Budaörs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Budaörs
Budaörs – Kő-hegy
Budaörs – Kő-hegy
Budaörs címere
Budaörs címere
Budaörs zászlaja
Budaörs zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióKözép-Magyarország
MegyePest
JárásBudakeszi
Jogállás város
Polgármester Wittinghoff Tamás (BFE)[1]
Irányítószám 2040
Körzethívószám 23
Testvértelepülései
Népesség
Teljes népesség 28 394 fő (2016. jan. 1.)[2]
Népsűrűség1203,65 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület23,59 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Budaörs (Magyarország)
Budaörs
Budaörs
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 27′ 38″, k. h. 18° 57′ 28″Koordináták: é. sz. 47° 27′ 38″, k. h. 18° 57′ 28″
Budaörs (Pest megye)
Budaörs
Budaörs
Pozíció Pest megye térképén
Budaörs weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Budaörs témájú médiaállományokat.

Budaörs (németül: Wudersch, horvátul Jerša, Erša, Vundeš) város Pest megyében, a Budakeszi járásban, annak legnépesebb települése.

Fekvése[szerkesztés]

A budapesti agglomerációban található, Budapest XI. kerületétől nyugatra. A településtől délre halad az M1-es és M7-es autópálya közös szakasza. Így joggal lehet Budapest nyugati kapuja. A városon áthalad az 1-es főút.

A város a Budai-hegység - Frank-hegy csoportja, a Csíki-hegyek és a Tétényi-fennsík között terül el, az úgynevezett Budaörsi-medencében.

Története[szerkesztés]

A Budai-hegység a Törökugratóról nézve

Budaörs (Örs) nevét valószínű egy Örs nevű kabar törzsről kapta. 1236-ban említette először oklevél Ewrs, 1282-ben pedig Kechkevvrs néven. Örs nevezetes szőlőtermelő falu volt a Fehérvárra menő út mellett. Szent Mártonról elnevezett egyháza a kelenföldi Szent Gellért-egyház kápolnája volt.

1236-ban IV. Béla király mindkettő kegyuraságát a Szerém vármegyei bélakúti cisztercita apátságnak adta. Az 1332-ben végzett összeíráskor mint az érsek alá tartozó egyházat írták össze, és ekkor papja 2,6 márka pápai tizedet fizetett.

1921-ben a IV. Károly magyar királyt és csapatait szállító vonatot a második legitimista puccs idején a település határában tartóztatták fel a kormányzó csapatai.

Budaörs határában nyitották meg 1935-ben a Budaörsi repülőteret, a főváros térségének első polgári repülőterét.

A két világháború között Budaörs híres lett az őszibarack-termesztésről, amely tevékenység szép jövedelmet biztosított lakosainak. A pályaudvar mellett egy hűtőházat építtetett Lenz József, egy magyar katolikus kereskedő, aki népszerű volt a bőkezűsége és sikeres tevékenysége miatt. Neki köszönhető a budaörsi őszibarack-termesztés és -kereskedés, és a hűtőházból szállították Ausztriába és az egész világra. A hűtőház városra néző egyik falán egy gyümölcskoszorús Madonna található, Lenz József egyik kedvenc vallásos jelképe, amely a volt budapesti lakóházai homlokzatán is megmaradt a mai napig.

A törökök kiűzése után a terület birtokosai a Zichy grófok 1721-ben és 1739-ben sváb földműves telepeseket hívtak. Az itt majd 200 év alatt őshonossá váló németek élete a II. világháború következtében sajnos gyökeresen megváltozott. 1946 január 19-én elsőként innen, Budaörsről indultak el a magyarországi németeket kitelepítő vonatszerelvények. (Ezért január 19-e a Magyarországról deportált kb 185.000 német emléknapja.) Az 1946-1947-es kitelepítések és az 1944-es háborús menekülés következtében Budaörs lakossága elvesztette 85%-át.

1963-ban az autópálya építése miatt megszűnt az 1914-ben épített Törökbálinti HÉV Budaörsön túli szakasza. A rövidebb szakaszon indított 41-es villamos végállomása Budaörs sűrűn lakott részétől távolabbra, az autópálya déli oldalára került. 1977-ben tovább rövidült a villamos vonala: azóta Kamaraerdő a külső végállomása, a fővároson kívüli szakaszát elbontották. Az 1-es vasútvonal alatti alagútja megmaradt, ma gyalogos aluljáró.

1964-től az M7-es, majd 1977-78-tól az M1-es autópálya közös szakaszának átadása után a város két részre szakadt. A rendszerváltás óta Wittinghoff Tamás a polgármester.

