Törpe-zsomboly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Törpe-zsomboly
A Törpe-zsomboly bejárata
A Törpe-zsomboly bejárata
Hossz3 m
Mélység2,5 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés2,5 m
Tengerszint feletti magasság410 m
Ország Magyarország
TelepülésRemeteszőlős
Földrajzi tájBudai-hegység
Típuskarsztvízszint alatt kioldott
Barlangkataszteri szám4772-5
Elhelyezkedése
Törpe-zsomboly (Magyarország)
Törpe-zsomboly
Törpe-zsomboly
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 34′ 06″, k. h. 18° 55′ 20″Koordináták: é. sz. 47° 34′ 06″, k. h. 18° 55′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Törpe-zsomboly témájú médiaállományokat.

A Törpe-zsomboly a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Budai Tájvédelmi Körzetben, a Budai-hegységben található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

Remeteszőlős külterületén, a Remete-hegy tetején, a hegycsúcstól É-ra, kb. 400 m-re, nyílt terepen, kis mellékcsúcs tetején lévő tisztáson, fokozottan védett területen, 410 m tengerszint feletti magasságban található a 2,4×1,7 m-es, természetes jellegű, ovális alakú és függőleges tengelyirányú bejárata. Egyszerűen megközelíthető helyen nyílik. Legegyszerűbben a 157-es busz Budaliget, Géza fejedelem útja megállóhelyétől a kék kereszt turistajelzésen indulva érhető el. A Nagysuty-barlang bejáratától kb. 70 m-re DNy-ra helyezkedik el bejárata.

Kicsi bejáratán át 3 m mély lépcsős aknába lehet jutni, amely könnyen mászható. Az akna É-i oldalában, sziklák között egy fa nő. Triász dolomitban tektonikus hasadék mentén keletkezett korrózió következtében, karsztvízszint alatti oldódással és kifagyásos aprózódás miatt. Az egyszerű térformájú barlang függőleges lejtésviszonyú, amelynek jellemző szelvénytípusa a szabálytalan szelvény. Engedély nélkül, barlangjáró alapfelszerelés nélkül, könnyű sziklamászással bejárható.

2004-ben volt először Törpe-zsombolynak nevezve a barlang az irodalmában.

Kutatástörténet[szerkesztés]

2004. augusztus 2-án Borzsák Sarolta szerkesztette meg alaprajz barlangtérképét két hosszmetszettel, amely Borzsák Sarolta és Egri Csaba felmérésén alapul. A barlangtérképlap szerint Nagykovácsin, a 4772-es barlangkataszteri területen helyezkedik el a 3 m hosszú és 2,5 m mély barlang. A 2004. évi nyilvántartólapján az olvasható, hogy a részletesen felmért barlang 3 m hosszú, 3 m függőleges kiterjedésű, 3 m mély és vízszintes kiterjedése 3 m. A barlang közvetlen környezetében kevés, korábbi kutatásokból származó bontási törmelék van. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság adatai szerint az M0-s autóút nyugati szektor, 10-es főút1-es főút közötti tervezett szakasz B változatának nyomvonala a 89. és a 90. kilométerszelvények között 30 m-re közelíti meg a Törpe-zsombolyt.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]