David Letterman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
David Letterman
David Letterman at Perelman Institute crop.jpg
Született 1947. április 12. (70 éves)
USA, Indiana, Indianapolis
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Díjak
  • főműsoridős Emmy-díj
  • Daytime Emmy Award
  • Kennedy Center Honors

David Letterman weboldala
David Letterman az IMDb-n
David Letterman PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz David Letterman témájú médiaállományokat.

David Michael Letterman (Indianapolis, Indiana, 1947. április 12. –) amerikai televíziós műsorvezető és producer.

Élete[szerkesztés]

Lettermann egy helyi televíziós csatornán kezdte pályafutását meteorológusként, de rádiós talkshow-műsorvezetőként is dolgozott.

1975-ben Los Angeles-be ment, ahol stand-up humoristaként lépett fel a The Comedy Store nevű klubban. Itt figyeltek fel rá a tehetségkutatók, akik nem sokkal később rendszeresen hívták őt fellépni Johnny Carson The Tonight Show című műsorába.

Nem sokkal később saját comedy-műsort kapott az NBC csatorna reggeli programjában (The David Letterman Show), amelyért két Emmy-díjjal jutalmazták. A kritikusok által is elismert show azonban nem hozta a kellő nézettséget, így végül 1980-ban megszűnt.

Letterman új műsora 1982-ben debütált Late Night with David Letterman címen, amelyben a legendás humorista, Andy Kaufman is számos alkalommal szerepelt. Letterman tizenegy évig maradt az NBC csatornánál.

Amikor Johnny Carson bejelentette, hogy 1992-ben abbahagyja a The Tonight Show című műsorát, hosszas vita bontakozott ki, ki vegye át annak vezetését. A vezetők végül Jay Leno, Carson rendszeres vendég-műsorvezetője mellett döntöttek. Letterman, Carson pártfogoltja nagyon csalódott volt, hiszen évekkel korábban neki ígérték oda a műsort.

1993-ban Carson tanácsára a CBS csatornához ment, ahol elindult The Late Show with David Letterman című új műsora. A The Late Show ugyanabban az idősávban került adásba, mint Leno The Tonight Show-ja. Letterman műsora az első húsz évben tizenkét Emmy-díjat nyert, az első másfél évben nézettségében is felülmúlta kollégájának adását, de azóta rendszeresen Leno viszi a pálmát.