Dikh TV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dikh TV
Jelmondat: Romákról nem csak romáknak.
Adatok
Indulás 2012. március 1. (YouTube-on)
2019. március 1. (Tesztüzemi adás).
2019. szeptember 1. (Hivatalos)
Társaság Tematic Media Group
Tulajdonos Első Roma Média Kft.
Ország Magyarország Magyarország
Székhely 1191 Budapest, Eötvös u. 3-7.
Társadók The Fishing & Hunting Channel, Sláger TV
Vétel
Földi sugárzás
MinDig TV11. programhely
Műholdas vétel
Digi106. programhely
Magyar Telekom115. programhely
Kábeles vétel
DigiSD: 123. HD: 124. programhely
Dual-Plus Kft.
Flip115. programhely
Invitel
Vidanet
Vodafone TV361. programhely
IPTV
Invitel
Magyar Telekom115. programhely
Hivatalos oldal

A Dikh TV Magyarország első roma szórakoztató tematikájú televíziós csatornája. A televízió alapítói kezdetben legfontosabbnak a roma könnyűzenei kultúra bemutatását tartották, amely a későbbiekben egyéb tartalmakkal bővült.

A csatorna célja, hogy integrálja a roma társadalom különböző nézőpontjait, illetve, hogy eloszlassa a roma társadalommal szemben meglévő prekoncepciókat és sztereotípiákat. A csatorna küldetése, hogy  bemutassa a roma hagyományokat és identitást, képet nyújtson a roma történelemről  és néprajzról, megismertesse a roma  képzőművészet alkotóit, játékfilmek, dokumentumfilmek és talk show-k keretében. Kiemelten fontos célja a csatornának a roma zenei sokszínűség bemutatása, amely magába foglalja „hagyományos” kávéházi cigányzenét, a roma népzenét, a roma jazz zenét és a széles körben ismert roma populáris könnyűzenét.   A Dikh TV 2012-ben mutatkozott be a YouTube-on, elsősorban saját gyártású zenei videoklipekkel és amatőr web-sorozatokkal. A tulajdonosi kör bővülése lehetővé tette, hogy a csatorna 2019. március 1. óta az egész országban kábelszolgáltatótól függetlenül elérhető legyen a nagyközönség számára. A széles spektrumú műsorkínálat igyekszik minden korosztály igényének eleget tenni.

Története[szerkesztés]

2012-ben[szerkesztés]

Magyarországon első roma-internetként, 2012. március 1-én indult a YouTube csatorna.

2015-ben[szerkesztés]

Ekkor megjelent elsőként a "Gipsy music and dance - Farkas István" c. klipje a videótárában, de ezt követően megjelentek a talkshow klipek, gasztro-reality-k, és életmód-realityk is.

2016-ban[szerkesztés]

2016. februárja óta a YouTube-on adnak híradót, riportokat és élő kívánságműsort, amely hallgatva nézhető klipeket lehet hallgatni a képenyőn. Kis Grófó a Sláger TV-nek (korábban a Nóta TV-nek szereplője 2014-ig) és a Dikh TV-nek a zenei szereplője is feltűnt. Februári hónapja óta a keresztény műsorokat és helyi érdekeltségű filmeket ad mindenkinek.

2017-ben[szerkesztés]

2017. december 5-én a Dikh TV websorozata, a Minden álmod YouTube-csatornáján jelent meg a több millió háztartásban lévő rajongóknak sikeredett "Dorina-Buli" c. klipje.

2018-ban[szerkesztés]

2018. március 8-án megjelent a majdnem egymillió megtekintéssel rendelkező roma-websorozat, a Minden álmod. Az epizódok folyamatilag várhatósak a Dikh TV YouTube-csatornáján.

2019-ben[szerkesztés]

2019-ben, kormányzati nyomásra, a csatorna bekerült az összes nagyobb kábeltévés társaság kínálatába. Augusztus 30-án a kábeles és műholdas szolgáltatók közül a DIGI reagált az igényre elsőként.[1] Szeptembertől pedig a DIGI kábeles kínálatában is megtalálható a HD változatával együtt.[2] Szeptember 27-én nem csak a DIGI-nél volt elérhető hanem a MinDig TV Extrában, az alap csomagban. Ezt követően fokozatosan bekerült a Telekom és a UPC kínálatába is.

2020-ban[szerkesztés]

A Dikh TV csatorna áltköltözött a MinDig TV ingyenes kínálatába szeptember 6. óta, a kikerült Zenebutik csatorna helyén (a 11-es pozícióban).

