Klinker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Forró klinker.

A klinker a portland cement gyártása során a cementégető kemencében keletkező szilárd anyag, mely zsugorodással alakul ki, általában 3-25 mm átmérőjű darabokká.

Használata[szerkesztés]

A klinkert őrlik (általában egy kevés gipsz hozzáadásával), hogy portland cement legyen belőle. Más adalékanyaggal vagy kémiai összetevővel is készülhet:

  • őrölt granulált kohó salak cement
  • pozzolana (vulkanikus hamu) cement
  • szilikapor cement

A klinker hónapokig eláll minőségi romlás nélkül, amennyiben száraz helyen tárolják. Emiatt nagy mennyiségben értékesítik világszerte. Cementgyártók klinkert vesznek és a sajátjuk mellé leőrlik a cementgyárukban. Gyártók akár hajón szállítják a klinkert őrlő üzembe, ahol a cementgyártáshoz szükséges nyersanyag nem áll rendelkezésre.

Klinker őrlését segítő anyagok[szerkesztés]

A klinkerhez elsősorban gipszet adnak, mint a cement egyik kötőanyagát, de nagyon hatékony még a klinker őrlését elősegíteni úgy, hogy megelőzzük a csomósodását.

Szerves anyagokat is szoktak hozzáadni segítőként, hogy a por csomósodását elkerüljék. Más adalékot is lehet használni, mint például etilénglikol, olajsav, dodecilbenzolszulfonát.[1]

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Sohoni, S., R. Sridhar, G. Mandal (1991. július 17.). „Effect of grinding aids on the fine grinding of limestone, quartz and portland cement clinker”. Powder Technology 67 (3), 277–286. o. DOI:10.1016/0032-5910(91)80109-V.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Clinker (cement) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.