Keleti-kőfejtő 9. sz. barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Keleti-kőfejtő 9. sz. barlang
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Hossz2,5 m
Mélység0 m
Magasság0,4 m
Függőleges kiterjedés0,4 m
Tengerszint feletti magasság215 m
Ország Magyarország
Település Budapest
Földrajzi táj Budai-hegység
Típus hévizes eredetű, inaktív
Barlangkataszteri szám 4763-15
A Wikimédia Commons tartalmaz Keleti-kőfejtő 9. sz. barlang témájú médiaállományokat.

A Keleti-kőfejtő 9. sz. barlang Budapest III. kerületében, a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Budai Tájvédelmi Körzetben található barlang.

Leírás[szerkesztés]

A budai termálkarszt keleti részén, a Mátyás-hegy délkeleti, felhagyott, kétszintes kőfejtőjének az alsó bányaszintjén, a bányaszint keleti, jobb oldali részén, a bányába vezető ösvény mellett, balra, 215 méter tengerszint feletti magasságban van a bejárata. A Keleti-kőfejtő 9. sz. barlangtól délre található a Keleti-kőfejtő 10. sz. barlang. A bejárata természetes jellegű, de bányászat miatt nyílt meg, lapos, szabálytalan alakú és vízszintes tengelyirányú. A réteglap mellett keletkezett, lapos barlang 2,5 méter hosszú. A megtekintéséhez engedély kell, de barlangjáró alapfelszerelés nélkül, könnyen járható.

Előfordul az irodalmában 9-es barlang (Acheron 1993), 9. sz. barlang (Kárpát 1984), 9.sz. barlang (Kárpát 1984), 9.sz.barlang (Kárpát 1984), 9. sz. üreg (Kárpát 1983), Keleti-kőfejtő 9. sz. barlangja (Leél-Őssy 1995) és Mátyás-h. DK. 9. barlang (Kárpát 1984) néven is. Lehet, hogy a Mátyáshegyi 1. sziklaüreg (Bertalan 1976) és a Mátyás-hegyi 1. sz. sziklaüreg (Kordos 1984) nevek ennek a barlangnak a névváltozatai.

Kutatástörténet[szerkesztés]

A helyi, idős emberek elmondása alapján a bányászatkor sok üreg volt a talpszinten. A felső bányaudvar falán található, sok kis barlang és a sok barlangindikáció, valamint képződmény arra utal, hogy a kőfejtés egy nagyméretű barlangot pusztított el, vagy a nagyméretű barlangnak a felső részét. A ma látható barlangok ennek a nagyméretű barlangnak maradványai. Az 1957. évi Földrajzi Értesítőben napvilágot látott, Leél-Őssy Sándor által írt tanulmányban meg vannak említve a mátyás-hegyi nagy kőfejtő üregei, amelyek nummuliteszes mészkőben alakultak ki és egy helyszínrajzon be van jelölve helyük. Az 1958-ban kiadott, Budapest természeti képe című könyvben az olvasható, hogy a Mátyás-hegy délre néző, nagy kőfejtőjének falában néhány hévizes eredetű üreg van. Az 1963. évi Karszt- és Barlangkutatási Tájékoztatóban publikált jelentés szerint 1962-ben a BEAC Barlangkutató Csoport kutatta a Mátyás-hegy keleti kőfejtőjét. A kőfejtőben, a sziklafalon néhány nyílás látható és ezek közül kettő barlangnak nevezhető jelenlegi állapotában. A kutatásukkal még senki nem foglalkozott. Láng Gábor geológus feltérképezte az üregeket. A jellegzetes gömbfülkék utalnak az üregek hévizes eredetére. Körülbelül négy méter átmérőjű a legnagyobb. A Barit-barlang feltárásán kívül még két másik helyen is biztató a kutatás.

Az 1966-ban megjelent, Budai-hegység útikalauz című könyvben az van írva, hogy a Mátyás-hegyen, a másik, délkeleti kőfejtőben is vannak kis barlangüregek. Kilenc üreg vált ismertté a kőbányában. Az 1976-ban befejezett, Bertalan Károly által írt kéziratban szereplő, a Mátyás-hegy délkeleti kőfejtőjében lévő barlangok közül lehet, hogy ez a barlang van röviden leírva Mátyáshegyi 1. sziklaüreg néven. A kéziratban az olvasható, hogy a Mátyáshegyi 1. sziklaüreg Budapest III. kerületében, a délkeleti kőfejtő keleti teraszának peremén, a bányába vezető út bal oldalán található. 1943-ban szabad volt a bejárata. A hévizes eredetű barlang körülbelül három méter hosszú és körülbelül két méter mély. A kézirat barlangra vonatkozó része két publikáció alapján íródott. A Vass Imre Barlangkutató Csoport 1978. évi jelentésében az van írva, hogy a csoport több éve folytat kutató és térképező munkát a Mátyás-hegyen, a keleti kőfejtőben. 1978-ban néhány fülkét megbontottak a kőfejtőben a fiatal csoporttagok, amelynek eredményeként két–három méterrel meghosszabbítottak néhány fülkét, de nem értek el jelentős eredményt. Az 1982-ben napvilágot látott, Budai-hegység útikalauz szerint a Mátyás-hegy keleti oldalának kőbányájában néhány kis, hévizes eredetű üreg van.

