Dikh TV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dikh TV
Jelmondat: Romákról nem csak romáknak.
Adatok
Indulás 2012. március 1. (YouTube-on)
2019. március 1. (Tesztüzemi adás).
2019. szeptember 1. (Hivatalos)
Társaság Tematic Media Group
Tulajdonos Első Roma Média
Felbontás 576i (SDTV 16:9)
Vételi terület 30,2% (2019. augusztus 30.)
Székhely 1191 Budapest, Eötvös u- 3-7.
Társadók Sláger TV, The Fishing & Hunting Channel
Vétel
Földi sugárzás
MinDig TV Extra
Műholdas vétel
DIGI12,130(H) Mhz frekvencián
SD boxon: 90
HD boxon: 105. programhely
Kábeles vétel
DIGItelekom. programhely
Hivatalos oldal

A Dikh TV Magyaroszág első tematikus roma-szórakoztató csatornája. A "zenei nyilvánosság eszközeként" beharangozott csatorna 2019. március 1. óta sugározza adását a nap 24 órájában. Az alapítók célja egyrészt a nagy múltú Magyarországi zene- (Sláger TV, Zenebutik, Muzsika TV, és MTV) és szórakoztató (Humor+, PRIME, Super TV2, Comedy Central, Viasat 3, Izaura TV, Comedy Central Family és RTL II) csatornák által képviselt televíziós műfaj és színvonal agymenése, másrészt a csatorna YouTube 2018. óta kiadja a Minden álmod c. websorozatot. A Dikh TV-nek 2012 óta van YouTube-csatornája, akár 155 millió megtekintéssel.

A csatorna hangjai Rátóti Zoltán, Csehy András, Istenes Bence és Tilinger Attila, akit hallhatjuk a csatorna és műsorajánlókban, de az inzertekben nem hallhatjuk mint szinte a Tematik-Kábel (Fishing and Hunting, Sláger TV és SuperOne) csatornáknál. A csatorna kizárólag Magyarországon van bejegyezve, ezért így a magyar korhatár-besorolásokat használja, a Sláger TV-vel együtt.

Története[szerkesztés]

2012-ben[szerkesztés]

Magyarországon első roma-internetként, 2012. március 1-én indult a YouTube csatorna.

2015-ben[szerkesztés]

Ekkor megjelent elsőként a "Gipsy music and dance - Farkas István" c. klipje a videótárában, de ezt követően megjelentek a talkshow klipek, gasztro-reality-k, és életmód-realityk is.

2016-ban[szerkesztés]

2016. februárja óta a YouTube-on adnak híradót, riportokat és élő kívánságműsort, amely hallgatva nézhető klipeket lehet hallgatni a képenyőn. Kis Grófó a Sláger TV-nek (korábban a Nóta TV-nek szereplője 2014-ig) és a Dikh TV-nek a zenei szereplője is feltűnt. Februári hónapja óta a keresztény műsorokat és helyi érdekeltségű filmeket ad mindenkinek.

2017-ben[szerkesztés]

2017. december 5-én a Dikh TV websorozata, a Minden álmod YouTube-csatornáján jelent meg a több millió háztartásban lévő rajongóknak sikeredett "Dorina-Buli" c. klipje.

2018-ban[szerkesztés]

2018. március 8-án megjelent a majdnem egymillió megtekintéssel rendelkező roma-websorozat, a Minden álmod. Az epizódok folyamatilag várhatósak a Dikh TV YouTube-csatornáján.

2019-ben[szerkesztés]

2019. augusztus 30-án a kábeles és műholdas szolgáltatók közül a DIGI lett a befutó, amint beillesztette a csatornát a csatornalistába.[1] Szeptembertől pedig a DIGI kábeles kínálatában is megtalálható lesz a HD változatával együtt.[2] Szeptember 27-én nem csak a DIGI-nél volt elérhető hanem a MinDig TV Extránál alap csomagban.

Műsorok[szerkesztés]

