Louie Anderson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Louie Anderson
Louie Anderson.jpg
Született 1953március 24. (65 éves)
Minneapolis, Minnesota, USA
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása humorista
Kitüntetései Daytime Emmy Award

Louie Perry Anderson (Minneapolis, 1953. március 24. –) amerikai humorista, gyermekkori élményei alapján írta meg a Louie élete című rajzfilmsorozatot, írt három könyvet, és 1999-2002 között egy amerikai show-műsor műsorvezetője volt.

Élete[szerkesztés]

Louie Perry Anderson 1953 március 24-én született, 11 gyermek közül a második legfiatalabbként Minneapolisban. Minnesota államban született és Saint Paulban nőtt fel.

Édesapja Andy Anderson katona volt, édesanyja Orah pedig háztartásbeli. Louie sokat szenvedett édesapja alkoholizmusától, erőszakoskodásától, és szegénységüktől. Első előadása a népes családi körben történt. 1985-ben feleségül vette gimnáziumi szerelmét, de a házasság csupán 4 hétig tartott.

Még ebben az évben szerepet kapott a Perfect Strangers-ben. 1995-ben megírta a Life with Louie, vagyis Louie élete című rajzfilmsorozatot, mely Magyarországon a Fox Kids-en, későbbi nevén Jetixen futott nálunk, a tengerentúlon pedig 3 évig volt a Fox műsorújságjában. Két Emmy díjat nyert ez a sorozat. A téma pedig Louie saját élményei gyerekkorából, Cedar Knoll-ban.

1996-ban elkezdődött a The Louie show a CBS-en, ám ez a műsor hamar véget ért. Szerepet kapott a Dokik című sorozatban. Utána a Family Feud nevű játékban szerepelt. 2002-ben kiszállt majd a Házi barkácsban szerepelt Richard Karn-nel. Később Las Vegasban és Minneapolisban lépett fel, mint komikus. Szerepelt az HBO és a Showtime műsorán.

A Leggyengébb láncszemben 31.000 dollárt nyert. 1997-ben megzsarolta egy 31 éves férfi. Louie először fizetett attól félve, hogy ez veszélyezteti karrierjét, de később feljelentette férfit, akinek 21 hónapot kellett börtönben töltenie, 4000 dollárt fizetnie és 3 évig volt próbaidőn.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Louie Anderson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]