Fazekas-hegyi-sziklaodú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fazekas-hegyi-sziklaodú
A Fazekas-hegyi-sziklaodú bejárata
A Fazekas-hegyi-sziklaodú bejárata
Hossz2 m
Mélység0 m
Magasság1 m
Függőleges kiterjedés1 m
Tengerszint feletti magasság245 m
Ország Magyarország
TelepülésBudapest
Földrajzi tájBudai-hegység
Típuskorróziós és mesterséges eredetű
Barlangkataszteri szám4732-6
Elhelyezkedése
Fazekas-hegyi-sziklaodú (Budapest)
Fazekas-hegyi-sziklaodú
Fazekas-hegyi-sziklaodú
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 32′ 44″, k. h. 18° 57′ 20″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 44″, k. h. 18° 57′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Fazekas-hegyi-sziklaodú témájú médiaállományokat.

A Fazekas-hegyi-sziklaodú a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén lévő Fazekas-hegyen, Budapest II. kerületében található egyik barlang.

Leírás[szerkesztés]

A barlang bejárata a Budapest II. kerületében elhelyezkedő Fazekas-hegy Ny-i oldalába mélyített, már nem működő kőbányában van. Könnyen elérhető a kőfejtő személygépkocsival, mert a Torda utcának majdnem a kőfejtőnél van vége. A Fazekas-hegyi-sziklaodú íves alakú, átalakított jellegű, vízszintes tengelyirányú, 2 m széles és 1,7 m magas bejárata a kőbánya D-i felének É-i részén lévő sziklafal tövében fekszik. A Budai Tájvédelmi Körzetben lévő barlangbejárat nem vehető észre messziről, mert fák mögött bújik meg. Az üreget kb. 2,5 m-es tereplépcsőn felkapaszkodva lehet elérni.

A felső triász dachsteini mészkőben keletkezett barlang 2 m hosszú, 1 m magas, 0 m mély és 1 m függőleges kiterjedésű. A barlang létrehozásában nagy szerepe volt az emberi tevékenységnek. Az üreg falában mutatkozó kis üregek, kavernák az eredeti, természetes üregesedést láttatják, amelyet az ember bővített tovább faragással, véséssel. A mesterséges beavatkozást bizonyítja a szabályos mennyezet és bejárati szelvény. Alig vannak az üregben képződmények, csak poros, kormos, jellegtelen, parányi borsóköves kérgek figyelhetők meg.

Az üreg korrózió és mesterséges beavatkozás miatt jött létre. A sziklaodú térformájú barlang aljzata vízszintes és jellemző szelvénytípusa az alagút szelvény. A barlang aljzatát részben szálkőzet, részben keményre taposott kőzettörmelékkel kevert por képezi, melyen behordott avar, növényi törmelék, valamint csekély mennyiségű szemét van. A falak kormosak, néhány helyen össze vannak karcolva. Az engedély nélkül megtekinthető barlang könnyű sétával megközelíthető és könnyen járható.

Kutatástörténet[szerkesztés]

Az 1963. évi Karszt- és Barlangkutatási Tájékoztatóban, a BEAC Barlangkutató Csoportjának 1962. évi munkájáról szóló jelentésben az van írva, hogy 1962-ben a csoport tagjai a Fazekas-hegyen (Hűvösvölgyben), a Torda utcára néző kőfejtőben található dachsteini mészkő tektonikus hasadékában hévizes nyomokat találtak. A földtani térképek szerint a környéken van édesvízi mészkő. A hasadékban lévő, lemezes kalcit és a környéken felfedezhető édesvízi mészkő jelenlétéből hévizes kialakulású barlang létezésére következtettek a csoporttagok. A hasadékból, a hasadék bejáratától ferdén lefelé kb. 10 m-t tudtak bejárni. Hévizes nyomok jelentkeztek a hasadék végén, ahol néhány méterre továbbláttak az omladéktömbök között. A Fazekas-hegyen végzett munkát abbahagyták, mert életveszélyes volt. A munkát csak akkor tudják folytatni, ha megfelelő felszereléssel rendelkeznek.

