Lapáncsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lapáncsa
Szeplőtelen fogantatás római katolikus templom
Szeplőtelen fogantatás római katolikus templom
Lapáncsa címere
Lapáncsa címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióDél-Dunántúl
MegyeBaranya
JárásSiklósi
Jogállás község
Polgármester Nagy Levente (független)[1]
Irányítószám 7775
Körzethívószám 72
Népesség
Teljes népesség179 fő (2019. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség43,58 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület4,36 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Lapáncsa (Magyarország)
Lapáncsa
Lapáncsa
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 45° 49′ 09″, k. h. 18° 30′ 02″Koordináták: é. sz. 45° 49′ 09″, k. h. 18° 30′ 02″
Lapáncsa (Baranya megye)
Lapáncsa
Lapáncsa
Pozíció Baranya megye térképén
Lapáncsa weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lapáncsa témájú médiaállományokat.

Lapáncsa község Baranya megyében, a Siklósi járásban.

Fekvése[szerkesztés]

A község Baranya megye déli-délkeleti részén, 2,5–6 km-re a magyar-horvát államhatártól fekszik. A Villányi-hegységtől délkeletre, Mohácstól délnyugatra, Villány várostól délre elterülő település morfológiai értelemben a Nyárád-harkányi löszvidékhez tartozik.

Története[szerkesztés]

A község neve az írott forrásokban először 1349-ben bukkant fel Lappanch változatban. Valószínű a magyar laponya, lapály, mocsaras terület jelentésű főnévvel tartozik össze, s alapszava a lapos szavakéval azonos. A középkorban Lappanch és Gátwége néven szerepelt. Itt végződött a Dunától húzódó gát. Lapáncsa és Magyarbóly között a török időkben nagy csata volt.

Előbb a Dárdai, majd a Veterán család birtoka, végül az Esterházyaké lett. A török időkben teljesen elnéptelenedett. 1760 körül népesítették be német lakossággal. 1850 körül római katolikus magyarok érkeztek ide. 1910-ben 479 lakosa volt. Ebből 35 fő magyar, 440 fő német, 1 horvát és 3 egyéb nemzetiségű. A lakosok közül 200 fő tudott magyarul. A 20. század közepéig Baranya vármegye Baranyavári járásához tartozott.

Jelene[szerkesztés]

A községnek vasútállomása nincs. Lapáncsa körzete vízrajzi szempontból sűrű, mellette folyik el és szakad kisebb vízfolyásokra a Karasica-patak. A község népessége alig haladja meg a 200 főt, Baranya megye aprófalvas településszerkezetének egyik tipikus képviselője. A településnek egy utcája van, amelyre a régi német építkezési forma a jellemző. A házak száma 74.

Lapáncsa infrastrukturális ellátottsága átlagos. Az ivóvizet vezetéken keresztül kapják, a rendszert 1993-ban adták át a lakosságnak. A vezetékes ivóvízzel ellátott lakások aránya 98%-os. A helyi vízmű tulajdonosa a települési önkormányzat.

A lakosság nagy része római katolikus vallású. Bölcsőde, óvoda és általános iskola nem működik a településen. Utóbbit 1975-ben szüntették meg, a gyerekek a magyarbólyi körzeti általános iskolába járnak. A művelődési házban alkalmi rendezvényeket tartanak. A polgármesteri hivatal épületében kialakított egészségházban heti két alkalommal van orvosi rendelés.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 84,7%-a magyarnak, 7,9% cigánynak, 1,5% németnek mondta magát (15,3% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 58,6%, református 3%, görögkatolikus 1%, felekezeten kívüli 4,4% (33% nem nyilatkozott).[3]

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Lapáncsán két emlékkövet találunk: 1993-ban avatták a kitelepített németek hazalátogatásakor az egyik emlékkövet, majd 1996-ban adtak át egy másikat a németek kitelepítésének 50. évfordulójára.

Források[szerkesztés]

  1. Lapáncsa települési választás eredményei (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. január 20.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2019. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2019. augusztus 14.
  3. Lapáncsa Helységnévtár

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]