Remeteszőlős

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Remeteszőlős
Örkény Memorial, Remeteszőlős 3.jpg
Remeteszőlős címere
Remeteszőlős címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióKözép-Magyarország
MegyePest
JárásBudakeszi
Jogállás község
Polgármester Szathmáry Gergely Zoltán (független)[1]
Jegyző Dr. Lauko Sándor
Irányítószám 2090
Körzethívószám 26
Népesség
Teljes népesség 806 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség287,89 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület2,89 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Remeteszőlős (Magyarország)
Remeteszőlős
Remeteszőlős
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 33′ 36″, k. h. 18° 55′ 08″Koordináták: é. sz. 47° 33′ 36″, k. h. 18° 55′ 08″
Remeteszőlős (Pest megye)
Remeteszőlős
Remeteszőlős
Pozíció Pest megye térképén
Remeteszőlős weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Remeteszőlős témájú médiaállományokat.

Remeteszőlős község Pest megyében, a Budakeszi járásban. Remeteszőlős Magyarország legkisebb területű települése.[3]

Földrajz[szerkesztés]

Budapest határában helyezkedik el, a főváros felől nézve valamivel Adyliget után. Enklávé település, mert minden irányból Nagykovácsi veszi körül. A Budai-hegység 400-500 méter magas mészkő- és dolomithegyei között fekszik egy völgyben, 342 méter magasan. Két oldalát is kíséri az itt kanyarodó Ördög-árok patak. Fölé magasodik a 424 méter magas Remete-hegy, amelynek barlangjai a település közelében találhatók,[4] és amelyről kapta nevét a település. Szomszédai: Budakeszi, Nagykovácsi, Solymár illetve a főváros II. kerülete.

Remeteszőlős területén található a Remete-hegy és a 373 méter magas Hosszú-Erdő-hegy által közrefogott Remete-szurdok, mely a környék kedvelt kirándulóhelye. A szurdokvölgyet mindkét irányból dachsteini mészkőből álló hegyvonulatok kísérik, melyekben rengeteg barlang és más karsztos formáció fedezhető fel. Az itteni barlangokban – melyek olyan, nemegyszer beszédes neveket viselnek, mint Remete-barlang, kőfülke (Remete-hegyi-kőfülke), Hamispénzverő-barlang (Remete-hegyi 11. sz. barlang), Eltömődött-barlang (Remete-hegyi 10. sz. barlang), Felszakadt-barlang (Remete-hegyi 14. sz. barlang), Hétlyuk-zsomboly (Hét-lyuk), Nyolcadik-lyuk (Remete-hegyi 8. sz. barlang), – bőséges őskori leletet tártak fel a kutatók, egyebek közt pattintott kőeszközöket, több mint két tucatnyi őskori állatfaj maradványait és őskori (Neander-völgyi) emberektől származó csontokat és kincsleleteket.[5]

Ugyancsak remeteszőlősi közigazgatási területen, vagy a község határán terül el a Budai-hegység ezen részének néhány turisztikailag érdekes, látogatott részlete, mint például a Kovácsi-erdőföldek nevű irtásterület, a hegység egyik legnagyobb kiterjedésű fátlan, fennsík jellegű részlete, vagy a Kálvária-domb, melynek tömbjében a Budai-hegység egyetlen, ma ismert bazaltos barlangja, a Budaligeti-bazaltos-barlang is nyílik.

Történelem[szerkesztés]

Remeteszőlős környéke már a jégkorszaktól kezdve lakott volt, ezt bizonyítják azok a bronzkori leletek, melyek a Remete-barlangban kerültek elő.[4]

A község lakosságának többsége 1999. november 7-én, a véleményt nyilvánító lakók 87,5%-ának igen szavazatával[6] döntött népszavazáson arról, hogy le kíván válni Nagykovácsiról,[7] a népszavazás eredményének ismeretében a köztársasági elnök a 2000. július 20-án kelt 97/2000. (VII.20.) határozatában mondta ki Remeteszőlős község megszületését, s a település végül a 2002. október 22-i önkormányzati választások napjától vált közigazgatásilag is teljes mértékben önállóvá és függetlenné.[8] Remeteszőlős végleges közigazgatási határait – Nagykovácsi önkormányzata és az új község önkormányzatának megállapodása alapján - 2008. március 4-én állapította meg a Pest Megyei Bíróság.[8]

Közlekedés[szerkesztés]

A település Budapest (Hűvösvölgy) felől a Nagykovácsi úton közelíthető meg; a BKV járatai közül a 63-as busszal és a 963-as éjszakai busszal érhető el, mindkét járatnak öt megállóhelye van a község területén.[4] Az 1980-as években az akkor még Nagykovácsi üdülőövezetének számító területet gyors autóbuszjárat (T3-as busz) is érintette.

Híres emberek[szerkesztés]

 • Navratil Ákos 1929-ben súlyos vadbalesetet szenvedett a község területén (akkor még Nagykovácsihoz tartozó útszakaszon), és a szerencsés megmeneküléséért hálából keresztet állíttatott a baleset helye közelében az országút mellé.
 • A településen lakott élete utolsó éveiben Zenthe Ferenc.[9]
 • A község lakója (és 2002-2006 között egyik önkormányzati képviselője) Vikidál Gyula.

Örkény István telefonfülkéje[szerkesztés]

2013 áprilisában, az Örkény István születésének százéves évfordulója kapcsán megrendezett egyéves programsorozat zárásaként a remeteszőlősi polgármesteri hivatal mellett felállítottak egy telefonfülkét az író emlékére. A fülke ajtaján Örkény életnagyságú portréja, egyik oldalán az életrajza, a másik oldalán pedig a Ballada a költészet hatalmáról című novellájának szövege látható. A fülkében található telefon kagylójának felemelésekor működésbe lép egy lejátszó egység, amely Örkény tizenöt egypercesének egyikét játssza le ismert színészek tolmácsolásában.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Remeteszőlős települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2016. február 17.)
 2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
 3. A Magyar Köztársaság helységnévkönyve, 2011. január 1. (XLS). Központi Statisztikai Hivatal, 2011. január 1. (Hozzáférés: 2012. augusztus 25.)
 4. a b c Községünk (magyar nyelven). Remeteszőlős. (Hozzáférés: 2011. október 28.)
 5. [Toperczer Oszkár: Pesthidegkút – Helytörténeti barangolások a kezdetektől 1945-ig]
 6. –sand–: Új szomszédunk született. Sólyomszem, II. évf. 2. szám, 2003. február 10.
 7. Kisbér, Nagykovácsi szakad (magyar nyelven). HVG. (Hozzáférés: 2013. április 13.)
 8. a b KASIB MÉRNÖKI MANAGER IRODA KFT.: REMETESZŐLŐS KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEI / TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ (magyar nyelven) (pdf). Remeteszőlős.hu, 2009. október 27. (Hozzáférés: 2013. április 13.)
 9. Borzák Tibor: Halhatatlanul (magyar nyelven). Szabad Föld, 2005. január 28. (Hozzáférés: 2013. április 13.)
 10. Vincze Barbara: Életre kelt Örkény István telefonfülkéje. Origo.hu. (Hozzáférés: 2013. április 13.)

További információk[szerkesztés]