Törpe-zsomboly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Törpe-zsomboly
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz3 m
Mélység2,5 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés2,5 m
Tengerszint feletti magasság410 m
Ország Magyarország
Település Remeteszőlős
Földrajzi táj Budai-hegység
Típus karsztvízszint alatt kioldott
Barlangkataszteri szám 4772-5
Elhelyezkedése
Törpe-zsomboly (Magyarország)
Törpe-zsomboly
Törpe-zsomboly
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 34′ 06″, k. h. 18° 55′ 20″Koordináták: é. sz. 47° 34′ 06″, k. h. 18° 55′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Törpe-zsomboly témájú médiaállományokat.

A Törpe-zsomboly a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Budai Tájvédelmi Körzetben, a Budai-hegységben található barlang.

Leírás[szerkesztés]

Remeteszőlős külterületén, a Remete-hegy tetején, a hegycsúcstól északra, körülbelül 400 méterre, nyílt terepen, egy kis mellékcsúcs tetején lévő tisztáson, fokozottan védett területen, 410 méter tengerszint feletti magasságban található a 2,4×1,7 méteres, természetes jellegű, ovális alakú és függőleges tengelyirányú bejárata. Egyszerűen megközelíthető helyen nyílik. Legegyszerűbben a 157-es busz Budaliget, Géza fejedelem útja megállóhelyétől a kék kereszt turistajelzésen indulva érhető el. A Nagysuty-barlang bejáratától körülbelül 70 méterre, délnyugatra helyezkedik el bejárata.

Kicsi bejáratán át három méter mély, lépcsős aknába lehet jutni, amely könnyen mászható. Az akna északi oldalában, sziklák között egy fa nő. Triász dolomitban tektonikus hasadék mentén keletkezett korrózió következtében, karsztvízszint alatti oldódással és kifagyásos aprózódás miatt. Az egyszerű térformájú barlang függőleges lejtésviszonyú, amelynek jellemző szelvénytípusa a szabálytalan szelvénytípus. Engedély nélkül, barlangjáró alapfelszerelés nélkül, könnyű sziklamászással bejárható.

A Törpe-zsomboly név 2004-ben bukkant fel az irodalomban.

Kutatástörténet[szerkesztés]

2004. augusztus 2-án Borzsák Sarolta szerkesztette meg alaprajz barlangtérképét két hosszmetszettel, amely Borzsák Sarolta és Egri Csaba felmérésén alapul. A barlangtérképlap szerint Nagykovácsin, a 4772-es barlangkataszteri területen helyezkedik el a 3 méter hosszú és 2,5 méter mély barlang. A 2004. évi nyilvántartólapján az olvasható, hogy a részletesen felmért barlang három méter hosszú, három méter függőleges kiterjedésű, három méter mély és vízszintes kiterjedése három méter. A barlang közvetlen környezetében kevés, korábbi kutatásokból származó bontási törmelék van. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság adatai szerint az M0-s autóút nyugati szektor, 10-es főút1-es főút közötti tervezett szakasz B változatának nyomvonala a 89. és a 90. kilométerszelvények között 30 méterre közelíti meg a Törpe-zsombolyt.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]