alatt lehallgatták Trumpot hvg, 2017. március 20.
 36. Orosz oligarchának dolgozott Trump első kampányfőnöke mno, 2017. március 23.
 37. Meddig nyúlnak a Kreml csápjai Washingtonban? hvg, 2017. március 29.
 38. Szankció alatt álló orosz bankkal tárgyalt a kampány idején Trump veje Index, 2017. március 28.
 39. Trump emberei legalább 18-szor beszéltek az oroszokkal Index, 2017. május 18.
 40. Mennyit fizettek az oroszok Trump bukott nemzetbiztonsági tanácsadójának? hvg, 2017. április 3.
 41. Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója nem hajlandó együttműködni a Szenátussal Index, 2017. május 23.
 42. A Former Trump Adviser Met With A Russian Spy BuzzFeed, 2017. április 4.
 43. Orosz kémmel találkozgatott Trump volt tanácsadója Index, 2017. április 4.
 44. Putin Loyalists Are Invading Washington Bloomberg, 2017. április 6.
 45. Félreáll az orosz ügyeket vizsgáló képviselőházi bizottság elnöke Index, 2017. április 7.
 46. Orosz hekkert foghattak a spanyolok Magyar Nemzet, 2017. április 9.
 47. Trump az oroszoktól kapott kölcsönt HVG, 2017. április 16.
 48. Exclusive: Putin-linked think tank drew up plan to sway 2016 U.S. election - documents Reuters, 2017. április 19.
 49. Még két durva jelet találtak arra, hogy az oroszok beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba Index, 2017. április 20.
 50. Az FBI Comey kirúgása után is folytatja az orosz vizsgálatát Index, 2017. május 11.
 51. Trump le akarta állítani az FBI oroszok körüli vizsgálatát Index, 2017. május 17.
 52. Egyre abszurdabb fordulatokat vesz Trump szivárogtatása Index, 2017. május 17.
 53. Ebbe belebukik Trump? Ronda ügy került napvilágra Amerikában Privátbankár, 2017. május 16.
 54. Különleges ügyész fogja vizsgálni az orosz befolyást Trumpék kampányában hvg, 2017. május 18.
 55. Ha Trump sáros, akkor most tényleg nagy bajban van Index, 2017. május 18.
 56. Trump szerint boszorkányüldözést folytatnak ellene 24.hu, 2017. május 18.
 57. Trump emberei tudhatták, micsoda embert engednek magukhoz 24.hu, 2017. május 18.
 58. Titkos felvétel került elő egy Trump mögött az oroszokat sejtő republikánus vezetőről Index, 2017. május 18.
 59. Már a kampány alatt figyelmeztetett az oroszokra a volt CIA-igazgató Index, 2017. május 23.
 60. Trump veje titkos kommunikációt javasolt az oroszoknak Privátbankár, 2017. május 27.
 61. Kikészült az amerikai sajtó Trump győzelmi hírére 444.hu, 2016. november 9.
 62. Magába kell néznie annak, aki lenézte Trumpot 444.hu, 2016. november 12.
 63. Az ismeretlen Trumpország Index, 2016. november 9.
 64. Trump bázisa az új ellenforradalmi osztály Index, 2016. november 9.
 65. Egyenes beszéd, ATV, 2016. november 9.
 66. Mérges, becsapott melósok emelték fel Trumpot Index, 2016. március 22.
 67. Donald Trump lesz az amerikai elnök 24.hu, 2016. november 8.
 68. 20 éve nem szavaztak ilyen kevesen az elnökválasztáson Index, 2016. november 11.
 69. Miért nem tudták előrejelezni Trump győzelmét? Index, 2016. november 10.
 70. Megafon, amivel Trump a csúcsra jutott Index, 2017. január 17.
 71. Vigyázzon a szájára! - üzente a távozó CIA-főnök Trumpnak Index, 2017. január 15.
 72. Trump azt mondta, hogy nem szeret tweetelni 24.hu, 2017. január 18.
 73. Trump Twitter Archive
 74. Amerika-szerte tüntettek Trump ellen mno, 2016. november 10.
 75. Dozens arrested, police cars damaged in second night of anti-Trump protests in California Los Angeles Times, 2016. november 9.
 76. Trump: Ne féljenek tőlem Index, 2016. november 14.
 77. Trump az újévi üzenetében is trollkodott egy gyönyörűt Index, 2016. december 31.
 78. Trump: katasztrofális hibát követett el Merkel a menekültek befogadásával hvg, 2017. január 16.
 79. Ők álltak Trump mellett a győzelem éjszakáján, Origo.hu, 2016. november 9.
 80. Ki kicsoda a Trump családban?, Index.hu, 2016. november 10.
 81. Trump még több nőt zaklathatott mno, 2016. október 15.
 82. Trumpot már egy pornósztár is zaklatással vádolja Index, 2016. október 23.
 83. Egy nap, ami felforgatta az elnökválasztást Index, 2016. október 8.
 84. Trump bocsánatkérésre kényszerült nőket becsmérlő régi megjegyzésekért 24.hu, 2016. október 8.
 85. Trump mindenkit beperel, aki zaklatással vádolja 24.hu, 2016. október 22.
 86. Trumpék egyik szövegírója magára vállalta a Trump feleségének plágiumbotrányát 444.hu, 2016. július 20.
 87. Melania Trump, ahogy még sosem láttad 444.hu, 2016. július 31.
 88. Melania Trump diplomája valószínűleg nem létezik ma.hu, 2016. július 23.
 89. Ifj. Trump szerint a nők tűrjék a zaklatást, vagy álljanak óvó néninek Origo, 2016. október 14.
 90. Robert de Niro beverne egyet Donald Trumpnak 24.hu, 2016. október 9.
 91. Madonna, Mick Jagger, Lady Gaga is reagált a Trump-győzelemre hvg, 2016. november 9.
 92. Celebrities express grief, fear and anger as Donald Trump wins the US Election The Telegraph, 2016. november 9.
 93. Trump: Meryl Streep túlértékelt mno, 2017. január 9.
 94. Trumpnak lassan hálóval kell összefogdosnia a zenészeket Index, 2016. december 22.
 95. Nem fogják elhinni, kik lépnek fel Trump beiktatásán Index, 2017. január 14.
 96. Az Oscar gálán nincs annyi celeb, mint ahányan Trump ellen tüntettek Velvet, 2017. január 22.
 97. Trump beszólt, mert kivették lánya termékeit egy áruházlánc kínálatából hvg, 2017. február 8.
 98. Újabb lánc veszi le a polcairól Trump lányának ruháit hvg, 2017. február 13.
 99. Trump börtönbe küldené Snoop Doggot Index, 2017. március 15.
 100. Trump a golfpályákat választja az Ovális iroda helyett Index, 2017. április 1.
 101. ^ a b Donald Trump az Internet Movie Database oldalon (angolul)
 102. Molyfajt neveztek el Trumpról, mert hasonlítanak 24.hu, 2017. január 18.
 103. Donald Trump attól ilyen szép, hogy ravaszul fotózzák Velvet, 2017. április 4.
 104. Stephen King elmondta, melyik horrorja vált valóra Trump elnökségével hvg, 2017. április 4.
 105. http://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=874ce677-2e68-4ef6-a4ed-ab382402fcfa

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]