Kistapolca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kistapolca
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Dunántúl
MegyeBaranya
JárásSiklósi
Jogállás község
Polgármester Ambrus Lajosné (független)[1]
Irányítószám 7823
Körzethívószám 72
Népesség
Teljes népesség180 fő (2015. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség50,42 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület3,57 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Kistapolca (Magyarország)
Kistapolca
Kistapolca
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 45° 49′ 20″, k. h. 18° 23′ 05″Koordináták: é. sz. 45° 49′ 20″, k. h. 18° 23′ 05″
Kistapolca (Baranya megye)
Kistapolca
Kistapolca
Pozíció Baranya megye térképén
A Wikimédia Commons tartalmaz Kistapolca témájú médiaállományokat.

Kistapolca község Baranya megyében, a Siklósi járásban.

Fekvése[szerkesztés]

Baranya megyében, Siklóstól kissé délkeletre, Nagyharsány, Beremend és Siklósnagyfalu között fekvő település.

Története[szerkesztés]

Nevének jelentése: az ősi szláv alapszóból meleg vizű forrás. Első okleveles említése 1294-ben Topolcha, ugyanaz a neve a már akkor is működő hévizes helynek is a település területén. A helyén egy Székelynagyfalu nevű település lehetett, hogy mikor és hol terült el, ebben bizonytalanok a források.[3] Többféle kerámiatöredéket találtak a forrásnál és a ravatalozónál is, de eddig azt sem sikerült tisztázni, hogy az 1730-as években létrehozott település pontosan mikor is született, német bevándorlói pedig hová költöztek el.

Leírások a településről[szerkesztés]

  • 1799 – „Tapoltza. Magyar falu Baranya Várm., földes Ura Gr. Batthyáni Uraság, lakosai katolikusok, és reformátusok, fekszik Siklóshoz nem meszsze, és annak filiája, Beremendel, Nagyfaluval és Nagy-Harsánnyal határos, határja Nagyfaluéval egygyütt 3 nyomásbéli, szőleje, fája nints, búzát jól, egyebet közönségesen terem, piatza Eszéken, és Siklóson. E Helység valaha Székely nagy Falunak hivattatott, de most tsekély falutska, régi nagyságát mutattyák a még mostan is látható házaknak kő alapjai, híres e falu a föld gyomrából sebesen kijövő kénköves vízről, melly folyás felén egy 3 szobából álló fördőház vagyon, holott sokan fördéseknek hasznát veszik; folyásán malom is van.”
  • 1851 – „Tapolcza, magyar falu Baranya vmegyében, utolsó posta Siklóshoz 1 órányira: 13 kath., 254 ref. lakossal, kik a nagyfalusi anyaekklézsiához tartoznak. Kath. fiók szentegyház. Földje szép búzát terem. Ásványforrása ez előtt meleg volt, de most hidegen csergedez. Földes ura gr. Batthyáni.”

Egyesek szerint a Kistapolca jelölést először 1904-ben említik.

Napjaink[szerkesztés]

A vezetékes ivóvízellátás teljesen megoldott, a törpevízmű tulajdonosa a helyi önkormányzat. A gyerekek a szomszédos településekre járnak óvodába és iskolába. Az orvosi ellátás hetente két alkalommal van.

A közösségi programokhoz a római katolikus templomán kívül a polgármesteri hivatal épületében kialakított, legfeljebb félszáz fő befogadására alkalmas helyiség teremt lehetőséget.

Kistapolca halastavai[szerkesztés]

Malomréti tó

2000-ben alakították ki a helyi természetes forrás mesterséges mederbe terelésével, amelynek területe 3,5 hektár. Kezelője a Duna-Dráva Horgászegyesület.

Borbála horgásztó

A tó területe 7.2 hektár. 2004-ben került átadásra. Használója a Kistapolca és Vidéke horgász egyesület. Kistapolca külterületén találhatóak. Engedély és csónak kölcsönzés a helyszínen. Ritka madarak költőhelye szomszédságban festői környezetben található, mely elsősorban a horgászoknak nyújt kellemes szórakozást, de lehet kisebb túrák, kirándulások célja is.

Gazdaság[szerkesztés]

A község 2008 márciusában csődbe került, ennek oka a körjegyzőség felszámolása miatti végkielégítések kifizetése volt.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 83,6%-a magyarnak, 1,1% cigánynak, 3,7% horvátnak, 1,1% németnek mondta magát (15,9% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 42,3%, református 14,3%, felekezeten kívüli 12,2% (31,2% nem nyilatkozott).[4]

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Kápolna: A kistapolcai kápolnát 1783-ban Batthyányné gróf Perényi Borbála alapíttatta egy dombocskán, amit a nép Török-dombnak nevez. A sekrestyés elmondása szerint „…a nagyharsányi csatában elesett hősök miatt emelt domb aljában nagy sírban nyugszanak ismeretlen számú harcosok”. A Török-domb hagyománya elterjedt. Botos Ilona szülei épp a kistapolcai kápolna mellett laktak. Dakáné Marócsai Etelka harsányi lakos szerint nászasszonya kertje mellett a templomdomb van. Nagy esőben a víz most is kimos onnan emberi csontokat. A tapolcaik mind azt mondják, hogy ott a nagyharsányi csata hősi halottainak sírdombján áll a kistapolcai római katolikus kápolna.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [valasztas.hu/dyn/onk14/szavossz/hu/M02/T134/tjk.html Kistapolca települési választás eredményei] (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. január 19.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  3. Archivált másolat. [2009. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 30.)
  4. Kistapolca Helységnévtár
  5. Archivált másolat. [2008. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 30.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]