József-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
József-hegy
Magasság234 m
Hely  Magyarország, Budapest
Hegység Budai-hegység
Legmagasabb pont 234
Elhelyezkedése
József-hegy (Budai-hegység)
József-hegy
József-hegy
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 31′, k. h. 19° 00′Koordináták: é. sz. 47° 31′, k. h. 19° 00′
József-hegy (Budapest)
József-hegy
József-hegy
Pozíció Budapest térképén

A József-hegy, más néven Szemlő-hegy egy viszonylag alacsony, 234 méter magas hegy a Budai-hegységben, Budapest II. kerületében. A Hármashatár-hegy tömbjének délkeleti kiemelkedése. Tetején kilátó van. A hegy környezete az utóbbi évtizedekben teljesen beépült.

Leírása[szerkesztés]

A hegy eredeti felszíne eocén kori briozoás márga és oligocén kori budai márga. Legmagasabb pontja, ahova a József-hegyi kilátó is épült, egy pleisztocén kori, sekély édesvízi mészkőtakarón emelkedik, alapja azonban triász kori dolomit, amely nem messze, a Szépvölgyi úttól keletre megnyitott kőbányában feltárva is megtekinthető.

A hegy nyugat-keleti irányban kissé megnyúlt, északi lejtőin Zöldmál-városrész utcái húzódnak, keleti irányba meredeken lejt a Duna felé; déli irányban egészen enyhe lejtővel vált át a Rózsadombra, nyugat felől pedig a Ferenc-hegy a legközelebbi szomszédja, amitől a Pusztaszeri út mentén húzódó tágas nyereg különíti el.

Délies fekvésű lejtőin, a környező magaslatokhoz hasonlóan villákat magukban foglaló, nagy alapterületű, nem ritkán luxus kategóriás ingatlanok helyezkednek el. Északi lejtőjén alakult ki, jól karsztosodó mészkőben a Szemlő-hegyi-barlang.

Nevének eredete[szerkesztés]

A Szemlő-hegy nevet 1847-ben, a budai dűlők keresztelésének idején kapta, arra hivatkozva, hogy Buda várának 1686-os visszavételekor ez a magaslat volt az ostromló sereg északi részének fő őr- és szemlélőhelye.

Információ[szerkesztés]