Lazy Town

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lazy Town
(LazyTown)
Sportacus 1.jpg
Műfaj vígjáték, ismeretterjesztő, életmód, sport

Alkotó El wey que se doblaba todo en Sportacus
Rendező El wey que se doblaba todo en Sportacus
Főszereplő Magnús Scheving
Julianna Rose Mauriello
Stefán Karl Stefánsson

Ország Izland
Nyelv angol
Évadok 4
Epizódok78
Gyártás
Részenkénti játékidő 24 perc
Forgalmazó
 • Paramount Networks International
 • Warner Bros. Television
Sugárzás
Eredeti adó RÚV
Eredeti sugárzás2004. augusztus 16.-2014. október 13. – 2014. október 13.
Első magyar adó Jetix
Disney Channel
Boomerang
Státusz befejezett
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Lazy Town témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lazy Town izlandi gyermekműsor, melynek szereplői és maga a stáb is izlandi, de kaptak segítséget az elkészítéshez az Amerikai Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból is. A műsort sugározta a Nick Jr., YTV, CBeebies, ABC1 és a Sjónvarpið televízió is. A sorozat kiötlője Magnús Scheving, tornászbajnok volt. A sorozat nagy sikerrel került bemutatásra több mint 10 országban, több tucat nyelven. A sorozat második szezonja az USA-ban került bemutatásra 2006. szeptember 25-én.

2011-ben a Turner Broadcasting System megvásárolta a sorozat jogait,[1] így 2013. óta Magyarországon is látható a Boomerang csatornán, a Cartoonito-blokkban. Ebben az évben a Turner több nemzetközi szervezettel rendezi meg a Sportcsemegézz! című kampányt, amely a gyerekeket egészségesebb életmódra hivatott nevelni.[2]

Eredete[szerkesztés]

A sorozat eredeti bemutatója 1996-ban volt és kezdetben egy élő személyes, interaktív színdarabnak indult. Áfram Latibaer (Irány Lazy Town) címmel. Ennek sikere után a második darab már Glanni Glæpur í Latabæ (Rosszvér Robi Lazy Townban) címmel került bemutatásra. Ebben a darabban mutatkozott be Rosszvér Robi karaktere, mint cselszövő. A darabokban bábok helyett az összes szereplőt élő személy játszotta, kivételt csak a madár bábok képeztek a második darabban. A tévés verzióhoz képest rengeteg változtatás lett végrehajtva. Például: Pixel az első színpadi darabban fehér fiú volt, aki teljesen kopasz volt és mindig szemüveget viselt (mint Sportacus) A második részre a stílusa nagy változásokon ment keresztül és sokkal általánosabbá vált. Zöld haja lett és ezüstös pólót viselt. Rengeteg olyan szereplő lett a színpadi változatban kitalálva, akik a TV-s verzióba soha nem kerültek be, vagy drasztikus változásokon mentek keresztül.

Bevezetés[szerkesztés]

A főszereplő Stephanie (izlandiul Solla), aki a városba érkezve ösztönzi az új barátait, Ziggyt, Trixie-t, Stingyt és Pixelt, hogy menjenek ki a szabadba és legyenek aktívak, ahelyett, hogy bent maradnak és videojátékokat játszanak egész nap. Az ő nagybátyja Milford Meanswell (Bæjarstjórinn), aki Lazy Town polgármestere, aki segítségül hívja 10. Sportacust (Íþróttaálfurinn). Sportacus egy olyan hős, akinek az a munkája, hogy inspirálja a gyerekeket arra, hogy a szabadban játszanak. Emellett időről időre kisebb problémákat is meg kell oldania.

A sorozat gonosztevője, Rosszvér Robi (Glanni Glæpur) egy lusta bűnöző, aki egy földalatti odúban él a város szélén. Rosszvér Robi rengeteg epizódban ölt álruhát és próbálja megfúrni a gyerekek szórakozását, vagy megpróbálja Sportacust eltávolítani Lazy Townból.

