Ladánybene 27

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ladánybene 27
A Ladánybene 27 együttes a József Attila lakótelepen, 2016. szeptember 10.
A Ladánybene 27 együttes a József Attila lakótelepen, 2016. szeptember 10.
Információk
Eredet Budapest
 Magyarország
Aktív évek 1985-
Műfaj reggae
Tagok
László M. Miksa
Hurguly Attila
Bodnár Tibor
Bokó Zoltán
Hertelendi Rasta István
Kálmán András
Görögh Dani
Pásztor Ákos
Hegyi Viktor
A Ladánybene 27 weboldala
SablonWikidataSegítség
A Ladánybene 27 2011-ben Budapesten, a Belvárosban

A Ladánybene 27 (nemzetközileg LB 27) az első közismert reggae zenekar Magyarországon. Ők készítették el Magyarországon az első reggae albumot (1991), az első dub albumot (2002), valamint az első riddim albumot (2007). Elidegeníthetetlen érdemük van a reggae zene magyarországi meghonosításában és megismertetésében. A One Drop Promotions labellel közösen évente megrendezett fesztiváljuk, az LB27 Reggae Camp a hazai reggae élet legfontosabb eseménye.

A zenekar története[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Az 1985-ös megalakulásuk után történetük 1988-ban fordult komolyra, mikor az angyalföldi haverokból álló zenekar megnyert egy országos tehetségkutató versenyt.
A siker lendületével szorgos munkába fogtak, így rövid idő alatt helyi szinten ismertté váltak akkori ska stílusú számaikkal. Több demófelvétel készítése és rengeteg koncert után 1990-ben már színvonalas produkcióval érték el következő sikerüket; megnyerték az akkori legnagyobb, országos tehetségkutató versenyt, melynek fődíja egy lemezszerződés volt a PolyGrammal.

Az első lemezek[szerkesztés]

Közben a zenei stílusuk is változott; ahogy értek, kezdtek összecsiszolódni, lelassulni, egyre több reggae szám került a koncertprogramjukba. Ennek megfelelően az 1991-ben megjelent bemutatkozó albumukon a ska mellett már nagy hangsúlyt fektettek – mint a lemez címe is mutatja – a ”Reggae”-re. Az album hatalmas szakmai és közönségsikert aratott.

Elnyerte a Magyar Rádió ”eMeRTon” díját mint az 1991-es év kiemelkedő jelentőségű zenekara, a ”Rastafari" című dal pedig hetekig vezette a magyar és a környező országok sikerlistáit. A siker meglepő volt mivel a reggae-nek eddig semmilyen hagyománya sem volt Magyarországon, egy-egy számtól eltekintve soha senki nem készített reggae-felvételeket, pláne nem egy teljes albumot.

A zenekar célja a mai napig is nemcsak a saját népszerűségének növelése, hanem a reggae megismertetése és megszerettetése is. Természetesen turnézás következett, főleg itthon és már néha-néha a környező országokban is.

1992 nyarán megrendezték az első – a mai napig tartó hagyományt teremtő – ”LB 27 Nemzetközi Reggae Tábor”–t.

Közben készült a második album is, melyet 1993-ban adtak ki egyszerűen ”II.” címmel. Ez az anyag a digitális technika jegyében készült, az akkori legmodernebb magyar stúdióban.
Az album legnagyobb slágere, a ”Szedegetem” c. dal, mellyel beneveztek egy országos televíziós fesztiválra, ahol a döntőig jutottak. Ez a siker végleg beírta a zenekar nevét a magyar showbiznisz történetébe, mint az első és egyetlen, tehát ”A Magyar Reggae Band”. Talán ennek is köszönhetően ők léptek fel Carlos Santana előtt a ’93-as budapesti, Kisstadionban megrendezett koncertjén.

A következő egy koncertlemez volt 1994-ből, melyet egy jótékonysági koncertjükön rögzítettek ”Live” címmel. Bár a kiadójuk nem rajongott a koncertlemez ötletéért, a zenekar ragaszkodott hozzá, mivel rögzíteni szerették volna azt a hangulatot, ami minden bulijukra jellemző.

A lemez érdekessége, hogy számos addig kiadatlan felvételt is tartalmazott a gyűjtők nagy-nagy örömére.

