Jetix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jetix
Jelmondat: Egy új álom kezdete – JETIX
Adatok
Indulás 2005. január 1. (13 éve)
Megszűnés 2009. szeptember 19. (9 éve)
Korábbi nevek Fox Kids
Társaság The Walt Disney Company
Tulajdonos Disney Channels Worldwide
Utód neve Disney Channel

A Jetix egy magyar, cseh, angol, román, orosz, szlovák nyelvű gyerektévé és animációsfilm-csatorna volt. A Fox Kids helyét vette át 2004-ben, majd 2009-ben a Disney Channel váltotta fel, ezen a néven működik máig.

Története[szerkesztés]

Elődjét, a Fox Kids-et 2004 szeptemberében megvásárolta a The Walt Disney Company és Jetix programblokkot indítottak a Fox Kids csatornán. 2005. január 1-jén Jetix névre át is nevezték a korábbi csatornát. 2008-ra a Jetix népszerűsége csökkent a régióban, Magyarországon megelőzte a Cartoon Network vagy a Minimax. A felfelé ívelés érdekében 2008 tavaszán a Jetix egy új műsorstruktúrát vezetett be. Megjelentek a Disney sztárjai. Megtalálhattuk itt az RTL Klubról már ismert Kis Tini Hőst, vagy a Hannah Montanát, amelyet a régebben Viasat 3 is vetített már. Viszont teljesen új sorozatok premierjei is voltak, amelyeket Magyarországon addig nem adott tévécsatorna, mint a Phineas és Ferb vagy az Amerikai sárkány. Következő év (2009) februárjában a Jetix bemutatta a legújabb Disney-s produkciót, a Waverly Place varázslóit. 2009. májusa közepén úgy döntött a Walt Disney Company, hogy Magyarországon és a környező országokban (Csehország, Szlovákia, Románia) a Jetixet átnevezi Disney Channel-re, amelyet vélhetően a Disney sorozatok népszerűsége tett indokolttá. 2009. szeptember 19-én reggel 6.00-kor indult a Jetix helyén a megújult Disney Csatorna, amely azóta mind a mai napig új, saját gyártású Disney-sorozatokat mutat be, viszont a régebbi Fox Kids-es és Jetixes sorozatokkal és filmekkel fokozatosan szakított az idők folyamán.

Műsorai[szerkesztés]

A Jetix által sugárzott műsorok listája[szerkesztés]

A Disney-s műsorok listája[szerkesztés]

A Fox Kids-es műsorok listája[szerkesztés]

Jetix Kids Cup[szerkesztés]

A Jetix Kids Cup (régebben Fox Kids Cup) a Jetix világszerte ismert fociversenye volt, amelyet valamilyen formában a UNICEF is támogatott. A 2002-es versenyben Magyarország is részt vett.

Jetix Kids Awards[szerkesztés]

2006-ban a gála alkalmával a gyermekek által kiválasztott jótékonysági szervezetet - a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot - ajándékozta meg a Jetix két képviselője. A rendezvényen családokat, iskolákat és állami gondozott intézményben nevelkedő gyerekeket látott vendégül a tévécsatorna. A TV2 június 18-án, a délelőtti műsorblokkjában egy 45 perces összeállításban mutatta be a 2006-os Jetix Kids Awards díjátadó gálát. A díjátadót a Budapest TV is leismételte.

Cenzúra[szerkesztés]

A Jetix adása a 6-14 éves korosztályt célozta meg, de mivel erőszakot hirdető, villódzó képek voltak láthatóak bizonyos főműsoridőben sugárzott műsorukban, ezért az adó műsorát a külföldi központból cenzúrázták. Az említett erőszakos műsorokat kizárták a főműsoridőből, és későbbi időpontba helyezték át azokat.

Források[szerkesztés]