Pócsmegyer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Pócsmegyer
Református templom
Református templom
Pócsmegyer címere
Pócsmegyer címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióKözép-Magyarország
MegyePest
JárásSzentendrei
Jogállás község
Polgármester Németh Miklós (független)[1]
Irányítószám 2017
Körzethívószám 26
Népesség
Teljes népesség 2021 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség156,5 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület13,08 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Pócsmegyer (Magyarország)
Pócsmegyer
Pócsmegyer
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 43′ 01″, k. h. 19° 06′ 17″Koordináták: é. sz. 47° 43′ 01″, k. h. 19° 06′ 17″
Pócsmegyer (Pest megye)
Pócsmegyer
Pócsmegyer
Pozíció Pest megye térképén
Pócsmegyer weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pócsmegyer témájú médiaállományokat.

Pócsmegyer község Pest megyében, a Szentendrei járásban.

Fekvése[szerkesztés]

Budapesttől mintegy 26 kilométerre északra, a Duna főága és a Szentendrei-Duna által közrefogott Szentendrei-szigeten fekszik, üdülőövezete Surány.

Legközelebbi települések[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Pócsmegyer már az Árpád-korban lakott hely. A Rosd nemzetség ősi birtoka, majd a Visegrádtól a Csepel-szigetig húzódó királyi felségterület része. Pócsmegyer összetett helynevének első tagja arra utal, hogy egy "Pócs" nevű személyé volt, a második tag arra vonatkozik, hogy eredetileg a Megyer törzsbeliek települése. A lakosság egy évezreden át magyar anyanyelvű volt és maradt. A települést a tatárjárás pusztításai elkerülték. 1559-től a török hódoltsághoz tartozik, ekkor 46 adóköteles háza volt, és a hódoltság alatt sem pusztult el.

A református egyházról már 1626-tól vannak írásos dokumentumok. Templomukat a Duna partján 1788-ban építették, amit 1818-ban megnagyobbítottak és tornyát is ekkor emelték. Anyakönyveik 1744-től veszik kezdetüket. Vályi András "Magyar országnak leírása" című 1796-99-ben írott munkája szerint "Lakosai hajósok többnyire a hajók vontatásával keresik élelmeket. Ide tartozik a leányfalusi puszta, itt vannak szőlőhegyeik…".

1848-ig a gróf Eszterházy család volt a földesura, utána gróf Breuen Ágoston örökölte, aki 1860 táján itteni birtokát több vállalkozónak adta el. 1838-ban árvíz pusztította el a községet, de az itt lakók újra felépítették a falut. 1848-ból fennmaradt feljegyzés szerint pócsmegyeri pék sütötte Kossuth Lajos asztalára a mindennapi kenyeret.

A község a 20. századra éri el kiteljesedését, és "fénykora" az 1930-as évekre tehető, amikor közigazgatási székhely volt, s a polgárosodás is jelentős fejlődésnek indult. Leányfalu is Pócsmegyerhez, mint anyaközséghez tartozott 1949-ig.

Pócsmegyer légifotója

Címerleírás[szerkesztés]

Álló, csücsköstalpú pajzs kék mezejének zöld udvarán természetes (barna, ezüst) színű taligás eke fordul kerékkel, csoroszlyával, ekevassal jobbra, szarvával balra. Felette álló helyzetben természetes színű kasza és cséphadaró keresztezi egymást a hasítás vonalában, közöttük a pajzsfőben nyolcágú arany csillag lebeg. A pajzsot egyszerű, keskeny vörös kartus szegélyezi.

A pajzsfő felett 12-szer hajtott fecskefarkas arany szalagon vörössel a „PÓCSMEGYER” felirat olvasható, a szalag mindkét oldalon a pajzstalp vonaláig csüng. A pajzs alatt 8-szor hajtott fecskefarkas arany szalagon vörössel a „SURÁNY” felirat, előtte-utána egy-egy díszpont látható.

A címer erre utaló motívumai érzékeltetik az itt nagy múltú mezőgazdálkodás tiszteletét, az arany csillag az elődök és az utódok töretlenül fennmaradt vallásos hitét (református) jelzi.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

Nevezetességei[szerkesztés]

Pócsmegyer műemlékei:

  • református templom barokk stílusban épült 1788-ban.
  • Dunára néző Eszterházy-Bercelly kúria (ma Eper csárda).
  • Pázsit Tófürdő Közkedvelt pihenő és kirándulóhely, ahol strandolási és horgászási lehetőség van.
  • Az augusztus 20-i Szent István napi ünnep kiemelkedő rendezvénye a községnek.

Híres emberek[szerkesztés]

Itt született 1838. Február 15-én Együd István színész akit földműves szülei papi pályára szántak, ám 1855- ben színi pályára lépett. Miskolcon, Szegeden és Pozsonyban játszott eleinte, majd a Budai Népszínházban játszott Molnár György társulatában.Innen a debrecen-nagyváradi társulathoz került, majd 1875-től a Népszínház tagja. Egyik alapító tagja volt az Országos Színészegyesületnek, majd annak 1878- tól pénztárnoka. 1882. december 5-én hunyt el Vácon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pócsmegyer települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 17.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)

További információk[szerkesztés]

Reinel compass rose.svg Magyarország HUN Tahitotfalu Plain Cimer.svg Tahitótfalu 5 km Magyarország HUN Sződliget címer.svg Sződliget 4 km Héraldique meuble compas.svg
Magyarország HUN Leányfalui Címer.svg Leányfalu 1 km,
Tahitótfalun keresztül 11 km

Észak
Nyugat  Magyarország HUN Pócsmegyer Címer.svg Pócsmegyer  Kelet
Dél

a Duna főága 2 km
Magyarország HUN Szentendre COA.svg Szentendre 6 km,
Tahitótfalun keresztül 16 km
Magyarország Coa Hungary Town Szigetmonostor.svg Szigetmonostor 5 km Magyarország HUN Göd Címer.svg Göd 4 km