Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium

Szabo Lorinc Elementary School, 2017 Pasaret.jpg
Alapítva 1961
Hely Magyarország, Budapest
Típus
Igazgató Tóthmátyásné Zuggó Tünde
OM-azonosító 035348
Elérhetőség
Cím 1026, Budapest, Fenyves u. 1
Elhelyezkedése
Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium (Budapest)
Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium
Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 18″, k. h. 18° 59′ 51″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 18″, k. h. 18° 59′ 51″
A Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium weboldala

A Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium egy két tannyelvű általános iskola és gimnázium Budapest II. kerületében.

Története[szerkesztés]

Az iskola a II. kerületben, az Apáthy-szikla alatt létesült 1961-ben. A hatvanas években az intézmény tanulóinak létszáma 1000-1200 körül mozgott, 1992-ig testnevelés tagozatos általános iskolaként működött.

A kilencvenes évek elejére a gyerekek létszámának csökkenése olyan mértékűvé vált, hogy az osztályok számát évfolyamonként háromról kettőre kellett csökkenteni. Erre az időszakra esik a testnevelés tagozatos osztályok helyett a nyelvtagozatos csoportok szervezése. A 24 tantermes épület kihasználtsága, - az oktatást igénybe vevők érdeke - és a tantestület irányultságának figyelembe vételével 1995-ben a gimnáziumi tagozat megszervezésével az iskola szerkezetváltást hajtott végre.

A szerkezetváltás után[szerkesztés]

A gimnáziumi oktatás bevezetésével egy időben vette fel az intézmény a Bányai Júliáéról a Pasaréten élt költő-műfordító, Szabó Lőrinc nevét. 1999-től – újabb szerkezetváltással – az iskola 13 évfolyamos két tannyelvű általános iskola és gimnáziumként működik, 8+5 osztályos szerkezetben. A gimnázium utolsó négy évében a matematika, földrajz, biológia, történelem, célnyelvi civilizáció és informatika tárgyakat tanulhatják angolul a diákok. További idegen nyelvként választható a német, francia, spanyol és olasz nyelv. Az iskola nagy hangsúlyt helyez a számítástechnika és informatikaoktatásra, az egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretek elsajátítására és a környezetvédelmi nevelésre. A 2007/2008-as tanévben összevonásra került sor az addig különálló intézményként működő Fenyves Utcai Általános Iskolával.

2011. október 21-én az iskola első közintézményként a fővárosban a Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel elismerésben részesült kiemelkedő két tannyelvű képzéséért és a diákok szintén kiemelkedő eredményeiért az érettségin és a felsőoktatási felvételiken.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]