1986-ban várossá nyilvánították a települést.[3] 2009-ben Budaörs Magyarország leggazdagabb települése volt.[4]

Népesség[szerkesztés]

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 86,1%-a magyarnak, 0,6% cigánynak, 0,2% görögnek, 4,6% németnek, 0,2% örménynek, 0,5% románnak, 0,2% szlováknak mondta magát (13,6% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 32,7%, református 8,3%, evangélikus 1,7%, görögkatolikus 1,3%, felekezeten kívüli 23,1% (29,8% nem nyilatkozott).[5]

Kulturális élet[szerkesztés]

Passiójáték[szerkesztés]

1933 januárjában kezdődtek meg a budaörsi Kő-hegyen a Bató Géza által írt szabadtéri Passiójátékok, melyet a különböző hazai és nemzetközi méltatások a magyar Oberammergauként emlegettek. A játéktér összefogással épült fel, téglaépületeket, szentélyt, fürdőt, palotát és az „Utolsó vacsora termét” is felépítették valamint mintegy 2322 nézőnek tudtak helyet biztosítani. A premier 1933. június 11-én volt, majd hat éven keresztül a nyár folyamán, szombatokon és vasárnapokon óriási hazai és nemzetközi sikerrel játszották a Kő-hegyi Passiót. Jeruzsálem egyik utcáját ábrázoló, betonból és kőből készült díszletek között 200 szereplő, 100 tagú ének- és zenekar mutatta be felváltva magyarul és németül a méltán híressé vált budaörsi Passiójátékot. A háború után a Kő-hegyen lerombolták a Passió épületeit, a kápolna csak 2003-ban épült újjá közadakozásból. 2003-ban Bató Géza fia, Dr. Bató András bocsátotta az eredeti szövegkönyvet Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata rendelkezésére.

Áruházak[szerkesztés]

 • Aldi diszkontáruház (2) – Kandó Kálmán utca 2, Malomkő utca 3.
 • Auchan hipermarket – Sport utca 2-4.
 • Decathlon sportáruház – Baross Gábor utca 146.
 • Euronics műszakiáruház – Malomkő utca 5.
 • IKEA bútoráruház – Sport utca 2-4.
 • Intersport sportáruház – Kinizsi utca 5/a.
 • JYSK bútoráruház – Malomkő utca 5.
 • Kika bútoráruház – Kinizsi utca 5.
 • Lidl diszkontáruház – Károly király utca 145.
 • Media Markt műszakiáruház – Petőfi utca 64.
 • Metro Cash & Carry raktáráruház – Budapark, Keleti 3.
 • Obi barkácsáruház – Budapark
 • Praktiker barkácsáruház – Malomkő utca 3.
 • Reál diszkontáruház – Szabadság utca 133.
 • Sports Direct sportáruház – Kinizsi utca 1-3.
 • Tesco hipermarket – Kinizsi utca 1–3.

Közösségi közlekedés[szerkesztés]

Autóbusz közlekedés[szerkesztés]

Budaörs helyi autóbuszjáratai a 288-as és a 289-es autóbuszok, melyeket a Homm Kft. üzemeltet.

BKK autóbuszvonalak[szerkesztés]

Budapest felől közlekedő autóbuszjáratok Budaörs területére:

Lakótelep és áruházak az autópálya mellett

Budapest felől közlekedő éjszakai autóbuszjáratok Budaörs területére:

A Törökbálintra autópályán közlekedő, Budaörs, benzinkút megállót érintő autóbuszjáratok:

Volánbusz autóbuszvonalak[szerkesztés]

Budaörsre közlekedő járatok:

Kelenföld vasútállomástól Etyek felé a 767-es járat halad végig a városközponton. Százhalombattáról Érden és Törökbálinton át a 756-os megy át a városközponton a Waldorf iskolához.

Budaörs, benzinkút megállót érintő autóbuszjáratok:

Vonat[szerkesztés]

A városnak egy vasútállomása van az autópálya mentén haladó 1-es számú vasútvonalon. A 287-es és a 288-as busz áll meg az állomásnál.

Nevezetességei[szerkesztés]

Sportélete[szerkesztés]

Vitorlázórepülő-emlékmű

1929-ben a Farkashegyen kezdődött Magyarországon a vitorlázó-repülés. Budaörs városának női kézilabdacsapata, a Budaörs Handball. Jelenleg a a magyar bajnokság első osztályában szerepel, ahová 2015 nyarán jutott fel először a klub. A Budapest környéki fiatalokra támaszkodva jelentős utánpótlás képzéssel büszkélkedhetnek, a Decathlon-Németh Helga Kupát 2011 óta minden évben megrendezik a városi sportcsarnokban. 2016 nyara óta a csapat játékosa a 93-szoros válogatott, Bajnokok Ligája győztes, olimpiai negyedik helyezett Hornyák Ágnes, aki a klub szakmai igazgatóhelyettese is egyben.

Források[szerkesztés]

Testvérvárosai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Budaörs települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 17.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2016. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal
 3. várossá nyilvánítás
 4. "GfK Hungária, Vásárlóerő Index Tanulmány, 2008-2009
 5. Budaörs Helységnévtár

További információk[szerkesztés]

Reinel compass rose.svg Páty Budakeszi Budapest Héraldique meuble compas.svg
Biatorbágy

Észak
Nyugat  Budaörs  Kelet
Dél

Budapest
Törökbálint Diósd Budapest