Alsómocsolád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alsómocsolád
Szent András Római katolikus templom
Szent András Római katolikus templom
Alsómocsolád címere
Alsómocsolád címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Dunántúl
MegyeBaranya
JárásHegyháti
Jogállás község
Polgármester Dicső László (független)[1]
Irányítószám 7345
Körzethívószám 72
Népesség
Teljes népesség273 fő (2019. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség21,85 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület13 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Alsómocsolád (Magyarország)
Alsómocsolád
Alsómocsolád
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 18′ 48″, k. h. 18° 14′ 39″Koordináták: é. sz. 46° 18′ 48″, k. h. 18° 14′ 39″
Alsómocsolád (Baranya megye)
Alsómocsolád
Alsómocsolád
Pozíció Baranya megye térképén
Alsómocsolád weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Alsómocsolád témájú médiaállományokat.

Alsómocsolád (németül: Metschelad, Mutschlak,[3] horvátul: Močilag) község Baranya megyében, a Hegyháti járásban.

Fekvése[szerkesztés]

A község Baranya és Tolna megye határán fekszik, a Mecsek északi lankáin.

A település a megyeszékhelytől, azaz Pécstől kb. 25 km-re északra található. Keleten erdős dombok határolják a falut, nyugaton pedig messze nyúló síkság. A község fekvése vízrajzi szempontból igen kedvező, éghajlati szempontból mérsékelten meleg vidék, ahol az óceáni hatások vannak túlsúlyban. A nyár hűvös, a tél enyhe, a csapadék mérsékelten kevés. A körzet éghajlati viszonyai a mezőgazdasági művelésnek kedvező feltételeket biztosítanak. A tengerszint feletti magassága 200–220 m között változik.

A falu csendes kis község annak előnyeivel és hátrányaival. Közlekedési viszonyai jónak mondhatóak. Lényegében három megyeszékhely: Pécs, Kaposvár, és Szekszárd egyenlő távolságra van tőle, személygépkocsival három kisebb város Komló, Dombóvár és Bonyhád rövid idő alatt megközelíthető Alsómocsoládról. Egy híres gyógyfürdő, Gunaras 20 km-re van innen. A községnek átmenő forgalma nincs, az ide vezető bekötőút véget ér.

A községtől 2–3 km-re halad el az 1872-ben épített Dombóvár–Bátaszék-vasútvonal, melynek itt (Mágoccsal közös) állomása is van.

Halastó
Alsómocsolád

Nevének eredete[szerkesztés]

A település neve mocsár, lángocska, kenderáztató jelentésű szláv eredetű szóból keletkezett, és valószínűleg arra utal, hogy a falut mocsaras, lápos talaj határolja.

Története[szerkesztés]

Alsómocsoládon találtak már bronzkori és római kori régészeti leleteket is. Az 1900. évben került elő egy komolyabb római kori lelet: egy 1296 darabból álló ezüstérem kincs.

Az első írásos emlék Mocsoládról egy 1294-ben kelt oklevélben található, Mocholai változatban. Ekkor a település még a veszprémi apátsághoz tartozott.

Elmondható a régészeti leletek és a helységnév tükrében, hogy a település helye évszázadokon át folytonos maradt a Baranyai Hegyháton.

12-16. század[szerkesztés]

I. István király vallási törekvéseinek hatására az 1200-as évek elején épült a mágocsi templom (közvetlenül szomszédos település, így Alsómocsoládon az 1800-as évek közepéig nem épült templom) melynek hatására elkezdődött a megtelepülés a jelenlegi faluhelyen.

A 12. században a mágocsi bencés apátság tulajdonában volt, majd II. Ulászló 1510-ben Bodó Ferenc földbirtokosnak adományozott 25 falut, Tolna, Somogy és Baranya vár megyék határán, köztük Alsómocsoládot is.

A török időkben teljesen feldúlták és kifosztották, ám elmenekült lakói lassan visszatértek és kissé távolabb – a jelenlegi alsómocsoládi falu helyén – új falut építettek.

17-19. század[szerkesztés]

A 17. század végén szerbek is lakták. Lakói között az évszádok során megtalálhatók voltak a magyarok mellett vallonok, szlávok, németek, olaszok is, de az újkori történet legmeghatározóbb népcsoportjai csak a magyarok és a németek.

Nagy mérföldkő a falu életében az 1872-ben kiépülő Dombóvár-Bátaszék-Baja-Csikéria irányú vasútvonal. Az ezen az építkezésen dolgozó olasz munkások (nem tudni, szándékosan vagy véletlenül) felgyújtották a falu házait, ám azokat az itt élők élni akarásának bizonyítékaként újjáépítették.

A falu életét történelme során a Perczel és Sztankovánszky földbirtokos családok jelentősen befolyásolták. A Perczel családnak köszönhető az 1836-ban épült templom, mely ma műemlék.

A templomot tízévnyi építést követően 1836-ban szentelték fel Szent András apostol tiszteletére. Az építés költségeinek nagy részét Perczel András és Perczel Ferenc biztosították.

20. század[szerkesztés]

1930-ban 746 lakos magyar és 68 német nemzetiségűnek vallotta magát. 1947-ben megkezdődött a német lakosság kitelepítése. 1970-ben 570 magyar és 43 német nemzetiségű élt a faluban. A népesség 1960-as évektől csökken.

Kultúra, oktatás[szerkesztés]

A helyi iskolát 1979-ben, a könyvtárat 1984-ben zárták be, 1997-ben teleház nyílt, később konferenciaközpont épült. A falunak saját óvodája, iskolája nincs, a gyerekek a szomszédos Mágocsra járnak.

Gazdaság[szerkesztés]

A faluban jelen van a Pick Szeged Zrt. gyáregysége, a Baranya Tégla és a Brannau 2002. Kft. Az önkormányzat tulajdonában lévő Mocsolád Községfejlesztő és Szolgáltató Közhasznú Társaság 1998 decemberétől működik.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 97,1%-a magyarnak, 2,3% cigánynak, 0,3% horvátnak, 7,1% németnek mondta magát (0,3% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 66,9%, református 2,3%, evangélikus 1,3%, felekezeten kívüli 28,3% (1,3% nem nyilatkozott).[4]

Nevezetességei[szerkesztés]

Alsómocsolád.jpg
  • Szent András templom – 1826 és 1836 között a Perczel-Sztankovánszky család építtette. A ma műemléki védelem alatt álló,[5] nagy és szép freskókkal díszített épületet Szent András apostol tiszteletére szentelték fel, majd 1977-ben külsőleg felújították, belsejét pedig 1993-ban restaurálták.
  • Sztankovánszky-kastély – Ma vendégház.
  • Kastélykert, szoborpark
  • Millecentenáriumi emlékpark – 1996-ban hozták létre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. január 6.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2019. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2019. augusztus 14.
  3. http://www.ungarndeutsche.de/de/cms/uploads/Ortsnamen_ungarndeutsche.pdf (Hozzáférés 2013. július 1.)
  4. Alsómocsolád Helységnévtár
  5. A templom a muemlekem.hu-n. (Hozzáférés: 2013. december 6.)

Források[szerkesztés]

  • Alsómocsolád község helytörténeti adattára I.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]