A jamaikai utazás[szerkesztés]

1995 nagyon fontos év a zenekar történetében; itt az első jamaicai utazás, és megszületett egy újabb hatalmas slágert tartalmazó album, melynek címadó dala: ”Van még a világon”.
1995 januárját Jamaicában töltötte a zenekar, ahol videóklipet és útifilmet forgattak. A kint látottak és főleg hallottak nagy hatással voltak rájuk, szinte egy új időszámítás kezdődött a zenekar életében.
Hazatérésük után, a Jamaicában forgatott videóklippel óriási sikerrel promótálták új albumukat. A ”Van még a világon” c. dal felkerült több hazai és külföldi válogatásalbumra, és számos ország rádiói játszották Olaszországtól Jamaikáig.
Természetesen turnék itthon és a környező országokban egyaránt voltak, toplistás helyezések Közép-Európa-szerte, meghívások európai fesztiválokra. Talán a jamaikai élmények hatására 1996-ban két albumot is kiadtak: az év elején egy emlékalbumot – az „ősi” magyar kiadónál, a Hungarotonnál – ”Bob Marley emlékére” címmel, melyen kizárólag Marley-dalok hallhatók.
A lemezbemutató koncertet május 11-én tartották több ezer néző előtt, szinte percre pontosan a Mester halálának 15. évfordulóján. Az albumról a ”One Love” c. dal lett a legsikeresebb. Az év végén kiadtak egy saját szerzeményekből álló albumot is – az EMI-nál – ”Pozitív” címmel.
Ezen a kompozíciók és a hangzás is a 80-as évek roots reggae stílusát idézte. A ”Még csak álom” c. dal rasztatémájú szövege keltett nagy érdeklődést, melyet felerősített a hozzá készített megrázó erejű videóklip is.

Az album második videóklipjét a ”Fuss” című ska-dalra egy – a Nemzetközi Videóklip-fesztiválon induló – kanadai stáb készítette el.
Ebben az évben ellátogatott Európába a ”Malibu Reggae Mix” névre keresztelt Bob Marley-emlékturné, melynek budapesti koncertjén olyan nevekkel léptek egy színpadra, mint a The Mighty Diamonds, Chaka Demus & Pliers, Pato Banton, The Wailers.
Még ebben az évben újra Santana előtt játszottak a pesti koncertjén, ahol Carlos a hallottak alapján közös zenélésre invitálta a zenekart, így együtt játszották el az ”Exodus” című számot.

Kell egy ház[szerkesztés]

Új albummal 1998-ban jelentkeztek, melynek címadó dala (egy régi Natural Ites sláger feldolgozása) a ”Kell egy ház”. Erre a roots reggae dalra forgattak klipet, mellyel ismét a listák élén tanyáztak.
Számos nemzetközi és hazai válogatásra felkerült a dal, az egész ország ”kellegyházazott”. Az album felvételei során találkoztak egy remek zenész, hangmérnök, hangszerelő arccal, Deseö „dBalage” Balázzsal, akivel elkészítették a címadó dal dub verzióját is, ezzel egy új fejezetet nyitva a zenekar történetében.
Nyáron felléptek többek között az olasz Rototom Sunsplash Reggae Fest-en is, ahol felfigyelt rájuk a jamaicai Sunsplash fesztivál főszervezője, Mr Rae Barrett, aki azonnal meghívta a zenekart a ’99-es splash-re.

Így 1999-ben újra Jamaicában indult az év, ahol február 6-án közösen játszottak a Wailers-szel az Ocho Rios-i Bob Marley emlékkoncerten, majd esténként pedig együtt jammeltek jamaicai zenészekkel (így futottak össze a fantasztikus Ninjamannal is).
Még ebben az évben, a ”Kell egy ház” sikerét kihasználva a PolyGram megjelentette az első négy lemezből készült válogatásalbumukat ”Best of LB 27 (1991-1995)” címmel.

Reggaekirakat[szerkesztés]

2000-ben elkezdték a legújabb album stúdió munkáit, melyek több mint egy évig folytak dBalage ”DSM” stúdiójában.
Az eredmény a 2001-ben megjelent ”Reggaekirakat” című album. Mint a cím is mutatja a lemez sokszínű, (a reggae számos irányzata megtalálható rajta) mai modern hangzású, alternatív mixekkel és remixekkel.
Az első videóklip a ”Kell, hogy szállj!” c. dalból készült, mely szerzemény felkerült több nemzetközi és hazai válogatás albumra is. Nyáron turné és meghívások újabb reggae fesztiválokra (pl;Szlovénia-Soca Riversplash).