Műsorok[szerkesztés]

 • Báró Show - (Egy fiataloknak szóló műsor, ahol a popsztárokat az egykori a Fekete Vonatos Báró faggatja!. A műsor újdonsága, hogy hazai freestylereket mutat be, akik ha kell rímekbe szedve rögtönöznek a műsorvezető által kért témákról.)
 • Csilla Sóó - (Tradicionális roma ételek elkészítése, klasszikus főzőműsor formátumban. A házigazda Balogh Csilla a Dikh Tv konyhatündére! Hétről hétre mutatja be roma ételeinket meghívott vendégeivel! A főzőműsor egy kicsit kurzus is azok számára, akik szívesen belekóstolnak a cigány konyha ízeibe.)
 • Csumidav Tume - Puszi mindenkinek - (Interaktív jellegű kívánságműsor amelyben Borók Szabina teljesíti a kívánságaitokat videóklip formájában miközben cseveghettek vele SMS, Facebook üzenetben és videohiváson keresztül . Így ez a műsor egészen színes tud lenni, az autentikus cigányzenétől egészen a populáris zenékig bármi előfordulhat a műsor ideje alatt.)
 • Nicsak ki beszél! - (A fejlett technikának köszönhetően már szinte mindenki mindenkor kifejtheti véleményét ebben a műsorban is ezt teszik mindössze az a különbség mi 12 év alatti társaiknak adjuk meg a lehetőséget! Ebben az egy órában a gyerekeké a főszerep!)
 • Dikh Sztár - (Zenés és táncos tehetségkutató mindenkinek.)
 • Dumálj velem - (Tanulj Sztojka Armandóval Ő az aki új műsorokkal tanítja meg nézőinket a lovári nyelvre. A műsor nem stúdió környezetben, hanem külső helyszíneken forog, melytől még életszerűbbé vállnak a szituációk, valamint a külső környezeti hatások megsegítik a nyelv elsajátítását.)
 • Esteledik - (A hét eseményeiből válogat műsorában Zsiga Ottó, és ezt tálalja meghívott vendégeinek. Műsorvezető társaival évek óta összeszokott csapatot alkotnak, így a hangulat is olyan, mintha egy családias nappaliban beszélgetnének a barátok a nap végén.)
 • Khelas - Táncoljunk - (Az ország első cigánytáncoktató műsora. Táncoktatónk Rájika már kisgyermek kora óta űzi a szabolcsi cigánytáncot amit megtanít nektek lépésről lépésre. Ismerhetjük őt színdarabokból, koncertekről vagy, akár a táncoktató teremből is.)
 • Manele válogatás - (A manele főleg román nyelvű, török és balkáni alapokra épülő populáris, leginkább cigány előadók által művelt műfaj. A műsor célja népszerűsíteni a Magyarországon még kevésbé ismert zenei stílust és sztár előadóit, mint pl. Florin Salam, Adrian Minune, Nicolae Guță)
 • Mulatinasz - (A műsorba meghívott zenészek, zenekarok a nézők leveleit vagy a betelefonálók kéréseit kell, hogy teljesítsék. Sokszor nem kis feladat elé állítja a műsor az előadókat. De ebben az egy órában minden kérés teljesül.)
 • Romano Ritmo - (Azt szinte mindig láthatjuk, hogy milyen nagy sikereket értek el roma celebjeink! De azt is tudjuk honnan indultak? Egy műsor ahol nincsenek tabuk a legnagyobb sikertörténetek itt a Romano Ritmoban.)
 • Stop Üzenj! - (Interaktív klipküldő műsor. Előzménye az utca embere. Heti aktuális témáról kérdezzük az utca emberét! Válaszáért cserébe dalt küldhet szerelmének, családjának vagy akar barátainak!)
 • Tumenca - (Közéleti magazin amiben példaértékű munkát végző roma és nem roma embereket hívunk el. Szeretnénk a cigányság értelmiségi oldalát is bemutatni.)

Műsorvezetők[szerkesztés]

Műsorvezető Műsorai
Balogh Csilla Csilla Sóó
Balogh Fruzsina Dicsak kibeszél!
Schull Zoltán Báró Show, EsteleDikh
Zsiga Ottó EsteleDikh
Borók Szabina Csumidav Tume - Puszilok mindenkit
Sztojka Armandó Dumálj velem!
Szilvasi István Tumenca

Vételi lehetőségek[szerkesztés]

A csatorna a Digi TV Thor 5 műholdján, a DIGI (DIGI World, DIGI Sport, Film Now), a kereskedelmi (RTL Klub, TV2, Cool ), és a DMC-s (Galaxy4 és Film4) csatornák multiplexében Nagravision 3 kódolással sugároz adást.

Frekvencia:12,130 GHz, Polarizáció: H (vízszintes), Szimbólumsebesség: 28000, FEC-érték 7/8, Moduláció: DVB-S QPSK MPEG2, Audio: MPEG2
V-PID:541, A-PID: 691 hun, PMT-PID: 1146, P-PID: 541
SID: 1520, NID: 1, Kódolás: Nagravision 3 (1802, 1880)

Valódi kábelhálózatoknak: 330 Mhz (Budapesten)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Attila, Kardos: [http://www.sat-tv-radio.hu/friss-hirek/elindult-a-dikh-tv-tesztadasa-a-digi-tv-n.html?Itemid=1 Elindult a Dikh TV tesztad�sa a DIGI TV-n! - sat-tv-radio]. sat-tv-radio.hu. (Hozzáférés: 2019. augusztus 31.)
 2. Attila, Kardos: HD-ben is vehető a Dikh TV a DIGI kábeles hálózatán - sat-tv-radio. sat-tv-radio.hu. (Hozzáférés: 2019. szeptember 2.)