Ugrás a tartalomhoz

Klinker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Forró klinker.

A klinker a portland cement gyártása során a cementégető kemencében keletkező szilárd anyag, mely zsugorodással alakul ki, általában 3-25 mm átmérőjű darabokká.

A név holland eredetű, német közvetítéssel került a magyarba. Klinker németül fémszerűen csengő kemény tégla.[1]

Használata[szerkesztés]

A klinkert őrlik (általában egy kevés gipsz hozzáadásával), hogy portland cement legyen belőle. Más adalékanyaggal vagy kémiai összetevővel is készülhet:

  • őrölt granulált kohó salak cement
  • pozzolana (vulkanikus hamu) cement
  • szilikapor cement

A klinker hónapokig eláll minőségi romlás nélkül, amennyiben száraz helyen tárolják. Emiatt nagy mennyiségben értékesítik világszerte. Cementgyártók klinkert vesznek és a sajátjuk mellé leőrlik a cementgyárukban. Gyártók akár hajón szállítják a klinkert őrlő üzembe, ahol a cementgyártáshoz szükséges nyersanyag nem áll rendelkezésre.

Klinker őrlését segítő anyagok[szerkesztés]

A klinkerhez elsősorban gipszet adnak, mint a cement egyik kötőanyagát, de nagyon hatékony még a klinker őrlését elősegíteni úgy, hogy megelőzzük a csomósodását.

Szerves anyagokat is szoktak hozzáadni segítőként, hogy a por csomósodását elkerüljék. Más adalékot is lehet használni, mint például etilénglikol, olajsav, dodecilbenzolszulfonát.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fülöp József: Rövid kémiai értelmező és etimológiai szótár. Celldömölk: Pauz–Westermann Könyvkiadó Kft. 1998. 79. o. ISBN 963 8334 96 7  
  2. Sohoni, S., R. Sridhar, G. Mandal (1991. június 24.). „Effect of grinding aids on the fine grinding of limestone, quartz and portland cement clinker”. Powder Technology 67 (3), 277–286. o. DOI:10.1016/0032-5910(91)80109-V.  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Clinker (cement) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.