A dadus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A dadus
(The Nanny)
Műfajhelyzetkomédia

AlkotóFran Drescher
Peter Marc Jacobson
FőszereplőFran Drescher
Charles Shaughnessy
Daniel Davis
Lauren Lane
Nicholle Tom
Benjamin Salisbury
Madeline Zima
Renée Taylor
Rachel Chagall
Ann Morgan Guilbert

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok6
Epizódok146 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő23 perc
ForgalmazóColumbia TriStar Television
Sugárzás
Eredeti adóUSA CBS
HUN TV2, RTL Klub, Cool, Prime, TV2 Comedy, RTL+
Eredeti sugárzás1993. november 3.1999. június 23.
További információk
SablonWikidataSegítség

A dadus (The Nanny) egy amerikai szituációs komédia, melyet 1993-1999 között sugárzott a CBS Fran Drescher főszereplésével. A sorozat megalkotói Drescher és akkor férje, Peter Marc Jacobson. Drescher ötletit a saját életéből merítette, a történetek mellett a nevek és a jellemek is közeli rokonaihoz és barátaihoz köthetők.

A sorozat összesen hat évadot, ezen belül 146 részt élt meg, ezalatt tizenhárom jelölésből egy Rose d'Or és egy Emmy-díjat szerzett, Fran Dreshcer pedig jelölték Golden Globe- és Emmy-díjra is. A főcímdal írója és előadója Ann Hampton Callaway.

Magyarországon a TV2-n, az RTL Klubon, a Cool TV-n , a Viasat 3-on PRIME-on a TV2 Comedyn és az RTL+-on volt látható. Jelenleg a Sorozat+ vetíti.

Cselekmény[szerkesztés]

Fran Fine csupaszív, életvidám hölgy, aki vőlegénye esküvői ruhaszalonjában dolgozik eladóként, ám az első részben a férfi szakít vele, és kirúgja az állásából is. Fran ezt követően kozmetikai termékekkel házal, és útja a gazdag, özvegy Broadway-producer, Maxwell Sheffield házához vezeti. A férfi tévesen azt gondolja, hogy Frant a dadus közvetítő ügynökség küldte, így azonnal felveszi három gyereke mellé dadusnak. Frant szókimondó és életvidám természetének köszönhetően hamar megkedveli újdonsült munkaadója és annak gyerekei, és sikerül vidámságot csempészni a ház életébe.

Niles, a komornyik is jó barátságba kerül a nővel, mivel neki is feltűnik, hogy Fran nagyon jó hatással van a családra. Egyedül C.C. Babcockkal nem felhőtlen a viszonya, aki már régóta arról álmodozik, hogy Maxwell megkéri a kezét és feleségül veszi. Nagyon szkeptikus Frannel és féltékeny is rá, mert riválist lát benne.

A történet további szereplői: Fran haspók mamája, Sylvia; a ritkán látott, de annál többször említett apja, Morty; a cigarettafüggő és szenilis Yetta nagyi, aki azt gondolja, hogy Maxwell Fran férje és Val, Fran legjobb barátja, aki rengeteg galibát okoz a körülötte lévőknek.

Fran és Maxwell az első három évadban még nem vállalják "nyíltan" érzelmeiket, Fran sokszor randizik, amit vagy Maxwell tesz tönkre vagy valami rossz kiderül az aktuális férfiról. Maxwell eleinte rideg Frannel szemben, de a végén ő sem bír parancsolni érzelmeinek. A 3. évad végén szerelmet vall Frannek, amikor majdnem repülőgép-szerencsétlenséget szenvednek, de később visszaszívja, mikor hazaérnek. Ezért sokáig nem békülnek ki, sőt majdnem különváltak útjaik, ugyanis Fran Maxwell testvérével, Nigellel el akar szökni egy hajóra, de szerencsére lekési a hajót. Közben Maxwell is flörtöl egy hölggyel, Martaval, amire később derül fény. Végül az 5. évad közepén szerelmet vallanak egymásnak és nem sokkal később Maxwell megkéri Fran kezét. Az 5. évad végén házasodnak össze, ami elé akadály gördül, ugyanis Fran le akarja mondani, mivel Maxwell húga és annak sofőrjének házassága tönkrement. Az eltérő társadalmi helyeztük miatt fél, hogy az ő kapcsolatuk is tönkremegy. Végül Maxwell meggyőzi őt, hogy nem így lesz. A 6. évad végén megszületnek az ikreik (egy lány és egy fiú) és elköltöznek Kaliforniába, Maxwell egyik művének megfilmesítése miatt.

