Viasat 3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Viasat 3
TV3 logo.png
Adatok
Indulás 2000. október 23.
Társaság Viasat Hungária Zrt.
Tulajdonos Sony Pictures Television
Nézettség3,4% (2018.16 .hét)[2]
Ország  Magyarország
Vételi terület 89%[1]
Székhely 1139 Budapest, Váci út 99.
Társadók Viasat 6, AXN, Sony Movie Channel, Sony Max
Vétel
Földi sugárzás
Hello Digital
MinDig TV Extra
Műholdas vétel
UPC Direct7. programhely
DIGI9. programhely
Telekom
AustriaSat (Magyarország)
Kábeles vétel
UPC6. programhely
Telekom17. programhely
DIGI21. programhely
TvNetWork
TVnet
PARISAT
Vidanet
Orange FiberTV (Szlovákia)
TARR36. programhely
CellKábel28. programhely
IPTV
Telekom17. programhely
TVnet
Invitel
Externet62. programhely
Interware
Hivatalos oldal

A Viasat 3 egy magyar kereskedelmi televíziócsatorna, amely 2000-ben indult. Programja nagyrészt az általános tematikájú csatornákéra hasonlít, leszámítva, hogy nem sugároz hírműsort és politikai műsorokat.

Története[szerkesztés]

A csatorna eredetileg a svéd Modern Times Group csoport tagja volt. 2000. október 23-án kezdte meg kísérleti sugárzását műholdon.[3] November 21-től lehetett fogni az Alfa TV helyén, Budapesten és környékén, az UHF 47-es csatornán (egészen 2005-ig).[4] A rendes sugárzást december 23-án kezdte meg.[5] Műsorainak sugárzására hamar leszerződött a kábeltársaságokkal. A csatorna a 2000 februárjában megszűnt TV3 előkelő helyét igyekezett megszerezni, ezt több műsorának átvételével (pl. A Simpson család, Egy rém rendes család) is tette.

A Viasat 3 sugározta Magyarország első valóságshowját 2001-ben Bár címen. 2006-ban az UEFA Bajnokok Ligájának kizárólagos (hivatalos) magyarországi közvetítője volt. 2007-től 5 éven keresztül a kézilabda Bajnokok Ligájának kizárólagos közvetítési jogait is a Viasat 3 birtokolta Magyarországon, ez kiterjedt mind a női, mind a férfi meccsekre.

A Viasat 3 2008-ban hozta létre férfiakra specializálódott adóját, aminek kezdeti neve TV6 volt, ma viszont Viasat 6 néven juttatják el a nézőkhöz. Ezzel párhuzamosan a Viasat 3 a nők igényeinek irányába kezdett húzódni.

A Viasat tervei között szerepelt, hogy csatornát idővel átkereszteli TV3-ra, erre utalás volt a Viasat 6 korábban használt neve is: TV6. Mivel a TV3 név jogai a TV2-t birtokló céget illetik, és az egyeztetések sikertelenek voltak, így a Viasat-cégcsoport egyedüliként Magyarországon (különben a világon is egyedüliként) továbbra is Viasat 3 néven sugározza a csatorna műsorát, és a Viasat 6-ot sem emlegetik már TV6-ként.

2009. május 1-jétől áttette központját Nagy-Britanniába, így a magyar médiaszabályozás nem terjed ki rá, ezért nem kell például a korhatárt jelző karikákat sem mutatnia a képernyőn.[6]

2013. január 1-jével a reklámidejét az Atmedia értékesíti.[7] Ez év április 1-jén átállt 16:9-es képarányra.

2015. február 11-én a Sony Pictures Television (SPT) Networks megegyezett a Modern Times Grouppal (MTG) a Viasat 3 és Viasat 6 kereskedelmi csatornák, illetve a Viasat Play catch-up szolgáltatás megvásárlásáról, hogy tovább bővítse magyarországi portfólióját, mely addig az AXN, AXN White és AXN Black lineáris csatornákat, valamint az AXN Now és AXN Player digitális szolgáltatásokat tartalmazta. 2016 januárjában a két Viasat-csatorna weboldala megújúlt, így már egységes az AXN-csatornákéval.

Műsorok[szerkesztés]

Arculata[szerkesztés]

A csatorna legutóbb 2014. április 16-án 21:13-kor frissítette fel arculatát egy nagyszabású Erzsébet téri reklámkampány kíséretében.

A csatorna station voice-a az indulástól kezdve 2014 novemberéig László M. Miksa volt, akihez a csatorna 2009-es arculatfrissítésekor csatlakozott egy női karakter is Mezei Kitty személyében. Miksa ugyanakkor a társcsatorna Viasat 6 bemondója is volt, és jelenleg a Viasat Explore-on és a Viasat History-n tölti be ezt a szerepet, viszont 2014. november 1-től Barabás Botond vette át a szerepét Viasat 3-on és a Viasat 6-on egyaránt.[8]

Konkurensei, helyzete a piacon[szerkesztés]

A Viasat 3 egyrészt állandó riválisa a két nagy országos kereskedelmi csatornának, a TV2-nek és az RTL Klub-nak, valamint a volt M1-nek is (2015 március 15-én a Duna vette át a szerepet). Ezt időről időre saját készítésű műsoraival is hangsúlyozza, amelyek magas nézettséget hoznak a csatornának. Másrészről filmjeivel kisebb adókat is gyakran legyőz a nézettségi versenyben, például a Cool TV-t, a Film+-t, a FEM3-at vagy a Story 4-et.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]