Dánszentmiklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dánszentmiklós
Légi fotó
Légi fotó
Dánszentmiklós címere
Dánszentmiklós címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Közép-Magyarország
Megye Pest
Járás Ceglédi
Jogállás község
Polgármester Sipeki Zsolt (FIDESZ-KDNP)[1]
Irányítószám 2735
Körzethívószám 53
Népesség
Teljes népesség 2943 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség 76,84 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 38 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Dánszentmiklós (Magyarország)
Dánszentmiklós
Dánszentmiklós
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 12′ 51″, k. h. 19° 32′ 36″Koordináták: é. sz. 47° 12′ 51″, k. h. 19° 32′ 36″
Dánszentmiklós (Pest megye)
Dánszentmiklós
Dánszentmiklós
Pozíció Pest megye térképén
Dánszentmiklós weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dánszentmiklós témájú médiaállományokat.

Dánszentmiklós község Pest megyében, a Ceglédi járásban.

Fekvése[szerkesztés]

A 3000 lakosú község Pest megye déli részén, a Duna-Tisza közi homokhátságon fekszik. Közúton a 4-es számú főutat az M5-ös autópályával, Albertirsa és Örkény között összekötő úton, illetve a 405-ös számú főútról Nyáregyházánál déli irányba letérve érhető el legkönnyebben. Budapesttől, Szolnoktól és Kecskeméttől 60 km-re fekszik. Cegléd város (30 km) kistérségéhez tartozó település, aktív tagja a Dél-Pest megyei Településfejlesztési Társulásnak.

Története[szerkesztés]

A község első írásos említése 1324-ből származik. Területén több Árpád- korban létezett falu nyomát is megtalálták. Neve Dán (Dány) és Szent Miklós összetételéből keletkezett. A Dán- előtag egy Dán nevű birtokossal kapcsolatos, Szent Miklós myrai püspöknek a középkorban rendkívül nagy volt a kultusza.[3] A török időkben elnéptelenedett falu földjeit előbb a szomszédos Vatya község, majd annak pusztulása után Nagykőrös vette bérbe. A török kiűzését követően a pilisi Beleznay grófok tulajdonába került, illetve Nagykőrös városa szerzett bérleti jogot területein. Az 1850-es években Beleznay grófok gazdatisztjénél házitanítóskodott egy ideig Petőfi Sándor öccse, István.

A 19. század végére egyik legnagyobb földbirtokosa Wekerle Sándor egykori miniszterelnök lett. Ekkoriban kezdett kialakulni a mai falu, az egykori közép- és kisbirtokos körül. A 20. század közepére szórványtelepüléseinek, tanyáinak lélekszáma már elérte a 2000 főt. A községháza 1944-ben épült fel, az 1950-es évek közepén a római katolikus templom is elkészült. A mezőgazdasági jellegű településen a fő megélhetési forrást a gyümölcstermesztés, mint alma, szilva és meggy jelenti. Elsősorban az 1945-ben megalakult Micsurin Termelőszövetkezet hagyományait követve.

Napjainkban a községben általános iskola, óvoda, orvosi rendelő, gyógyszertár és postahivatal is működik. A kulturális feladatokat a 2000 m2-es Művelődési és Sportház, valamint a Sportcsarnok és a Könyvtár látja el. A település rendelkezik a teljes közmű ellátottsággal, víz-, gáz-, telefon-, kábeltelevízió- és csatornahálózattal.

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

Jelenleg
Korábban

Gazdasága[szerkesztés]

A mezőgazdasági jellegű településen a fő megélhetési forrást a gyümölcstermesztés, mint alma, szilva és meggy jelentette. Elsősorban az 1945-ben megalakult Micsurin Termelőszövetkezet hagyományait követve. Jelenleg a keresőképes lakosság többsége ingázik, főképp Budapestre.

Nevezetességei[szerkesztés]

 • Római katolikus imaház, mellette Szent István király szobra
 • Plósz-kúria
 • Wekerle-kastély

Oktatás[szerkesztés]

 • Mosolygó Alma Óvoda
 • Ady Endre Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Közművelődés[szerkesztés]

 • Művelődési Ház
 • Községi Könyvtár

Egészségügy[szerkesztés]

Egészségházak[szerkesztés]

 • Községi Egészségház
 • Községi Labor

Gyógyszertár[szerkesztés]

 • Tessedik Gyógyszertár

Sport[szerkesztés]

 • Sportház

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Dánszentmiklós települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 18.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
 3. Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára, Akadémiai Kiadó, Bp. 1997, ISBN 963-05-4568-3, I. kötet 354. o.

További információk[szerkesztés]