A film[szerkesztés]

Lazy Town egyes szereplői élő emberek míg más szereplők bábok. Az ún. CGI animáció is helyett kapott a műsorban és ennek segítségével vetítik ki a hátteret. Stephanie, Sportacus és Rosszvér Robi az egyedüli emberek, egészen a 32. epizódig. (Tánc párbaj »Danceing duel«) A műsor bábjait a Neal Scanal Studio és a Wit Puppets készítette. Maga a show stúdiója 5067 m²-es, amit az izlandi Garðabærban rendeztek be, ami tartalmazta a legfejlettebb HDTV lehetőségeket Európában. Minden egyes rész költségvetése megközelítőleg USD 1 000 000. Az eredeti cím (Latibær) erről a városról (Garðabær) kapta a nevét.

Szereplők[szerkesztés]

Magnús Scheving mint Sportacus a 2009-es angliai Toy Fair-en.

Sportacus[szerkesztés]

Magnús Scheving

Magnús Scheving játssza a szerepét. Magyar hangja Varga Gábor. Ő a szuper-egészséges hős a showban. Egy Izland melletti szigetről származik az Északi-tengerből. Igyekszik rávenni a gyerekeket, hogy egyenek „sportos édességeket”, „sportcsemegét” (ez az ő szavaival a gyümölcsöket és zöldségeket jelenti) és játsszanak a szabadban, ahelyett, hogy bent ülnek és videojátékokat játszanak és gyors kaját egyenek. Biztos akar lenni abban, hogy Lazy Town boldog és szeretné, ha mindenki egészséges, fitt lenne. Sportacus állandóan az erőnlétét használja és tornagyakorlatokat végez, hogy eljusson egyik helyről a másikra. Nála a fogmosás is akrobatikus mutatványokba megy át. A kristálya csipogással jelzi neki, ha valakinek segítségre van szüksége. Türelmes és megértő. Sportacus nem gondolja magát szuperhősnek, csak szeret segíteni másoknak.

Stephanie[szerkesztés]

Az 1. és 2. évadban Julianna Rose Mauriello játssza, magyar hangja Csifó Dorina (3. szeriában már énekhangja Kovács Dóri). A fiatal hölgyet egyébként a Fix nevű filmben láthatjuk idén. A 3. és a 4. évadban pedig Chloe Lang személyesíti meg a karaktert. A szereplő, aki inspirálja a Lazy Town lakosait, (és legfőképpen a gyerekeket) hogy keljenek fel és mozogjanak. Ő egy 8 éves kislány, akinek ismertető jele a rózsaszín haja és a rózsaszín ruhái. Sportos, tele élettel. Bármit meg tud csinálni. Az ugrálástól kezdve, a cigánykeréken át a spárgáig mindent. Azért jött a városba, hogy meglátogassa a nagybátyját, Lazy Town polgármesterét, Jótét urat. Lételeme a játék és a tánc. Mikor először megkísérli, hogy kimenjen és játsszon a kölykökkel, Rosszvér Robi meghiúsítja és megpróbálja lusta dolgokra csábítani. De amikor Sportacus segítségét kéri az egész város együtt dolgozik, hogy Lazy Town-t a világ legjobb helyévé tegyék, ahol élni lehet. Stephanie szeret táncolni. Az az álma, hogy egy népszerű tánciskolában tanuljon. Trixie a legjobb barátnője, aki néha „Rózsaszínkének” nevezi. Nagyon kedveli Sportacust, aki ha baj van mindig a segítségére siet és táncol vele. A minden évben megrendezett Lazy Town táncversenyt is megnyerte. Mosolygós, kedves néha szeleburdi kislány. Mindig kész mindenféle feladat megoldására és a sportolásra! Nem nagyon sértődős de nem is kőkemény érzelmileg. Rózsaszínű hajáról már messziről megismerhető.

Rosszvér Robi[szerkesztés]

Stefán Karl Stefánsson személyesíti meg. Magyar hangja Csankó Zoltán. A főgonosz a műsorban. Mindig próbálja rávenni a gyerekeket, hogy egyenek gyorskaját és próbálja elűzni Sportacust Lazy Townból. Azt akarja elérni, hogy Lazy Town ugyanolyan unalmas és csendes város legyen, mint mielőtt Sportacus és Stephanie a városba érkezett volna. Robi mindennap megpróbálja meghiúsítani a gyerekek szórakozását, de Sportacus Stephanie-val együtt mindig megoldják a problémát. Robi mindig terveket sző és sokszor nagyon közel jár azok megvalósításához, de Sportacus s Stephanie az utolsó pillanatban mindig meghiúsítja a barátaik segítségével.

