Királyegyháza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Királyegyháza
Királyegyháza címere
Királyegyháza címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Dél-Dunántúl
Megye Baranya
Járás Szentlőrinci
Jogállás község
Polgármester Grim Ferenc (független)[1]
Irányítószám 7953
Körzethívószám 73
Népesség
Teljes népesség 909 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség 38,49 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 22,89 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Királyegyháza (Magyarország)
Királyegyháza
Királyegyháza
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 45° 59′ 48″, k. h. 17° 58′ 07″Koordináták: é. sz. 45° 59′ 48″, k. h. 17° 58′ 07″
Királyegyháza (Baranya megye)
Királyegyháza
Királyegyháza
Pozíció Baranya megye térképén
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Királyegyháza témájú médiaállományokat.

Királyegyháza község Baranya megyében, a Szentlőrinci járásban.

Fekvése[szerkesztés]

A Mecsek és a Dráva közötti sík területen fekszik, a 6-os főúttól délre, a Sellye–Szentlőrinc-vasútvonal mellett, Szigetvár és Pécs között. Érdekesség, hogy a falu területén két megállóhelye is van a vonatnak: a Királyegyháza-Rigópuszta megállóhely a belterület délkeleti csücskén (a Felszabadulás utca végén), valamint a Gyöngyfa-Magyarmecske megállóhely, mely a nevével teljes ellentétben szintén királyegyházi területen fekszik, néhány száz méterre a délnyugati településrész utolsó házaitól.

A legközelebbi város Szentlőrinc (6 km).

Története[szerkesztés]

Régészeti leletek szerint már a kőrézkor késői szakaszában lakott hely volt. A mai település 1940-ben jött létre Vásárosszentgál és Magyarszentiván egyesítésével. Az egyesülés után kezdetben Szentgálosiván volt a neve, később vette fel a Királyegyháza nevet.

2013 végéig a Sellyével összekötő utat újítják fel 2 milliárd forintból.[3]

Magyarszentiván[szerkesztés]

Magyarszentiván első írásos említése 1274-ből származik (S. Johannis), később, 1283-ban (Scenth Iwan). Nevét valószínűleg a falu templomának védőszentjéről, Keresztelő Szent Jánosról kapta, a magyar előtag a lakosság anyanyelvére utalt. A település a 14. században vásártartó hely volt. A török hódoltság ideje alatt sem néptelenedett el, folyamatosan magyar nemzetiségűek lakták.

Vásárosszentgál[szerkesztés]

E település első írásos említése 1292-ből való, (Zenthgal) formában; e név is a falu templomának védőszentjéhez, Szent Gálhoz kapcsolódik, a vásáros előtag pedig a település vásártartó jogára utal. A 14. században bizonyosan tartottak itt vásárokat. A török hódoltság alatt a település lakott hely volt, de a törökök elleni felszabadító harcok idején a lakossága elpusztult, illetve elmenekült, és az újabb lakosok csak a 18. század elején kezdtek visszaköltözni.

A 16. század folyamán mindkét település a Pálffy család birtoka volt.

Nevezetességei[szerkesztés]

A cementgyár[szerkesztés]

Királyegyháza határában a 2000-es években cementgyár építésébe fogtak, húszhektáros területen.[4] A beruházó Strabag cég 2007-ben hozta létre a Nostra Cement Kft-t a munkálatok lebonyolítására. Az építkezéssel párhuzamosan közúti és vasúti infrastrukturális fejlesztések is zajlottak. A beruházás teljes költsége eléri az ötven milliárd forintot.[4] A cementgyárat a bükkösdi bánya látja el alapanyaggal. A gyárban az eredeti tervek szerint 2010 júniusában kezdődött meg a próbatermelés, hivatalos átadása 2011. szeptember 15-én volt.[5] Az üzem teljes kibocsátása 900 ezer tonna, amit a beruházók 2011-re kívántak elérni.[6] A gyárban több nagy volumenű létesítmény kialakítására került sor: klinkertároló, hőcserélő torony, kemencesor és egy nyersanyagtároló.[7]A gyár területén 8 siló működik.[5]

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]