Externet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Zrt.
Hivatalos név Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Zrt.
Típus Zártkörűen működő részvénytársaság
Alapítva 1996 (Szolnok)
Megszűnt 2019. március 1.
Székhely Szolnok
Vezetők

Lévay Örs - CEO / elnök-vezérigazgató
Kovács Gergely  - CFO / pénzügyi igazgató

Rózsahegyi Béla - CIO / informatikai igazgató
Forma Zártkörűen Működő Részvény Társaság
Termékek internet, telefon, Tv, IT szolgáltatások, domain

Magyar cégjegyzékszám 12-10-001635
Az Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Zrt. weboldala

Az Externet Zrt. egy 1996-ban alakult magyar országos internetszolgáltató cég, amely 2019-ben felszámolás alá került, portfólióját a Comnica cég vásárolta meg. [1]

Szolgáltatásai[szerkesztés]

1996-ban kezdte internetszolgáltatói tevékenységét. Eleinte modemes előfizetőket szolgáltak ki Szolnokon, mára legtöbb szolgáltatásukat a Magyarország egész területén elérhetők.

Termékként főleg az ADSL, mikrohullámú WaveMAX és a bérelt vonalat forgalmaznak. Teljes körű internetszolgáltatás: VPN hálózatépítést, VoiP telefonszolgáltatást, IPTV szolgáltatást, szerver elhelyezést és domain regisztráció is nyújtanak.

2014. február végétől koax hálózaton nyújtott KábelNet szolgáltatást vezettek be.

A cég stratégiai célja a gazdag szolgáltatástartalmú, internetalapú megoldások kifejlesztése és hasznosítása. Az Externet Zrt. a hagyományos lakossági és üzleti szolgáltatások mellett mára a szolgáltatók szolgáltatójaként biztosít alapszolgáltatást több hazai nagyvállalatnak és szolgáltatónak.

Technikai központjuk Budapesten és Szolnokon találhatók. Szolgáltatásaink nemcsak a Telekom, hanem a koncessziós társaságok által működtetett telefonos körzetekben is elérhetőek. 24 órás ügyfélszolgálat rövid időn belül reagál ügyfelek leveleire, illetve azonnal választ ad a telefonon a felmerülő kérdésekre. Folyamatosan bővülő viszonteladói hálózattal rendelkeznek amelyet, országszerte több mint 100 kiskereskedelmi egység alkot.

Belföldi és külföldi összeköttetésük egyaránt kiemelt megbízhatóságú kapcsolatokon alapul. A hazai adatkicserélő központhoz (BIX) 2 x 10 Gbit/s sebességű,  10Gbe hálózaton kapcsolódnak. A budapesti mikrohullámú WaveMAX szolgáltatásuk bázisállomása 100 Mbit/s sávszélességgel, a szolnoki regionális központuk 50 Mbit/s sebességű hálózattal kapcsolódik az Internethez.

Nemzetközi kapcsolatukról dinamikusan bővíthető 10 Gbit/s sávszélességű kétirányú földi kommunikációs vonal gondoskodik, amelyek Gigabit Ethernet interfészeken keresztül a nemzetközi szolgáltatók hálózataihoz kapcsolódnak.

Szolgáltatói hálózatuk összeköttetéseit folyamatosan bővítik a keletkező igények szerint. A cég belső minőségpolitikája szerint a nemzetközi és a belföldi hálózati összeköttetések kihasználtsága nem haladhatja meg a 75%-ot, ezért 70%-os terheléskor vonalbővítéseket végzünk.

A kapcsolt vonali szolgáltatásuk a magyarországi lefedettségét digitális vonalakon keresztül nyújtják ügyfeleiknek. A teljes hálózatunk digitális eszközökön és összeköttetéseken alapul. Cisco hálózati útválasztó eszközeiknek köszönhetően a gerinchálózati csomópontok között az adatcsomagok késleltetését és a csomagveszteséget ellenőrzött minőségi szinten tartják.

7/24-es folyamatosan üzemelő felügyeleti rendszerük van.

Tulajdonosi szerkezet változása[szerkesztés]

2009. júniusában a Birdcom Tanácsadó Kft. 76,83 százalékos részesedést szerzett az Externet Nyrt-ben. A dr. László Géza (Antenna Hungária és a Danubius Rádió korábbi vezérigazgatója) által vezetett befektetőcsoport az Externet korábbi fő tulajdonosától, a szintén tőzsdén szereplő econet.hu Nyrt-től vásárolta meg az üzletrészt.

Tőzsdei jelenlét[szerkesztés]

2008. május 30-án az Externet részvényeit bevezették a Budapest Értéktőzsdére.

Története[szerkesztés]

 • 1996.

Magyar tulajdonosi körrel létrejön az Externet Kft., elindul az országos dial-up, később ADSL szolgáltatás.

 • 2004.

A társaságot megvásárolja az econet.hu Nyrt., Pórffy András vezetésével új menedzsment alakul.

 • 2005.

Két új prémium üzleti szolgáltatás a PowerDSL, és WaveMax mikrohullámú internet hozzáférés bevezetése, duplázódó előfizetői állomány. 

Az UltraWEB tárhelyszolgáltató megvásárlása.

 • 2006.

Megafone telefonszolgáltatás elindítása lakossági és üzleti előfizetők részére, dinamikusan növekvő előfizetői állomány.

 • 2007.

Decembertől előfizetői hurokbérleten alapuló Xpress ADSL szolgáltatás elindítása.

 • 2008.

A VIVAnet Internetszolgáltató és a TVnet ADSL ügyfélállományának felvásárlásával jelentős előfizetőszám növekedés. Május 30-án tőzsdei bevezetés a BÉT "B" kategóriájába. Októberben az Externet bekerül a Deloitte által értékelt 50 legdinamikusabban növekvő közép-európai technológiai cég rangsorába.

 • 2009.

2009. júniusában a Birdcom Tanácsadó Kft. 76,83 százalékos részesedést szerzett az Externet Nyrt-ben. A dr. László Géza (Antenna Hungária és a Danubius Rádió korábbi vezérigazgatója) által vezetett befektetőcsoport.

 • 2010.

2010-től az Externet Nyrt. már mobilinternet szolgáltatást is kínál ügyfeleinek. A szolgáltatás a Vodafone és az Externet együttműködésének első lépcsőfoka.

Az Externet Nyrt. lakossági ügyfeleinek közel 50%-át pénzügyi okokból értékesítette a Magyar Telekomnak.

 • 2011.

Az igazgatóság Lévay Örsöt nevezi ki az igazgatóság elnökévé és vezetésével új menedzsment alakul.

 • 2012.

A magyar telekommunikációs piacon az Externet ad először FIX IP címet a mobilinternet szolgáltatásokhoz.

 • 2013.

Megállapodást írt alá a Vodafone Magyarország és az Externet Nyrt. a vezetékes telefonszámok mobiltelefonszámokra történő átirányítás szolgáltatásáról.

Az Externet Nyrt. működése nyereségessé vált.

 • 2014.

Az Externet elindította KábelNet szolgáltatását.

Augusztus 20-án elindult a „Vodafone Iroda” nevű szolgáltatás, melyben az Externet a Vodafone vezetékes partnere.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Koi Tamás: Megszűnt az Externet. HWSW (2019. márc. 19.) (Hozzáférés: 2019. márc. 21.)