Az 1964. évi Karszt- és Barlangkutatási Tájékoztatóban az olvasható, hogy a Budapest II. kerületében elhelyezkedő Fazekas-hegyen található egy kőfejtő, amely a Torda utcára tekint. A kőfejtőben lévő dachsteini mészkő tektonikusan preformált hasadékaiban van egy kis kőfülke, amelyet a közelben lakók pincének használnak. A BEAC Természetjáró Szakosztály Barlangkutató Csoportja 1962-ben kezdte el a kőbányában a feltáró munkát, egy hévizes eredetű üregrendszer kibontását. A csoport tagjai folytatták 1963-ban a munkát a Fazekas-hegyen. Kb. 360 óra alatt 10 m³ törmeléket távolítottak el és így kb. 10 m-t haladtak előre. Munkavégzéskor történt egy kis baleset. A baleset miatt csak biztosítással tudták volna folytatni a munkát, de mivel nem voltak meg ehhez az anyagi eszközeik, ezért ideiglenesen befejezték a munkát. Elkezdték a hely kőzettani és ásványtani feldolgozását, a terület pontos felmérését, beszintezését és feltérképezését. Minden bizonnyal tavasszal befejezik a térképkészítő munkát.

Az 1964-ben kiadott, Geológiai kirándulások Budapest környékén című könyvben szó van arról, hogy a Fazekas-hegyen, az Uzsoki utca és a Tordai utca kereszteződésénél lévő nagy kőfejtőben megfigyelhető a víz nagy, korróziós munkája. A kőbányában található hasadékok, fej, sőt annál is nagyobb üregek, melyek egy része pár méter mély, járható méretű és általában kürtőben végződik, jelzik, hogy a kéregmozgások miatt kialakult repedéseket a felszíni víz oldó hatása tágította.

Hasadékok, üregek, barlangok vannak a régi nagy mészkőbánya ÉK-i falán. Ezek mutatják a víz korróziós munkáját azokon a helyeken, ahol korábban mélyebbreható kéregmozgás történt. Az Uzsoki utca 7. számú ház felett magára vonja a figyelmet 3 nagyobb üreg. Ezek közül mászható a DNy-ra lévő. A kőfejtő K-i sziklafalán cseppkőhalmaz látható, amely felett egy kb. 5 m magas, 0,6–0,8 m széles víznyelő bejárata feketéllik. Itt és a közelében lévő helyeken érdemes volna óvatos bontással megbizonyosodni arról, hogy vannak-e itt nagyobb üregek, esetleg barlang is. A sok, barlangi agyagos törmelék lezárja az utat.

Kilátás a Fazekas-hegyi-sziklaodúból

1985. október 17-én a Barlangtani Osztály elkészítette a Fazekas-hegyi-sziklaodú alaprajz térképét, hosszmetszet térképét és keresztmetszet térképét. A térképek 1:100 méretarányban mutatják be a barlangot. Az alaprajz térképen látható a keresztmetszet elhelyezkedése a barlangban. A térképek alapján a barlang 2,5 m hosszú és 0 m mély, a barlangbejárat 1,6 m széles és 1,6 m magas. 2004-ben Gazda Attila mérte fel a barlangot, majd 2004. augusztus 28-án Gazda Attila a felmérés alapján megszerkesztette a Fazekas-hegyi-sziklaodú (Budapest II. kerülete) alaprajz térképét, hosszmetszet térképét és keresztmetszet térképét. Az alaprajz térképen látható a hosszmetszet és a keresztmetszet elhelyezkedése a barlangban. A térképlapon jelölve van az É-i irány.

A Fazekas-hegyi-sziklaodú 2004. augusztus 28-án készült nyilvántartólapja szerint a barlang a 4732-es barlangkataszteri területen, Pest megyében, Budapesten, a Budai-hegységben helyezkedik el. A 245 m tszf. magasságban található barlangbejárat koordinátái: 244615 (x), 643049 (y). A felső triász dachsteini mészkőben keletkezett, részletesen felmért barlang 4 m hosszú, 1,7 m magas, 0 m mély, 1,7 m függőleges kiterjedésű és 3,5 m vízszintes kiterjedésű. A barlangot veszélyeztető tényező a hulladék. A barlang alapadatai BTI kataszteri felvétel alapján lettek megállapítva. Groma Klára 2011. évi kéziratában meg van említve, hogy a Budapest II. kerületében, az 50136 helyrajzi számú területen lévő és 4732-6 barlangkataszteri számú Fazekas-hegyi-sziklaodú védett, 2,5 m hosszú, 1,7 m függőleges kiterjedésű, 0,7 m mély és 1 m magas.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]