Bábok[szerkesztés]

 • Ziggy: Magyar hangja: Bolba Tamás. A tipikus szereplő, aki imád édességet falni, különösképpen a karamellt. Stephanie érkezése után jobb dolgot is talál a gyermekkorban, mint a cukros édességek evése. Ő most aktív és részt vesz a legtöbb sportban, de még mindig szereti a cukrot. Gyakran láthatjuk őt nyalókát tartva.
 • Pixel: Magyar hangja: Hamvas Dániel. Ő egy számítógépzseni, nem szívesen mozdul el a gépe elől. A sportokat is inkább számítógépen keresztül szereti „űzni”.
 • Stingy: Magyar hangja: Dányi Krisztián. Ő egy irigy fiú (nevének jelentése is irigy, zsugori). Kedvenc szava az „enyém”. Mindent ki akar sajátítani. Ez a többieket zavarja, ennek ellenére szeretik. Egy rózsaszín malaca van. Stingy is a negatív szereplők közé tartozik.
 • Trixie: Magyar hangja: Csuha Bori. Heves természetű lány, aki mindig kimondja, amit gondol.
 • Milford bácsi: Magyar hangja: Kassai Károly. A város polgármestere, Stephanie bácsikája. Csak akkor sportol, ha muszáj. Általában ügyetlen, ha valamit csinálni kell a ház körül, de ennek ellenére nagyon jó polgármester.
 • Zsufi Zsuzsi: Magyar hangja: Bókai Mária. Ő a város „titkárnője”, egyetlen erőssége a telefonálás és a sütikészítés. Milford mindig próbál a kedvére tenni, de nincs könnyű dolga. Zsuzsi nagyon ad a külsőségekre és nem szereti ha a gyerekek hangosan játszanak, vagy megzavarják a pihenését. rajongója a csúcstechnológiának, a modern gépezetek híve.

Epizódok[szerkesztés]

1. évad[szerkesztés]

Epizód # Magyar cím Angol cím
S1E01 Isten hozott Lazy Town-ban! Welcome to LazyTown
S1E02 Lábvereség Defeeted
S1E03 Sportnap Sports Day
S1E04 Kristályugrás Crystal Caper
S1E05 Álmatlanság Sleepless in LazyTown
S1E06 Elcsent csemegék Swiped Sweets
S1E07 A nap hőse Hero for a Day
S1E08 Álsport Sportafake
S1E09 Fogkefés nap Happy Brush Day
S1E10 Cserkész mese Lazy Scouts
S1E11 Dr. Rosszvérszkíj Dr. Rottenstein
S1E12 Rosszvérszakáll Rottenbeard
S1E13 Dínóbánat Cry Dinosaur
S1E14 Élet a fán My Treehouse
S1E15 A leglazább város The Laziest Town
S1E16 Kedves naplóm Dear Diary
S1E17 Rend! Zap It!
S1E18 Rekordok napja Record's Day
S1E19 Stingy herceg Prince Stingy
S1E20 Pixel pont Pixelspix
S1E21 Játéknap Play Day
S1E22 Távirányító Remote Control
S1E23 Milyen Sportacus? Sportacus Who?
S1E24 Foci drukker Soccer Sucker
S1E25 Roberta kisasszony Miss Roberta
S1E26 LazyTown új szuperhőse LazyTown's New Superhero
S1E27 0 Titkos ügynök Secret Agent Zero
S1E28 LazyTown-i sikerlista LazyTown's Greatest Hits
S1E29 LazyTown meglepetés Mikulása LazyTown's Surprise Santa
S1E30 A legnagyobb kihagyások Robbie's Greatest Misses
S1E31 Sportcsemege fesztivál Sports Candy Festival
S1E32 Táncpárbaj Dancing Duel
S1E33 Ziggy és az idegen Ziggy's Alien
S1E34 Sportakusz akcióban Sportacus on the Move!

