Jetix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jetix
Jetix 2016 logo.png
Jelmondat: Egy új álom kezdete – JETIX
Adatok
Indulás 2005. január 1. (13 éve)
Megszűnés 2009. szeptember 19. (9 éve)
Korábbi nevek Fox Kids
Társaság The Walt Disney Company
Utód neve Disney Channel

A Jetix egy magyar, cseh, angol, román, orosz, szlovák nyelvű gyerektévé és animációsfilm-csatorna volt. A Fox Kids helyét vette át 2004-ben, majd 2009-ben a Disney Channel váltotta fel, ezen a néven működik máig.

Története[szerkesztés]

Elődjét, a Fox Kids-et 2004 szeptemberében megvásárolta a The Walt Disney Company és Jetix programblokkot indítottak a Fox Kids csatornán. 2005. január 1-jén Jetix névre át is nevezték a korábbi csatornát. 2008-ra a Jetix népszerűsége csökkent a régióban, Magyarországon megelőzte a Cartoon Network vagy a Minimax. A felfelé ívelés érdekében 2008 tavaszán a Jetix egy új műsorstruktúrát vezetett be. Megjelentek a Disney sztárjai. Megtalálhattuk itt az RTL Klubról már ismert Kis Tini Hőst, vagy a Hannah Montanát, amelyet a régebben Viasat 3 is vetített már. Viszont teljesen új sorozatok premierjei is voltak, amelyeket Magyarországon addig nem adott tévécsatorna, mint a Phineas és Ferb vagy az Amerikai sárkány. Következő év (2009) februárjában a Jetix bemutatta a legújabb Disney-s produkciót, a Waverly Place varázslóit. 2009. májusa közepén úgy döntött a Walt Disney Company, hogy Magyarországon és a környező országokban (Csehország, Szlovákia, Románia) a Jetixet átnevezi Disney Channel-re, amelyet vélhetően a Disney sorozatok népszerűsége tett indokolttá. 2009. szeptember 19-én reggel 6.00-kor indult a Jetix helyén a megújult Disney Csatorna, amely azóta mind a mai napig új, saját gyártású Disney-sorozatokat mutat be, viszont a régebbi Fox Kids-es és Jetixes sorozatokkal és filmekkel fokozatosan szakított az idők folyamán.

Műsorai[szerkesztés]

A Jetix által sugárzott műsorok listája[szerkesztés]

A Disney-s műsorok listája[szerkesztés]

A Fox Kids-es műsorok listája[szerkesztés]

Jetix Kids Cup[szerkesztés]

A Jetix Kids Cup (régebben Fox Kids Cup) a Jetix világszerte ismert fociversenye volt, amelyet valamilyen formában a UNICEF is támogatott. A 2002-es versenyben Magyarország is részt vett.

Jetix Kids Awards[szerkesztés]

2006-ban a gála alkalmával a gyermekek által kiválasztott jótékonysági szervezetet - a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot - ajándékozta meg a Jetix két képviselője. A rendezvényen családokat, iskolákat és állami gondozott intézményben nevelkedő gyerekeket látott vendégül a tévécsatorna. A TV2 június 18-án, a délelőtti műsorblokkjában egy 45 perces összeállításban mutatta be a 2006-os Jetix Kids Awards díjátadó gálát. A díjátadót a Budapest TV is leismételte.

Cenzúra[szerkesztés]

A Jetix adása a 6-14 éves korosztályt célozta meg, de mivel erőszakot hirdető, villódzó képek voltak láthatóak bizonyos főműsoridőben sugárzott műsorukban, ezért az adó műsorát a külföldi központból cenzúrázták. Az említett erőszakos műsorokat kizárták a főműsoridőből, és későbbi időpontba helyezték át azokat.

Források[szerkesztés]