Fran nagyon sok jót tesz a gyerekekkel, Gracie-nek segít feldolgozni az anyja halálát, aki nagyon felnőttesen komoly, holott ő a legkisebb. A kamaszkorban lévő Margaret fiúügyeit is segíti. Brighton, a középső testvér, állandóan piszkálja nővérét, nincs szerencséje a lányoknál, viszont húgával nagyon jó a kapcsolata és a sorozat végén nővérével, Maggie-vel megy Párizsba.

Niles C. C. Babcockkal állandóan hadilábon áll, állandóan veszekednek, borsot törnek egymás orra alá. Aztán Babcock elmegyógyintézetbe kerül (Fran és Max esküvői előkészülődéseit nem bírja elviselni). Niles-nak nagyon hiányzik és rájön, hogy érez valamit Babcock iránt. A sorozat vége felé megkéri a nő kezét, de ő többször is visszautasítja és egy veszekedés alkalmával mindketten felmondanak. Végül egymás karjában kötnek ki, amin Maxwell és Fran nagyon meglepődik. Végül Fran szülésénél összeházasodnak, ugyanekkor derül ki, hogy gyerekük lesz, ami hallatán elájulnak. Ennek nagyon örülnek, de továbbra sem hagynak fel egymás piszkálásával.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
1-3. évad 4-6. évad
Fran Fine Fran Drescher Vándor Éva
Maxwell Sheffield Charles Shaughnessy Mihályi Győző Fazekas István
Maggie Sheffield Nicholle Tom Bogdányi Titanilla Zsigmond Tamara
Brighton Sheffield Benjamin Salisbury Czető Roland Heisz Krisztián
Grace Sheffield Madeline Zima Czető Zsanett Talmács Márta
Niles Daniel Davis Schnell Ádám
C.C. Babcock Lauren Lane Spilák Klára
Sylvia Fine Renée Taylor Moór Marianna
Yetta Rosenberg Ann Morgan Guilbert Pásztor Erzsi
Val Toriello Rachel Chagall Németh Kriszta Kocsis Mariann

Vendégszereplők[szerkesztés]

Bár a sorozat állandó főszereplő gárdával készült, számos híresség jelent meg kisebb-nagyobb epizódszerepekre. Többször tűnt fel Fran nénikéjét, Freida Fine-t alakító Lainie Kazan, a Fran sosem látott apját alakító Steve Lawrence, a Yetta nagyi vőlegényét alakító Ray Charles, a pszichiátert játszó Spalding Gray, vagy a Maggie barátját alakító Andrew Levitas. Egy-egy epizódban volt látható John Astin, Roseanne Barr, Joan Collins (Maxwell mostohaanyja), Robert Vaughn (Maxwell apja), Bob Barker, Chevy Chase, Billy Ray Cyrus, Lesley-Anne Down, Erik Estrada, Dan Aykroyd, Joe Lando, Richard Kline, Bette Midler, Eydie Gorme, Jane Seymour, Cloris Leachman, Elizabeth Taylor, Elton John, Jason Alexander, Lamb Chop, Shari Lewis, Andrew Dice Clay, Lynn Redgrave, Hugh Grant, Margaret Cho, Jeanne Cooper, Melody Thomas Scott, Eric Braeden, Shemar Moore, Joshua Morrow, Hunter Tylo, Pamela Anderson továbbá olyan médiaszemélyiségek, mint Roger Cassidy Clinton, Alicia Machado, Rita Moreno, Jay Leno, David Letterman, Rosie O’Donnell és Donald Trump, valamint olyan zenészek, mint Lisa Loeb, Eartha Kitt, Brian Setzer, Céline Dion, Coolio, Whoopi Goldberg.

További információk[szerkesztés]