UNICEF

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
UNICEF
UNICEF Logo.png

Alapítva 1946. december 11.
Székhely New York
Nyelvek angol
főigazgató Anthony Lake

Az UNICEF weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz UNICEF témájú médiaállományokat.

Az UNICEF a United Nations International Children's Emergency Fund (az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja) angol nyelvű rövidítése. Az alapot az ENSZ Közgyűlése 1946-ban hozta létre, hogy segítsen a II. világháború utáni Európában fagyoskodó, éhező és beteg gyerekeken, akiknek a háború borzalmait, a bombázásokat, a frontok többszöri áthaladását kellett túlélniük. Ma az ENSZ szakosított szervezete. Az UNICEF tevékenységét 1965-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

Története[szerkesztés]

Az ENSZ Közgyűlése az alapot határozatával, ideiglenes jelleggel hozta létre 1946. december 11-én. Bár 1953. október 6-án újabb határozattal az UNICEF nevét United Nations Children's Fundra változtatták, egyben az ENSZ állandó segédszervévé tették, ez az eredeti betűszó a használatát nem érinti.

Az UNICEF fejlesztési szervezet, amelynek a világ több mint 150 országában vannak gyermekvédelmi programjai. Ezeket kizárólag önkéntes hozzájárulásokból és adományokból finanszírozza; nem részesedik az ENSZ költségvetéséből. Az UNICEF adminisztrációs költségei nem haladják meg a 7%-ot, éves költségvetése meghaladja a 2,5 milliárd dollárt. Bevételeinek több mint 80%-át közvetlenül gyermekprogramjaira költi. 2007-ben a szervezet kiadásainak több mint felét gyermek-egészségügyi, 22%-át oktatási, mintegy 10%-át gyermekvédelmi, további 10%-át pedig gyermekjogi programokra fordította. Költségvetésének kb. 6,5%-át tették ki az AIDS elleni programok. Az UNICEF csak 2010-ben 290 humanitárius (háború-, természeti katasztrófa) helyzetre reagált 98 országban.

Az UNICEF fennállása óta több gyermekéletet mentett meg, mint bármely más humanitárius szervezet a világon. Tevékenységét csak és kizárólag adományokból tartja fenn. Az adományozásnak több formája lehetséges úgyis mint egyszeri adományozás, rendszeres (havi) adományozás, vagy az UNICEF ajándéktárgyak vásárlása. A szervezetnek kb. 8 millió adományozója és legalább százezer önkéntese van a világon.

Célkitűzése[szerkesztés]

Az UNICEF célkitűzése a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása az egészségügy, a táplálkozás, a szociális gondoskodás, az oktatás és a szakképzés területén. Elősegíti a helyi közösségek fejlesztését, erősítését, hangsúlyt fektet a lányok oktatására. Programjai a legszegényebb országok legrászorultabb gyermekeit segítik. Csak az érintett kormányok beleegyezésével nyújt segítséget. Részt vesz – más ENSZ szervezetekkel, például FAO-val, UNDP-vel együtt – a fejlődő országok nemzeti fejlesztési programjaiban. A Gyermekalap államok és magánszemélyek adományait gyűjti. Az UNICEF a gyermekek jogainak szószólója, fontos szerepet játszik a Gyermek Jogairól 1989-ben elfogadott ENSZ egyezmény végrehajtásának ellenőrzésében. Ilyen minőségében jár el Magyarországon is. 2012-ben például a Gyermek, de joggal kampánnyal kezdte el a gyerekek jogait népszerűsíteni a szülők és gyerekek körében.

Szervezete[szerkesztés]

Élén főigazgató áll, akit az ENSZ főtitkár nevez ki 5 évre. Jelenleg az amerikai Anthony Lake a főigazgató, aki 2010. május 1-jén foglalta el hivatalát. Legfőbb döntéshozó szerve a Végrehajtó Tanács, amelyet a Gazdasági és Szociális Tanács választ. Központja New Yorkban működik. Több helyen van regionális irodája, illetve területi képviselete. A Magyarországi iroda példának okáért a genfi központ alá tartozik.

Magyarországi szervezete[szerkesztés]

A szervezet magyar honlapján mindegyik lehetőségről kaphatnak az érdeklődök bővebb információt, illetve a lapon keresztül adakozhatnak is. 2009-ben 35 nemzeti bizottság működött, köztük az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány. Az UNICEF Magyar Bizottsága meghonosította Magyarországon a Bababarát Kórház programot, a Szoptatás Világnapját (augusztus 1.) és a Kézmosás Világnapját (október 15.), 2012-ben pedig új feladatokkal lépett a nyilvánosság elé. Ettől az évtől találkozhatnak az emberek az utcán az UNICEF egyenruhában lévő ún. Támogatói toborzókkal, akik a rendszeres adományozói kultúra kialakításában segítenek. Az UNICEF Magyar Bizottsága elsőként fejlesztett ki a világon egy olyan applikációt, amely alkalmazkodva a 21. századi technológiának azonnali segítséget biztosít a veszélyben lévő gyermekeknek. A HelpApp révén tanácsot kérhetnek, segítséget hívhatnak akár egy gombnyomással, valamint elküldhetik GPS koordinátáikat is. További programja az Ébresztő-óra, mely olyan országos iskolai projekt, ahol interaktív előadások révén a 4–12. osztályos gyermekek felvilágosítást kaphatnak a jogaikról. A szakemberekkel működő jogsegély szolgáltatásuk nemcsak a gyermekek számára biztosít jogi tanácsadást, hanem szüleik számára is.

Jószolgálati nagykövetek és marketing[szerkesztés]

Az UNICEF munkáját jószolgálati nagykövetek támogatják és népszerűsítik. Közülük a legismertebbek Audrey Hepburn és Peter Ustinov voltak; ma olyan népszerű személyiségek támogatják a szervezet munkáját, mint Roger Federer, Serena Williams, Claudia Schiffer, Roger Moore, Whoopi Goldberg, Susan Sarandon, Mia Farrow, David Beckham, Lionel Messi, a Berlini Filharmonikusok zenészei. 2006-ban az FC Barcelona támogatási szerződést kötött az UNICEF-fel, amit 2012-ben megújítottak. A csapat vállalta, hogy évente 1,5 millió dollárral támogatja az UNICEF gyermekvédelmi programjait. Emellett a labdarúgók az UNICEF logóját viselik mezükön, hogy ezzel is népszerűsítsék a szervezet munkáját.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz UNICEF témájú médiaállományokat.