2. évad[szerkesztés]

Epizód # Magyar cím Angol cím
S2E01 Az álsztár Rockin' Robbie
S2E02 A kis Sportakusz Little Sportacus
S2E03 Szemétgond Trash Trouble
S2E04 Dupla Hoppla Double Trouble
S2E05 Kísértetkastély Haunted Castle
S2E06 LazyTown hószörnye Snow Monster
S2E07 A LazyTown cirkusz The LazyTown Circus
S2E08 Sulibuli School Scam
S2E09 Pixel TV Pixel TV
S2E10 Örök barátok Friends Forever
S2E11 Az energia könyv Energy Book
S2E12 Szülinapi meglepetés Birthday Surprise!
S2E13 LazyTown digitális lesz LazyTown Goes Digital
S2E14 A Lazy Dzsin The Lazy Genie
S2E15 Hol volt hol nem volt Once Upon a Time
S2E16 A Lazy rakéták The Lazy Rockets
S2E17 Táncoló álmok Dancing Dreams
S2E18 Sportacus megmenti a játékokat Sportacus Saves the Toys

3. évad[szerkesztés]

# Magyar cím Angol cím Magyar premier (Boomerang)
1. Robotikusz Roboticus 2013. szeptember 2.[3]
2. A legnagyobb ajándék The Greatest Gift 2013. szeptember 3.[3]
3. Rózsaszín Piroska Little Pink Riding Hood 2013. szeptember 4.[3]
4. Nyomkeresés Scavenger Hunt 2013. szeptember 5.[3]
5. Ki, kicsoda? Who's Who? 2013. szeptember 6.[3]
6. A lila párduc 1. Purple Panther Part 1 2013. szeptember 9.[3]
7. A lila párduc 2. Purple Panther Part 2 2013. szeptember 10.[3]
8. A kék lovag The Blue Knight 2013. szeptember 11.[3]
9. A nyár első napja The First Day of Summer 2013. szeptember 12.[3]
10. A Lazy kupa The Lazy Cup 2013. szeptember 13.[3]
11. Rosszrántás főszakács Chef Rottenfood 2013. szeptember 14.[3]
12. Reggeli Stephaninál Breakfast at Stephanie's 2013. szeptember 16.[3]
13. Az ünnep szelleme The Holiday Spirit 2013. szeptember 17.[3]

4. évad[szerkesztés]

Epizód # Magyar cím Angol cím
S4E01 Nyomás a Holdra Let's Go to the Moon
S4E02 Az utolsó sportcsemege The Last SportsCandy
S4E03 Titkos barátnap Secret Friend Day
S4E04 Új kölyök a városban New Kid in Town
S4E05 Ideje tanulni Time to Learn
S4E06 Stephanie hercegnő Princess Stephanie
S4E07 Ziggy beszélő macija Ziggy's Talking Teddy
S4E08 LazyTown varázslója The Wizard of LazyTown
S4E09 A babatörpe The Baby Troll
S4E10 A jós The Fortune Teller
S4E11 Szellemekkel szemben Ghost Stoppers
S4E12 Robi álomcsapata Robbie's Dream Team
S4E13 A piramis rejtélye Mystery of the Pyramid

A Sportacus akcióban az egyetlen rész, amelyben nem éneklik a Bing Banget.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Jetix (1-2. évad), majd a Turner Broadcasting System (3-4. évad) megbízásából a Digital Media Services készítette.

Magyar szöveg: Csányi Zita, Katona László

Hangmérnök: Sallai Róbert

Vágó: Baja Gábor

Gyártásvezető: Jávor Barbara

Szinkronrendező: Zentai Mária

Felolvasó: Bozai József

Magyar hangok:

Források[szerkesztés]

 1. A Turner Broadcasting megvásárolta a világhírű LazyTown-sorozat jogait. Observer.hu, 2011. szeptember 9. [2011. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 24.)
 2. Aktív életmód kicsiknek és nagyoknak. Toonsphere, 2013. augusztus 27. (Hozzáférés: 2017. október 4.)
 3. a b c d e f g h i j k l m A Boomerang 2013. szeptemberi újdonságai. Toonsphere (2013. aug. 15.) (Hozzáférés: 2013. aug. 15.)

További információk[szerkesztés]