1983-ban az Acheron Barlangkutató Szakosztály elkezdte kutatni és dokumentálni a kőfejtő üregeit. 1983-ban Kárpátné Fehér Katalin és Kárpát József szerkesztett egy térképet a Mátyás-hegy délkeleti kőfejtőjéről, amelyen a barlang elhelyezkedése és alaprajza is látható. A térkép szerint 215 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Ebben az évben Kárpát József rajzolt egy topográfiai térképet, amelyen látható a Mátyás-hegyi-barlang és a délkeleti kőfejtő üregeinek elhelyezkedése. A térképen az üregek újra vannak számozva. Az 1983. évi szakosztályi jelentés szerint a hegy geológiai viszonyai és a területen ismert barlangok, valamint üregek miatt itt valószínűleg a jelenleginél nagyobb üregrendszer van. A kőbánya üregeinek feltárásával lehetőség nyílhat a Mátyás-hegyi-barlangrendszer jobb megismerésére. Az év elején a területen rendszeresen végeztek a szakosztály tagjai terepbejárásokat és kidolgoztak egy kutatási tervet. Az általuk ismert és a megtalálható szakirodalom alapján nem tudták az üregek neveit és számait beazonosítani. A 9. sz. üreget nem tudták komolyan kutatni időhiány miatt. Az 1983. évi MKBT Beszámolóban megjelent egy jelentés a barlang kutatásáról és a topográfiai térkép.

A barlang bejárata

1984-ben Kárpátné Fehér Katalin szerkesztett egy alaprajzi barlangtérképet egy keresztmetszettel. Az 1984. évi szakosztályi jelentésben az olvasható, hogy sok hévizes üregrendszer ismert a Mátyás-hegy délkeleti, már nem művelt kőfejtőjében. Eocén mészkőben és bryozoás márgában alakultak ki. 220–245 méter tengerszint feletti magasságban vannak a kőfejtéskor feltárt barlangmaradványok. A terület szomszédos barlangrendszereihez hasonlóan tektonikus előkészítés és mélyből feltörő hévizek keveredési korróziója miatt jöttek létre. A Keleti-kőfejtő 9. sz. barlangnak a kőfejtő alsó bányaszintjén, a bányaszint keleti részén, 215 méter tengerszint feletti magasságban van a bejárata. A réteglap mellett keletkezett, lapos barlang 2,5 méter hosszú. A Keleti-kőfejtő 9. sz. barlangtól délre található a Keleti-kőfejtő 10. sz. barlang. A jelentésben látható egy fénykép a barlang bejáratáról. Az 1984. évi MKBT Beszámolóban publikálva lett a barlang leírása, alaprajzi barlangtérképe a keresztmetszettel és az 1983-as topográfiai térkép. Az 1984-ben kiadott, Magyarország barlangjai című könyv országos barlanglistájában lehet, hogy ez a barlang szerepel Mátyás-hegyi 1. sz. sziklaüreg néven és egy térképen van helye feltüntetve.

Az 1987. évi szakosztályi jelentésben az van írva, hogy a Keleti-kőfejtő 9. sz. barlang szép gömbüstök sorából álló, három méter mély, hévizes kürtő. A Rozsomák-lyuk jellegéhez hasonló. A végpontján 80×50 centiméteres szelvényben folytatható a bontás, de elképzelhető, hogy a kőzettörmelék kitermelése után szűk lesz a járat szálkőzetben. 1992. november 7-én Kraus Sándor vizsgálta a barlangot. A feljegyzésében az olvasható, hogy ez az a barlang, amelyről a BUÉK fénykép is van. 215 méter szinten, a felső udvar szintjén van a bejárata. Nagy mennyiségű kalcitszivacs és kevés borsókő található benne. A körülbelül öt méter hosszú barlangban szép gömbfülkék és kiválások láthatók. A barlangtól északra, mellette lilás breccsa figyelhető meg, amelyet kiválás cementál. Az 1993. évi szakosztályi jelentés szerint 2,5 méter hosszú és a jelentésbe bekerült egy helyszínrajz a kőfejtő barlangjainak elhelyezkedésével, amelyen ez a barlang is jelölve van.

Az 1995. évi Földtani Közlönyben napvilágot látott tanulmányban az olvasható, hogy 1900 körül a Pálvölgy környékén a kőbányászat intenzív lett és emiatt tárták fel a délkeleti kőfejtő barlangjait. A kőfejtő üregeinek egy részét a kőbányászat után tárták fel. Körülbelül 250 méter a jelenleg ismert járathossz a kőfejtőben. A lefejtett járathossz nehezen becsülhető meg, de legalább még egyszer ennyi lehetett. A tanulmányban Keleti-kőfejtő 9. sz. barlangja a neve. A kőfejtő alsó szintjének keleti peremén, az ösvény mellett nyílik. Csőszerű, hévizes akna, amely négy méter mélyre vezet. A tanulmányhoz mellékelve lett a Rózsadomb és környéke barlangjainak helyszínrajza és a kőfejtő barlangjainak helyszínrajza, amelyeken jelölve van a barlang helye.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]