Újlengyel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Újlengyel
Újlengyel1.jpg
Újlengyel címere
Újlengyel címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióKözép-Magyarország
MegyePest
JárásDabasi
Jogállás község
Polgármester Petrányi Tamás (független)[1]
Irányítószám 2724
Körzethívószám 29
Népesség
Teljes népesség 1661 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség64,57 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület26,25 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Újlengyel (Magyarország)
Újlengyel
Újlengyel
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 13′ 43″, k. h. 19° 27′ 08″Koordináták: é. sz. 47° 13′ 43″, k. h. 19° 27′ 08″
Újlengyel (Pest megye)
Újlengyel
Újlengyel
Pozíció Pest megye térképén
Újlengyel weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Újlengyel témájú médiaállományokat.

Újlengyel község Pest megyében, a Dabasi járásban.

Fekvése[szerkesztés]

A megye déli részén található. Mindössze 6 km-re van Pusztavacstól, Magyarország földrajzi középpontjától. Újlengyel a Kiskunság északi szegletének erdői között búvik meg. Könnyedén elérhető a 405-ös országútról és az M5-ös autópályáról. Újlengyel lakói precíz rendben tartják településük nyugalmat sugárzó utcáit, tereit. A község határának tanyáiban e régi alföldi életforma máig tartó büszkesége érződik.

Története[szerkesztés]

Újlengyel területén a bronzkorból maradtak fenn az első emberi megtelepedés emlékei. A mai falu környékén a középkorban egy Vatya nevű község létezett, amely a Nagykőrös és Pest közötti marhahajtó útvonal egyik állomása volt. A környék többi falujához hasonlóan Vatya is elpusztult a törökök megjelenését követő időszakban.

Vatya-puszta a török háborúk lezárultát követően még sokáig üresen állt. Tulajdonosa a Bihary és Steinlein családok voltak. A pusztán az idő előrehaladtával majorok és tanyák jöttek létre, a tanyagazdák főként a szomszédos Újhartyánról érkeztek a településre. A 19. század második felére a népesség már 500 fő körülire növekedett, ám a pusztán zárt falusi terület továbbra sem volt. A mai Újlengyel létrehozását Lengyel Zoltán, a Tisza-vidéki Hitelintézet igazgatója kezdeményezte. A területen működő nagygazdaság csődje miatt a birtokot felosztották; Lengyel Zoltán a birtok csődbiztosaként parcellákat értékesített a letelepedésre vállalkozó parasztság számára, az iskola, a templom és a községháza részére pedig ingyen biztosított területet. Az alapító iránt érzett hálából a település 1907-ben a Lengyelfalva nevet vette fel.

Újlengyel 1946-ig Újhartyán része volt és 1946-ban alakult önálló községgé Lengyelfalva ideiglenes néven, ma is érvényes végleges elnevezését egy évvel később állapították meg.[3]

1952-re épült fel a falu első temploma, 1955-ben pedig bevezették a villanyvilágítást. A mezőgazdaság kollektivizálása során a lakosság jelentős része változtatott szakmát. A mezőgazdasági tevékenységgel felhagyók számára nagy vonzerőt jelentett Budapest és az ott lévő zömében ipari munkahelyek. Előbb az ingázók száma növekedett, majd az elvándorlás miatt a település lakossága csökkenni kezdett.

1950-től a községben önálló tanács működött, 1977-től azonban tanácsát összevonták Újhartyánéval, melynek társközsége lett. 1990-ben, a rendszerváltozást követően az ország valamennyi községéhez hasonlóan itt is települési önkormányzat alakult.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 88,3%-a magyarnak, 1,3% németnek, 0,2% románnak, 0,2% szlováknak mondta magát (11,7% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 62,5%, református 6,1%, evangélikus 2,4%, göeögkatolikus 0,4%, felekezeten kívüli 5,4% (21,9% nem nyilatkozott).[4]

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

Jelenleg
  • Petrányi Tamás (független)
Korábban

Cserna Ferenc (független)

Nevezetességei[szerkesztés]

  • A település nyugati határában erdős-füves homoki pusztai terület, pusztai templom romja (már Csévharaszt területén)
  • A település keleti határában kiterjedt tanyavilág, több pusztai vendégfogadással foglalkozó tanyai gazdasággal.

Galéria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Újlengyel települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 18.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  3. Újlengyel története a KSH online helységnévtárában
  4. Újlengyel Helységnévtár

Források[szerkesztés]

  • Újlengyel (magyar nyelven). Ország Közepe Többcélú Kistérségi Társulás. [2005. április 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 4.)
  • Méhész György: Újlengyel története (magyar nyelven). Újlengyel község önkormányzata, 2000. október 30. (Hozzáférés: 2010. szeptember 4.)