Fekete-fej

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fekete-fej
A Fekete-fej teteje
A Fekete-fej teteje

Magasság386 m
Hegység Budai-hegység
Elhelyezkedése
Fekete-fej (Budai-hegység)
Fekete-fej
Fekete-fej
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 32′ 34″, k. h. 18° 56′ 22″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 34″, k. h. 18° 56′ 22″
Fekete-fej (Budapest)
Fekete-fej
Fekete-fej
Pozíció Budapest térképén
A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete-fej témájú médiaállományokat.

A Fekete-fej Budapest II. kerületében, az Adyliget városrészben található 386 méter magas hegy. A Pesthidegkúti-medence délkeleti szöglete és a Kis-Ördög-árok völgye között elhelyezkedő, északnyugat felé kétoldalasan kiemelt mészkőrög, aminek meredek lejtői vannak. A Nagy-Hárs-hegytől a Kis-Ördög-árok választja el. Délkeleti oldali lépcsős gerincét hárshegyi homokkő, a lejtők alját törmelékes löszszerű üledék borítja.

A hegyre vezető piros jelzésű turistaút

A hegy tetejét alacsony erdő borítja sok cserjével, ami sekély, száraz talajra utal, ahol a fák növekedése lassú. A talaj védelme érdekében folyamatos erdőborításra van szükség, ezért erdőgazdálkodás a hegy tetején régóta nem folyik. A sziklás erdőkben számos értékes növényfaj él, például a nyár elején virágzó nagyezerjófű vagy a turbánliliom.[1]

A hegy csúcsán, amin piros jelzésű turistaút vezet át, valaha fából készült kilátótorony állt, de jelenleg csak zászlórúd található. A tetőn egy földmérési mérőpontként szolgáló vasoszlop is áll.[1] A hegyen a WWF és a Pilisi Parkerdő Zrt. tanösvényt hozott létre, melynek alsó szakasza a szálaló erdőgazdálkodást, felső része pedig a gazdálkodásból kivont erdőket mutatja be.[2] A hegy lábán található a Petneházy Lovas Country Club.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b A Fekete-fej tetején, Örökerdő tanösvény (tanösvény tájékoztató tábla) (magyar nyelven), WWF / Pilisi Parkerdő Zrt.. Hozzáférés ideje: 2013. március 2. 
  2. Örökerdők a Budai-hegységben (magyar nyelven). WWF. [2012. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 31.)

Irodalom[szerkesztés]

  • Budapest lexikon I. (A–K). Főszerk. Berza László. 2., bőv. kiad. Budapest: Akadémiai. 1993. 416. o. ISBN 963-05-6410-6  
  • Budai-hegység. Turistakalauz. Cartographia, Budapest, 2007 ISBN 978-963-352-573-9