 • Báró Show - (Egy fiataloknak szóló műsor, ahol a popsztárokat az egykori a Fekete Vonatos Báró faggatja!. A műsor újdonsága, hogy hazai freestylereket mutat be, akik ha kell rímekbe szedve rögtönöznek a műsorvezető által kért témákról.)
 • Csilla Sóó - (Tradicionális roma ételek elkészítése, klasszikus főzőműsor formátumban. A házigazda Balogh Csilla a Dikh Tv konyhatündére! Hétről hétre mutatja be roma ételeinket meghívott vendégeivel! A főzőműsor egy kicsit kurzus is azok számára, akik szívesen belekóstolnak a cigány konyha ízeibe.)
 • Csumidav Tume - Puszi mindenkinek - (Kívánságműsor amelyben Borók Szabina teljesíti kívánságaitokat videóklip formájában. Így ez a műsor egészen színes tud lenni, mivel az autentikus cigányzenétől egészen a populáris zenékig bármi előfordulhat a műsor ideje alatt.)
 • Dicsak kibeszél! - (A fejlett technikának köszönhetően már szinte mindenki mindenkor kifejtheti véleményét ebben a műsorban is ezt teszik mindössze az a különbség mi 12 év alatti társaiknak adjuk meg a lehetőséget! Ebben az egy órában a gyerekeké a főszerep!)
 • Dikh Sztár - (Zenés és táncos tehetségkutató mindenkinek.)
 • Dumálj velem - (Tanulj Sztojka Armandóval és Illés Anettel! Ők azok akik új műsorokkal tanítanak meg nézőinket a lovári nyelvre. A műsor nem stúdió környezetben, hanem külső helyszíneken forog, melytől még életszerűbbé vállnak a szituációk, valamint a külső környezeti hatások megsegítik a nyelv elsajátítását.)
 • Esteledik - (A hét eseményeiből válogat műsorában Zsiga Ottó, és ezt tálalja meghívott vendégeinek. Műsorvezető társaival évek óta összeszokott csapatot alkotnak, így a hangulat is olyan, mintha egy családias nappaliban beszélgetnének a barátok a nap végén.)
 • Khelas - Táncoljunk - (Az ország első cigánytáncoktató műsora. Táncoktatónk Rájika már kisgyermek kora óta űzi a szabolcsi cigánytáncot amit megtanít nektek lépésről lépésre. Ismerhetjük őt színdarabokból, koncertekről vagy, akár a táncoktató teremből is.)
 • Mulatinasz - (A műsorba meghívott zenészek, zenekarok a nézők leveleit vagy a betelefonálók kéréseit kell, hogy teljesítsék. Sokszor nem kis feladat elé állítja a műsor az előadókat. De ebben az egy órában minden kérés teljesül.)
 • Romano Infó - (Azt szinte mindig láthatjuk, hogy milyen nagy sikereket értek el roma celebjeink! De azt is tudjuk honnan indultak? Egy műsor ahol nincsenek tabuk a legnagyobb sikertörténetek itt a Romano Infóban.)
 • Stop Üzenj! - (Interaktív klipküldő műsor. Előzménye az utca embere. Heti aktuális témáról kérdezzük az utca emberét! Válaszáért cserébe dalt küldhet szerelmének, családjának vagy akar barátainak!)
 • Tumenca - (Közéleti magazin amiben példaértékű munkát végző roma és nem roma embereket hívunk el. Szeretnénk a cigányság értelmiségi oldalát is bemutatni.)

Műsorvezetők[szerkesztés]

Műsorvezető Műsorai
Rostás Dorina Dikh Sztár
Balogh Csilla Csilla Sóó
Balogh Fruzsina Dicsak kibeszél!
Schull Zoltán Báró Show, EsteleDikh
Zsiga Ottó EsteleDikh
Illés Anett EsteleDikh, Dumálj velem, Romano Infó
Sztojka Armandó Dumálj velem!
Szilvasi István Tumenca
Horváth Alby Szabolcsi Mulató
Jakab István Isteni üzenet
Oláh Ágnes Stop Üzenj!

Vételi lehetőségek[szerkesztés]

A csatorna a Digi TV Thor 5 műholdján, a DIGI (DIGI World, DIGI Sport, Film Now), a kereskedelmi (RTL Klub, TV2, Cool ), és a DMC-s (Galaxy4 és Film4) csatornák multiplexében Nagravision 3 kódolással sugároz adást.

Frekvencia:12,130 GHz, Polarizáció: H (vízszintes), Szimbólumsebesség: 28000, FEC-érték 7/8, Moduláció: DVB-S QPSK MPEG2, Audio: MPEG2
V-PID:541, A-PID: 691 hun, PMT-PID: 1146, P-PID: 541
SID: 1520, NID: 1, Kódolás: Nagravision 3 (1802, 1880)

Valódi kábelhálózatoknak: 330 Mhz (Budapesten)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Attila, Kardos: [http://www.sat-tv-radio.hu/friss-hirek/elindult-a-dikh-tv-tesztadasa-a-digi-tv-n.html?Itemid=1 Elindult a Dikh TV tesztad�sa a DIGI TV-n! - sat-tv-radio]. sat-tv-radio.hu. (Hozzáférés: 2019. augusztus 31.)
 2. Attila, Kardos: HD-ben is vehető a Dikh TV a DIGI kábeles hálózatán - sat-tv-radio. sat-tv-radio.hu. (Hozzáférés: 2019. szeptember 2.)