Louie élete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Louie élete
(Life with Louie)
Műfaj vígjáték

Alkotó Matthew O'Callaghan
Főszereplő Louie Anderson
Zeneszerző Randall Crissman
John Zuker
Matt Muhoberac
John Given

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Epizódok 39 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 22-24 perc
Sugárzás
Eredeti adó USA Fox Network
Eredeti sugárzás 1994. december 24.1998. március 3.
Magyar adó Magyarország Jetix
További információk
IMDb-adatlap

A Louie élete (eredeti címén Life with Louie) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amelyet Louie Anderson írt. A történeteket a saját gyerekkora alapján írta. A rajzfilmet Matthew O'Challagan készítette. Magyarországon a Fox Kids (később a Jetix) tévécsatornán vetítik. Műfaját tekintve komédia. Louie Anderson a családjával Cedar Knoll-ban, egy Wisconsin-i kisvárosban éli mindennapjait.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Louie családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Louie Anderson: Ő a főszereplő, egy 8 éves kisfiú, aki egy nagy családban született 10. gyerekként. A bátyjai gyakran ugratták, amikor kisebb volt. A legjobb barátja Mike Grunewald, akivel már születésük óta barátok. A legjobb lány-barátja Jeannie Harper, aki gyakran megvédi őt a csúfolódó gyerekektől. Sokat eszik és keveset mozog, emiatt túlsúlyos (a későbbiekben megszereti a baseball-t). Louie a részek során számos képességéről, többek között nyers humoráról tesz tanúbizonyságot (Pl. Andy Anderson: Louie ellenőrizd a télapót, annak földelve kell lennie! Louie: Légy te földelve!) és sokszor hoz rossz döntéseket, de a részek végére mindig rátér/rátérítik a helyes útra, és elmondja tanulságait az esetről.
 • Andrew (Andy) Anderson: Louie (és még 10 gyermek) édesapja. Katona volt a második világháború idején, amit szinte minden részben valamilyen formában megemlít. Mint a legtöbbször kiderül, sokszor túloz. Ha valami váratlan történik, hevesen reagál, mintha még mindig a harcmezőn lenne, és gyakran használ katonai kifejezéseket, második világháborús hírességek neveit. Nehezen mutatja ki érzelmeit, de nagyon szereti családját (feleségének még verseket is írt).
 • Ora Anderson (leánykori nevén Shermann): Andy felesége, Louie édesanyja. Nagyon kedves és segítőkész asszony. Egész nap házimunkát végez, főz, vagy a gyermekeinek segít. Mindig le tudja csillapítani férjét Andyt. Louie egyik legfőbb segítője és tanácsadója a fiú életben, gyermekeit a lehető legtisztességesebben akarja nevelni.
 • Tommy Anderson: Az Anderson család legfiatalabb tagja, testvérei közül ő áll legközelebb Louie-hoz. Louie gyakran ijesztgeti őt (mondván, hogy őt is ijesztgették a bátyjai). Bár még nem jár iskolába, kiderül róla, hogy okos és ügyes fiú (például hamar megtanul síelni).
 • Julie, Laura és Carol Anderson: Louie nővérei. Közülük Julie a legidősebb, őt csak említik a sorozatban. Laura és Carol még otthon laknak, de nem sokszor szerepelnek.
 • Sid, Charlie, John, Peter és Danny Anderson: Louie bátyjai. Közülük már csak Danny él a családdal, a többieket csak említik.
 • Henrietta Shermann: Louie nagymamája (Ora édesanyja), közel áll Louie-hoz. Andy mindig kritizálja, de titkon szereti anyósát.

Louie barátai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Mike Grunewald: Louie legjobb barátja, együtt nőttek fel. Louie és Mike apja, Earl, munkatársak és jó barátok. Néha vitatkoznak, de mindig kibékülnek. Édesanyja, Kitty, barátnője Orának.
 • Jeannie Harper: Louie legjobb lány barátja, aki gyakran megvédi. Kicsit több van köztük barátságnál, de 8 évesen még nem nagyon törődnek vele. Jeannie inkább a fiúkkal barátkozik, lányok társaságában ritkán látni. Az első csókjuk egy színdarabban (Csipkerózsika) csattant el, nagy közönség előtt.
 • Kelly Wasett: Louie egy nyaralóban találkozik vele. Mivel nem szép lány, sokan csúfolják, de Louie kedveli, bár csak nyaranta párszor találkoztak gyerekként. A felnőtt Louie elmeséli, hogy később egy újságban szépségkirálynőként látja viszont Kellyt.
 • Scott Jensen: Louie szomszédja és barátja. Akkor költöztek Cedar Knoll-ba, amikor Louie 8 éves volt. Az apja patológus, gyakran vitatkoznak Andyvel.
 • Glen Glenn: Ő állandóan gúnyolja Louie-t (és más gyerekeket is). Mindenki fél tőle, ezért nem népszerű. Az édesanyjától (főleg a hangjától) az egész város retteg.

Évadok és epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rajzfilmsorozatból 3 évadnyi anyag készült el, amely itt 39 részt jelent. Az első évadot 1995 és 1996 évében vetítették, az első amit leadtak a karácsonyi különleges kiadás volt, amelyben Mrs. Stilmann-nak a szomszéd nénit lepik meg azzal, hogy karácsonyi díszbe öltöztetik a házát (később kiderül, hogy az asszony zsidó volt, ezért nem díszítette fel a házát). A kezdetleges sikereken felbuzdulva még 1996-ban elkezdték a következő részek készítését. 1996 második félévében már vetítették a második évadot, amely 1997-ig tartott. A 3. évad az előzőekhez hasonlóan még a 2. évad vetítése alatt elkészült és a sikeres második évad után közvetlenül levetítették a harmadik és egyben utolsót is. Az epizódok jelentős részét a felnőtt Louie Anderson kezdi meg, és ő adja a történetek bevezetőjét. A főcímdal mindig azzal kezdődik, hogy a gyermek Louie Anderson a tévéhez szalad és bekapcsolja, amelyen megjelenik a felnőtt Louie aki híressé vált mondatával nyitja meg a főcímdalt, amely így hangzik: „Hadd meséljek a családomról!

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]