Év végén megjelentették az első magyar dub albumot ”Links to Babylon” címmel, melyet a DUB4U projectben, élőben is játszanak.
2002-ben létrehozták az LB Reggae Sound System-et, mellyel országszerte népszerűsítik a műfajt ott is ahol nincs lehetőség a koncertezésre. És ez nincs másképp azóta sem…

Babylon Cirkusz[szerkesztés]

2005 nyarán jelentették meg "Az élet más..." című remixlemezüket, melyen az eredeti verzió mellett egy videóklip, egy koncert verzió és a remixverseny győztes darabjai is a tracklistára kerültek.

2005. augusztus 3-án a zenekaruk megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelték. Ezen évforduló tiszteletére tartott ünnepléssorozat kipihenése után, 2007 tavaszán jelentettek meg egy újabb "mérföldkövet": az első magyar riddim albumot, a "Judge Day"-t. A gyönyörű megjelenésű CD mellett – 16 évvel az első lemez után – újra bakelit formátumban is.

De nincs megállás: a 2007-es Reggae Camp (07.25-29. Százhalombatta) Yellowmant is felvonultató, sikeres megrendezése után megjelent a zenekar első 20 évét feldolgozó DVD-sorozat nyitódarabja rengeteg archív fotóval, videóval, majdnem az összes videóklippel, útifilmekkel és eddig kiadatlan felvételekkel. Ezt követte 2009-ben novemberében a következő album: "Babylon Cirkusz".

2009-ben megjelent egy újabb riddim album, "Color Dem" címmel. Az előző albumhoz képest több előadót is felkértek szereplésre, többek közt a svájci Junior Tshakát, Copy Cont, Gregory G.Rast, MC Kemont, Lord Panamót, MC Columbót és a 80-as évek jamaikai dancehall csillagát, King Yellowmant is. A zenekar 2010-ben ünnepelte negyedévszázados fennállását, de bejelentették, hogy Lewy Brandy kilép a zenekarból. Lewy Brandy 18 évet szerepelt az együttessel. 2010 márciusától Kálmán András (Kálmi) áll a billentyűk mögött.

Tagok[szerkesztés]

 • Hertelendi Anna – dobok
 • Bodnár Tibor – gitár, vokál
 • Bokó Zoltán – billentyűk
 • Fűri Lumbi Tomi – billentyűk
 • Hertelendi Rasta István – basszusgitár
 • László M. Miksa – ének
 • Kálmán András – billentyűk, vokál

LB27 Brass:

 • Görögh Dani – trombita
 • Pásztor Ákos – szaxofon
 • Hegyi Viktor -harsona

Korábbi tagok:

 • Árokszállási RasTamás – dobok
 • Lewy Brandy – ütős hangszerek (conga), billentyűk, vokál
 • Tóth Gábor "Tádé" – gitár, vokál
 • Krecsmáry Zsolt – dobok

Akik nélkül nem lenne jó:

 • Mizsák "Pepe" Péter – technikus-busztulajdonos
 • Maczkó "Pamut" Rob-I – hangmérnökölő

Albumok[szerkesztés]

 • „Reggae” – 1991 PolyGram
 • „II.” – 1993 PolyGram
 • „Live” – 1994 PolyGram
 • „Van még a világon” – 1995 PolyGram
 • Bob Marley emlékére” – 1996 Hungaroton Gong
 • „Pozitív” – 1996 EMI-Quint
 • „Mit akarsz ma?” kislemez – 1997 EMI-Quint
 • „Kell egy ház” kislemez – 1998 EMI-Quint
 • „Kell egy ház” – 1998 EMI-Quint
 • „The Best of LB 27 1991-1995” – 1998 Polygram
 • „Kell, hogy szállj” kislemez – 2001 CrossRoads
 • „Reggaekirakat” – 2001 CrossRoads
 • „Links To Babylon” (DUB) – 2002 CrossRoads
 • „Az élet más…” kislemez – 2005 LB27
 • „Amikor én még kissrác voltam – Tisztelgés az Illés zenekar előtt” – 2005
 • „Skaland” – 2005
 • „Judgeday” riddim album (cd, bakelit) – 2007 LB27
 • „20 év reggae” DVD – 2007 CrossRoads
 • „Babylon Cirkusz” – 2007 november közepe LB
 • „Judah Riddim” – 2009
 • "Color Dem" – 2010
 • "We Are One" EP – 2012
 • "Offenzíva" – 2013
 • „Szavak – Színek – Hangok” – 2020

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]