Ugrás a tartalomhoz

Csíki-hegyek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csíki-hegyek
A rögvonulat nyugati dombjai Budaörs Csikidűlő nevű városrésze felett, a Törökugratóról nézve
A rögvonulat nyugati dombjai Budaörs Csikidűlő nevű városrésze felett, a Törökugratóról nézve

HelyPest vármegye, Budapest
HegységBudai-hegység
Elhelyezkedése
Csíki-hegyek (Budai-hegység)
Csíki-hegyek
Csíki-hegyek
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 28′ 12″, k. h. 18° 55′ 32″47.470000°N 18.925500°EKoordináták: é. sz. 47° 28′ 12″, k. h. 18° 55′ 32″47.470000°N 18.925500°E
Csíki-hegyek (Budapest)
Csíki-hegyek
Csíki-hegyek
Pozíció Budapest térképén
Térkép
Szekrényes

Csíki-hegyek a Budai-hegység legdélibb rögvonulata, közigazgatásilag Budaörshöz tartozik.

Leírása

[szerkesztés]

A csoportot a Széchenyi-hegy déli peremétől, a Budaörsi-hegytől egy mély nyereg választja el. A hegyek délnyugati-északkeleti irányban húzódnak. Alapkőzetük a triász kori diploporás dolomit, a lejtőiket pedig briozoás márga és lösz borítja.

A Csíki-hegyek egy fő- és egy mellékvonulatból állnak. A fővonulat tagjai délnyugat felől a Huszonnégyökrös-hegy, a Ló-hegy, a Szekrényes-hegy és a Farkas-hegy. A mellékvonulat a fővonulattól északnyugatra, azzal párhuzamosan fekszik, hiányos és feldarabolt rögökből áll. Ennek legnagyobb délnyugati tagja a kettős kúpú Kecske-hegy, amit a Kies-völgy választ el a fővonulattól.

A Csíki-hegyek fenyvesei és tölgyerdői betelepítettek, a rögök korábban csupaszok voltak, az erdők között több helyen még ma is kilátszanak a dolomitsziklák. A hegység leglátványoabb része a Kies-völgy feletti, fenyvesekkel és tisztásokkal váltakozó, kellemes éghajlatú Sorrentó-gerinc, aminek a pereméről főleg nyugat felé van jó kilátás.

A területen sárgával jelzett turistaút halad át,[1] mely érinti a Sorrentót, Kies-völgyet, elhalad a Szállás-hegy, Ló-hegy, Csík-hegy mellett, és a Huszonnégyökrös-hegyet majdnem a csúcsáig megközelíti. A turistaútról lekanyarodva a Budakeszi-medence, a Sorrentó–Szekrényes-hegy–Farkas-hegy által körbezárt területen repülős-emlékmű, valamint a Farkas-hegyi repülőtér régi helye és egykori hangárak tekinthetők meg.[1] A Farkas-hegy túloldalán, a csúcshoz közel vitorlázó-emlékmű található, ami a piros jelzésű turistaútról közelíthető meg.[1] A Ló-hegy körüli térség fokozottan védett terület.[1] Legmagasabb tagjáról, a Szekrényes tetejéről pazar körpanoráma nyílik a Budaörsi- és Budakeszi-medence vidékére.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. a b c d Budai-hegység. Turistatérkép. Cartographia, Budapest, 2007

Források

[szerkesztés]