Andy Kaufman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andy Kaufman
Születési név Andrew Geoffrey Kaufman
Született 1949. január 17.
New York
Elhunyt 1984. május 16. (35 évesen)
Los Angeles
Foglalkozása humorista, színész

Andy Kaufman az IMDb-n

Andy Kaufman (eredeti nevén Andrew Geoffrey Kaufman) (1949. január 17.1984. május 16.) amerikai komikus, előadóművész és színész, akit provokatív fellépései tettek ismertté. Sokan humoristaként emlegetik, bár saját bevallása szerint nem volt az. Fellépéseinek gyakori eleme volt a közönség átverése. Azt akarta, hogy az emberek ne igazodjanak ki rajta, mindig a megszokottól eltérő elemeket rakott műsoraiba, sokszor olvasott fel például regényrészleteket, vagy evett meg egy kehely fagylaltot előadás közben. Szerette, ha az emberek elgondolkoznak azon, amit láttak tőle.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kaufman 1949. január 17-én New Yorkban született Stanley Kaufman és Janice Bernstein első gyermekeként, egy középosztálybeli zsidó családba.[1] A nyolcvanas években a legendás Saturday Night Live című műsor fellépői közé tartozott az NBC csatornán. Pályafutása során egy ideig pankrációval is foglalkozott. Ami persze csak elvileg mondható igaznak mert az is szintén csak egy szerep volt az ő részéről. Az teszi Kaufman-t egyénivé, hogy soha nem lehet tudni mikor gondolja komolyan azt amit mond. Gyakorlatilag ilyen nem is fordul elő, hogy igazat beszélne mivel mindig hazudik. Színészi játékával különböző emberi reakciókat akar kiváltani. Sokszínű emberi karaktereket, szerepeket talált ki és azokat élő show műsorokban mutatta be, ezzel összezavarva a közönséget, akik vagy nevettek rajta vagy átkozták. 1000 amerikai dollárt ajánlott fel annak a hölgynek, aki képes őt legyőzni. Mivel "pankráció-pályafutása" során ez senkinek sem sikerült, a "nemek közötti pankráció világbajnoká"-nak nevezte magát. A vegetáriánus és egész életében nemdohányzó Kaufman mindössze 35 évesen hunyt el a tüdőrák egy ritka formájában.

Értékelése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Taxi című tévésorozatban játszott szerepe tette híressé, noha – saját állítása szerint – ő maga nem tudott azonosulni a szereppel és nem kedvelte különösebben a sorozatot sem.

Kaufman nem nevezte magát humoristának; célja az volt, hogy fellépéseit úgy alakítsa, hogy azok semmiképpen se feleljenek meg a nézők elvárásainak. Így például azzal untatta vendégeit, hogy tréfák helyett regényrészleteket olvasott fel nekik.

Egy film Kaufmanról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rövid életét és pályafutását az Ember a Holdon (Man on the Moon) című 1999-ben készült amerikai film mutatja be, amelyben Jim Carrey alakítja őt. Az alkotást Miloš Forman rendezte, a producer többek között Danny DeVito volt, aki maga is feltűnik a filmben. DeVito és Kaufman jóbarátok voltak, DeVito elmondta, hogy Kaufman beszélt kollégáinak a betegségéről és arról, hogy nemsokára meghal, ám ők ezt csak viccnek vették.

Külön érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy Jim Carrey tizenhárom évvel később ugyan, de pontosan ugyanazon a napon született, mint Kaufman. Danny DeVito pedig annak idején még együtt szerepelt az azóta elhunyt humoristával a Taxi című televíziós sorozatban.

Andy Kaufmannal foglalkozik az amerikai R.E.M. együttes Man on the Moon című száma is, amely az 1992-ben megjelent Automatic for the People című albumon található.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Bill Zehme, Lost in the Funhouse: The Life and Mind of Andy Kaufman (New York 2001)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]